Používame cookies. Viac informácií tu.
Zavri

Je riziko posunu implantátov pri cvičení?

Zodpovedané
Plastická chirurgia
1. feb 2020

Dobrý deň,

som dva roky po augmentácii. Minulý rok vo februári som bola na ročnej kontrole na klinike a všetko bolo v poriadku. Od novembra aktívnejšie cvičím v posilovni, a to vždy len s kompresnou podprsenkou.

Je možné, ak by som mala vrch nefixovaný, teda cvičila by som bez podprsenky s maximálnou oporou, posun implantátov?

Zdá sa mi, že od cvičenia idú viac od seba. U mňa bol problém menšieho prsného svalu, preto neviem či sa mi medzera medzi prsiami môže cvičením zväčšovať.

Prsia nikdy neboli ani po opke úplne v strede pri sebe. Lekár dbal na to, aby boli prirodzené, čo sa mu aj veľmi dobre podarilo.

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

dôležité je si uvedomiť, že tkanivá sa menia celý život. Pri cvičení nedochádza len ku tlaku na implantáty ale aj zmene postavy, zmenšenie množstva tuku. Tým pádom aj implantáty sú prekryté menším množstvom tkanív a opticky tým pádom aj medzera medzi prsiami bude širšia ako keď máte na prsiach viac tuku.

Tiež sa rokmi zmenšuje množstvo prsnej žľazy na hormonálnom podklade, to má ten istý efekt ako úbytok tuku.

Ku samotným implantátom a ich polohe.

Záleží aký typ máte implantátu, aký má povrch. Ak je pevne prirastený ku okolitým tkanivám, v tom prípade je tlak svalu do istej úrovne neškodný. Ak sa medzi implantátom a okolitými tkanivami nachádza medzera a implantát je vo svojej kavite pohyblivý ( asi 50% prípadov ) tak nadmerné a opakované zaťažovanie svalu ktorý prekrýva implantát môže implantát posúvať smerom dolu a od seba. Tento posun môže ostať len na neviditeľnej úrovni 1 mm ale aj centimetre. Záleží od pevnosti okolitých tkanív-jazvy.

Implantát nie je pevne spojený s hrudným košom ale je v tkanivách ktoré tiež podliehajú zmenám v priebehu rokov a gravitáciou implantát prirodzene klesá, čím sú okolité tkanivá voľnejšie, prsník ale aj implantát je väčší, tým viac.

Sú ženy, ktorým prsia za 10 rokov neklesnú viac ako 1 cm ale iným za rok viac ako 3 cm. Tento pokles ale nemusí hneď znamenať menej estetický výsledok. Práve naopak. Miernym poklesom rátame pri operácii a prsia dostávajú prirodzenejší vzhľad.

Je to komplex procesov a podmienok. Medzi riadkami čítam, že ste so svojim chirurgom spokojná, neváhajte ho osloviť, on vie najlepšie aký typ implantátu, operačný postup, uvoľnenie tkanív a predoperačný stav ste mali.

Teda aj predpokladá vplyv nadmernej záťaže na estetiku vašich pŕs.