icon

Prečo sú veterné elektrárne akceptované v Rakúsku?

unbeholfen
2. dec 2025

Ja som sa tešil že budú za mestom takobé vrtule jak v rakúsku, a ľudzá to zaondili petíciú. Aj okolité dzedziny to zavrhli petíciú, a bárkde to skúšajú, šadze sú petície proci temu. Jak je možné že v Rakúsku to nikemu nevadzí a na Slovensku áno? Vraj to je ekologická elektrika lebo víter furt fúká, však cítim jak ťažko sa mi bicykluje medzimesto v chotári tak fúká, tak dynamá by dobre točilo.

viestta
2. dec 2025

@unbeholfen elektrina je to sice ekologicka, ale likvidacia turbin po ich zivotnosti je obrovsky problem, pretoze laminat, z ktoreho su vyrobene je nerecyklovatelny. Okrem toho niekedy generuju infrazvuk, ktory neprospieva zdraviu

unbeholfen
autor
2. dec 2025

A sú nukleárne tie vyprodukujú dost, tak netreba ďalšie. V Rakúsku sú nejaké známe prípady ohladne toho?

kiki68
2. dec 2025
@unbeholfen

A sú nukleárne tie vyprodukujú dost, tak netreba ďalšie. V Rakúsku sú nejaké známe prípady ohladne toho?

@unbeholfen na SK mas jadro, cize netreba toto. Hlavne to robi hluk, zabije to kopec vtactva, musis mat naozaj na to podmienky, aby to co najmenej prekazalo a efektivnost oproti jadru je mala. Ked pominiem otazku etiky okolo jadra, tak toto neni nic idealne. Rakusko nema jadro, cize nieco mat musia. Takze mame v AT hlavne vietor a vodu. KTN takisto veterne odmietol Referendom

anonym_ab3de4
2. dec 2025

@unbeholfen maš ich aj v Maďarsku a v Srbsku v Rumunsku,len čo v Srbsku nemáš jadrove elektrarne a velmi silny vietor tam fúka pozri Vršac veternjače. Tak či tak je to škoda na Svk fuka silnejšie

felycity
2. dec 2025

@unbeholfen Rakúsko je krajina, ktorá veľmi podporuje obnoviteľné zdroje energie. Ľudia si uvedomujú potrebu chrániť prírodu a znižovať emisie, v Rakúsku dosť na to dbajú... Veterné parky sú často budované ďalej od miest, takže menej rušia obyvateľov. Štát aj obce získavajú finančné výhody a mnohí obyvatelia môžu byť do projektov priamo zapojení, čo zvyšuje ich podporu. Ale asi ako všetko má to svoje výhody a nevýhody: rakúšania ako je vyššie napísané nemajú jadrové elektrárne, maju veterné a vodné elektrárne.Touto fromou znižujú emisie, rýchla výstavba, pracovné miesta, ale zas môžu tvoriť hluk, vplvy na zvieratá a oplatia iba tam kde je na to dostatok miesta a veterná oblasť.

unbeholfen
autor
2. dec 2025

U mňa v chotári 😏 ja lúbím také modernosti pozerat, tag rekú tešil som sa na ne.

mane01
2. dec 2025

@unbeholfen ľudia sú leniví, najradsej by elektrinu používali ešte aj namiesto chôdze… ale kde a ako sa vyrobí im je jedno, len nech to nie je za mojou dedinou. Žiadna elektráreň nie je úplne green… ale spočítajme si sami za seba, o koľko viac sme závislí na elektrine oproti takým ľudom z roku 1950…

unbeholfen
autor
2. dec 2025

Je to tak, chcel som byť aj ja závislý na elektrine a nechať sa viesť eleltrickou kolobežkou, ale zistil som že pod mojou váhou, sa tá batéria raz dva vybije, tak som zostal pri bicykli. Ale haluz je že keď sa píše petícia tak sa dá vyjadriť len proti, byť za nieje možné. Tak ja som to nepodpísal, ale keby sa dalo vyjadriť že áno chcem, tak by som podpísal.

maury
5. dec 2025

Ale aj v Rakúsku existujú rozporuplné postoje k veternej energii a výstavbe veterných turbín, hoci celkovo je Rakúsko krajinou, ktorá obnoviteľné zdroje energie silno podporuje a má už významný počet veterných elektrární, najmä v spolkových krajinách Dolné Rakúsko a Burgenland.
Existujú však regióny a skupiny obyvateľov, ktoré sú proti ďalšej výstavbe, najmä v hornatých oblastiach, ako sú napríklad Korutánsko, Tirolsko, Salzbursko a Vorarlbersko. Tu sú hlavné dôvody odporu a kontext situácie: Ochrana krajiny a cestovného ruchu
• Alpské oblasti: Najväčší odpor je v alpských spolkových krajinách, kde sa obyvatelia obávajú znehodnotenia typickej alpskej krajiny a prírody (Alm- und Berglandschaft) a negatívneho vplyvu na cestovný ruch, ktorý je pre tieto regióny kľúčový.
• Referendum v Korutánsku: Napríklad v Korutánsku sa konalo referendum, kde sa tesná väčšina vyslovila za zákaz výstavby nových turbín na horách a alpských pastvinách z dôvodu ochrany prírody a krajiny, Niektorí politici (napr. europoslanec Gerald Hauser) tiež kritizujú výstavbu ako "útok na alpské pastviny, kultúru a identitu".
2. Vplyv na zdravie a hluk
• Infrazvuk a hluk: Kritici upozorňujú na možný negatívny vplyv infrazvuku a hluku generovaného turbínami na zdravie ľudí a zvierat (problémy so spánkom, búšenie srdca, úzkosť). Neefektívnosť a dopady na životné prostredie
• Neefektívnosť a stabilita siete: Niektoré názory spochybňujú efektivitu veterných elektrární v porovnaní s jadrovou energiou a poukazujú na nestabilitu prenosovej sústavy pri fluktuácii vetra.
• Likvidácia turbín: Problémom je aj likvidácia nerecyklovateľného laminátu z listov turbín po skončení životnosti.
• Vtáctvo: Obavy z úmrtia vtáctva v dôsledku kolízie s turbínami.
Lenže tam funguje financovanie. Model akceptácie: Spolupráca a benefity
Napriek odporu v niektorých regiónoch, v iných spolkových krajinách, ako je Dolné Rakúsko a Burgenland, kde je veterná energia veľmi rozšírená, je akceptácia vysoká.
• Regionálne benefity: Kľúčom k úspechu je často spolupráca medzi štátom/investorom a miestnymi obcami. Obce ako Spannberg dostávajú významné príjmy z veterných parkov (státisíce eur ročne), ktoré investujú do rozvoja obce a priamych benefitov pre obyvateľov (dotácie na vykurovanie, lacnejšia elektrina).
Veľmi tam pomohol včasná a transparentná komunikácia s miestnymi komunitami od začiatku. A je to dotované. Takže peniaze idú tam, kde boli sľúbené. Vracajú sa tým obciam a mestám na podporu infraštruktúry a iných vecí. Toto si myslím, že tu by absolútne zlyhalo. Na to ako funguje tento štát, niekto by sa nabalil. Ale dotknuté mestá a obce by z toho nevideli nič.

anonym_b1957d
5. dec 2025

Aj mnohí Rakúšania sú proti, najmä tí, ktorí do toho viac vidia

unbeholfen
autor
5. dec 2025

Na slovensku ani nebudú. Bolo v správach že mali plán to postaviť na viaceré lokality, a doteraz jedna za druhou robia petície. Už na nejakých piatich miestach zamietli. Všade sa im to vydarilo. Nikde sa nestalo že by petícia bola neplatná alebo by obec išla proti vôli obyvateľom.

maury
Včera o 00:16
@unbeholfen

Na slovensku ani nebudú. Bolo v správach že mali plán to postaviť na viaceré lokality, a doteraz jedna za druhou robia petície. Už na nejakých piatich miestach zamietli. Všade sa im to vydarilo. Nikde sa nestalo že by petícia bola neplatná alebo by obec išla proti vôli obyvateľom.

@unbeholfen obec nie, ale sú silné tlaky, ktoré to chcú presadiť aj u nás iniciatívni občania, ktorí vedia ťahať za správne nitky sa toho chopili a idú nekompromisne. A inak tiež už to tu raz zamietli, naokolo sú lesy a bola vypracovaná štúdia, ktorá potvrdila negatívny dopad na okolitú zver.

unbeholfen
autor
Včera o 11:42
@maury

@unbeholfen obec nie, ale sú silné tlaky, ktoré to chcú presadiť aj u nás iniciatívni občania, ktorí vedia ťahať za správne nitky sa toho chopili a idú nekompromisne. A inak tiež už to tu raz zamietli, naokolo sú lesy a bola vypracovaná štúdia, ktorá potvrdila negatívny dopad na okolitú zver.

@maury ale zatiaľ sa darí, neviem o žiadnej lokalite z tých vybratých že by sa im to podarilo začať stavať. Aj pri Nitre kde to malo byť v katastri 7 obcí, jedna nesúhlasila. Stačí že jedna nesúhlasí a celé to padne.

unbeholfen
autor
Včera o 11:44

Aj niekto spomenul že to sa oplatí vo veterných krajinách… Tak na podunajskej nížine je aj na slovensku stále veterno. To vám potvrdím z prvej ruky, lebo som cyklista, a často mi robí silný vietor problémy na cestách. Normálne sa teším keď je aspoň semtam deň keď nefúka. Lebo stále fúka.

maury
Dnes o 00:11
@unbeholfen

@maury ale zatiaľ sa darí, neviem o žiadnej lokalite z tých vybratých že by sa im to podarilo začať stavať. Aj pri Nitre kde to malo byť v katastri 7 obcí, jedna nesúhlasila. Stačí že jedna nesúhlasí a celé to padne.

@unbeholfen pri Nitre nesúhlasilo viacej obcí. A máte pravdu, na Podinajskej nížine takmer stále veterno

unbeholfen
autor
Dnes o 11:28

Ale nebudú tie mlyny nikde lebo všade nesúhlasia, všade sú proti tomu.