Ako reálne nájsť a udržať nových kamarátov?
Ahojte. Mám 17 rokov a momentálne končím druhý ročník na gymnáziu. Dlhodobo sa stretávam s problémom, že je pre mňa ťažké si nájsť aj udržať kamarátov. Sám už neviem, či je problém vo mne (a ten problém je to potrebne riešiť), alebo do toho zasahujú iné faktory. Nie som celkom sám, mám nejaký malý kruh ľudí okolo seba ktorých poznám ale ja to skôr beriem ako také "príležitostné známosti". Spolu sa rozprávame a trávime čas, keď je to pre tú druhú stranu prínosné. Napríklad ak chcem niekde cestovať a náhodou tá destinácia sa veľmi pozdáva aj druhej strane tak bez problémov pôjdu so mnou. Ale ak ide o niečo, čo tá druhá strana nemá v obľube, začínam byť ignorovaný a už sa mi viac neozývajú. Je to strašne frustrujúce, už ani sám neviem či naozaj mám nejakých ľudí, ktorých môžem nazývať kamarátmi. Skoro nikto nie je ochotný so mnou len tak, nezáväzne tráviť svoj voľný čas bez toho, aby niečo z toho mal. Chcem sa k tomu už tak postaviť, aby som si naozaj našiel nejaké priateľstvá, ktoré aj za niečo reálne stoja. Ale ja fakt neviem kde a ako mám začať, čo mám robiť, ako sa mám zmeniť alebo čo by som mal na sebe popracovať. Chcel by som možno nejaké úprimné rady alebo skúsenosti, ktoré by mi vedeli dopomôcť. Vopred ďakujem za každú odpoveď.
@anonym_autor ahoj tak vieš dnešná doba je ťažká ľudia sa menia dospievajú potom zas tu mame ľudí v strednom a vyššom veku,ktorý chcú mať svoje súkromie nechcú s nikým komunikovať a nemať s nikým nič spoločne a mať svoje súkromie.Všímam si tak v meste ľudí ktorým je lepšie byť samým pretože môžu si dovoliť čo sa im za chce.Nesi jediný,ktorý zostal úplne sam..Už niesu priateľstva ako priateľstva také aké boli kedysi každý sme zostali sami.....sami sme prišli na ten to svet a sami odchádzame asi tak no 😉
Osamelosť pôjde ruka v ruke s našou "digitalizáciou".

Podľa mňa je prirodzené, že ľudia chcú tráviť voľný čas spôsobom, akým im to je prijemné a nie aktivitami, ktoré nemajú v obľube.... príklad, mám najlepšiu kamošku, ale na koncert by som s ňou nešla, máme úplne iný hudobný vkus a nebudem platiť za niečo čo sa mi nepáči a ani si to neužijem, ale to neznamená, že nie sme skutočné kamarátky, no nepotrebujeme spolu robiť všetko, trávime čas takými aktivitami, ktoré vyhovujú obom, na iné mám zas iné kamarátky... silu kamarátstva skúša čas a ťažšie životné situácie a nie, či s tebou pôjde človek behať, aj keď to neznáša..