Mohol mi histamín spôsobiť opuch jazyka a sťažené dýchanie?

Zodpovedané
22. máj 2024

Dobrý deň,

absolvovala som biopsiu z tenkého čreva, kde mi vyšla aktivita DAO na 60%. Ráno som zjedla nektarinku, ktorá je podľa švajčiarskeho zoznamu označená 0, čiže by mala byť vhodná. Napriek tomu som okamžite ešte počas jedenia mala závrat a nafúknuté brucho. Neskôr som si dala vajíčkovú pomazánku, pri ktorej mi tiež ihneď nastúpili príznaky ako závrat a nafúknuté brucho, opuchol mi aj jazyk a akoby celé telo a ťažko sa mi dýchalo.

Môže mi podľa Vás histamín spôsobiť až takéto závažné príznaky i napriek tomu, že výsledok biopsie nebol až taký zlý?

Môžeho reakciu na nektarínku spôsobiť tiež histamín?

Ostatné výsledky z biopsie boli v poriadku (100%): laktáza, sacharáza, trehaláza, GTT.

Ďakujem

Dobrý deň,

áno, je celkom bežné, že histamínové potraviny môžu spôsobiť takéto ťažkosti.

Na nektarínke môžu byť problém práve postreky. Vaječný bielok je vysokohistamínová potravina.


Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/