icon

Čo motivuje ľudí splachovať jedlo do toalety?

27. sep 2025

Narazila som na diskusiu kde riešili kam dávajú zvyšky jedla. Udivilo ma ze takmer všetky ženy ich splachuju do záchoda. 🫩 To nechápem. Naozaj to tak robíte? Je problém to dať do koša? Bio odpadu? Kompostu? Čokoľvek len nie práve záchod

Strana
z6
anonym_8bb5fd
27. sep 2025

@anonym_autor Ja nedávam, teda minimálne. Ja nevyhadzujen takmer nič.
Snažím sa variť toľko koľko sa zje a našťastie mám v blízkosti rodičov ktorým posuniem. Väčšinou varim ajnpre nich.

anonym_957a44
27. sep 2025

Tak taka polievka sa velmi dobre dava do kosa ci bio odpadu 🤷‍♀️ tekute zvysky logicky splachnem, tuhe idu do bio kosa. Aky konkretne mas s tym problem?

minenkaa
27. sep 2025

@anonym_autor preco nie?

madeincssr
27. sep 2025

Na exkurzii vo viedenskej kanalizacii nas pan (zamestnanec kanalizacii) "skusal", co VYHRADNE patri do WC. Skuste vymenovat (su to len 4 "komodity"). NIC INE. Najma akekolvek potraviny, ci stary jedly olej rozhodne nie. Okrem toho, ze je to potrava pre hlodavce (premnozenie so vsetkymi dosledkami) to sposobuje dalsie problemy v tokoch kanalizacie (tukove gule velkych rozmerov, upchavanie mrezi/sit, nasledne problemy v cistickach odpadovych vod atd.) A este velku galibu im robi, ked niekto splachuje tie vlhcene utierky.

anonym_049968
27. sep 2025

tak chlieb tam nesplachnem, ale ked najdem staru gulasovu polievku v chladnicke tak hej

viestta
27. sep 2025

Do WC vylejem len tekuté zvyšky, teda skôr do drezu, nechce sa mi sitko držať nad misou. Tuhé ide do bioodpadu. Keď nebol bio odpad, tak šlo zabalene v letakoch do komunálnu. Oleje určite nevylievam, dokonca mastnotu z panvice najprv vytriem papierovou utierkou, až potom umyjem.

modrahruska
27. sep 2025
@madeincssr

Na exkurzii vo viedenskej kanalizacii nas pan (zamestnanec kanalizacii) "skusal", co VYHRADNE patri do WC. Skuste vymenovat (su to len 4 "komodity"). NIC INE. Najma akekolvek potraviny, ci stary jedly olej rozhodne nie. Okrem toho, ze je to potrava pre hlodavce (premnozenie so vsetkymi dosledkami) to sposobuje dalsie problemy v tokoch kanalizacie (tukove gule velkych rozmerov, upchavanie mrezi/sit, nasledne problemy v cistickach odpadovych vod atd.) A este velku galibu im robi, ked niekto splachuje tie vlhcene utierky.

@madeincssr kusky potravin (nestravene zvysky) su castokrat sucastou aj toho, co do wc primarne patri, takze tolko k tomu. Nikto netvrdi, ze tam treba nasypat nezjedenu porciu kurata, ale nech mi nikto nehovori ze deci polievky co dieta necha na tanieri je nejaky velky problem 🤷‍♀️

dzulli1980
27. sep 2025

Tekuté zvyšky splachujem, tvrdé idú do koša ... takéto tie bio eko kontajnery pre mňa nie, smrdí to tak, až ma naťahuje z toho.

euka210
27. sep 2025

@anonym_autor kedze mame doma zverinec, tak vsetko sa zuzitkuje.

biba_18
27. sep 2025

ja voľajako ani nemám zvyšky jedla 🤷‍♀️

anonym_59b516
27. sep 2025

@anonym_autor asi vás sklamem ale ho*ienko je výsledný produkt toho jedla. Či s čím máte problém ? Ja napríklad otvorím bio kontajner a vyletí na mňa roj ôs. Alebo sa mi ten sáčok roztrhne skôr ako uvidí nejaké jedlo. Klasický kôš by extrémne smrdel tak wc je rýchle , efektívne a ak je to jedlo ktoré už fakt nie je jedlé tak....

earlgrey
27. sep 2025

Staršia generácia to tak robila, viem, že aj moja mama...odkedy býva u mňa, poprosila som ju, aby sa zvyškov jedál nedotýkala a nechala to na mňa...ja nelejem nič do WC...ak sa niečo zvýši, tak to presitkujem, tekuté vylejem do drezu a zvyšok ide do bio odpadu. A vlastne je mi jedno ako to majú iní ľudia...ja tam nežijem = neriešim.

0silvia0
27. sep 2025

Toto je asi taka panelakova klasika, kydat vsetko do wc. Za sociku ked som byvala s rodicmi sme to aj my tak robili. Odkedy v panelakoch nebyvame, zvysky idu do kompostu v zahrade. Aj ked je toho minimum, vela nevyhadzujeme.

rozculena
27. sep 2025

tekuté do drezu alebo wc,tuhé do komunálu.Do bio dávam len nevarené zvyšky,lebo sa to kompostuje.Do kompostu sa nesmú dávať zvyšky vareného jedla.

viera012345
27. sep 2025

@anonym_autor Tekuté, nepoziteľné jedlo/polievku, omáčku/zbavim pevných častí/tie putujú do bioodpadu , tekuté do wc/Chlieb a pečivo susim pre kolegyňu, ktorá má sliepocky.Pevne jedlo putuje tiež do bioodpadu.Na vyhadzovanie však mám málokedy,lebo sa snažím variť rozumné množstvo,v prípade,ze ostane jedna porcia, zjeme pokojne na večeru.V prípade,ze ostane časť chodu, doplním ho niečím vhodným a na ďalší deň máme ešte obed/napr.mame perkelt s cestovinami a ostane z neho, ale už pomenej.Na druhý deň urobím zemiakový prívarok a máme obed... alebo, zjeme kura, ostane ryža.Urobim z nej ryžovu kašu na sladko/Snažíme sa neplytvat.

viera012345
27. sep 2025
@rozculena

tekuté do drezu alebo wc,tuhé do komunálu.Do bio dávam len nevarené zvyšky,lebo sa to kompostuje.Do kompostu sa nesmú dávať zvyšky vareného jedla.

@rozculena ... neviem,ze kde ako, ale u nás, keď sa zriadili nádoby na bioodpad,tak nás poučili,ze aj varené jedlo máme dávať do bio.Vynimkou sú tekuté jedlá,tie do bio nepatria preto, lebo by to vytekalo a pachlo na asfalte

martinmmartin
27. sep 2025
@viera012345

@rozculena ... neviem,ze kde ako, ale u nás, keď sa zriadili nádoby na bioodpad,tak nás poučili,ze aj varené jedlo máme dávať do bio.Vynimkou sú tekuté jedlá,tie do bio nepatria preto, lebo by to vytekalo a pachlo na asfalte

@viera012345 Ak nadoby odvazaju tak kludne aj varene. Varene nemas davat do vlastneho kompostu nech nemas doma potkany.

vladuska20
27. sep 2025

Mame tiez sliepky,tie vydzobu vsetko.

chrobak7
27. sep 2025
@earlgrey

Staršia generácia to tak robila, viem, že aj moja mama...odkedy býva u mňa, poprosila som ju, aby sa zvyškov jedál nedotýkala a nechala to na mňa...ja nelejem nič do WC...ak sa niečo zvýši, tak to presitkujem, tekuté vylejem do drezu a zvyšok ide do bio odpadu. A vlastne je mi jedno ako to majú iní ľudia...ja tam nežijem = neriešim.

@earlgrey HA! A protirečíš si! Najprv píšeš, že neleješ nič do WC. A potom napíšeš, že tekuté vyleješ do drezu. A myslíš, že to z drezu ide niekam inde, než to, čo spláchneš vo WC? Takže aj ty vyhadzuješ jedlo, síce nie do WC, ale do kanalizácie.

chrobak7
27. sep 2025

Záver diskusie je asi taký, že ľudia akceptujú vyhadzovanie tekutých potravín do WC (zvyšok polievky, pol fľaše vína, ..), ale pevný zvyšok by mal ísť inde (smetný kôš, bio odpad). Neviem si predstaviť, ako by niekto vylial do smetného koša šálku nedopitého čaju.

Raz v jednom paneláku mali upchatú kanalizáciu, tak zavolali krtkovaciu službu. Z potrubia vytiahli celé grilované kura. 😲

pasomnica
28. sep 2025
@chrobak7

Záver diskusie je asi taký, že ľudia akceptujú vyhadzovanie tekutých potravín do WC (zvyšok polievky, pol fľaše vína, ..), ale pevný zvyšok by mal ísť inde (smetný kôš, bio odpad). Neviem si predstaviť, ako by niekto vylial do smetného koša šálku nedopitého čaju.

Raz v jednom paneláku mali upchatú kanalizáciu, tak zavolali krtkovaciu službu. Z potrubia vytiahli celé grilované kura. 😲

@chrobak7 grilované kura? A vcelku? To akože niekto spláchol celé kura? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

chrobak7
28. sep 2025
@pasomnica

@chrobak7 grilované kura? A vcelku? To akože niekto spláchol celé kura? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

@pasomnica Nejak tak, možno mu zjedli stehná. Tiež si to neviem predstaviť, ako do dokázali spláchnuť. To nám hovorili inštalatéri, čo nám menili stupačky.

guudy
28. sep 2025

20 rokov mame v dreze drvic. Niektore potraviny nie su vhodne na drvenie, tie idu do komunalu.

zuzanaam
28. sep 2025
@martinmmartin

@viera012345 Ak nadoby odvazaju tak kludne aj varene. Varene nemas davat do vlastneho kompostu nech nemas doma potkany.

@martinmmartin ja dávam do kompostu aj varené, prehodím trochou pokosenej trávy a nie sú ani potkany a ani to nepáchne. Ale väčšinou taký odpad ani nemáme, vyhadzujem tak najmä kosti, kože, hlavy z pečených rýb. Neviem si predstaviť kam inam to vyhodiť, komunál nám odvážajú 2x do mesiaca. a to ešte som sa musela vyhádať so spoločnosťou odvážajúcou odpad, nakoľko máme odpadu veľmi málo a keď bol kontajner plný len napr. do polovice, alebo tretiny, tak ho jednoducho nevyniesli.

anonym_1a7736
28. sep 2025

Ja dávam sliepkam, ale zvyšok polievky napr. spláchnem...

earlgrey
28. sep 2025
@chrobak7

@earlgrey HA! A protirečíš si! Najprv píšeš, že neleješ nič do WC. A potom napíšeš, že tekuté vyleješ do drezu. A myslíš, že to z drezu ide niekam inde, než to, čo spláchneš vo WC? Takže aj ty vyhadzuješ jedlo, síce nie do WC, ale do kanalizácie.

@chrobak7 A kde mám akože vyliať polievku? No poraď mi 😁

anonym_30509b
28. sep 2025
@earlgrey

@chrobak7 A kde mám akože vyliať polievku? No poraď mi 😁

@earlgrey vyparovanie +sublimacia 😂

anonym_f92990
28. sep 2025

ako bolo vyššie, kedy si sa to za socializmu tak robilo, pamätám si aj ja, nejaká separácia odpadu - to bol neznamy pojem vtedy. My síce bývame v dome, ale keďže máme čističku tak dávame pozor, čo kde ide + máme sliepky, V bytoch je to samozrejme troška komplikovanejšie a je nutné sa prispôsobiť, všeobecne platí, že do wc patrí iba to, čo prešlo naším tráviacim traktom, áno, nedopitá káva ( ale nie mletá s usadeninou), mlieko prípadne trocha polievky - tekutina môže ísť, ale iné sa neodporúča z viacerých dôvodov mastnejšie - časom sa upchá lebo sa vytrvorí tuková vrstva, rozloženie potravin je iné , niektoré potraviny zas podporujú rast rias + hlodavce atd. Riešenie je mať v kuchyni nádobku, kam sa dáva zvlášť tento odpad...

earlgrey
28. sep 2025
@anonym_30509b

@earlgrey vyparovanie +sublimacia 😂

@anonym_30509b 😁

anonym_70a036
28. sep 2025

@anonym_autor pretože to je najjednoduchšie? Proste splachnem a mám s tým pokoj 😀

anonym_9e9c7e
28. sep 2025

@anonym_autor a kde to mám dať ? U nás vyvážajú popolnicu raz za 2 týždne , šupky idú na kompost plasty do plastov krabice palime polievka ide do wc a tuhé potraviny do koša a cez zimu spalime v lete popolnica

Strana
z6