Používame cookies. Viac informácií tu.
Zavri

Je možná výplň pŕs vlastným tukom?

Zodpovedané
Plastická chirurgia
17. mar 2020

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom výplne pŕs vlastným tukom. Príde mi to prirodzenejšie ako implantát.

Môže sa stať, že tuk sa časom vstrebe a veľkosť sa znovu zmenší?

Môže sa vstrebať tuk aj nerovnomerne a tým pádom prsia nebudú mať pekný tvar?

Ako si odskúšam veľkosť, keď neviem ako budú prsia vyzerať po vyplnení tukom?

Pri implantáte sa dá odskúšať vložením do podprsenky.

Keď sa tukom vyplnia prsia, tak majú guľatý tvar ako som videla na youtube. Potom asi nie je možný slzičkový ako pri takom type implantátu alebo to sa naleje do celého prsníka a nedá sa to urobiť?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

máte pravdu, myšlienka na vyplnenie strateného alebo chýbajúceho objemu prsníkov je výborná.
Ostáva výborná bohužiaľ len v teoretickej rovine, kvôli viacerým dôvodom.

Odpovede nie sú jednoznačné a stretnete sa s rôznymi názormi na podiel vstrebaného objemu presunutého tuku ako aj riziko komplikácií.

Ja sa vo svojej praxi riadim pravidlom zlatej strednej cesty.

1. Tuk sa s istotou vstrebe. 30-60% objemu do 1 roka. Ak sa tukové bunky uchytia, tak budú spolu s Vami chudnúť a priberať, tak ako zvyšok tela. Ak sa neuchytia, vstrebú sa a zmiznú.

2. Nerovnomerné vstrebávanie hrozí najmä v prípade, že sa tuk aplikoval nerovnomerne.
Správna aplikácia je umiestnenie malinkých (1 mm) "zrniečok" tuku rovnomerne v 3D sieti. V tom prípade nerovnomerné vstrebávanie nehrozí, samozrejme ak tkanivo nebolo predtým zmenené ožarovaním a podobne..

3. Aj skúšanie veľkosti pri implantátoch je hrubo orientačné. Dokonca vieme, že väčší vplyv na vzhľad prsníkov ako veľkosť implantátov má ich tvar a spôsob operácie, umiestnenie implantátov.

A to s ryžou ani v najoptimistickejších podmienkach nenasimulujete. Ani s implantátom v podprsenke.

Ani simulácie 3D počítačom nezohľadňujú "ruky" chirurga a opakovane sa stretávame s pacientkami nespokojnými pre nesúlad vizualizácie pred operáciou a výsledkom po. Podotýkam, že to ani zďaleka nemusí byť chyba chirurga. Tkanivá sa hoja v čase, inak prsia vyzerajú po 1,3 či 12 mesiacoch. Rovnako je to aj pri aplikácii vlastného tuku.

4. Pri priemernej postave je predpoklad zväčšenia asi o 200 ml po 12 mesiacoch od posledného zákroku ( potrebné sú cca 3 opakovania s odstupom min 4-6 mesiacov, čím dlhšie, tým lepšie)

5. Asi ste pozerali foto veľmi skoro po zákroku, pretože vo fáze opuchu môžu prsia pôsobiť okrúhlo, ale s odstupom 12 mesiacov je práve výsledok viac prirodzený a skôr podobný výsledkom s anatomickými (slzičkovými) implantátmi. Ako som vyššie spomínal, tuk sa "nenaleje" ani "nerozleje" ale aplikuje v malých kvapôčkach.

Z osobnej skúsenosti väčšine žien takáto veľkosť (200-250) nestačí. Cenovo aj časovo to tiež presahuje operácie s implantátmi.

Výhoda operácie bez použitia cudzieho materiálu je nespochybniteľná.

Preto odporúčam viacero konzultácií u rôznych chirurgov a prebrať obe alternatívy vzhľadom ku vašim podmienkam a očakávaniam.

Váš uhol pohľadu je dôležitý pri nastavení najvhodnejšieho operačného postupu.

Čo sa bude páčiť a bude jednoduché u Vás, nemusí byť ani jednoduché, ani spĺňať estetické očakávania inej ženy.