Pokrytectvo v recyklácii. Prečo sa nevzdať plastov?
Kľúčové je dodržiavať pravidlá správneho triedenia odpadu v domácnostiach, napríklad oplachovať plastové fľaše a vyhýbať sa zbytočným plastom, čím sa znižuje celkové množstvo odpadu
a prideme na cintorin a zahadzeme ho plastom z ciny.
@mandzula spaľovanie tela je niekolkonasobne vacsia enviro záťaž ako pochovanie do zeme a žiadať niekoho, aby mal zrnu zosnulého doma, je hrozne… radšej pôjdem na cintorín 5 x denne, ako mat zosnulého doma
@anonym_a73014 Dobre, pokojne chod, nikto ti nebrani. Ja nechodim a nepotrebujem to ani od svojich pribuznych.
@mandzula spaľovanie tela je niekolkonasobne vacsia enviro záťaž ako pochovanie do zeme a žiadať niekoho, aby mal zrnu zosnulého doma, je hrozne… radšej pôjdem na cintorín 5 x denne, ako mat zosnulého doma
@anonym_a73014 jedine, ze to pochovanie do zeme bude prirodnom a ekologickom mode. Pretoze hrob znamena v nasich podmienkach kopu betonu, zavrsenou dalsim betonom, pripadne kusom kamena dovezeneho z druheho kocna sveta. Ten beton je tiez riadna enviro zataz uz len jeho vyroba, vycerpanie prirodnych zdrojov nevynimajuc.
Prešla som na elektrické sviečky, mením batérie len , kvety nosím živé
@anonym_a73014 Aj ten enviroaspekt je otazny. Pri spalovani sa sice produkuju splodiny, no pri pochovavani sa zas zabera a znecistuje poda, rakvy aj balzamovane tela su napustene chemiou. K tomu udrzba velkych ploch cintorinov, ich kosenie, redukcia buriny, vyroba pomnikov plus ak k tomu priratame tie umele hluposti, ktore sa kladu na hroby, tou vyssou enviro zatazou spalovania z dlhodobeho hladiska by som si nebola az taka ista.
@zuzana76 Tak ja si všímam že ľudia dávajú čoraz viac živé kvety, ale som názoru ži a nechaj žiť. Inak tie umelé kvety sa dostali do obľuby kedysi kvôli tomu, že bola zbytočnosť dať na hrob chryzantény, lebo si pamätám ako dieťa že už 1.11 sme na hroby chodili v zimných bundách a vo vetre snežilo, proste by tam ich dali 1.11 a 2.11 by boli zamrznuté. Teraz už ten november je miernejší a ľudia kupujú stále viac živé. A tie kahance, ja práve odporúčam veľké, máme na hrobe 3 veľké už viac ako 5 rokov a len dokupujeme náplne, tie malé sa pri prvom vetre rozbili a museli vyhodiť... Tie veľké odolajú vetru a môžeš ich mať na hrobe aj 10-15 rokov a len dokupovať náplne.
@marsmykkok suhlasim, velke sa mi nepacia po estetickej stranke, vacsinou su vsakovako vyzdobene, ked vidim pekny velky kupim ten, ale ja zase neznasam naplne. Cize aj tak na to zabudnem a kupim potom zase nabuduce nove. A tie velke su po case take zaspinene od dazda a prachu. Nechodim na hroby casto. Celorocne nejaka trvacna ikebana, alebo kvety v crepniku.
@anonym_a73014 Mňa keby dali moje deti spopolniť, tak ich chodím strašiť ešte nasledujúcich 20 rokov... Ja by som chcela byť pochovaná v mojej záhrade pri dome, je tam také úžasné slnečné miesto pri stodole, ale nijako mi to neprejde :D
@anonym_a73014 Mňa keby dali moje deti spopolniť, tak ich chodím strašiť ešte nasledujúcich 20 rokov... Ja by som chcela byť pochovaná v mojej záhrade pri dome, je tam také úžasné slnečné miesto pri stodole, ale nijako mi to neprejde :D
@anonym_ba868c ale tvoj popol moze spocinut v tej zahrade na tom slnecnom mieste
2/3 všetkého plastového odpadu je vraj z cintorínov.A ešte k tomu sú nerecyklovateľné
Mna irituje celkovo tato nasa "kultura" pochovavania. Vzdy premyslam, kde sa to tu vlastne vzalo, tie ohromne mramorove pomniky. V cintorine sa uz neda poriadne ani prejst k hrobu, co je vsetko tak natesno. Ovela viac sa mi paci, ked su cintoriny ako zahrada a miesto mramorovych opach su prirodne skaly, na nich bud vyryte meno alebo kovova tabulka a vsade pekne trava a vysadba, da sa tam normalne prejst a ziadne umele kvety sa tam nenosia. U nas tusim existuje jeden jediny takyto cintorin. Vsade inde mramorove opachy.. Ja som decku povedala, ze ani omylom nechcem spocinut v takotmo niecom, kludne nech ma vysype niekam, kde som to mala rada a nechcem ziadne mramory a pod.. Tak dufam, ze sa to zacne pomaly zase menit a ludom dopne.. Ja to vidim bohuzial na mojich rodicoch, ze pre nich to je dolezite, mramorovy hrob a plastove chu..ny na nom. Ide ma slak trafit, ale nic s tym nenarobim, oni sa uz nezmenia, nerozumeju tomu, nechcu rozumiet.. To iste celkovo pouzivanie plastov, mna ide drbnut, ked uhorky zabalene v igelite a pod. nezmysly. Snazim sa nekupovat, ale je to veru velmi tazke najst alternativu. Aj teraz moj oblubeny vyrobca zmenil sklenene flase za plast, no nadsena som veru nebola. Zase myslim si, ze ma vyznam triedit, recyklovat a pod., hoc sa to moze zdat ako prd v mori, ked sa tu v Europe snazime a Azia na to dlabe uplne.. Ale podla mna sa nemozeme tvarit, ze je to jedno, no nie je.. A kazdy clovek sa pocita, takze ja nekupujem, ked nemusim, triedim, recyklujem, uz to inak ani neviem a podla mna cim viac nas bude, tym je vacsia sanca to zvratit..
@anonym_ba868c na záhrade sa zvyknú pochovávať obete vrážd
@anonym_ba868c na záhrade sa zvyknú pochovávať obete vrážd
@anonym_2f474d 🤣🤣🤣 aj pekne v lese či prírode
@anonym_2f474d 🤣🤣🤣 aj pekne v lese či prírode
@tramtada31 alebo v sude s kyselinou...
@anonym_autor hmmm, ja som za živé kvety v kvetináči klasický chryzantem a preto naši rodičia majú po kvetináči krásnych živých kvetov plus kahance so sviečkami.
@tramtada31 alebo v sude s kyselinou...
@viestta viem potom dohodit, bývalý sused bol obvinený z rozpúšťania ludi😅 možno ešte nejaké sudy a suroviny ma
No, kym budu plastove produkty dostupne a budu lacne, ludia to budu kupovat. Jednoduchsi clovek rozumie len zakazom alebo financnym postihom, nic ine ho netrapi a nejake ekologicke povedomie uz vobec nie, zial 🤷♀️
@anonym_268231 Jasné, najlepšie je všetko baliť do drevených bedničiek, sklenených fliaš a papierových sáčkov.
Ale prežívate tie hroby a pri tom duša ide niekam úplne inam ako do zeme..takže človeku je úplne jedno či je spaleny alebo pod mramorom
je to zaujimave, ze tu mame sviatok, ktory si ludia pripominaju tym, ze svojich najblizsich zosnulych idu zasypat srackami, odpadom a hnojom
Tiez nechapem tie gycove kvety na hroboch a ani umele vianocne stromceky a kazdy rok nove ozdoby kvoli inej farbe.
@natalka13 ťažko povedať, čo zaťaží planétu viac, či umelý vianočný stromček, ktorý mám vyše desať rokov, alebo výsadba a následný výrub stromčeka živého. Mňa vai cdedí ten pretlak umelých gýčových hračie z číny, ktorým sú zasypané deti, ako stromček, ktorý kúpim raz za 15-20 rokov. Na hrob umelé kvety dávno nedávam.
je to zaujimave, ze tu mame sviatok, ktory si ludia pripominaju tym, ze svojich najblizsich zosnulych idu zasypat srackami, odpadom a hnojom
@michal6677 predsa nie všetci, rodine môjho muža roky dávajú na hrob ich dedka veniec z prírodnín z okolia chaty, ktorú im postavil - čečina. šípky, šišky a pod.
@anonym_autor niekto áno, niekto nie. Čo pozorujem ja poslednách rokoch, ke stále viac a viac živých kvetov na hroboch, lebo málokedy bývajú mrazy v tomto období a vence z čečiny sa objavujú stále viac, ako gýčové od Cíňancov. Ani už nepozorujem haldy na hroboch, často sa rodina zloží na jeden decentný veniec jednu, dve chryzantémy v črepníku.
@anonym_2a51b7 Aj my už roky iba chryzantémy dávame v črepníku, aj kvety do vázy. A myslím, že väčšina dáva v črepníku.
Treba zacat zit minimalisticky, prenastavit si svoje hodnoty. Nevyhadzovat len preto, ze to nie je uz top moderne, atd… nemenit ozdoby na stromcek kazdy rok, rozna vyzdoba ku vsetkym moznym sviatkom. Ked vidim to Pepco, Kik, Sinsay a co ja viem co este a vsetky tie umeliny, tak tiez si povzdychnem. Na hrob staci jeden zivy kvet v crepniku napr, alebo zivy veniec, netreba to prepchat. Ludia sa potom aj ohovaraju, ze kto co priniesol. Kahance kupujem zo skla, mam rada take male, nie tie ozrutne a gycovo vyzdobene, ale aj tie male maju ten poklop plastovy. Bohuzial, vacsina hrobov je uz zakryta, cize klasicke sviecky nehrozia, ale zase nemusi byt ten hrob prepchany kahancami. Ja sa snazim o ten minimalizmus.
@zuzana76 moja teta aj stara mama nikdy sklenene svietniky nevyhadzovali,ked boli spinave zobrali domov,umyli a znovu dali na hrob.Teraz ked uz zomreli tak sa svietniky vyhadzuju a kupuju sa stale nove,koľkokrat nemam kde sviecku zapalit lebo ten co sme tam doniesli tak uz neni.Vzdy ked su nejake sviatky tak sa hrob vyparadi aby ludia videli a ine dni v roku je zanedbany,zarasteny no na zaplakanie...a smutne je ze to robi riaditelka a ucitelka ,chcela by som ju pocut ako vysvetluje detom v skolke ako treba chranit prirodu ked sama to nerobi ale nevadi,hlavne ze je ucieľka 😀😀
@zuzana76 moja teta aj stara mama nikdy sklenene svietniky nevyhadzovali,ked boli spinave zobrali domov,umyli a znovu dali na hrob.Teraz ked uz zomreli tak sa svietniky vyhadzuju a kupuju sa stale nove,koľkokrat nemam kde sviecku zapalit lebo ten co sme tam doniesli tak uz neni.Vzdy ked su nejake sviatky tak sa hrob vyparadi aby ludia videli a ine dni v roku je zanedbany,zarasteny no na zaplakanie...a smutne je ze to robi riaditelka a ucitelka ,chcela by som ju pocut ako vysvetluje detom v skolke ako treba chranit prirodu ked sama to nerobi ale nevadi,hlavne ze je ucieľka 😀😀
@vladi24 ano, chapem, ale su ludia, co nechodia na cintorin denne. Ja chapem, ze niekto, komu zomrel manzel, dieta, pripadne rodic, tak tam chodi castejsie. Ludia, ktori nestratili takto blizku rodinu, tak nemaju tu potrebu taku castu. To je podla mna uplne v poriadku. Tiez nie som ani ja cintorinovy typ, tiez som byvala ucitelka a zakazdym som kupila maly novy decentny kahanec zo skla, lebo som nemala prehlad, ake kahance na tych hrobich su. Lebo tie hroby su pre mna vzdialene, nie su v mojej starostlivosti, a tak som sa zariadila podla toho. Zivy kvet a maly kahanec. Preto aj rozumiem, ze niekto tam da trvacnejsiu dekoraciu, napr zo susenych kvetov a su tam 2 kahance a staci. Tvoja teta a stara mama asi nechodili uz do prace, resp. byvali blizsie pri cintorine.
Zmysel temy, ale nie je ci novy a stary kahanec, ale ze kupujeme vela plastov a nielen na hroby, ale celkovo, co sviatok, tak nejaka dekoracia. Takisto saty, namiesto fast fashion uprednostnovat skor udrzatelnu modu. Kapsulovy satnik, darovanie veci navzajom, atd... Vzdat sa ale plastov nastalo sa uz podla mna neda a to ani nie je zmyslom, zmyslom je rozmyslat a nekupovat bezhlavo.
@vladi24 ty tie dve nemas moc rada, vsak? Naozaj nie su povinne starat sa o hrob, ako sa staraju je ich rozhodnutie. Ked by si to zvladla lepsie, mozes sa realizovat.
@vladi24 ano, chapem, ale su ludia, co nechodia na cintorin denne. Ja chapem, ze niekto, komu zomrel manzel, dieta, pripadne rodic, tak tam chodi castejsie. Ludia, ktori nestratili takto blizku rodinu, tak nemaju tu potrebu taku castu. To je podla mna uplne v poriadku. Tiez nie som ani ja cintorinovy typ, tiez som byvala ucitelka a zakazdym som kupila maly novy decentny kahanec zo skla, lebo som nemala prehlad, ake kahance na tych hrobich su. Lebo tie hroby su pre mna vzdialene, nie su v mojej starostlivosti, a tak som sa zariadila podla toho. Zivy kvet a maly kahanec. Preto aj rozumiem, ze niekto tam da trvacnejsiu dekoraciu, napr zo susenych kvetov a su tam 2 kahance a staci. Tvoja teta a stara mama asi nechodili uz do prace, resp. byvali blizsie pri cintorine.
@zuzana76 práveže bývali ďaleko od cintorína,teta mala vymenenú srdcovú chlopňu a chodila tam na bicykli,keď už bola v stave že už sa jej nedalo chodiť,chodila som ja s mužom..vždy sme to tam vyčistili,keď dedina kosila cintorín tak ten hrob bol špinavý,voda bola na druhej strane cintorína,nám nerobilo problém umyť ten hrob aj viackrát aby to bolo čisté..moja mamina tam má otca,mamu aj brata..keď tam doniesla chryzantému tak jej ju skladali z hrobu,no to sa nedá ani napísať všetko čo tam postvárali...tá čo to robila chodí doteraz každý deň okolo cintorína do škôlky takže má kedy,a nielen ona ale aj jej súrodenci..ale kašľu na to,vždy len keď má byť viac ľudí na cintoríne vtedy sa to tam načančáva...
@vladi24 ty tie dve nemas moc rada, vsak? Naozaj nie su povinne starat sa o hrob, ako sa staraju je ich rozhodnutie. Ked by si to zvladla lepsie, mozes sa realizovat.
@viestta máš pravdu,nemám ich rada...oni tam majú hlavne otca..a potom tetu,starú mamu,starého otca......ja tam mám uja,tetu a starých rodičov...ako som písala vyššie chodili sme tam viac ako oni,pokiaľ žila teta tak sa striedali raz ona,raz akože oni ale to veľmi málo,keď už zostala teta zle tak sme chodili väčšinou len my,nám to problém nerobilo ale keď už aj mojej tety známe,nemali kde zapáliť sviečku a takisto aj my tak to už bolo moc....tu bola téma a znečisťovaní prírody,tak som napísala príklad že ako sa znečisťuje príroda,že aj učiteľka jedno učí a iné robí...že moja teta neznečisťovala prírodu ani stará mama,že treba začať od malickostí a ty mi tu píšeš že sa mám začať realizovať a že ich nemám rada..to už je iná téma ale zabrdnút a odbočiť od témy niekto musí 😉
@anonym_autor Vieš čo nemyslím, že ide len o plasty ale o odpad celkovo, samozrejme plasty su najväčšie peklo lebo my doma o 2 ľuďoch máme ten kôš vždy plný ako prvý.
Nemyslím si že je vhodná výhovorka, že sme mala krajina atď, atď, je to o našej pohodlnosti
Kolko ludi v okolí poznáš, že nakupi v bazári, alebo na nejakej burze? Ja som napriklad mnoho knih na Vianoce nakupila cez taky zelený bazar- nove pekne za menej peňazi, v obchode mam takmer vzdy tašku navyše a ked vidim že niekto ide kupovat ďalšiu tak mu darujem svoju- doma som ich pretriedila a uz sa mi 2x stalo, že sme sa stretli a tí ľudia mi ju vrátili a takto budú asi putovať ďalej, keď mi niečo treba na 1-2x opytam sa v praci, medzi kamošmi, nejde o to že by som bola lakomá kúpiť, ale načo mi bude nejaky doplnok ktory chcem sa nejaky večierok? Radšej kupim kolegyni čokoládu, kávu dobry syr a hotovo
Idu Vianoce a kolko plastov nakupime deťom aby sa tešili? Myslim, že este stale mame niektori v hlave tie obchody kde nič nebolo a teraz keď je tak pre istotu chceme mať doma zásoby ani nevieme mnoho krát čoho
@zuzana76 a ešte som zabudla napísať,oni tam nedávajú nič sušené ani dva kahance tam nemajú ( viem že ste to napisali príklad) ale kahancov je tam ako v obchode,sošiek plná...ani nebudem písať čo...a my keď tam dáme jeden kahanec a jej dve kamarátky tiež a prídeme tam tak nemáme kde zapáliť lebo nám to vždy vyhodia...oni tam majú sviečky na baterky ,čiže ja to nemôžem vyhodiť a dať tam voskovu sviečku..ani nechcem byť taká úbohá ako sú oni...a týmto nechcem urážať žiadnu učiteľku aby ste si nemysleli...ale nieje učiteľka ako učiteľka a chápem aj ľudí čo nemôžu často chodiť na cintorín ale nikdy by som z hrobu nevyhodila to čo som tam ja nedala ,je to pre ludí čo tam ležia

Ja mojim uz teraz hovorim, ze sa chcem nechat spopolnit, nech si ma aj na skrinu ci do presypacich hodin daju, ziadne drahe nahrobne kamene a ziadna cintorinova turistika. Spomenut si na mna mozu hocikedy pocas roka a aj doma ci v kaviarni. Uz mi to fakt bude sumafuk.