mariosmykal
29. apr 2015

Profesionálna matka magimary: Profirodičmi sme sa stali zo dňa na deň

Zrieknutie sa dieťaťa som nikdy neodsudzovala, tvrdí magimary. Majú tri vlastné deti, jedno ako pestúnske a deväť detí mali doma dočasne. Ako profesionálna matka sa snaží byť osobou, ktorá deťom dáva lásku, hoci len na chvíľu. Prečítajte si rozhovor s ňou.

Klobúk dolu 🙂

Ďakujem. Mňa táto práca napĺňa, keďže si plním svoj sen z detstva, respektíve z ranej mladosti. Klobúk dolu treba dať predovšetkým pred mojím manželom, ktorý sa do toho dal so mnou, hoci o tom nič netušil. 

Aký si mala sen?

Nechcem, aby to vyznelo nejako klišoidne. Som veriaca a odmala som cítila, že interrupcie sú proti môjmu presvedčeniu, že sú proti životu a že nie sú "prerušením", ale ukončením života. Už od raného veku som proti ním "bojovala" ako som vedela. Zaumienila som si, že budem pomáhať mamám, ktoré sa pôvodne rozhodli pre potrat, ale potom si to rozmysleli. Mala som úplne konkrétne a presné predstavy, ako by to malo vyzerať. Chcela som vytvoriť domov, kde budú takéto matky aj s deťmi bývať, a vedela som celkom presne, ako bude vyzerať. Vedela som dokonca aj to, ako sa bude ten dom volať. Okrem matiek by som v ňom prijala aj deti samotné, ak by sa ich matky napokon vzdali, napríklad po pôrode. Starala by som sa o ne ako o svoje, boli by to také "moje" požičané deti. To bol môj sen. A potom postupne prichádzala realita.

Ako veľmi bol sen vzdialený od reality?

Bola som od jeho realizácie len kúštik, a to práve v čase, keď som bola ako budúca zdravotná sestra na praxi v dojčenskom ústave. Túžila som sa starať o deti z domova, ale nie priamo tam. Nepáčil sa mi ten "vojenský" systém v štýle, že "Nočníkujeme!" a všetky deti museli povinne na nočník bez ohľadu na to, či sa im cikať chcelo, alebo nie. Tak som si povedala, že keď raz budem "veľká", zamestnám sa v detskom domove a deti si odtiaľ budem brávať domov. Bolo to ešte niekedy v roku 1996 a vtedy o profesionálnom rodičovstve nebolo ani chýru, ani slychu, bol to len môj "výmysel".

Podarilo sa ti do detského domova dostať?

Nie. Po skončení strednej zdravotnej školy som posielala prihlášky do detských domovov, ale odvšadiaľ mi prišlo zamietavé stanovisko. Nakoniec som sa dostala na vysokú školu, odbor Liečebná pedagogika. Tam som sa venovala ľuďom s istým znevýhodnením (telesným, mentálnym, sociálnym, psychickým atď.).

Od koľkých rokov si mala tento sen?

Mala som asi 15-16 rokov. Počas praxe na strednej zdravotnej škole som "pričuchla" aj k matkám, ktoré išli na potrat. Ale stretla som sa aj s deťmi, ktorých matky si to rozmysleli a deti dali po narodení do detského domova. Asi to bude znieť divne, ale nikdy som takéto matky neodsudzovala. Boli to pre mňa, svojim spôsobom, matky, ktoré umožnili svojím deťom žiť. Rovnako vnímam aj našu pestúnsku matku, od ktorej máme chlapčeka. Hoci je to komplikovaná osobnosť, s mnohými chybami a zlyhaniami, predsalen nám „dala“ svojho syna, ktorý nás denne veľa učí.

Ich prístup ti je bližší ako interrupcia?

Hej, v podstate áno. Nie však ten samotný skutok, že sa dieťaťa zriekli, ale to, že to dieťatko porodili - pre iné túžiace matky.

Ako sa k tomu dostal manžel?

Cezo mňa. V škole nám na predmete Náhradná výchova prednášal Dr. Albín Škoviera o tejto forme starostlivosti o opustené deti, teda o profirodičovstve. Keďže som v tej dobe nemala žiaden prístup k internetu, tak som akékoľvek informácie o profesionálnom rodičovstve zháňala len veľmi ťažko. Preto mi ich začal z práce nosiť manžel, keďže oni internet mali. Takýmto spôsobom sa k tomu dostal aj on. Samozrejme, vedel o mojich plánoch už v čase, keď sme spolu začali chodiť. Bol to taký „nepísaný test“, či bude ochotný byť so mnou. A on bol 🙂

Kedy k vám prišlo prvé dieťa?

Po skončení školy sme sa vzali, dorobila som si doktorát a porodila som nášho prvorodeného syna a čoskoro aj druhého. Deti však vyrástli akosi rýchlo a ja som stále túžila starať sa o bábätko. Manžel so mnou súhlasil, tak sme oslovili vtedajšiu "líderku" bratislavského Návratu, ktorá nám objasnila detaily ohľadom fungovania profirodičov. Hneď na druhý deň nám volala riaditeľka detského domova a ponúkla nám malého rómskeho chlapčeka, ktorý vtedy ešte nemal meno a práve ho priviezli z pôrodnice.

Začali ste sa zaujímať o profirodičovstvo a už na ďalší deň ste mohli mať doma svoje prvé dieťa?   

Tak nejako. S manželom sme vôbec nečakali, že to pôjde tak rýchlo. Plánovali sme začať tak o rok, kedy by mal náš druhorodený tri roky. Avšak aby som do toho neťahala svoje túžby, nechala som na manželovi, aby sa rozhodol. Manžel dlho neuvažoval a zavolal mi hneď z práce a povedal: "No, keď sa už narodil, tak ho tam nenecháme!". V pondelok sme si domov priniesli nášho prvého profisynčeka.  

Dá sa aj dnes takto "ľahko" stať profesionálnym rodičom?

Dnes je to celkom inak. My sme začínali takmer pred desiatimi rokmi, vtedy bolo profesionálnych rodičov na celom Slovensku možno 12 až 15. A aj tí, čo boli, vznikli z úplne iných očakávaní, ako existuje profesionálne rodičovstvo teraz. V tej dobe vznikali profesionálni rodičia kvôli tomu, aby si vzali predovšetkým ťažko choré, inak neumiestniteľné, deti z domova do rodín. Teraz je to úplne inak. Teraz by podľa zákona žiadne deti do 6 rokov v domovoch vôbec nemali byť.

Nemali by?

Niekde sa to darí dodržiavať, niekde nie. Záleží to od chcenia a "manažérskych" schopností toho ktorého riaditeľa detského domova.

Ideál je ten, že deti do 6 rokov sú v náhradných rodinách?

Hej, to je ideál. Vychádza sa totiž z predpokladu, že mozog, vzťahy a najmä najsilnejšie emočné väzby sa tvoria do 6 rokov života dieťaťa.

Koľko detí ste doteraz mali vy?

Zatiaľ sme mali 13 detí. Všetky však postupne, nikdy nie naraz. Naraz sme mali jedine dvojičky a sem-tam sa u nás stretli na chvíľu dve deti v jednom čase.

Koľko z nich je vašich a koľko len dočasných?

Naše, teda mnou porodené, sú tri, a jedného syna máme pestúnskeho. Ostatné boli "naše" len na chvíľu, teda plus mínus jeden rok.

Je možné mať aj viac detí naraz?

Áno, je to možné, oficiálne sú maximum tri. Ale niekedy sa môže stať, že sa do rodín dostane i viac detí. To však podľa mňa nemusí byť vždy dobré riešenie, pretože tak je to kvantita na úkor kvality.

Sú prípady, kedy má profesionálna rodina aj viac ako 3 deti súčasne?

Áno, sú. Ak sú napríklad obaja manželia profesionálni rodičia, tak môžu mať spolu aj 6 detí, v prípade súrodeneckých skupín aj viac. Ak okrem nich majú ešte aj svoje deti, tak to už majú doma takmer výchovnú skupinu ako v detskom domove. To sa však, skôr alebo neskôr, môže negatívne prejaviť na fungovaní celej profesionálnej rodiny. 

Je to na žiadosť danej rodiny?

Nebýva to na žiadosť rodiny. Priznám sa, že tento „skupinový“ spôsob profesionálneho rodičovstva mi nie je veľmi blízky. My sme na začiatku začínali s tým, že jedno bábätko sa rovná jeden úväzok. Toto považujem za lepší spôsob starostlivosti o opustené deti. Vtedy sa vychádzalo z teórie, že odmietnuté dieťatko potrebuje dvakrát viac lásky a pozornosti od jedného blízkeho človeka. Teraz sú snahy akoby opačné. Dôvodom sú financie, respektíve ich šetrenie.

Znamená viac detí aj väčší príspevok na opatrovanie?

Nie, dostávaš stále ten istý plat s minimálnym navýšením ako odmenou. Jediný rozdiel je ten, že príspevky na dieťa sa násobia počtom detí. Sú to príspevky, ktoré patria dieťaťu za každých okolností, preto ich dostaneš. Ale plat ostáva takmer ten istý. Priemer je 400 až 500€ mesačne.

Na ako dlho zväčša chodia deti do profesionálnych rodín?

Je to rôzne. Deti trávia čas v profirodinách tak dlho, ako treba, čiže kým si ich nenájdu rodičia natrvalo. Samozrejme, aj v tomto prípade je ideál, aby to bolo čo najkratšie, ideálne pár týždňov. Ale mnohé okolnosti, zväčša úradné, celý systém ovplyvňujú a zdržujú.

 Čo je úlohou profesionálneho rodiča? Mať veľa detí naraz, rýchlo ich umiestniť do náhradnej rodiny a zobrať ďalšie. Nejako sa v tom strácam.

Našou úlohou je ľúbiť tie deti úplne ako tie naše. Aby aj oni mohli zažívať lásku a prijatie. Potrebujú osobu, ktorá ich bude túliť, mojkať, nosiť, zastupovať u lekárov, bude s nimi tráviť čas v nemocnici, bude ich masírovať a tíšiť, keď budú abstinečné príznaky silné. Potrebujú osobu, ktorá bude pri nich, hoci len na chvíľu. To ostatné sú len nepodstatné "omáčky".

Takže "makáte" od prvého dňa?

V ideálnom prípade už od pôrodnice. Za dvojičkami som chodila ešte v čase, keď boli v pôrodnici v inkubátoroch. Fyzicky do detského domova ani nešli, z pôrodnice sme si ich viezli rovno k nám domov.

Čo predchádza prijatiu a odchodu dieťaťa z rodiny?

Fúú, to je na knihu. Predchádza tomu veľký emočný proces. Rozhodnutie prijať dieťatko je nadlho.

A čo tá technická časť? Čo treba absolvovať?

Stačí ti stredná škola s maturitou a kurz Príprava na profesionálne rodičovstvo, ktorý trvá 40 až 60 hodín - podľa dosiahnutého vzdelania a odboru.

Ako dlho pred prijatím dieťaťa vieš, že k vám príde?

Tiež je to rôzne. Napríklad pri dvojičkách sme to vedeli relatívne skoro, keďže boli v nemocnici dlho a rozhodnutie súdu o umiestnení už bolo vydané. V iných situáciách sa to môžeš dozvedieť tesne pred príchodom, keď je napríklad dieťatko odňaté z rodiny a vedenie detského domova nechce, aby zažilo ďalší presun cez detský domov, tak ho chcú dať rovno do rodiny. A tak zavolajú, či sme schopní a ochotní dieťatko prijať a na druhý deň môže byť dieťa u nás. Takto to ale nefunguje, ak je profesionálny rodič úplný začiatočník a mal by brať prvé dieťa.

Ako to na začiatku vnímalo okolie?

Moji rodičia to brali úplne v pohode a perfektne, keďže vedeli už od detstva, že po takomto niečom túžim. Manželoví rodičia sa s tým museli najprv vysporiadať. Pre nich to bolo niečo úplne nové. Báli sa, či to nebude na úkor našich detí, ale hneď ako vzali na ruky nášho prvého profisynčeka, tak zabudli na všetky predsudky a obavy a brali ho ako nášho. Čo sa týka cudzích ľudí, teda susedov, známych či "pocestných" na ulici, tak tí to spočiatku nechápali. Nevedeli, o čo ide, a ako môžeme po čase dať deti "preč". Ochotne a trpezlivo sme im to vysvetľovali, až nakoniec pochopili, že profesionálne rodičovstvo má zmysel a že keď deti odovzdáme novým rodičom, tak ich nestratíme, ale naopak spolu s nimi získame aj ich nových rodičov ako členov našej rodiny. Aj keď sme pri každom odchode smutní, v skutočnosti nás teší pocit, že sme urobili to najlepšie, čo sme mohli, pretože sme dieťatku dali lásku, ktorú by si v domove len ťažko pre seba "ukradlo" od službykonajúcich meniacich sa "tiet".

Ako to je s prístupom? Necítiš k opusteným deťom akúsi ľútosť a neprikladáš im viac pozornosti ako komukoľvek inému?

Myslím, že k ním pristupujeme rovnako ako k našim porodeným deťom. Ale áno, cítime akúsi väčšiu mieru zodpovednosti a strach, aby dieťatko prežilo, keď má rôzne popôrodné problémy. A či im prikladám viac pozornosti? Každé malé dieťa potrebuje viac pozornosti ako ktokoľvek iný, lebo je odkázané len na teba a tvoju lásku a starostlivosť. Bez nás by neprežili, takže určite je väčšia dávka pozornosti na mieste. Naše deti to chápu a keďže sú vekom a vývinom už autonómnejšie, tak to berú prirodzene a akceptujú to. Oni si zas svoju pozornosť získajú v čase, keď dieťatko spí, alebo keď to práve potrebujú.

Mal som skôr na mysli, či ťa to celkom "nevtiahne", že by to ublížilo vzťahu s rodinou.

V bežných situáciách nie. Sme v tom spolu s manželom aj deťmi. Akurát vtedy, keď nastanú vypäté situácie, ktoré najčastejšie súvisia so zdravím, tak vtedy sme do toho vtiahnutí extrémne. Ale tak je to aj v bežných rodinách, nielen v profi.

Profesionálne rodičovstvo nás všetkých nesmierne obohacuje, hoci je veľmi náročné a často na úkor vlastného pohodlia či oddychu. Keďže sme do toho išli "spolu", tak sme aj v problémoch, ktoré sa občas vyskytnú, spolu. Všetko riešime spoločne, teda aj s deťmi. Nemá to na nás rozkladný vplyv, ale práve naopak. S deťmi hovoríme o všetkom pravdivo a primerane k ich veku. Vopred ich pripravujeme (a tým i seba) na blížiaci sa odchod dieťaťa. Ale spolu sa aj tešíme na nové bábätko, ktoré k nám má prísť.    

Plánujete byť profirodinou aj naďalej?

Zatiaľ áno. Ešte stále mi chýbajú tie malinké babätká do náručia. My sa totiž "špecializujeme" na bábätká. 

"Novorodenecký režim" ti po toľkých rokoch nerobí problém?

Ten trvá len chvíľku 🙂

Ale 13 detí je 13 detí 🙂

Neviem, toto naozaj nevnímam ako nejakú ťažkosť, takže sa mi k tomu ťažko vyjadruje. Bábätko sa zobudí, ja ho nakŕmim, pomojkám, uložím, uspím a spíme ďalej ďalšie dve-tri hodiny. Pri dvojičkách to bolo náročnejšie, ale to sme sa striedali s manželom. Ja som "obsluhovala" do polnoci, manžel po polnoci. Raz sme narátali počet nočných vstávaní 16 🙂

Ste s deťmi v kontakte dodnes?

Hej, sme 🙂 Sú to naše pokladíky, kus nášho srdca. Najstarší bude mať tento rok 9 rokov. 

Máte možnosť sa s nimi aj stretávať?

Áno, máme. Ich rodičia nás berú ako súčasť svojich detí, svojich životov, neberú nás ako konkurenciu, ale ako rodinu. Akurát tento víkend si robíme spoločný s jedným našim "koníkovým" profisynčekom 😉 

Čo znamená "koníkovým"?

Najprv sme sa spoznali u nás doma, potom sme sa s "novou" maminkou "nášho" Janka stretli aj na koníku. Viac "našich" detí je u koníkovských mamín 😉

Modrý koník sa teší 🙂

😀 Aj my. Vlastne "naša" nová maminka dvojičiek ma na koníka kedysi dávno priviedla.

Zavolala ťa sem?

V podstate hej. Ja som tu bola zaregistrovaná už dávnejšie, ale len kvôli jednému inzerátu kočíka. Vtedy som ešte netušila, že sú tu aj nejaké diskusie. Ona mi povedala, aby som sa prihlásila, aby sme boli naďalej v častom kontakte. A tak som mohla dvojičky sledovať aj naďalej, akoby boli u nás. A keď potrebovali poradiť čo a ako, tak som bola vždy poruke.

Kto je vhodný byť profesionálnym rodičom?

Túto prácu alebo poslanie odporúčam hlavne tým, ktorí sú schopní a ochotní zvládnuť odchody milovaných detí. Okrem toho, že to človeka veľmi napĺňa, hoci celá "práca" je nesmierne náročná, musí poskytnúť servis aj svojím deťom a dať im lásku. Profesionálne rodičovstvo neodporúčam tým, ktorí sa na to "necítia" a tým, ktorí sú bezdetní a túžia po dieťatku na celý život. Tým odporúčam skôr adopciu, v krajnom prípade pestúnstvo.

Môže byť profesionálnou rodinou aj bezdetná rodina?

Samozrejme, môže. Aj také poznám. Problém môže nastať, ak je to rodina, ktorá celý život túžila po vlastnom potomkovi, ktorého z rôznych dôvodov nemohla mať a teraz zrazu príde profidieťatko, ktoré však aj odíde, tak to pre nich môže byť náramne ťažké z tej emočnej stránky. Oni však majú ideálnu možnosť dať deťom domov natrvalo tým, že dieťa prijmu do adopcie.

Rozhovor bol autorizovaný, magimary v prepise nič nezmenila.

Moje ostatné články:

  • Matka downika: Integrácia? Riaditelia škôl sa pred nami schovávali (Prečítať tu)
  • Matka šiestich detí: Základ rodiny je vzájomne trávený čas všetkých členov (Prečítať tu)
  • Fotoreportáž z pôrodu: Nešlo mi o nafotenie krvavého masakru (Prečítať tu)
  • Fotoreportáž: Otec nafotil svojho syna autistu (Prečítať tu)
  • Matka autistu elise: Syna v škole šikanovali, veľakrát išiel domov v papučkách (Prečítať tu)
  • Matka geja: Aj homosexuáli chcú byť milovaní (Prečítať tu)

#rozhovor

Ďakujem za tento článok 🙂

29. apr 2015

Dakujem za clanok,super napisany .Sama som profi rodicom a uz 4 deti od nas odisli.Prajem pekny den.

29. apr 2015

Ďakujem za tento článok. @magimary úprimne obdivujem.

29. apr 2015

Krasne, velmi fandim ludom co sa tomuto venuju, maju vela lasky a obrovske srdcia. Dakujem za clanok 😊

29. apr 2015

Krasne 😊 ak by som aj ja chcela byt profi rodicom co mam pre to urobit?

29. apr 2015

@magimary Ty si krásny človek, ja to viem už dlhšie. Ďakujem za článok. 🙂

29. apr 2015
29. apr 2015

nnadherny clanok a sklanam sa pred rodinkou

29. apr 2015

dakujem vsetkym profimamam....

29. apr 2015

Krasne radost citat taketo clanky,dakujeme 😉

29. apr 2015

Dalsi super clanok!!! A mam otazku? Co sa stane, ked dietatu do 6 rokov nenajdu adoptivnu rodinu? To ho z normalneho milujuceho rodinneho prostredia, kde je od narodenia, vezmu do domova? Nezlomi to srdce jemu aj profi rodine?

29. apr 2015

BIG LIKE megimary 🙂 si anjel

29. apr 2015

@ena1903 nie, nevezmú ho späť do domova 🙂
ostáva normálne naďalej v profirodine, kde dovtedy vyrastalo...
...
a ďakujem všetkým!
🙂

29. apr 2015

@magimary Ufff, to mi odlahlo. Si super, myslim, ze si teraz mozno inspirovala viacero zien.

29. apr 2015

@ena1903 ďakujem 🙂
kiežby, pretože detí je stále dosť.

29. apr 2015

❤❤❤ ste s manželom ľudia s veľkým Ľ, obdivujem vás.

29. apr 2015

vau! zimomriavky po celom tele, úprimne ťa obdivujem.. tiež som nad týmto uvažovala, že možno raz v budúcnosti, ale neviem, ako by som zvládla odchod dieťatka..

29. apr 2015

@magimary nádherný rozhovor 🙂

29. apr 2015

@wudz aj ja podobne

29. apr 2015

@magimary krasny rozhovor a pekne povedane 🙂 ja som nad profi rodicovstvom rozmyslala uz davno, manzel (vtedy este priatel) tiez bol za. teraz mame doma jedno svoje sidlo, druhe na ceste. tak hadam raz nastane ten nas cas a dame sa na to aj my 😉

29. apr 2015

waw...som hrda na to ze ta aspon virtualne poznam 🙂

29. apr 2015

@magimary si jednotka 🙂 palec hore 🙂

29. apr 2015

krásny článok 🙂

29. apr 2015

velky obdiv @magimary 🙂

29. apr 2015

@magimary kraaasne, krasne krasne, uzasne vysvetlene, objasnene, vyjadrene 🙂 pozdravujeme vas 🙂

29. apr 2015

ďakujem ešte raz všetkým za milé slová 🙂
aj za srdiečka s textom-si skvelá mama 😵
veľmi si to vážim.

29. apr 2015

Dakujem za lahko citatelny clanok ,ktory odkryva trosku pre mnohych nezainteresovanych tqjomstva profirodica.Samozrejme to vnimam inac ,ako zienky ktore sa straraju o svoje bio deti .Sama som otcom aj mamou v jednej osobe nielen svojim dvom detom ,ale aj dalsim trom ako profimama. Tesi ma ,ze nieje to praca,ale poslanie a naplnenie cloveka ako ,,naplnit casu vinom ''tesim sa na dalsie pokracovanie podobnych tem 🙂

29. apr 2015

krásny článok a úžasna mamina @magimary

29. apr 2015

@zana20 profirodicia nemusia byt manzelia ? To sa staras sama o 5 deti ?

29. apr 2015

@lejla77 ano sama ,dve bio a tri z ded😉

29. apr 2015

@zana20 fuuuuha, mas co robit... A ked treba s jednym napr. do nemocnice, alebo k lekarovi ..... kde das ostatne deti ? Pre mna uplne nepochopitelne, ako mozes tak existovat s tolkymi detmi 🙂

29. apr 2015

@lejla77 po vysetreniach behame ako kedy ,ked su deti v skole ,alebo niektore ,ktore nieje v skolke so mnou a v nemocnici sme boli len 2 krat a to len na jednodnove zakroky ,vtedy som mala'uvolnene jedno dieta mimo nas a dalsi zakrok som mala ked som cerpala dovolenku

29. apr 2015

@zana20 akoze 2 klobuky dole 🙂 To ako mozes zvladat ? Aj chodis do prace, ci toto je tvoja praca ?

29. apr 2015

@lejla77 ano profirodic je zamestnanie a zaroven poslanie ,ak je cas sijem a hackujem 😉

29. apr 2015

@zana20 velky obdiv 🙂 a o to viac, ze si na deti sama

29. apr 2015

Si človek s veľkým srdcom,pekný článok

29. apr 2015

Ďakujem za krásny rozhovor. Prednedávnom sme sa stali profirodicmi V anglicku A čakáme naše prvé baby.

29. apr 2015

@lejla77 dakujem ,ale nie o mne je clanok 😉 ,ale som rada,ze sa ta tema otvorila

29. apr 2015

Veľmi prínosný článok @magimary a @mariosmykal 🙂 zdieľam túto vetu ..vychádza sa totiž z predpokladu, že mozog, vzťahy a najmä najsilnejšie emočné väzby sa tvoria do 6 rokov života dieťaťa...Prajem všetko dobré celej rodinke 15x♥

29. apr 2015

@dankaa78 ďakujem 15x 😵 !

29. apr 2015

krasne citanie, klobuk dole, ze to zvladate a davate sance detickam na krajsi zaciatok

29. apr 2015

@magimary veľmi rada som to urobila🙂

29. apr 2015

Poznam osobne...uzasna baba!

29. apr 2015

@veriaca naozaj sa poznáme? 🙂
prezradíš viac, kto si?

29. apr 2015

Dufam , ze aj ja budem coskoro jednou z vas , ze si ma moje dietatko coskor najde

29. apr 2015
Komentár bol odstránený

@maginary pekný článok. Samozrejme máš môj obdiv. Ja som po týždňovej praxi s DeD odchádzala s plačom a viac s otvorenými očami. Človek ,, z vonka" chápe systém náhradnej starostlivosti úplne inak. Myslím si, že profirodičovstvo je dobrý nápad, aj keď určite je čo zlepšovať. Deti sa naučia viac o tom ako má rodina naozaj fungovať. Ale myslím si, že štát by mal viac pomáhať rodinám, ktoré sa nemôžu starať o svoje deti. Niekedy stačí 200-300 € navyše, aby mohli zabezpečiť svojim deťom všetko čo potrebujú a nerozdeľovať rodinu, len preto, že nemôžu zabezpečiť svojim deťom, to čo potrebujú. Držím palčeky celej rodinke!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! U nás profimaminu robí kamarátka. Už sa dokonca stala aj profibabkou. Prvé dieťa, ktoré si zobrala je už mamičkou dvoch dcérok.

30. apr 2015

@hatalkata este je tu aj @andreahe ,ktora je jednou z nas mnohych 😉,laska,obetavost,vieru v dobro ma iste kazda matka,ale tych sil potrebujeme niekedy omnoho viac to je pravda 🙂chut zit zivot napno to je hnaci motor,ktory nastaruje ,ked sily ubudaju a vnutorny pokoj naplnenia,ze to ma zmysel 🙂

30. apr 2015

@atrami máš úplnu pravdu!!! VŽDY je čo zlepšovať! ☹
stačilo by aj viac podporovať adoptívne a pestúnske rodiny, a neboli by potrebné dd a profirodiny... :-/

@zana20 profimamín je tu oooooveľa viac 😉
moje drahé kolegyne @mexx @kacena4 ale aj ostatné @saskah7 z ostatných kútov slovenska @najjulinka ai...

30. apr 2015

@magimary máš pravdu. Celý systém podpory a ochrany rodiny je riadne nedomyslený ☹

30. apr 2015

@magimary krasne napisane ide z vas taky pokoj 🙂 stat by urcite mal omnoho viac podporovat profi rodiny v DD je ako pises vsetko na povel a privela zbytocnych nepodstatnych pravidiel a ked chces nieco zmenit stavas sa miestnym nepriatelom ... velmi vam fandim a som velmi stastna ze ludia stale dokazu davat tolko lasky dalej
PS mas moj obrovsky obdiv ze perinkove deturence ja to nocne vstavanie velmi tazko znasam a ty uz tolko rokov a s usmevom na perach ...krasne

30. apr 2015

Si uzasna! Ste uzasni - vsetci v rodine😊❤️❤️❤️

30. apr 2015

@magimary 1000laikov 😉

12. máj 2015

@saurian
@zelovocka
@hedwa
ďakujem vám všetkým 🙂

12. máj 2015

Velmi sa mi pacia rozhovory s mamickami a ak mozem, davam tip na @titkovamiriam , ktora vytvorila album s tipmi na vylety v Bratislave. Myslim, ze je inspiraciou pre mnohe z nas a zaujimalo by ma, kolko casu venuje vytvaraniu albumu, ci ju vsetky vybrane aktivity zaujimaju, alebo vybera roznorode a ci ich aj stiha obehat 🙂

14. máj 2015

@nikam jej čosi to nestojí za rozhovor 🙂,vsak to len skopčím z netu aby mamičky vedeli čo sa kde deje 🙂 vyberam rozne a obeham ozaj len minimum 🙂

14. máj 2015

@titkovamiriam Amen. A rozhovor je hotovy 😀 Aj tak by som ti rada precitala 😉

14. máj 2015

Profesionalnych rodicov je strasne mslo.Nam sa momentalne tohto profi rodicovstva matka vzdala a tak putuje rocne dietatko opät k nam do Kriziveho centra.A s tym, ze dietko ostava u profi rodiny dlho a aj po 6rokoch uplne nesuhlasim.Ak sa dieta nemoze vratit spat do biologickej rodiny a nikto neprejavi zaujem o pestunsku starostlivost ci adopciu, dieta putuje do detskeho domova na zaklade rozhodnutia sudu.Prosesionalny rodic je akoby prestupna stanica a nie trvale rozhodnutie kam dieta patri

12. okt 2017

@magimary Majka si úžasná žena a maminka v jednom, až mi vyšli slzy, obdivuhodne čo robíš pre malé deticky a aj tvoj manžel, že ta tak krásné podporuje ❤

12. okt 2017

@ataner81 u nás v domove to takto nefunguje, ako píšeš 😉
našťastie.
@tanihy 😘

12. okt 2017

@magimary u nas bohuzial ano.Skratka u profi rodica nesmie byt dieta dlhodobo

12. okt 2017

@ataner81 u nás v pohode, mám kolegyne, ktoré majú deti už 6-7 rokov (a sú to 9-10ročné deti, i viac, i puberťáci)

12. okt 2017

@magimary no napriklad to rocne dievcatko co bolo u profi matky, tak malo byt cim skor poriesene a to bud navratom do rodiny-co je realne alebo odchod do decaku.Pred nou odislo z profi 4rocne dievcatko do decaku.Velmi smutne toto.V Krizaku zase mame 7deti a z toho su 4pod 6rokov co tam nemaju co robit

12. okt 2017
12. okt 2017

@magimary presne tak.Nechci vediet v akom stave bola ta malicka ked odchadzala do DD😭

12. okt 2017

Začni písať komentár...

Odošli