Prečo sú detské kaše z celozrnnej múky, keď ich deti nemôžu jesť?

Zodpovedané
30. jan 2022

Dobrý deň,

viem, že deti do 2 rokov by nemali jesť celozrnné výrobky. Mojej 9 mesačnej dcérke dávam na večeru detské kaše, veľa z nich je značky DM. Dnes som zistila, že napr. ovsená kaša a ryžové vločky sú vyrobené z celozrnnej múky. Na krabici sa píše, že kaše sú vhodné od 4 mesiacov.

Sú teda vhodné, alebo ich radšej nemáme používať?

Prečo sú detské kaše z celozrnnej múky, keď ich deti nemôžu jesť?

A bežnú celozrnnú ovsenú a pohánkovú múku na prípravu muffin a brumíkov tiež nemám používať?

Je hladká múka lepšia na pečenie?

Ešte by som sa chcela poradiť ohľadom dojčenskej vody.

Ak je otvorená fľaša viac ako 24 hodín, treba ju radšej prevariť?

Ďakujem

Dobrý deň,

osobne mi nepríde preváranie dojčenskej vody ako nutnosť ani ak je otvorená viac ako 24 hodín, pokiaľ z nej nalievate vodu a zavriete ju.

Celozrnné výrobky pre deti nie sú vhodné z dôsledku vyššieho obsahu vlákniny, ktorá paradoxne v tomto veku môže spôsobovať aj zapekanie, či naopak hnačky. V podstate ide o to, koľko toho Vaša dcérka spapá. Ak si dá z kaše 5 lyžičiek, tak nevadia ani celozrnné. Ak však zje 150 ml kaše, k tomu papá zeleninku, ovocie počas dňa, tak by mohlo byť vlákniny príliš veľa.

Neviem prečo kaše obsahujú celozrnné výrobky. Obsahujú aj cukor, aj med, aj kadečo "skryté", čo nemajú. Asi preto, lebo ich netvoria na základe exaktných medicínskych odporúčaní.

Celozrnnú múku by som nateraz nepoužívala, prípadne na polky. Ak si dá výnimočne trošku z brumíka, ktorý obsahuje celozrnnú múku, tak by sa nič strašné stať nemalo.

Či je lepšia hladká múka? Mysleli ste či hladká či polohrubá? To naozaj neviem.


Prajem vám krásny deň,
MUDr. Denisa Jaššová
Pediatrička