Ktoré sladidlo je vhodné pri potvrdenej enzymopatii?
ZodpovedanéVčera o 08:47
Dobrý deň,
obraciam sa na Vás so žiadosťou o radu. Po vyšetrení enzýmov na zmrazenej duodenálnej sliznici mi boli výsledky takéto: DAO 60 %, sacharóza 40 %, trehaláza 50 %, laktáza 30 %, DAP 70 %, GGT 80 %, Marsh 0, KAO 40 %.
Bola som lekárom poučená o diéte, ale nepochopila som, ktorým cukrom alebo sladidlom môžem nahradiť bežný biely alebo trstinový cukor.
Uvítam ďalšie rady o diéte.
Ďakujem.
Dobrý deň,
vaše výsledky poukazujú na komplexný problém s enzýmovou insuficienciou dvanástnika. V tomto prípade je na mieste sladidlá úplne znížiť na minimum. Nahradenie je v malej miere možné cukrom z kokosových kvetov.
Do alkoholových cukrov, ako sú erytritol alebo xylitol, neodporúčam ísť. Síce majú nízky glykemický index, ale môžu spôsobovať problémy s trávením a nafukovanie.
Budem rada, ak mi napíšete a dohodneme si konzultáciu, ktorá by mohla byť užitočná najmä teraz pred sviatkami.
Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.
+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/