Mám intoleranciu na pšenicu a raž. Môžem jesť špaldu?

Zodpovedané
27. jún 2022

Dobrý deň,

z krvných testov na gastre mám potvrdené, že mám intoleranciu na pšenicu a raž.

Môžem jesť špaldu?

Okrem toho mám intolerancie na - laktóza, ryža, zemiak, sója, raz, mandle, paradajka, jablko. To mi dosť komplikuje výber pečiva/chleba. V každom predávanom bezlepkovom výrobku je vždy použitá potravina, ktorú nesmiem. Špaldové výrobky konzumujem a nepociťujem žiadne problémy.

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

multipotravinová intolerancia má vždy svoj pôvod. Môže ísť napríklad o syndróm priepustného čreva, kedy sa z dôvodu nepriaznivých zmien v črevnom bióme vytráca ochranný mucus-hlien. Tento hlien chráni stenu hrubého čreva. Ak je v malom množstve, tak prepúšťa nestrávené bielkoviny do krvi. Tam sa bielkoviny stretávajú s imunitným systémom, ktorý reaguje nadmerným počtom protilátok voči cudzím látkam v krvi. Takto napr. vzniká intolerancia. Avšak prečo sú tieto bielkoviny zle strávené a dostávajú sa do hrubého čreva, kde sa má dostať už len natrávenina a voda je otázne.

Tým chcem naznačiť, že tieto intolerancie majú svoje príčinu a mali by ste ju nájsť so svojím gastroeneterológom. Môže to byť niečo funkčné alebo zápalové. Žalúdok, dvanástnik, žlčník, pankreas a podobne. Laktózová intolerancia ak je dlho nezistená vie sposobiť takúto disbiózu až prepúšťanie čreva.

Ak máte inhalačné alergie, tak často môže ísť o skríženú reakciu na mandle alebo jablká.

Z praktického hľadiska by ste pri intolerancii na pšenicu nemali konzumovať žiadnu pšenicu. Teda ani pšenicu - špaldu. Ľudovo ju nazývame špalda, ale je to druh pšenice. Prípadne niektoré odrody pšenice špaldovej majú oveľa niťší gluténový index a obsahujú menej gluténu-lepku. Napr. špalda prazrnko alebo aj iné. Naštiepiť lepok na aminokyseliny pomáha aj dlhodobý proces kvasenia kváskom.

Bezlepkové výrobky obsahujú často veľa zložiek, škrobov, aditív a podobne. Celiatik nemá na výber musí bezlepkovú diétu dodržiavať. Ale tiež by mal myslieť na to, že má vyberať to najlepšie z najhoršieho.


Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/