Dobrý deň,
absolvovala som základný test na 54 potravín. Výsledky ukázali veľmi silnú reakciu na mrkvu, sóju a hokkaido. Silná reakcia bola aj na cesnak, čierny čaj, zemiak, sladký zemiak, jablko, citrusy, kivi a šošovicu. Mám pretrvávajúce problémy, ako sú bolesti žalúdka, rosacea - začervenanie bez vyrážok, a keratosis pilaris.
Je potrebné sa úplne vyhýbať mrkve, sóji a hokkaido v akejkoľvek podobe a množstve, napríklad lecitínu alebo mrkve v koreniach? Všimla som si, že sójový olej je v zložení pleťového krému, je to problém? Mrkva patrí do čeľade mrkvovitých, v ktorej je aj rasca, koriander, petržlen, a zeler. Môže sa intolerancia týkať aj príbuzných potravín a treba ich tiež vynechať?
Čo vypovedá o organizme intolerancia na rôzne druhy zeleniny a ovocia? Je potrebné pátrať po salicylátoch alebo doplniť nejaké ďalšie testy?
Ďakujem.
Dobrý deň,
pri ťažkostiach, aké opisujete, by som odporúčala najskôr vyšetrenie gastroenterológom. Tam môžete prekonzultovať intolerancie na potraviny, ktoré väčšinou súvisia s nejakým funkčným alebo zápalovým ochorením. To dokáže diagnostikovať len gastroenterológ.
Intolerancia sa väčšinou netýka príbuzných čeľadí, čo je typické skôr pre alergie. Ak máte alergie na peľ, môže to byť jednou z príčin intolerancií.
Prípadne by mohlo ísť aj o syndróm priepustného čreva.
Po vyšetrení ma informujte a skúsime sa dopátrať k príčine, aby sme následne mohli nastaviť vhodnú diétu.
Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.
+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/