icon

Kam vyhodiť azbestovú krytinu?

Včera o 13:52

Čaute, mam doma na dvore 8 kusov azbestovej krytiny. Kde ju vyhodiť, odovzdať, aby to bolo ok. Vďaka

anonym_88cd3c
Včera o 14:38

Ak je to len 8 kusov, tak vykopať hlbokú jamu na záhrade a tam ju zakopať. Nie je to nejak nebezpečne, ono sa to tam rozloží. Inak ju nemôžeš len tak vyhodiť ani odovzdať. Na likvidáciu strešnej krytiny azbestovej potrebuješ certifikovanú firmu ktorá ťa toho zbaví, a vybavovanie pre likvidáciu trvá 4 týždne (ale to pri strechach, neviem ako to je keď ti len leží na dvore)Najjednoduchšie sa toho teda s bavíš tak že to za kopeš na dvore a necháš to tam odpočívať na veky vekov

anonym_7edda8
Včera o 14:48
@anonym_88cd3c

Ak je to len 8 kusov, tak vykopať hlbokú jamu na záhrade a tam ju zakopať. Nie je to nejak nebezpečne, ono sa to tam rozloží. Inak ju nemôžeš len tak vyhodiť ani odovzdať. Na likvidáciu strešnej krytiny azbestovej potrebuješ certifikovanú firmu ktorá ťa toho zbaví, a vybavovanie pre likvidáciu trvá 4 týždne (ale to pri strechach, neviem ako to je keď ti len leží na dvore)Najjednoduchšie sa toho teda s bavíš tak že to za kopeš na dvore a necháš to tam odpočívať na veky vekov

@anonym_88cd3c hej, a potom niekto kupi pozemok a zacne tam sadiť🙈

anonym_accfa4
Včera o 15:08
@anonym_7edda8

@anonym_88cd3c hej, a potom niekto kupi pozemok a zacne tam sadiť🙈

@anonym_7edda8
Prosim ta, co sa sadi meter do hlbky?
Dakujem, chcem sa poucit.

anonym_87ebe2
Včera o 15:22

@anonym_autor po kúskoch vyhadzovať do smetného koša pokiaľ nechceš platiť certifikovanú firmu

anonym_7edda8
Včera o 15:26
@anonym_accfa4

@anonym_7edda8

@anonym_accfa4 fyzika na bode nula,ze??nastuduj si do akej hlbky sa zakopava nebezpecny odpad.tak 200 m a viac🙉

moninah
Včera o 15:33

@anonym_autor prosim, len to nezahrabavaj, ani nehadz po kuskoch do kosa. Napr. u nas byva na jar zber nebezpecneho odpadu z domacnosti (chemikalie a tak). Tam by som to odniesela. Pozor, ked s tym budes hybat, skodlivy je aj ten prach. Preto to nemozes lamat.

veselo_neveselo
Včera o 15:35
@anonym_87ebe2

@anonym_autor po kúskoch vyhadzovať do smetného koša pokiaľ nechceš platiť certifikovanú firmu

@anonym_88cd3c
@anonym_87ebe2

Obe tieto rady su uplne za milion.
Azbest nepatri ani do zmiesaneho odpadu, a tiez nepatri do zeme. To su take praktiky, ze "po mne potopa", a nech niekto iny znasa poplatky a naklady s tym spojene. Deti sa ti raz za to podakuju.

Normalne najdi firmu co s tym odpadom moze nakladat, zaplat im, odvezu to a zlikviduju tak, ako sa ma.

michaela329
Včera o 15:36

Zavolaj si na zberné dvory v okolí, či Ti to vedia zobrať - v takom malom množstve to nebude nejaké drahé. Dobre to zabal, nesmie sa z toho prasit. My sme tak odovzdali niekoľko litrov chemikálií do záhrady ešte zo socíku, keď sme upratovali po starých rodičoch.

anonym_4b5c48
Včera o 15:40

Ja by som tiež vyhodila do koša. Predsa nebudem platiť za odpad

slavomira236
Včera o 16:05
@anonym_4b5c48

Ja by som tiež vyhodila do koša. Predsa nebudem platiť za odpad

@anonym_4b5c48 nam smetiari nadvihuju sacky v bedni co som si vsimla. Ked taj je nieco xo tam nema byt bednu nevezmu. Susedovi uz tak 4jrat vevzalu klebo tam mal konariky travuNa azbest len firmu ta to vezme. A hlavne azbest nerozlamuj

anonym_88cd3c
Včera o 16:08

Po prvé po kúskoch vyhadzovať do kosa je najväčšia somarina akú som počula. Azbest je nebezpečný práve keď sa štiepi a láme. Ak ho drzis v ruke nič sa ti nestane. Kedysi ľudia bežne pracovali v azbestovych fabrikách kde sa vyrábal a nič im nebolo.
Do zeme sa to Zakopava bežne a hlavne nejde o celú strechu ale o 8ks - to nikomu vadiť nebude.

Do zberu nebezpečného odpadu to dať nemôžeš lebo to nie je domáci odpad škodlivý, ale spadá to pod špeciálny stavebný odpad s obsahom azbestu. Ak ta niekto uvidí že to tam hadzes budeš mať veľký problém.

Ak chceš urobiť legálne, nájdi si skládku kde likvidujú azbest, zavolaj a dones to tam. Nič sa ti nestane keď to daš do plastového vreca a donesieš to tam.
Likvidácia azbestu stojí bežne cca 9-13€/m2 na streche, ty ho už máš rozobratý ..

anonym_accfa4
Včera o 16:13
@anonym_7edda8

@anonym_accfa4 fyzika na bode nula,ze??nastuduj si do akej hlbky sa zakopava nebezpecny odpad.tak 200 m a viac🙉

@anonym_7edda8
Dobre, vykopem 210 metrovu jamu donedavna sa bezne robilo s azbestom stacilo aby bol vlhky a nikomu nic nebolo.

anonym_7edda8
Včera o 16:21
@anonym_accfa4

@anonym_7edda8
Dobre, vykopem 210 metrovu jamu donedavna sa bezne robilo s azbestom stacilo aby bol vlhky a nikomu nic nebolo.

@anonym_accfa4 nie,neverím,ze niekto ma tento nazor v 21.stor.🙈

anonym_f133a0
Včera o 16:29
@anonym_88cd3c

@anonym_88cd3c vacsiu chujovinu som nepocula, zakopavat odpad kade tade... uzas...

anonym_f133a0
Včera o 16:34

@anonym_autor vygoogli si firmy, co to likviduju a skus ich kontaktovat, mozno podla svojej lokality. Bohuzail toto bezne neberu zberne dvory, aspon u nas nie, ani ten na nebezpecny odpad. A pozor na to, lebo ak niekto ta uda na urad ZP, ak to niekde len tak vyhodis, mas o problemy postarane..

anonym_035e11
Včera o 16:49

Tak Vám čo rádite zakopavat ťažko nebezpečný odpad alebo ešte horšie vyhadzovať do smetí 🤦🏼‍♀️ prajem byt na tej druhej strane (komu sa dostane potom do ruk) Či keď sa to netýka mňa alebo môjho dieťaťa to neexistuje? Kľudne môžem hocikoho ohroziť? hnus … Ak máš nebezpečný odpad, láskavo sa ho zbav podľa legislatívy. Je Tvoj !

anonym_b6fa9b
Včera o 16:54
@anonym_88cd3c

@anonym_88cd3c azbest zakopat do zahrady??? Och joj kam len tento svet speje🙈🙈🙈🙈🙈🙈 🙈🙈

anonym_216498
Včera o 16:55

Odniesla by som to do Detoxu, este donedavna brali do nejakej hmotnosti bezodplatne, presne kvoli takymto pripadom, pretoze ludia nachadzaju azbestove kusky kdekade po starych humnach. Lenze nejaky mudrlant to zrusil prednedavnom a teraz ludia, co to nechcu je..ut len tak kdekade maju vlastne najvacsi problem.. Ale ja by som pre zaciatok skusila ten detox, mozno sa zmiluju nad vami. Treba to dobre zabalit do plastovych vriec.. A tie, co sa pohorsujete a strasne bojite, tak co si myslite, ako sa oficialne likviduje azbestovy odpad? no presne tak, ze sa zakope. Nebezpecny je len ked sa z neho prasi..Nejakych 8 kuskov krytiny je uplny prd v mori. Kedysi boli aj brzdove platnicky z azbestu a veselo sme to vsetci dychali.. Teraz sa tu ideme pos..t z par kuskov krytiny.. Pritom tento sprosty stat si ide sam proti sebe, ked zrusi to oficialne likvidovanie a nuti ludi hladat blbe a blbsie riesenia.. Lebo ako sorry, co si ma clovek volat nejaku firmu na odvoz par kuskov niecoho, co vie odniest aj sam, len bohuzial, nema kam.. Zase len cista ryza pre niekoho..

zuzanaam
Včera o 17:08
@anonym_accfa4

@anonym_7edda8

@anonym_accfa4 stromy, vinič, chmeľ...

anonym_88cd3c
Včera o 17:46
@anonym_216498

Odniesla by som to do Detoxu, este donedavna brali do nejakej hmotnosti bezodplatne, presne kvoli takymto pripadom, pretoze ludia nachadzaju azbestove kusky kdekade po starych humnach. Lenze nejaky mudrlant to zrusil prednedavnom a teraz ludia, co to nechcu je..ut len tak kdekade maju vlastne najvacsi problem.. Ale ja by som pre zaciatok skusila ten detox, mozno sa zmiluju nad vami. Treba to dobre zabalit do plastovych vriec.. A tie, co sa pohorsujete a strasne bojite, tak co si myslite, ako sa oficialne likviduje azbestovy odpad? no presne tak, ze sa zakope. Nebezpecny je len ked sa z neho prasi..Nejakych 8 kuskov krytiny je uplny prd v mori. Kedysi boli aj brzdove platnicky z azbestu a veselo sme to vsetci dychali.. Teraz sa tu ideme pos..t z par kuskov krytiny.. Pritom tento sprosty stat si ide sam proti sebe, ked zrusi to oficialne likvidovanie a nuti ludi hladat blbe a blbsie riesenia.. Lebo ako sorry, co si ma clovek volat nejaku firmu na odvoz par kuskov niecoho, co vie odniest aj sam, len bohuzial, nema kam.. Zase len cista ryza pre niekoho..

@anonym_216498 konečne niekto kto rozmýšľa. Bežne ľudia pijú vodu z azbestovementovych rúr v starých blokoch ani o tom nevedia 😂

anonym_88cd3c
Včera o 17:55
@anonym_f133a0

@anonym_88cd3c vacsiu chujovinu som nepocula, zakopavat odpad kade tade... uzas...

@anonym_f133a0 a čo myslíš že sa robí s odpadom? Ako sa likviduje? Kolegynin muz je smetiar a smetie sa zakopava. Rovnako sa likviduje aj azbest, zabalí sa do hrubých vriec a zakopava sa do ZEME kde je NAVŽDY. Nedá dá rozložiť, nedá sa spáliť.
V Československu ho štát podporoval a dotoval aby si to ľudia davali na strechy a potom prišli s reguláciou o tom aký je škodlivý a zrazu ho ľudia museli likvidovať len ako nebezpečný odpad.

anonym_accfa4
Včera o 18:05
@anonym_88cd3c

@anonym_216498 konečne niekto kto rozmýšľa. Bežne ľudia pijú vodu z azbestovementovych rúr v starých blokoch ani o tom nevedia 😂

@anonym_88cd3c
Presne tu sa idu pos*at z par kuskov azbestu a mozno doma stale piju vodu z oloveneho potrubia, ale to nevadi
asi to lepsie chuti ako sa to olovo uvolnuje 🤣

anonym_5ff93b
Včera o 18:09

Daj do betonu,ak budete niekedy,nieco betonovat mozes to hodit do toho a zaliat betonom.

anonym_7ef6b3
Autor odpoveď zmazal
anonym_7ef6b3
Včera o 21:34

@anonym_autor Nejednoznačné názory na azbest používaný ve stavebnictví, se odrazili i při projednávání prvních seznamů nebezpečného odpadu v rámci EU. Zdravotní riziko v souvislosti s azbestocementem je takové, že by se tento materiál měl řadit do kategorie "nebezpečný" v případě demolicí starých budov nebo během jeho dopravy, ale neznamená to nezbytně, že by s ním mělo být nakládáno jako s nebezpečným při skládkování. Proto bylo i celé rozhodování o azbestu zpočátku odloženo.