redakcia
5. nov 2018
912 

Záchodové príbehy

Druhý stupeň je otrava. Matika, dejepis, nový jazyk, noví spolužiaci a smutno za tými, čo odišli na gympel. Poznám chlapca, čo je o pár tried nižšie, má 11 rokov. Taký super vek, ešte decko. Primerane obľúbený, ale aj hanblivý. Učenie mu nejde, ale snaží sa, ako vie. Fičí na Minecrafte, pozná youtuberov a zaujíma sa o vesmír. Má však jeden problém. Nevie ísť v škole na WC. Viem, to, lebo mi to raz povedal. Je tam špina, veľa detí, žiadne súkromie. Dosť často ho preto bolí brucho a po škole uteká hneď doma na záchod, ešte si niekedy nestihne vyzuť ani topánky.

Poznáte takého tiež? Nie je to úplne vzdialená realita na mnohých školách a hanblivejší ľudia majú so školskými záchodmi celkom problémy. Moje spomienky na školské záchody tiež nie sú práve super. Keď mi bolo treba ísť na veľkú, snažila som sa byť pritom čo najtichšie a dalo to zabrať. Preboha, len aby to nečľuplo. Nedajbože prdnúť, keď za dverami čaká desať spolužiačok.

„Hej, počkaj! Máš na zadku krv.“ Zastaví ma chalan o triedu vyššie. Pekný, obľúbený, nikdy by som ho neoslovila. Panebože, panebože, čo budem teraz robiť, naozaj musím dostať krámy teraz? Do konca vyučovania to bude určite všade, musím sa popýtať spolužiačok, či nemajú vložky. Ale ako sa dostanem do triedy, bez toho, aby ma nevysmiali všetci spolužiaci, ktorí sú na chodbe?

„Tu máš sveter.“ Hovorí a usmeje sa. Červená som až po uši, hanbím sa a neviem zo seba dostať ani ďakujem. Panebože, to je trapas.

„To je v pohode, mám dve segry.“ Zasmeje sa a odíde.

Zlatý záchod s názvom „America“ od Maurizia Cattelana, Guggenheimovo múzeum New York, USA. (Zdroj: TASR)

Takto som sa zoznámila so svojou prvou láskou. Pred špinavými, hnusne páchnúcimi školskými záchodmi. Ťažká romantika, čo vám poviem.

Vtedy ešte neexistovali akcie, ako robí Domestos a my sme nemali na výber. Naše deti a my s nimi sa teraz však môžeme zapojiť do súťaže Domestos pre školy, ktorý podporuje rekonštrukcie toaliet už 5 rokov v 75-tich školách. Tento rok to môže byť práve škola vášho dieťaťa, tak sa určite zapojte. Viac informácií nájdete na domestospreskoly.sk.

Dostupnosť čistých a bezpečných toaliet je, zdá sa, celosvetovým problémom. Asi dva a pol miliardy ľudí na svete nemá toaletu a svoje potreby sú nútení vykonávať do prírody, čím znečisťujú okolie a najmä pitnú vodu. Niektoré organizácie sa na tento fakt snažia upozorniť aj umiestňovaním takýchto toaliet na festivaly. Trúfli by ste si?

----------

Tento článok vyšiel s podporou Domestos

Komentár bol odstránený

Začni písať komentár...

Odošli