Črtá sa megaobchod roka. Dánsky odpadový obor predáva na Slovensku svoj rozbehnutý biznis
Na Slovensku sa črtá megaobchod v biznise s odpadom. Dánska spoločnosť Marius Pedersen sa rozhodla opustiť český a slovenský trh, kde pôsobí od začiatku 90. rokov. Za ten čas sa vypracovala medzi lídrov v segmente. Pre svoj rozbehnutý biznis teraz hľadá nového kupca
https://www.forbes.sk/crta-sa-megaobchod-roka-d...
Co to znemena? Nevyznam sa v tom.
- co sa vlastne deje, o co ide?
- mozny skutocny dovod odchodu (predaja)?
- peniaze z konsolidacie pojdu na kupu?
- bude z toho vynos (zarabajuce akcie)?
- vynos pre stat, alebo jednotlivcov?
- som v tom stratena
Dakujem za vysvetlenie, nazory, nie je k dispozicii cely clanok
@eva8
predstav si, že máš veľký bazárik, kde roky zbieraš a triediš šatky a hračky pre celé mesto. ide ti to super, ale rozhodneš sa bazárik predať niekomu inému, lebo ty sa chceš venovať už len svojmu domčeku a záhradke. presne toto sa deje:
Všetky smetiarske autíčka a zberné dvory Marius Pedersen zmenia majiteľa
Chcú peniažky... nechce sa im ondiť na Slovensku a chcú sa viac ondiť v Dánsku. Pravdu povediac sa im ani nečudujem, ani ja nemám veľkú chuť ondiť sa na Slovensku... je to tu čím ďalej tým ťažšie, so všetkými tými konsolidačnými balíčkami, vysokými daňami a mizerným zdravotnictvom.
Myslíš štátnej konsolidácie? To s tým nemá nič spoločné... štát tú firmu nekúpi, kúpi ju nejaký súkromný investor, alebo iná firma v odpadovom hospodárstve. Z pohľadu štátu sa nič zásadné asi neudeje... Predpokladám, že celá eseročka len zmení svojho majiteľa a ten potom zmení názov eseročky, takže sa to nebude volať Marius Pedersen, ale napríklad Jožko Mrkvička.
Pre majiteľov firmy v Dánsku áno... firma tie peniaze môže vyplatiť akcionárom cez dividendy, alebo ich môže investovať v Dánsku do rozvoja ich podnikateľských aktivít tam, čo im v budúcnosti prinesie vyššie zisky.
Ak nevlastníš Marius Pedersen, tak z toho nebudeš mať žiaden výnos
- som v tom stratena
smeti sa budú ďalej vyvážať, na tých istých autách, na tie isté zberné dvory... dokonca to budú robiť tí sití smetiari. Len majiteľom tej firmy bude niekto iný.
@eva8
predstav si, že máš veľký bazárik, kde roky zbieraš a triediš šatky a hračky pre celé mesto. ide ti to super, ale rozhodneš sa bazárik predať niekomu inému, lebo ty sa chceš venovať už len svojmu domčeku a záhradke. presne toto sa deje:
Všetky smetiarske autíčka a zberné dvory Marius Pedersen zmenia majiteľa
Chcú peniažky... nechce sa im ondiť na Slovensku a chcú sa viac ondiť v Dánsku. Pravdu povediac sa im ani nečudujem, ani ja nemám veľkú chuť ondiť sa na Slovensku... je to tu čím ďalej tým ťažšie, so všetkými tými konsolidačnými balíčkami, vysokými daňami a mizerným zdravotnictvom.
Myslíš štátnej konsolidácie? To s tým nemá nič spoločné... štát tú firmu nekúpi, kúpi ju nejaký súkromný investor, alebo iná firma v odpadovom hospodárstve. Z pohľadu štátu sa nič zásadné asi neudeje... Predpokladám, že celá eseročka len zmení svojho majiteľa a ten potom zmení názov eseročky, takže sa to nebude volať Marius Pedersen, ale napríklad Jožko Mrkvička.
Pre majiteľov firmy v Dánsku áno... firma tie peniaze môže vyplatiť akcionárom cez dividendy, alebo ich môže investovať v Dánsku do rozvoja ich podnikateľských aktivít tam, čo im v budúcnosti prinesie vyššie zisky.
Ak nevlastníš Marius Pedersen, tak z toho nebudeš mať žiaden výnos
- som v tom stratena
smeti sa budú ďalej vyvážať, na tých istých autách, na tie isté zberné dvory... dokonca to budú robiť tí sití smetiari. Len majiteľom tej firmy bude niekto iný.
@anonym_6deb7d
@morpheuss
ďakujem vám 🙂 Potrebovala som také polopatistické vysvetlenie.
V budúcnosti to môže znamenať zvýšené výdavky za odpad? Podľa mňa nebudú také drastické
@anonym_6deb7d
@morpheuss
ďakujem vám 🙂 Potrebovala som také polopatistické vysvetlenie.
V budúcnosti to môže znamenať zvýšené výdavky za odpad? Podľa mňa nebudú také drastické
@eva8 poplatky za odpad stanovuje mesto, nie Marius Pedersen... oni samozrejme za túto službu mestu fakturujú nemalú sumu, avšak tá je určená na základe výberového konania a dlhoročnej podpísanej zmluvy (tá bude platiť aj po zmene majiteľa). Ak bude nový majiteľ pri ďalšom výberovom konaní drahý, môže ho nahradiť konkurencia, ktorá dá nižšiu ponuku... čiže na poplatky za odpad to nemusí mať žiaden vplyv.
@eva8 Firmy sa predávali aj predtým a aj sa ďalej budú,prečo ťa zaujalo akurát toto?
Že IDC Holding predali americkému koncernu ťa nezaujalo?Že Rajo predali rakúšanovi,ťa nezaujalo?
@eva8 Firmy sa predávali aj predtým a aj sa ďalej budú,prečo ťa zaujalo akurát toto?
Že IDC Holding predali americkému koncernu ťa nezaujalo?Že Rajo predali rakúšanovi,ťa nezaujalo?
@anonym_40aed4 nerozumela som tomu, tak som hladala vysvetlenie, nech sa dostanem trochu do obrazu

@eva8 No, to tazko povedat... Pri takej velkej firme to moze byt iba zmena strategie (opustit male trhy)... Urcite k dobremu neprispela politicka situacia, ale rozhodujuci faktor to asi uplne nebol, kedze taketo veci sa nedeju zo dna na den...
Mozno casom bude nejaky clanok, kde sa to rozoberie... Mozu mat (interne) problemy alebo aj nie a chcu vrazit peniaze niekam inam...
Ohladne akcii - nie je to "public company", takze neviem, ako by si sa dostal(a) k akciam...