Je ZSE fotovoltika výhodná investícia pre domček?
Zdravím, uvažujeme nad panelmi od ZSE s tou ich virtuálnou batériou. Máme mesačné faktúry za elektriku cca 80 eur (všetko na elektrinu plus čerpadlo). Fakt sa to vráti do tých 8-10 rokov ako sľubujú v tých ich kalkulačkách? Nemáte niekto skúsenosť s tou ich montážou, či to dako neodflákli na streche? Bojím sa, aby mi tam nezatekalo potom.
@alkoholik kde je lepšia virtuálna? Toto som zatiaľ vôbec neriešila.
Tam hlavne treba zobrať do úvahy, že podmienky virtuálnej batérie sa budú časom ďalej zhoršovať (ako sa to už nejako deje, ale príliš to nesledujem, fotovoltaiku má otec; ja nie).
Totiž ono tá VB je len finančný produkt; v zásade dotácia, keď sa elektrina vyrába v lete, keď vyrába každá fotovoltaika, a teda je elektrina z nej veľmi málo hodnotná, a spätne v zime spotrebúva drahá až veľmi drahá elektrina vyrobená inými typmi elektrární (o technických detailoch, že sa musí rovnať výroba a spotreba, a iné elektrárne musia v lete kvôli prednostnému výkupu z FV stáť, ale fixné náklady stále idú, atď. sa ani rozpisovať nebudem) . A nebude možné to dotovať neobmedzene...
@anonym_346417 vies,lenze tu ani nejde o navratnost ale napr.svietit,ked vsetci ostatni su po tme.A to pocas leta u nas byva velmi casto.Takze sme si dali kopec izieb zapojit do baterky.Len tie istice a celkovo toto zapojenie nas vyslo na 400eur,len toto.
Ale ja zase chapem,ze len socky maju fotovoltiku,podla isteho komentu.Jaj,bodaj by takych sociek na slovensku bolo mnoho,mnoho.Ako by slovensko krasne prosperovalo.
@anonym_ea851f no neviem či slovensko bude prosperovať vďaka tomto ale ok. Však nech si dá kto chce čo chce.
@tilly nemám lebo keď sme si to dávnejšie prepočítavali tak návratnosť určite nebola 8-10 rokov ale omnoho viac. Teda u nás určite zbytočnosť.
@anonym_346417 áno, nie je to pre každého. Ja napríklad neberiem návratnosť do úvahy. Ako píšem vyššie, ta návratnosť môže byť úplne iná, ako je predpoklad. Energie môžu ísť prudko hore, aj dole. Mne ide skôr o pohodlie. Keď si prerobím kúpeľňu, aby mi viac vyhovovala, tiež neriešim návratnosť...
Ale ty píšeš o niečom, čomu nerozumieš, nemáš s tým skúsenosti. Okrem iného miešať volty s wattmi...
Ale veď tu virtuálnu batériu chcú úplne znevyhodnit , ak to plánujete kvôli tomu, bolo tu niekoľko článkoch ako sa to do budúcna už vobec nebude oplacat
@anonym_ea851f kde bol taký koment? 😂. Ja som za socku v pohode. Nemám s tým problém. Bez problémov jazdím na 13 ročnom aute, aj MHD často využívam, ani iPhone nemám, fotovoltiku mám na dvoch domoch 😂 .
Ale veď tu virtuálnu batériu chcú úplne znevyhodnit , ak to plánujete kvôli tomu, bolo tu niekoľko článkoch ako sa to do budúcna už vobec nebude oplacat
@anonym_7df92f fyzickú baterku a robiť tak, aby sme minuli elektriku my. Čiže spotrebiče, čo vieš pustiť na diaľku cez apku a wifi, tepelné čerpadlo na kúrenie a vodu, elektrické auto...
@anonym_ea851f kde bol taký koment? 😂. Ja som za socku v pohode. Nemám s tým problém. Bez problémov jazdím na 13 ročnom aute, aj MHD často využívam, ani iPhone nemám, fotovoltiku mám na dvoch domoch 😂 .
@tilly precitaj si posledne komenty,v tej teme o kralovstve konikovskom.Ja sa musim len smiat na tom,bodaj by kazda socka mala prijem min.od 4000eur hore,jaj to by sa na sk krasne zilo,konecne by aj zavist mozno vymizla.Ale skor ano,ako mozno,keby to bola,ze minimalka.By sme boli bohati narod.Do ekonomiky by sa vela vratilo,ta by prosperovala jedna basen.Jaj,kiezby nas bolo vela,vela,vela.
@anonym_346417 podľa teba a pritom s tým nemáš s tým osobnú skúsenosť...
@tilly rovno napíš muža😆ale áno, je to dobrá pomoc energie budú len drahšie.A na juhu Slovenska prečo nevyužiť slnko zadarmo
@anonym_346417 áno, nie je to pre každého. Ja napríklad neberiem návratnosť do úvahy. Ako píšem vyššie, ta návratnosť môže byť úplne iná, ako je predpoklad. Energie môžu ísť prudko hore, aj dole. Mne ide skôr o pohodlie. Keď si prerobím kúpeľňu, aby mi viac vyhovovala, tiež neriešim návratnosť...
Ale ty píšeš o niečom, čomu nerozumieš, nemáš s tým skúsenosti. Okrem iného miešať volty s wattmi...
@tilly autorka rieši návratnosť. Čítaj
@anonym_346417 nerieši len návratnosť, ty čítaj. Zas PMS anonymka. Príjemná ako vred na zadku
@tilly Ja čítam veľmi dobre. tak mi povedz čo ešte okrem návratnosti rieši, montáž už je iba vedľajšia vec.
@anonym_346417 montáž a zatekanie je vedľajšia vec?
Okrem toho, ja som jej poradila, ako sa pozerať na návratnosť 🤷♀️. Nechápem, čo rýpeš? Máš veľa času?
@tilly Tak asi prvotná dôležitá vec na ktorú potrebuje odpoveď je či je tam tá návratnosť. Či sa jej vôbec oplatí si dať urobiť ponuku a vôbec do toho ísť. Ostatné už musí riešiť s firmou, ktorá jej to bude robiť aj podľa toho akú krytinu na dome má. A keď už teda bude rozhodnutá pre konkrétnych montážnikov, môže sa pýtať na funkčnosť samotného systému. To že to Jožko urobil jednému dobre neznamená že Ferko je taký istý majster.
@anonym_autor netreba vsetkemu verit, co kto da do reklamy/prospektu. Daj si prepocitat navratnost (pri dnesnych cenach) niekomu, kto sa tomu rozumie.
Mame fve (nie od zse) na firme a po roku vyroby vychadza navratnost (pri sucasnych cenach a podmienkach) 18 rokov. Spotrebujeme sice cez VB a moznost zdielat elektrinu vsetky vyrobene kWh, ale cena elektriny je na SPOTe v case, ked fve najviac vyraba velmi nizka, tak vlastne az tak neusetrime.
A ano, podmienky a cenniky tykajuce sa fve sa menia. Minuly rok boli zmeny v podmienkach, tento rok uz mam na stole dalsie zmeny a to je este len april.
My mame rovnu plechovu strechu a dokonca 2,jednu staru,a dalsiu novsiu,medzi tym sme zateplili 20cm vatou,ja sama s muzom.Som sa tam plazila ako had,a ukladala vatu vedla seba.
Ale kable nam pekne cez komin nefunkcny potiahli az do kotolne,tam urobili dieru a vsetko zapojili v kotolni.
U nas takto,uz ide cely dom len zo slnka
@anonym_ea851f Super len napiste kolko vas stal system s bateriou Huawei. Kedze Huawei berie len svoje baterie a tie su extremne drahe. A aka je navratnost danej investicie. Dakujem
@anonym_ea851f Super len napiste kolko vas stal system s bateriou Huawei. Kedze Huawei berie len svoje baterie a tie su extremne drahe. A aka je navratnost danej investicie. Dakujem
@alkoholik 11000eur,bolo to este pred zdrazenim,a 3000 bola vtedy dotacia,dnes uz je ale vyssia aj ta
@anonym_ea851f Takze vysledna suma by bola 14 000€. Podla foto to je tusim 5 kVp bateria. Rocnu spotrebu mate kolko?
@alkoholik 11000 a z tej sumy nam potom vratili spat 3000eur,ci kolko bola dotacia v 22.To bolo pred zdrazenim,my sme to vtedy vystihli a stihli.

@tilly nemám lebo keď sme si to dávnejšie prepočítavali tak návratnosť určite nebola 8-10 rokov ale omnoho viac. Teda u nás určite zbytočnosť.
@anonym_346417 vies,lenze tu ani nejde o navratnost ale napr.svietit,ked vsetci ostatni su po tme.A to pocas leta u nas byva velmi casto.Takze sme si dali kopec izieb zapojit do baterky.Len tie istice a celkovo toto zapojenie nas vyslo na 400eur,len toto.
Ale ja zase chapem,ze len socky maju fotovoltiku,podla isteho komentu.Jaj,bodaj by takych sociek na slovensku bolo mnoho,mnoho.Ako by slovensko krasne prosperovalo.