icon

Môžu sa potravinové intolerancie po čase upraviť?

Zodpovedané
5. aug 2025

Dobrý deň,

dala som si robiť testy na potravinovú intoleranciu a vyšli mi tieto zvýšené hodnoty:

Camembert 13,68 μg/ml
Kravské mlieko Bos d 8 (kazeín) < 5,00 μg/ml
Cmar 42,01 μg/ml
Mozzarella 26,05 μg/ml
Cottage cheese 19,88 μg/ml
Ovčí syr 20,14 μg/ml
Ementál 7,69 μg/ml
Ovčie mlieko 18,94 μg/ml
Gouda 14,87 μg/ml
Parmezán 7,36 μg/ml
Kozí syr 25,94 μg/ml
Kozie mlieko 17,94 μg/ml
Kravské mlieko 7,53 μg/ml
Vaječné bielko 30,90 μg/ml
Kravské mlieko Bos d 4 (alfa laktalbumín) 42,88 μg/ml
Vaječné žĺtko 13,90 μg/ml
Repka olejná 33,06 μg/ml
Vaječné žĺtko 13,09 μg/ml
Vaječné bielko 30,90 μg/ml
Kešu 37,81 μg/ml
Pistácia 23,97 μg/ml
Arašid 25,91 μg/ml

Ak vylúčim tieto potraviny, môžu sa po čase zlepšiť tieto výsledky a nebudem mať tráviace problémy?

A ak mi obilniny vyšli v norme, môžem mať aj tak intoleranciu na lepok? Alebo je potrebné urobiť test zvlášť?

Ďakujem.

Dobrý deň,

k téme potravinových intolerancií odporúčam konzultáciu.

Je potrebné to vysvetliť komplexne, pretože môže ísť o kombinácie syndrómov ako priepustné črevo, SIBO, SIFO alebo iné.

Nedá sa jednoznačne odpovedať bez poznania anamnézy, keďže vylúčenie viacerých základných potravín môže viesť k väčšej črevnej dysbióze a následnému zhoršeniu symptómov.

Intolerancia na lepok už bola vylúčená. Čo však ešte môžete overiť, je celiakia alebo alergia na obilninyna to sa používajú iné typy protilátok.


Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/