Čo robiť s akútnou bolesťou zuba v tehotenstve?
Dobre rano, poprosila by som Vas o nazor, pripadne skusenosti. Zobudila ma v noci nahla bolest zuba, vpravo hore, sedmicka. Viem o tom, ze je problemova, mam ju zavlozkovanu, ale kaz bol pod starou plombou a velmi hlboky, ten zub je citlivy, ale dufala som, ze dokial porodim, to s tou vlozkou zvladne, ale uz sa toho zuba nemozem ani dotknut, zacina ma boliet ucho, oko, polka hlavy. Volam dnes zubarke. Ale - je to ten typ zubarky, co nema mikroskop a vsetko po starom, takze predpokladam, ze mi da umrtvovaciu vlozku a potom to bude chciet cistit mechanicky na x krat. Jeden zub mi pred 2 rokmi cca, riesila pol roka, nakoniec pred Vianocami som musela ist k inemu zubarovi s mikroskopom a ten mi to spravil za hodinku a pol, komplet endodonciu. No toto je viackorenovy zub a ratam, ze to bude mozno aj do 600 eur. Vedla osmicku mam v plane ist vybrat, ale az po porode. Beriem lieky na vysoky tlak a Anopyrin na riedenie krvi. Tak sa obavam aj tohto. Len, radsej to mat spravene dobre a nie cele leto chodit k zubarke ako na klavir. Navyse, od bolesti mozem tak Paralen a to je na zuby o nicom. Zaplatit by sme to s muzom vedeli nejak z rezervy, moja dr. si za tieto umrtvovacie ukony nevzala odo mna ani euro, az na komplet vypln zuba, ked sa robil final. Neviem, ako ona robi a zije, ale z pohladu financneho, je to super a nekomplikovane veci fakt dobe spravi. Jednu endodonciu uz spravila tak, ze takmer 10 rokov mi ten zub sluzi a nic ma neboli, len ten jeden dalsi, to nezvladla vycistit, lebo som mala uzky kanalik a nedocistila ho poriadne cely az dokonca. Neviem, co robit. Co by ste spravili na mojom mieste? 🤔. Dakujem.
Určite zubarovi. Mne tiež v tehotenstve robili zuby, tiež som brala anopyrin a pichala clexan a nebol problém.
To co s akutnou bolestou zuba mimo tehotenstva smer zubar.
Ako tehotnú ma hrali hneď,ani som sa objednávať nemusela. Zápal sa pomaly šíri krvou aj k dieťatku, čiže hneď smer zubár. Analgeziu dajú, ak bude potrebná takú setrnnu pre tehotné.
Zubárovi, zápal je horší pre dieťa, ako injekcia od bolesti pri robení zuba.
No tak jasne, ze som volala hned zubarke, aj som tam bola uz. Ja som sa skor pytala na ten postup, lebo trhat ho nechcem, skor umrtvit a endodonciu spravit, ale ci u nej po "starom", alebo ist na kliniku, kde maju vybavenie.
No ja mam zavlozkovanu tu sedmicku a osmicku tiez. Osmicka sa bude trhat, ale to az po porode. Na to som uz pripravena. Tam mamaj medzizubny kaz, takze lepsie bude sa osmicky zbavit.
No, bolest troaksku ustala, pobolieva ma to pri jedeni s tym, ze si davam pozor. Pozrela mi to a skusila poklepom, zub je citlivy, bolave okolie dasna, boli ma ucho a pravy spanok, polka hlavy, krk na tej strane. Ale ze podla nej tam zapal nie je, to by som vraj vyskocila od bolesti...a ze umrtvovanie by zatial nerobila, ked ma to tak strasne neboli 🙄, lebo ze ani rtg mi nemoze spravit, ani umrtvovacia vlozka nie je dobre, ze to ide tiez do celeho tela...tak mi len zbrusila vlozku, aby som si do nej moc nehryzla, natrela mi dakym gelom dasna a ze mam volat zajtra, ako mi je je. Nuz, takto sa to zacinalo aj s predoslym zubom a mordovanie pol roka, zapal v kosti...🫣. Ja uz som tam sla s tym, ze mi to vyvrta a umrtvi. Tak asi idem volat na tu kliniku s vybavenim, maju modernejsie postupy snad.
Ked som vysla z ambulancie, prepadla ma taka bolest, cela som sa triasla, spotila som sa, doslova som predychavala, ako mi to pobabrala, poklepkala a zbrusovala tu vlozku. Teraz som asi hodinu po tom, co mi to robila a kusocek to ustupuje. Zas sa najem, napijem a zas sa to podrazdi. Boze, ja neviem, toto ani sesternici verit nechcela jej zubarka, ze ved na poklepanie ju zub neboli, tak je to ok. Az to skoncilo vytrhnutim zuba apod korenom mala cystu a zapal...to mozno zavisi aj od prahu bolesti alebo co. Alebo sposobu, akym to vnimame, ja neviem.
Takze podla nej je lepsie nevrtat sa do toho a pockat po porode. Mam este 2 mesiace do porodu, ja ked si predstavim, ze ma to bude trapit cele leto a este sa zide zapal zuba s porodom, tak umrem asi.
Išla by som na tú kliniku kde majú modernejšie postupy a vypočuť si aj názor iného zubára čo s tým. Určite sa netráp dva mesiace.

„Ja som mal problém asi päť rokov s osmičkou vzadu vľavo hore. Stále som s ňou chodil k zubárovi dvakrát do roka – bolel ma zub, menili plombu a podobne. Nakoniec mi ho aj tak vytrhli. Vždy hovorím, že keď sa dá, je lepšie ho hneď vytrhnúť a dať si korunku.“