Môžem prestať užívať Macmiror, ak mi spôsobuje zlú reakciu?

Zodpovedané
7. aug 2022

Dobrý deň,

už tretí týždeň užívam cefalosporíny pre vysoké crp súvisiace so zápalom dutín a hrdla. Zároveň v kultivácii z pošvy bol zistený streptokok stredne masívne. Okrem toho stafylokoky, ale žiadne candidy, žiadne iné patogény, len prospešné Lactobacillus. Gynekológ mi predpísal Macmiror.

Po týždni užívania cítim neznesiteľné svrbenie a pálenie na vonkajších rodidlách. Kúpila som si Rosalgin na výplach, následne si po výplachu vkladám Macmiror. Ale ani výplach nepomáha. V noci preto nemôžem spať. Predpokladám, že preto že sa Macmiror rozpustí a dráždi. Ešte by som mala užiť 4 tablety Macmiroru z 12. Chcela by som prestať. Myslím si, že aj cefalosporíny perorálne by streptokoka eliminovali, z tých mám užiť ešte dve tablety. Navyše s odstupom času užívam aj probiotiká.

Môžem prestať užívať Macmiror, ak mi spôsobuje takúto reakciu?

Môžem sa spoľahnúť, že tri týždne užívania cefalosporínov si so streptokokom poradia?

Dnes začínam 35. týždeň tehotenstva. Predpokladám, že pred pôrodom ešte dostanem infúziu s antibiotikami.

Ďakujem.

Dobrý deň,

áno, už ich kľudne vysaďte. Obvykle sú Streptokoky citlivé na cefalosporíny, je si to však vždy potrebné overiť vo výsledkoch citlivosti.

Skúste aj pošvové probiotiká. Ak svrbenie vonkajších genitálií bude pretrvávať, kľudne aplikujte Clotrimazol krém 2x denne.


Krásny deň Vám prajem,
MUDr. Tóthová N.
Gynekológ-pôrodník


Union zdravotná poisťovňa prináša svojim poistenkám množstvo benefitov. Získajte výhody pre ženy v podobe špeciálnych vyšetrení bez doplatkov a mnoho iných.
www.union.sk/vyhody-pre-zeny