Zero Waste - život bez odpadu
Vaše rady? Inšpirujme sa navzájom😊
ja nechapem uplne to vysadenie proti actionu a podobnym obchodom.... kupila som si malu vazicku do kuchyne za 1,50 lebo mi taka chybala ked mam maly kvietok, ci som si mala ist kupit za 10 do nejakeho lepsieho obchodu? maju sady na tvorenie na vyrobu mydla, sviecok za 4 -5, len tie formy samostatne stoja zo 2 eura, ci si mam kupit z manumi za 20 - 30 eur? sada stetcov za 1 - 2 eura, kvalitou uplne postacujuce na hobby malovanie, ci si mam ist kupit so sevtu za 10 eur, aby som nepodporovala fast fashion retazce?
treba si este uvedomit, ze nasi predkovia mali casto materialny nedostatok, takze odkladali vsetko, ze sa zide, my sme ich potomkovia, ale tiez sa snazim minimalizovat, na nakup nosim vlastne tasky, co nepotrebujem nevyhadzujem ale posuvam dalej, nepouzivam zbytocne miktorenove sacky, snazim sa kupovat len to co potrebujem....
takze tiez trochu nechapem potrebu kupovat dekorativne tekvice na jesennu vyzdobu.
@anonym_f08c00 tu ide o uplne nieeco ine... action je podla mna zly priklad :D ale ide o ludi = jednotlivcov. Vies, ty ides a kupis co potrebujes (ja tiez v action super veci kupujem aj do offce a skladu ) ale kopa ludi pride a nakupi kopu zbytocnosti ktore letia do kosa. A toto sa najma tyka temu/ali/shein.. kde tie veci fakt velakrat stoja za nic, a ludia kupuju a vyhadzuju, nepouziju...
Ja napr v sevte nekupujem nic, predrazene cinske haraburdy tam maju tiez = polka tych kadejakych serepeticiek je prave z ciny :DDD a napr ak viem, ze nieco potrebujem v klude si to objednam aj z temu, nie som ochotna TU ISTU vec kupit v obchode, za 10nasobne ceny. Uplne typicke su veci na mobil = ochranne skla, folie, kable nabijacie, obaly... aktualne napr. sacky do vysavaca kupujem z temu lebo miele sa zblaznilo s cenami sackov... ked vysavac dosluzi = kupim si uz bezvreckovy.
ja nechapem uplne to vysadenie proti actionu a podobnym obchodom.... kupila som si malu vazicku do kuchyne za 1,50 lebo mi taka chybala ked mam maly kvietok, ci som si mala ist kupit za 10 do nejakeho lepsieho obchodu? maju sady na tvorenie na vyrobu mydla, sviecok za 4 -5, len tie formy samostatne stoja zo 2 eura, ci si mam kupit z manumi za 20 - 30 eur? sada stetcov za 1 - 2 eura, kvalitou uplne postacujuce na hobby malovanie, ci si mam ist kupit so sevtu za 10 eur, aby som nepodporovala fast fashion retazce?
treba si este uvedomit, ze nasi predkovia mali casto materialny nedostatok, takze odkladali vsetko, ze sa zide, my sme ich potomkovia, ale tiez sa snazim minimalizovat, na nakup nosim vlastne tasky, co nepotrebujem nevyhadzujem ale posuvam dalej, nepouzivam zbytocne miktorenove sacky, snazim sa kupovat len to co potrebujem....
takze tiez trochu nechapem potrebu kupovat dekorativne tekvice na jesennu vyzdobu.
@anonym_f08c00 zerowaste nie je o tom, že sa nemá kupovať ľacné, ale drahé...ide o to, aby sa minimalizoval odpad. Takže skôr namiesto pet fľašiek mať 1 kovovú fľašu a tú používať, nemať milión plastových slamiek, ale dve kovové apod. Áno, patrí k tomu, ale aj fastfashion. Tam však skôr ide o to, že každý deň je iný trend, každý deň si niekto kúpi to niečo len kvôli trendu aj keď je to možno horšej kvality....sú potom z toho tony oblečenia, ktoré boli oblečené raz/a zo zlej kvality sa už aj pokazili. Takže nejde o to kúpiť si namiesto 2€ štetca 15€, ale o menej odpadu....🥰 Cením, že si nosíte vlastnú tašku do obchodu, to k zerowaste patrí❤️
Neviem či je to úplne zero waste ale ja každej krabici sa snažím dať druhý život napr použijem na knihovrátok alebo použijem ako kôš vrátane obalov z chipsov alebo cestovín, ryže... jednoducho každý väčší obal aj tašky z donášok - tie sú pár krat do roka, ale takto nepotrebujem kupovať zbytočne sáčky do koša, bedne mám hneď pod bránou takže keď treba zaberie mi to minútku vyhodiť odpad ale dovolím si tvrdiť, že ho naozaj mám máličko. Nepoužívam jednorázové odličovacie tampóny, nepoužívam mikroténové sáčky. Čo sa týka zvyšnej zeleniny a ovocia, ryže dám psom ale zeleninu a ryžu varím bez korenia príp. Oddelím pred dochucovavím keď si všimnem, že som neodhadla dávku nikdy nedávam od stola - u mňa zvieratá nie sú odpadkový kôš ani kompost. Kupujem len to, čo potrebujem a zjem žiadne zásoby ani produkty po záruke sa u mňa nenájdu maximálne "prvá pomoc" nejakých instantných káš. Neobjednávam pravidelne donášky, so sebou nosím tašku aby som nemusela kupovať keď neplánovane skočím do obchodu, nekupujem (veľmi výnimočne) kupujem pet flaše a plechovky - nosím si svoju sklenenú. Pre psie exkrementy kupujem kompostovateľné sáčky. Nekupujem ani nepotrebné množstvo kozmetiky, oblečenia. Aspoň posledné dni MS používam nohavičky nie vložky, pri silnejšej veľmi nohavičkám neverím ale uvažujem nad Jessa vložkami, tie mimo domu bude ľahšie vymeniť ako veľké nohavičky a zbavím sa jednorázových vložiek a tampónov.
@autumn1 super! Jessa vložky inak odporúčam🥰
Čo sa nezje ide mačke a psovi, zelenina, ovocie, škrupiny do kompostu
@anonym_9651c2 treba dať, ale pozor na to, čo dostanú ako zvyšky...soľ, koreniny, čokoláda, štipľavé, avokádo, hrozno a rôzne iné potraviny môžu zvieratkám ublížiť. A obzvlášť vo veľkom množstve a často!
Ja kupujem už čítané knihy, prírodnú kozmetiku, tuhý šampón a mydlo, psíkovi vrecká na exkrementy z recyklovaného plastu, látkové tašky na nákup a ak sa mi dostane domov igelitka, tak ju používam až kým sa nezničí a potom použijem ako vrece na odpad. Taktiež vrecia z granúl a obaly využívam ako odpadkové vrecia. Kovové slamky, kovová fľaša, nenakupujem zbytočnosti, recyklujem a snažím sa z vecí, čo by sa vyhodili vyrábať nové veci a používať ďalej😊 (pre inšpiráciu: z kelímku od veľkej smotany som urobila vtáčikom pítko, vyrobila zo starých novín obal na knižku - pomalovala som si to. Zo starých zošitov využila ešte papier a tak...)
Neviem či je to úplne zero waste ale ja každej krabici sa snažím dať druhý život napr použijem na knihovrátok alebo použijem ako kôš vrátane obalov z chipsov alebo cestovín, ryže... jednoducho každý väčší obal aj tašky z donášok - tie sú pár krat do roka, ale takto nepotrebujem kupovať zbytočne sáčky do koša, bedne mám hneď pod bránou takže keď treba zaberie mi to minútku vyhodiť odpad ale dovolím si tvrdiť, že ho naozaj mám máličko. Nepoužívam jednorázové odličovacie tampóny, nepoužívam mikroténové sáčky. Čo sa týka zvyšnej zeleniny a ovocia, ryže dám psom ale zeleninu a ryžu varím bez korenia príp. Oddelím pred dochucovavím keď si všimnem, že som neodhadla dávku nikdy nedávam od stola - u mňa zvieratá nie sú odpadkový kôš ani kompost. Kupujem len to, čo potrebujem a zjem žiadne zásoby ani produkty po záruke sa u mňa nenájdu maximálne "prvá pomoc" nejakých instantných káš. Neobjednávam pravidelne donášky, so sebou nosím tašku aby som nemusela kupovať keď neplánovane skočím do obchodu, nekupujem (veľmi výnimočne) kupujem pet flaše a plechovky - nosím si svoju sklenenú. Pre psie exkrementy kupujem kompostovateľné sáčky. Nekupujem ani nepotrebné množstvo kozmetiky, oblečenia. Aspoň posledné dni MS používam nohavičky nie vložky, pri silnejšej veľmi nohavičkám neverím ale uvažujem nad Jessa vložkami, tie mimo domu bude ľahšie vymeniť ako veľké nohavičky a zbavím sa jednorázových vložiek a tampónov.
Nechapem preco sa nezalohuju plastove flase.... prides do obchodu kupis si 10 plastovych flias s vodou, vypijes, donesies do obchodu, ten ich umyje a znovu pouzije.... a tak a tak dalej, v nekonecnom cykle.... to iste co sa robi so sklenenymi flasami by sa robilo s plastovymi. A hned by sme mali o 90% odpadu menej...
Nechapem preco sa nezalohuju plastove flase.... prides do obchodu kupis si 10 plastovych flias s vodou, vypijes, donesies do obchodu, ten ich umyje a znovu pouzije.... a tak a tak dalej, v nekonecnom cykle.... to iste co sa robi so sklenenymi flasami by sa robilo s plastovymi. A hned by sme mali o 90% odpadu menej...
@leonard1997 si robis prdel, ze?
@leonard1997 ja zasa nechápem, prečo sa nezalohuju a neberú späť fľaše od zaváranin. Toľko dobrých fliaš sa vyhodí.
@leonard1997 ja zasa nechápem, prečo sa nezalohuju a neberú späť fľaše od zaváranin. Toľko dobrých fliaš sa vyhodí.
@anos18 flase od zavaranin vies ponuknut dalej, ludia o to maju zaujem. Ja som si tento rok musela prvy krat v zivote kupovat pohare na zavaranie, lebo som pozavarala prilis vela uhoriek. Doteraz som si vystacila s poharmi od zavaranin, ktore sme skonzumovali. Niektore su niekolko desiatok rokov stare.
@0silvia0 nie
@leonard1997 a ty si si akoze nevsimol, ze plastove flase sa zalohuju?
@anos18 flase od zavaranin vies ponuknut dalej, ludia o to maju zaujem. Ja som si tento rok musela prvy krat v zivote kupovat pohare na zavaranie, lebo som pozavarala prilis vela uhoriek. Doteraz som si vystacila s poharmi od zavaranin, ktore sme skonzumovali. Niektore su niekolko desiatok rokov stare.
@0silvia0 ponúkam, občas niekto vezme, ale málokto. Ja síce zaváraniny veľmi nekupujem, zavaram si sama, fliaš mám dosť, ale od horčice vyhadzujem, lebo už tiež nepotrebujem, nikto to nechce. A také dobré fľaše sú to. Prečo výrobcovia neberú späť fľaše? Veď aj pivovary berú späť a umývajú (ak sa niečo nezmenilo)
@0silvia0 mne osobne práve nevyhovuje...
To sa úplne nedá. Už len keď si varíte, tak zahodíte obaly od surivín. Dá sa čiastočne, že idete do eko drigérie, kde vám načapujú mydlo, šampón, prací gél do prinesených nádob opakovane. Chodiť na výmenné akcie vecí. Ale aj kebyže nevaríte doma, ale najete sa v jedálni v škole/práci, tak aj tá kuchyňa nechá nejaký odpad. Ale súhlasím. Snažím sa všetko využiť na maximum, znovu použiť, recyklovať atď.
@leonard1997 a ty si si akoze nevsimol, ze plastove flase sa zalohuju?
@0silvia0 Ano, zálohujú a preto sú ich v Indii plné ulice 👎
@0silvia0 Ano, zálohujú a preto sú ich v Indii plné ulice 👎
@leonard1997 netusila som, ze riesime Indiu. Som myslela, ze riesime Slovensko😘
To sa úplne nedá. Už len keď si varíte, tak zahodíte obaly od surivín. Dá sa čiastočne, že idete do eko drigérie, kde vám načapujú mydlo, šampón, prací gél do prinesených nádob opakovane. Chodiť na výmenné akcie vecí. Ale aj kebyže nevaríte doma, ale najete sa v jedálni v škole/práci, tak aj tá kuchyňa nechá nejaký odpad. Ale súhlasím. Snažím sa všetko využiť na maximum, znovu použiť, recyklovať atď.
@simona_racz Áno, veď to je jasné, že odpad zrazu nebude 0%, ale ide o menšie veci, ktoré aj len z trošky pomôžu🥰
Tak v severozápadná európa, z časti stredná sa snaží ale v Taliansku, Grécku, Rumunsku, sú haldy odpadu pod mostami, pri cestách atď. Slovensko dokonca je lídrom v zálohovaní, lebo to čo sa nevráti, pozbierajú chudobní a tak máme cez 90% návratnosti. Celkom sa darí aj swapom, repasovaná elektronika tiež už celkom fičí, v Bratislave je jeden velmi dobrý projekt OLO-KOLO, to by mohlo byť na celom slovensku. Odevné sklady sú tiež dobrá vec. Na slovensku sa to celkom dobre rozbieha. Ale žijeme na spoločnej planéte, tak aj to je pravda že darmo sa Rakúsko snaží, keď India robí opak a oceány sú plné smetí.
@simona_racz Áno, veď to je jasné, že odpad zrazu nebude 0%, ale ide o menšie veci, ktoré aj len z trošky pomôžu🥰
@labky613 o to všetko som aj spomenula. Orange dáva mobilom druhú šancu, ale už to vnímam aj tak z bežna, že stále mi vyskakujú reklamy na repasované počítače atď. Alebo že banka daruje vyradené počítače škole, detskému domovu, sociálne slabším atď. Tá drogéria kde vám načapujú do prinesenej nádoby je tiež dobrá vec. Bazáre a záložne sú tiež plné zaujímavých vecí (čo inde končia ako odpad) kto nechodí pozriete sa niekedy dnu len tak, a uvidíte či všetko za drobné nájdete. Keď niečo idete vyhodiť, zvážte darovanie. Niektorí susedia si celé domy zariadili z inzerátov typu “darujem za odvoz” a inák by to tí ludia len vyhodili. Tie susedské burzy sa už rozbiehajú v každom meste, aj niektorých obciach, takže ludia sa pomaly naučia že to nieje len o ekológii, ale aj rozumnom riešení. Ja všetko použitelné darujem rómskym deťom. Nič nevyhadzujem.