icon

Môže osoba s DNA jesť kváskové pečivo?

Zodpovedané
5. aug 2025

Dobrý deň,

chcela by som sa opýtať. Moja svokra má dnu a má zakázané biele pečivo a droždie. Mohla by jesť kváskové pečivo? Mám ražný kvások a väčšinou pripravujem pšenično-ražné chleby a ražné tehličky z rôznych druhov múk.

Ďakujem.

Dobrý deň,

kyselina močová je konečný produkt metabolizmu purínov, ktoré sa vo väčšom množstve nachádzajú v niektorých typoch potravín:

  • vnútornosti,
  • zverina,
  • sardinky,
  • hydina,
  • strukoviny.


Podstatné je však sledovať aj množstvo prozápalových potravín, ako sú biele pečivo, vysmážané jedlá, kofeínové nápoje, biely cukor a podobne.

Kváskové pečivo je vždy lepšia možnosť a vhodnejšia alternatíva pri tomto ochorení.

Okrem toho je dôležitá celková úprava stravy, dostatočný príjem vitamínov skupiny B, omega-3 mastných kyselín, vitamínu E a zásadotvorná a protizápalová strava, vrátane pitného režimu.


Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/