icon

Kam vyhodiť azbestovú krytinu?

15. apr 2026

Čaute, mam doma na dvore 8 kusov azbestovej krytiny. Kde ju vyhodiť, odovzdať, aby to bolo ok. Vďaka

Strana
z2
anonym_035e11
16. apr 2026
@hefo

@anonym_035e11 Pointa je, že azbest je inertný materiál, pokiaľ niekde leží a nehýbe sa, nie je nijako nebezpečný. Nebezpečné je, keď sa láme, reže, alebo inak s ním deštruktívne manipuluje, čím vznikajú drobné "ihličky", ktoré môžu spôsobiť rakovinu pľúc. Ale tiež to nie je, že raz to človek vdýchne a umrie (teda časom i tak umrie, ale na niečo iné 😉 ).

Takže keď sa to zakope a nebude sa s tým viac manipulovať, tak to nič nespôsobí. I keď pochopiteľne, urobiť to doma nie je úplne legálny postup. Ale zase pre firmy, čo tú likvidáciu robia, je to čistá ryža...

@hefo Pointa je stále ta istá. Azbest je nebezpečný odpad, ktorý je nutné riadene likvidovať podľa legislatívy. Všetko iné je ohýbanie zákona. Či mám celú strechu alebo 8 platní na záhrade, či ho dycham tri minuty alebo mesiac. Azbestovy prach sa pri uvoľnení drží vo vzduchu až niekoľko dni, zapichnuté ihličky sa z pľúc NIKDY nijak nevylúčia … A práve preto, že je inertný sú aj tieto komenty o pití z azbestovým trubiek a podobne až trápne.

anonym_7edda8
17. apr 2026
@anonym_accfa4

@anonym_7edda8
Dobre, vykopem 210 metrovu jamu donedavna sa bezne robilo s azbestom stacilo aby bol vlhky a nikomu nic nebolo.

@anonym_accfa4 no comment.vykopat 200 m jamu ta vyjde viac ako zavolat specializovanu firmu.ci to s rylom chces 200 m pod zem?😆

anonym_7edda8
17. apr 2026
@anonym_035e11

Jemine, to ste podaktoré tu tak jednoduché? A čo že sa odpad zakopava? nezakopava sa na záhrade ale na riadených skládkach s izolačnými vrstvami pod ním a celé sa to potom riadene kultivuje 🤦🏼‍♀️ Odpad sa aj vyhadzuje a neznamená to, že si ho vyhodim nikde doma na koberec, alebo na záhradu … ale niektoré to asi takto robia ..

@anonym_035e11 cudovala by si sa ale ano,niektore to isli zakopat na zahradu

anonym_07f700
17. apr 2026
@anonym_accfa4

@anonym_7edda8
Dobre, vykopem 210 metrovu jamu donedavna sa bezne robilo s azbestom stacilo aby bol vlhky a nikomu nic nebolo.

@anonym_accfa4 nikomu nic nebolo? Tieto stupidne nazory by som davala citat vsetkym hoaxerom, ktori sa cuduju odkial sa berie tolko rakoviny. Nuz blbci zakopavaju karcinogeny a tvaria sa , ze neexistuju. Azbest nevidi mna-ja nevidim azbest. Vyriesene.😀

Zakopat do zahradky a potom si vysadit mrkvicku. Alebo zakopat hlboko a pekne nech sa uvolnuje do spodnych vod. Hlavne, ze to nie je vidiet.🙄

anonym_88cd3c
17. apr 2026
@anonym_035e11

@hefo Pointa je stále ta istá. Azbest je nebezpečný odpad, ktorý je nutné riadene likvidovať podľa legislatívy. Všetko iné je ohýbanie zákona. Či mám celú strechu alebo 8 platní na záhrade, či ho dycham tri minuty alebo mesiac. Azbestovy prach sa pri uvoľnení drží vo vzduchu až niekoľko dni, zapichnuté ihličky sa z pľúc NIKDY nijak nevylúčia … A práve preto, že je inertný sú aj tieto komenty o pití z azbestovým trubiek a podobne až trápne.

@anonym_07f700
@anonym_035e11
naštudujte si niečo o azbeste vážení.. Existuju 2 typy azbestových materialov - cementovo-azbestove krytiny a rúrky (azbestove vlakna su viazane v cemente) a pokial su v celku, nestupeš po nich, nerežeš ich, nelámeš ich, tak ti nič nehrozí lebo sa nedostávajú do vzduchu.
Potom máš vlnitý azbest - ten je potenciálne nebezpečný lebo sa vlákna môžu uvoľnovať aj bez lámania a sú väčšinou slabo viazané- to sú izolácie, vlnité materiály atď..

Takže zakopať na záhrade 8ks strešnej krytiny ktorá je na 99,9% z azbestocementu nie je žiadna veda. Garantujem ti, že na záhrade máš oveľa väčší bordel v hĺbke 1-2m a ani o tom nevieš. Riešili sme likvidáciu celej azbestocementovej strechy cca 200m2 (nám to robila firma a celá strecha vyšla asi na 2000€ - mali sme lepenku+azbest) a certifikovane to zneškodnili. Ale určite by som ich neplatila za to, aby mi odniesli 8ks azbestovej krytiny, hlavne keď mam 40á pozemok a viem si to zakopať na záhrade. Celú strechu by som tam rozhodne nezakopala, ale 8ks krytiny je nič. Bude si to tam žiť navždy. Okrem toho v hĺbke 2m pod zemou aj keby si si hneď nad tým vysadil mrkvu, tak tie vlákna zelenina neabsorbuje. ad1) drží ich pokope cement, ad2)su v hlbke 2m ad3) mrkva ani ina zelenina nema taky korenovy system aby to mohlo byť nebezpečné pre ne. Problem by bol keby si na tom mieste raz chcel vykopať studňu alebo zasadiť strom s dlhymi koreňmi. Aj to by bol problém len pri výkopových prácach keďže azbest nekontaminuje pôdu ako napríklad ropa. Problem je len pri vírení prachu. Dúfam, že som to vysvetlila presne tak, aby aj vy čo sa tu obháňate legislatívou ste tomu rozumeli. Dúfam, že poctivo platíte dane, nezneužívate PN, materské a nikdy ste neurobili nič protizákonné - ani len nevyhodili špak alebo servítku na zem keď ste taký ochranári prírody 😂

Strana
z2