icon

Ako získať priateľov a známych?

3. dec 2025

Ahojte, nejako, ani neviem ako, som na prahu 40tky ostala sama. S mužom som sa rozišla kvôli tomu, že bol mamičkár a nedalo sa s ním existovať aj keď som to skúšala roky a stálo ma to kopec nervov a sĺz. Moja naj kamoška sa odsťahovala mimo SVK a vídame sa 1x do roka. Druhý kamarát je pre istotu v Nemecku, tam sa kontakt prerušil. Jediná kamoška, ktorá mi tu zostala si založila pred rokmi rodinu (pochopiteľne), má 5 detí, psa, manžela, naozaj jej veľa času na mňa neostáva a ja ju chápem, kým mala dve deti, ešte to išlo, teraz už menej. Vôbec jej to nevyčítam, je to normálne.

Trávila som veľa času s mojou mamou, avšak prednedávnom zomrela. A tak sa cítim pochopiteľne osamelá. V práci pracujem tak, že v mojom meste mám iba dvoch kolegov mužov, obaja sú ženatí a majú deti. Ostatní kolegovia (väčšinou mladšie ženy) sú v iných častiach Slovenska. Bývam v maminom byte a teda susedov mám väčšinou 70+. Vychádzame spolu dobre, poznajú ma odmalička, ale na nejaké priateľstvá tu nevzniká priestor. Som skôr takej introvertnejšej a kľudnejšej povahy, nie som športovo zdatná a nejako nevyhľadávam miesta plné ľudí, radšej mám menšie skupinky, necítim sa dobre vo väčšej spoločnosti, nepijem, nefajčím, po nociach nebehám po kluboch a baroch.
Chodila som aj tancovať svojho času - avšak - nevyhovovalo mi to, necítila som sa tam vôbec dobre, zrejme nerada tancujem, neviem. Skúšala som sa zoznámiť cez FB s nejakými ženami/kamoškami na kávu, do kina, na prechádzku, ale napokon nič z toho nebolo. Najprv začala komunikácia, písali sme si, potom to išlo úplne do úzadia a prestali sme postupne. Ja som na to netlačila, ak som videla, že tam nie je záujem. Sebakriticky musím povedať, že som nezaujímavá - lebo chodím do práce, domov, do obchodu, upracem, navarím si, idem na prechádzku, pozriem si seriál, vyvenčím psa v útulku. To pre ľudí asi nie je dostatočne zaujímavé preto, aby so mnou chceli tráviť čas. Vianoce budem tráviť sama, už v poradí druhé za sebou, rovnako aj Silvestra. Keď som sa snažila zoznámiť s nejakým mužom, tak buď boli tak, čo mne nevyhovovali ( všetky úchylky sveta, žijúci s mamou, ženatí/zadaní, s deťmi v striedavej starostlivosti) alebo keď možno aj mali o mňa záujem, tak som ich asi odstrašila. Lebo minule sa ma jeden pýtal, s kým budem na Vianoce. Povedala som, že sama. Že prečo nie s rodinou, lebo ju nemám. Prečo nie s kamarátmi - lebo žiaľ nemám s kým byť a nemám veľa kamarátov - a tu sa logicky niekde odmlčal. Kto chce byť s niekým, kto nemá veľa kamarátov a nemá rodinu?

A pritom nevyzerám zle, mám dobrú prácu, zarobím slušne, som samostatná, mám vlastné bývanie, som vcelku vtipná, v hlave nemám prázdno.. ale nemám silné sociálne väzby - v minulosti boli (manžel, mamina, kamošky, kamoši apd). Dnes je to inak. Mám klamať, keď sa ma niekto opýta na rodinu a priateľov? Mám si vymýšľať, aký mám život, aká som zaneprázdnená, koľko ľudí mám okolo seba, aká som spoločenská? Keď to tak nie je?

Nie som úplne presvedčená o tom, že hľadám vzťah. Skôr len priateľov, ľudí, s ktorými budem môcť občas niekde vyjsť, pokecať, vypočuť si ich, oni mňa. Láske sa nebránim, nechávam tomu voľný priebeh.

Strana
z2
unbeholfen
3. dec 2025

Ale inák aj mňa by to zaujímalo ako… Väčsinou sa mi prihovárajú socky, bezdomovci, alkoholici, špekulanti, s ktorými nič nechcem mať lebo len do problémov ma zatiahnú.

viktoria_88
Dnes o 08:24

@anonym_autor napis mi, obcas chodim do KE, spolocnost by som uvitala

unbeholfen
Dnes o 10:42

Furt len samé východy more. Somnou sa nechcete kamošiť? Skoro každý deň som v Bratislave. Poďte sa prejsť na strechu OC Nivy. @sevrin mi stále vytýka že s kamoškami chodím na prechádzky k Váhu. Tak strecha budovy OC Nivy je tiež pekné miesto. Naše mesto je malé, na nížine, a oktem kaštiela s parkom, nieje žiadna zaujímavé miesto len tá priehrada HAŤ Kráľová na Váhu je také jediné miesto kam chodia všetci z Galanty, Šale, Serede. Ešte ranč je s výhladňou. Ale v Bratislave skôr nájdem kamarátky ako v 15.000-ovom meste.

unbeholfen
Dnes o 10:48

Poďte na prechádzky. Železná studienka, k parlamentu, palisády, staré mesto, breh Dunaja, sad Janka Kráľa, vyjst na horu Kamzík, môžeme pochodit prechádzky povyprávať sa a tak.

anonym_c534ca
Dnes o 13:49

@anonym_autor tak ty sama bývaš v maminom byte, a vadilo ti ze bol muž mamičkar? To sa mi nejak spolu bije.

anonym_9e3aab
Dnes o 14:32

@anonym_c534ca ? Lebo?

unbeholfen
Dnes o 14:37

Netreba hladať furt výhovorky, proste ak žena muža lúbi tak je jej jedno čo je zač, ak ho nelúbi, tak z alibizmu musí nejakú výhovorku dať, prečo ho nechcela a vždy je to mužova chyba. To je celé. Stačilo napísať že som ho nechcela a hotovo.

autor
Dnes o 14:49
@anonym_c534ca

@anonym_autor tak ty sama bývaš v maminom byte, a vadilo ti ze bol muž mamičkar? To sa mi nejak spolu bije.

@anonym_c534ca ja nebývam s mamou, moja mama už nežije. Ani som s ňou nebývala od mojich 25tich rokov, keď som išla do svojho... malého, ale svojho.

unbeholfen
Dnes o 14:50

Tu je názorná ukážka prečo je tak ťažké kamarátiť sa. Pred chvílou mi písala kamoška a dopadlo to takto:

Strana
z2