icon

Význam veľkých nádob na bioodpad pri kompostovaní

16. okt 2025

Bývam v rodinnom dome a nemám nárok na kontajner na bioodpad. Mám kompost, resp len kopu na ktorú hádžem odpad a ďalej to nevyužívam. Má pre mňa význam, že by som si kúpila veľkú nádobu a hádzala tam vrecia s bioodpadom? Čo s tým neskôr časom?
Prípadne aké riešenie odporúčate?

Strana
z2
anonym_1d0e10
16. okt 2025

Ty bývaš v meste?
Lebo ja na dedine a u nás žiadne kontajnery nedávajú. Ale dávali kompostéry.

anonym_f2a091
16. okt 2025

@anonym_autor veď z toho časom vznikne kompost. Nemáš v rodinnom dome ani len kvietky? kde by si ten kompost využila? Tak to niekomu daruj

martinmmartin
16. okt 2025

Komposter ti iba drzi tu hromadu pokope, predstav si ohradku so 4 zbuchanych paliet. Zo spodu sa tam dostanu cerviky, z vrchu tam hadzes, a z boku to luftuje
Mame take a pouzivame uspesne 10 rokov . Nikdy sme ho nevyprazdnovali lebo si to nejakym sposobom sa o to stara strom ktory pri tej kope rastie.

autor
16. okt 2025
@anonym_1d0e10

Ty bývaš v meste?
Lebo ja na dedine a u nás žiadne kontajnery nedávajú. Ale dávali kompostéry.

@anonym_1d0e10 bývam na dedine.

autor
16. okt 2025
@martinmmartin

Komposter ti iba drzi tu hromadu pokope, predstav si ohradku so 4 zbuchanych paliet. Zo spodu sa tam dostanu cerviky, z vrchu tam hadzes, a z boku to luftuje
Mame take a pouzivame uspesne 10 rokov . Nikdy sme ho nevyprazdnovali lebo si to nejakym sposobom sa o to stara strom ktory pri tej kope rastie.

@martinmmartin to znie ako fajn nápad. Komposter a vedľa neho nejaký strom. A môžem tam hádzať bioodpad v kompostovatelnych sackoch? Že by som ho doma zbierala do malej nádoby a potom to tam hodila?

viestta
16. okt 2025

@anonym_autor kup si velky komposter, a mozes kompostovat rastlinne zvysky z kuchyne, zahradny odpad, Ale rozhodne sa tam nehadzu vrecia s odpadom, kompost sa vrstvi. Kompostovatelne sacky potrebuju cas a teplotu aby sa rozlozili. To co mas z kuchyne jednoducho vyklopis z vedierka, nepotrebujes na to sacok.
O tom ako kompostovat a co kompostovat je na internete kopa clankov, skus si nejake pohladat, precitat a najst si vlastny system

autor
16. okt 2025
@viestta

@anonym_autor kup si velky komposter, a mozes kompostovat rastlinne zvysky z kuchyne, zahradny odpad, Ale rozhodne sa tam nehadzu vrecia s odpadom, kompost sa vrstvi. Kompostovatelne sacky potrebuju cas a teplotu aby sa rozlozili. To co mas z kuchyne jednoducho vyklopis z vedierka, nepotrebujes na to sacok.
O tom ako kompostovat a co kompostovat je na internete kopa clankov, skus si nejake pohladat, precitat a najst si vlastny system

@viestta išlo mi o to, že sa mi nechce chodiť s každou omrvinkou niekoľko sto metrov. Preto som myslela, že si to budem doma "zbierať" a až potom to tam pôjdem vyhodiť

nika1971
16. okt 2025

ja mam na chalupe pri dome vedro...do toho davam vsetky veci, ktore patria na kompost...ked je plne, prejdem sa a vysypem to na kompost

viestta
16. okt 2025
@anonym_autor

@viestta išlo mi o to, že sa mi nechce chodiť s každou omrvinkou niekoľko sto metrov. Preto som myslela, že si to budem doma "zbierať" a až potom to tam pôjdem vyhodiť

@anonym_autor tak si daj do kuchne male vedierko, pred dvere vacsie a z maleho presypaj do velkeho a ked budes mat velke plne alebo budes mat cestu ku komposteru, tak ho tam vysypes. My nosime kompostovatelny odpad z panelaka na zahradu. Velke vedro je na balkone a ked sa ide na zahradu, tak sa odvezie aj vedro

martinmmartin
16. okt 2025
@anonym_autor

@martinmmartin to znie ako fajn nápad. Komposter a vedľa neho nejaký strom. A môžem tam hádzať bioodpad v kompostovatelnych sackoch? Že by som ho doma zbierala do malej nádoby a potom to tam hodila?

my zbierame maly kyblik v kuchyni s papierovym sackom . Plus daj tym cervikom sem tam aj karton (cisty hnedy bez potlace napr rolky od wc papiera) plus sem tam nejaky piesok ( cerviky potrebuju ostre mikrokamienky ktore pouzivaju ako zuby )

autor
16. okt 2025

Určite chcem zbierať odpad v kuchyni a potom to ísť vysypať rovno tam. Lebo uz vidím ako keď to budem mať na terase v inom väčším kybliku, sa mi do toho pusti pes alebo mačky.

viestta
16. okt 2025
@anonym_autor

Určite chcem zbierať odpad v kuchyni a potom to ísť vysypať rovno tam. Lebo uz vidím ako keď to budem mať na terase v inom väčším kybliku, sa mi do toho pusti pes alebo mačky.

@anonym_autor do toho co sa kompostuje sa nepusti ani pes ani macka, pretoze tam patri iba a len rastlinny odpad. Varena strava a zvysky zivocisneho povodu (s vynimkou vajecnych skrupin) do kompostu nepatria. Tie patria do komunalneho odpadu alebo do kuchynskeho odpadu, ktory ide do bioplynovej stanice na dalsie spracovanie.

lennaa
16. okt 2025

@anonym_autor ja som mamine kupila elektricky komposter do bytu. Tiez nemala kam davat bio odpad, takto to spracuje a potom to da na zahradku.

cacianka
16. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor vedro/ nádoba nemôže mať ťažký dekel/vrchnák/pokrievku ?
žena ty vôbec netušíš čo je kompostovanie ! čo tak si prečítať o tom niečo poriadne a viac článkov ?

viestta
16. okt 2025
@cacianka

@anonym_autor vedro/ nádoba nemôže mať ťažký dekel/vrchnák/pokrievku ?
žena ty vôbec netušíš čo je kompostovanie ! čo tak si prečítať o tom niečo poriadne a viac článkov ?

@cacianka zjavne si autorka pomylila komposter s hnojiskom. Tam sa hadzalo vsetko

nika1971
16. okt 2025
@viestta

@anonym_autor do toho co sa kompostuje sa nepusti ani pes ani macka, pretoze tam patri iba a len rastlinny odpad. Varena strava a zvysky zivocisneho povodu (s vynimkou vajecnych skrupin) do kompostu nepatria. Tie patria do komunalneho odpadu alebo do kuchynskeho odpadu, ktory ide do bioplynovej stanice na dalsie spracovanie.

@viestta ale pustia....ja tam davam aj varenu zeleninu z vyvaru, co nezjeme...a obcas sa mi do toho pustia macky

viestta
16. okt 2025
@nika1971

@viestta ale pustia....ja tam davam aj varenu zeleninu z vyvaru, co nezjeme...a obcas sa mi do toho pustia macky

@nika1971 lebo je to zelenina s masovou prichutou a vonou.

aalt
16. okt 2025

My nemame vlastny kontajner na bioodpad, ale po dedine su rozlozene "spolocne". Podobne su na papier a sklo a este aj pouzity olej zvlast. Take na dedine nemate? My teda mame doma vedierko a tak raz za par dni ~ tyzden sa tam ide vysypat. Nastastie to nemame daleko, tak 100m.

autor
16. okt 2025

Keďže do hnedej nádoby na bioodpad a ani do domácej nádoby na záhrade nepatrí napr mäso, tak je teda najlepšie všetko hádzať do klasického komunálu

viestta
16. okt 2025
@anonym_autor

Keďže do hnedej nádoby na bioodpad a ani do domácej nádoby na záhrade nepatrí napr mäso, tak je teda najlepšie všetko hádzať do klasického komunálu

@anonym_autor ano, v tom pripade idu zvysky masa do komunalu. Treba sa vzdy riadit miestnym VZO o odpade, pretoze to je spracovane podla toho ako sa dalej s odpadom naklada. Bio odpad sa moze aj kompostovat, aj spracovavat v biostanici na plyn na vykurovanie. A podla toho sa aj meni odporucanie na zlozenie odpadu.

anonym_f9ca6c
16. okt 2025

Kompostovanie je vasen a ty a 98% ludi ju nema... Ja ju mam zo ZDS 80.tich rokov, nie preto, ze to dnes chce uhnija. Vtedy sa kompostu hovorilo hnoj😅a len premyslavi ludia tam nosili vyluhovany caj, kavovu sadlinu (potom, co co si z nej vyvestili) supky vsetkeho druhu, dreveny popol, rastlinne odomrte...iniciativnejsi prehadzovali 2* do roka, salamisti hodili dynove semienka a vyrastli im 80 cm obludy, z tolkych zivin. Dnesni mladi presli eu eko vychovou a dlabu na cely kompost. Aj priroda na nich a obcas ich splachne povodnou. ☔☔☔

natalka13
16. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor sacok ako dlho chces mat na terase? ak tam das velmi mokre veci za 2-3dni ho mas deravy.
maso kosti a papierove kapesniky tam nepatria.

autor
16. okt 2025
@natalka13

@anonym_autor sacok ako dlho chces mat na terase? ak tam das velmi mokre veci za 2-3dni ho mas deravy.
maso kosti a papierove kapesniky tam nepatria.

@natalka13 ja som nepovedala, že chcem mať sáčok na terase. A pokiaľ by som mala triediť ešte aj kuchynský odpad, tak to ozaj budem radšej hádzať do komunálu. Myslela som, že kompostovisko funguje ako hnijisko, teda že tam môže ísť všetok kuchynský odpad

viestta
16. okt 2025
@anonym_autor

@natalka13 ja som nepovedala, že chcem mať sáčok na terase. A pokiaľ by som mala triediť ešte aj kuchynský odpad, tak to ozaj budem radšej hádzať do komunálu. Myslela som, že kompostovisko funguje ako hnijisko, teda že tam môže ísť všetok kuchynský odpad

@anonym_autor a zo sacka by ti tie zvysky masa macky a pes nevyberali? Co je zlozite na tom, mat jedno vedierko na odpad zo zeleniny a ten "masovy" odpad dat do sacka a smarit do smetnika kde davas komunal? A komposter nemusis mat pol kilometra od domu (pises o stovkach metrov), mozes ho mat aj blizsie. Dobre zalozeny kompost nesmrdi, nelietaju tam muchy, nechodia tam macky ani hlodavce vyzierat zvysky. Kludne ho mozes mat niekde v tieni nedaleko domu, decentne skryty za krikom aby nekazil esteticky vyraz zo zahrady.

rozculena
16. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor prosím ťa,kde si žila doteraz?
Lebo Zákon o odpadoch a kompostovaní neplatí iba od včera,keď to dnes riešiš

autor
16. okt 2025
@rozculena

@anonym_autor prosím ťa,kde si žila doteraz?
Lebo Zákon o odpadoch a kompostovaní neplatí iba od včera,keď to dnes riešiš

@rozculena doteraz som všetko hádzala na hnojisko

natalka13
16. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor jezis sacok logicky bude vo vedierku ale potecie ti to do toho vedierka ked sa prederavi🙈
a velka nadoba so sackami kde bude? co s tym potom ked sa naplni?
nemate zber biooodoadu hold smola -komunal.

rozculena
16. okt 2025
@anonym_autor

@rozculena doteraz som všetko hádzala na hnojisko

@anonym_autor ak máš doma hnojisko,tak to tam hádž aj ďalej

autor
16. okt 2025
@rozculena

@anonym_autor ak máš doma hnojisko,tak to tam hádž aj ďalej

@rozculena nechcem to tam hádzať. Preto som hľadala iné riešenie

rozculena
16. okt 2025
@anonym_autor

@rozculena nechcem to tam hádzať. Preto som hľadala iné riešenie

@anonym_autor tak si pozri Všeobecné záväzné nariadenie tvojej obce o nakladaní s odpadom
u nás sa kuchynský odpad,rozumej zvyšky vareného jedla,dávajú do komunálu

Strana
z2