redakcia
6. nov 2018
1857 

Ruky hore, chĺpky dole

Žiletky, vosky, depilačné krémy či peny… Je veľa spôsobov, ako sa zbaviť nežiaducich chĺpkov. No my sa ich, občas krvopotne, zbavíme, a tie potvory sú o chvíľu späť. Ak patríte medzi tie “vyvolené” ženy ako ja, “kaktusový efekt” nastáva už na ďalší deň.

Ako to už býva, keď vám raz príroda nadelí celkom schopné vlasy a mihalnice, dopraje vám aj všade inde. Doslova. A vy musíte zvádzať celoživotný boj s ochlpením. Bohužiaľ, nepatrím k tým šťastným ženám, ktoré majú jemné, svetlé chĺpky a vidno ich jedine vtedy, ak sa naježia od zlosti. Ste na tom podobne? A viete si predstaviť, že by ste si v lete obliekli niečo krátke a nemuseli by ste riešiť, či ste na všetkých viditeľných miestach “odchlpené”? Že by ste zabudli na ten nepríjemný pocit podráždenej pokožky po holení? A to, že výraz zarastajúce chĺpky by ste nadobro vyradili zo svojho slovníka? Pretože možné to skutočne je!

Váš/náš záchranca sa volá laserová epilácia. Nie, bezbolestné to veru nie je. Nie, nepôjde to ani hneď “na počkanie”. Ale je to reálne, natrvalo a na dosah ruky pre (takmer) každú ženu.

Ja som taký ten rozprávkový typ ako Snehulienka – biela pokožka “sťa sneh” a vlasy (a chlpy, samozrejme) “čierne ako eben”. V živote kombinácia nanič, no na laserovú epiláciu ideálna. Tak som sa na to dala, vyskúšala to, prežila bez akejkoľvek ujmy a teraz vám o tom čo-to úprimne napíšem. Pretože letáčiky, reklamy a slogany sú jedna vec, no reálna skúsenosť “bez prikrášlenia” vám snáď poslúži viac.

Jeseň sa nám už vyfarbuje a zima sa pomaličky chystá na svoj úder. Ideálny čas na laserovú epiláciu, ktorá sa nekamaráti so slnkom a s opálenou pokožkou. Zodvihla som teda telefón, zavolala do Chirmedu, objednala sa a dostala jasné inštrukcie.

Najprv sa ma pani na telefóne spýtala, akú mám farbu pokožky a chĺpkov. Laser totiž reaguje na farbu, takže bledé ochlpenie nie je ideálnym adeptom na laserovú epiláciu. Uf, prvú podmienku spĺňam a v duchu sa usmievam, že konečne sú moje čierne chlpy (prvýkrát v živote) výhodou. Ďalšou podmienkou bolo, aby chĺpky neboli minimálne 6 týždňov epilované, rozumej odstránené aj s korienkom. Čiže žiadne vytrhávanie, voskovanie či epilovanie elektrickým strojčekom. Miesto epilovania, u mňa podpazušie, je však nutné tesne pred samotným zákrokom oholiť. Ako mi vysvetlila pani, ktorá vykonávala epiláciu, (a ktorú som po celý čas bombardovala otázkami), laser reaguje s farbivom v korienku chĺpku, ktorý zohreje na požadovanú teplotu a následne ho spáli. Ak by ste si korienok vytrhli, nemal by čo spáliť. Ak by ste mali naopak chĺpky dlhé, zameral by sa laser na časť chĺpku nad kožou a spálil by ho iba na povrchu. Ale všetky potrebné informácie o tom, ako tento zázrak funguje, ako aj všetky potrebné informácie nájdete na stránke Chirmedu.

A tak som si poučená, odhodlaná a tešiac sa na výsledok, ľahla a ešte raz sa spýtala, ako veľmi to bolí. Žiadala som aj označenie na stupnici od 1 do 10. No s úsmevom mi bolo povedané, že to naozaj nie je také hrozné. A naozaj nebolo. Prisahám. Zažila som už samozrejme aj príjemnejšie veci, no napríklad taká návšteva zubára je pre mňa osobne zážitok oveľa, oveľa horší. A bolestivejší. Navyše, epilácia podpazušia bola raz-dva-tri. Rýchlovka. Občas mi myklo kútikom. Občas som zovrela päste či zaťala zuby. No ak ste už skúsili vosk či epilátor, laser nie je bolestivejšia záležitosť. Sľubujem ;) Okrem toho, pani, ktorá epiláciu vykonávala, sa mi po celý čas milo prihovárala a tým odvrátila moju pozornosť od bolesti. Palec hore za tento prístup.

Navyše, ak viete, že máte nízky prah bolesti, je možné dať si hodinu pred epiláciou aplikovať krém, ktorý epilovanú oblasť znecitliví. Ts, my ženy predsa nie sme nejaké padavky, že? Povedala som si, že to vydržím. Aspoň teda to podpazušie. Kebyže idem na oblasť bikín, napríklad, hrdinstvo by som zahodila za hlavu a pýtala si krém.

Ako som spomínala, s paňou som sa po celú dobu rozprávala. Aj sme sa zasmiali, prebrali nielen podrobnosti epilovania, ale ako to u žien býva, dostali sme sa aj k deťom a iným témam. Keď bolo hotovo, epilované miesto mi trošku schladili a ošetrili krémom. Dostala som inštrukcie, že miesto môže byť po zákroku chvíľku citlivé a je dobré ho ošetrovať upokojujúcim krémom. Potom som sa obliekla, vydýchla si, poďakovala sa a podotkla, že to skutočne nebolo také zlé. Že som si vlastne príjemne poležala, „pokecala“ a oddýchla. A pri odchode som sa nezabudla objednať na repete. Pretože ako som spomínala, zázraky sa nedejú na počkanie. Nestačí raz „lusknúť prstom”, respektíve raz zamieriť laserom. Laserovú epiláciu treba niekoľkokrát zopakovať. Počet opakovaní je individuálny, no štandardne je to cca 4-8x. Laser totiž zničí iba chĺpky v aktívnej rastovej fáze. Tie “spiace” je potrebné zničiť po ich “prebudení”.

Tak som teda prišla domov a s nadšením som sa chystala pozorovať zmeny. Chĺpky totiž nezmiznú ihneď. Oni potvory ešte narastú, no do takých 2 týždňov začnú tieto zasiahnuté chĺpky vypadávať a vy zrazu zažijete ten vytúžený pocit hladkej pokožky. Pocit, o ktorý už nebudete chcieť prísť ;)

Keď neskôr spozorujete, že chĺpky, ktoré počas zákroku spali, začínajú rásť, je čas na ďalšiu epiláciu. Naďalej si ich však môžete medzi jednotlivými epiláciami holiť. Zakázané je iba odstraňovanie chĺpkov aj s korienkom.

Takže, ja si už značím termín nasledujúcej epilácie a teším sa na ďalší krok k môjmu cieľu - do leta s hladkým podpazuším. A možno aj nohami. Veď za chvíľu tu máme Vianoce a ja som naozaj poslúchala. Skúsim tomu Ježiškovi predsa len napísať ;)

Nuž, ak to mám na pár riadkov zhrnúť.

Nie, laserová epilácia nie je bezbolestná. Ale dá sa to vydržať a pre krásu a pohodlie sa trpí. Nie, nie je to zadarmo. Ale pre tú bezstarostnosť a pohodlie vieme čo-to z nášho prasiatka obetovať. A áno, úbytok chĺpkov je viditeľný už po prvej epilácii. Ak si navyše potrpíte na profesionálny, no zároveň milý a priateľský prístup, Chirmed vás určite nesklame. Takže, žienky, smelo do toho!

A ako ste na tom s nekonečným kolotočom odstraňovania chĺpkov vy? Ako sa zvyknete zbavovať nežiaduceho ochlpenia?

------

Tento článok vyšiel s podporou medicínskeho centra Chirmed

zatinat zuby bolo treba pred 10 rokmi,dnesne lasere su uplne bezbolestne.

6. nov 2018

@natalka13 možno majú ešte laser spred 10 rokov 😂

6. nov 2018

Asi dva mesiace mam doma Philips Lumea, epilacia nie je vôbec bezbolestná ako sa prezentuje, boli to ako sviňa - ALE - je vidieť výsledky. Co je na nezaplatenie 😉 Navyše nikam nemusím chodiť, všetko v pohodlí doma.

6. nov 2018

@dominika86 Reklama hovori az 6mesiafov bez chlpkov a este ta to aj boli.
E-light laser vobec neboli.

6. nov 2018

@natalka13 ja mam asi iný prah bolesti ako iní ľudia 🙈 kedysi (je pravda ze desať rokov dozadu minimálne) som chodila na epiláciu normálne do ambulancie, a to bolelo jak fras... Chapem že doba sa posunula atď atď., ale slovko bezbolestne už prejdem len jemným úškrnom, proste neverím ze by niečo, čo ťa zbaví takej otravnej záležitosti akou nežiaduce chlpy sú, by mohlo neboliet. A cena je ďalšia vec samozrejme 😉

6. nov 2018

@dominika86 bola som pred 2 tyzdnami.uplne bezbolestne, podpazusie 10€.
Tak 10rokov dozadu, som bola iba bikiny a mala som dost. Podpazusie by som nedala.

6. nov 2018

Ja som predminulu zimu absolvovala 6 ci 7 laserovych depilacii podpazusia, cca kazdych 6 tyzdnov zakrok, a veru mi chlpky rastu aj dalej, potvrdzujem ze bezbolestne to nieje a teda je to aj pekne drahe, na to ze dlhodoby efekt je pre mna nulovy, bolo to realizovane v specializovanom zdravotnickom zariadeni, kazda jedna depilacia 60 eur x 6, za to som mohla mat aj 3 kvalitne depilatory, alebo ziletky az do konca zivota

7. nov 2018

Začni písať komentár...

Odošli