Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    600nedelie
    17. dec 2023    Čítané 1019x

    Čo potrebuješ vedieť o sťahovaní maternice, bolesti po pôrode a hormonálnych zmenách?

    Všetko, čo potrebuješ vedieť o sťahovaní maternice, bolesti po pôrode a hormonálnych zmenách.

    Tehotenstvo a pôrod sú nezabudnuteľné etapy v živote každej ženy. Po pôrode sa však v tele odohrávajú ďalšie zmeny, vrátane sťahovania maternice, bolestí, hormonálnych fluktuácií a ďalších fyzických prejavov. V tomto článku sa pozrieme na to, čo môžeš očakávať a ako sa s tým vysporiadať.

    Sťahovanie maternice: Prirodzený proces po pôrode

    Sťahovanie maternice je prirodzený proces, ktorý nastáva po pôrode. Počas tehotenstva maternica rastie a mení svoju štruktúru, aby poskytovala priestor pre rastúce dieťa. Po pôrode sa maternica začne sťahovať späť do svojej pôvodnej veľkosti a tvaru. Tento proces môže spôsobiť bolesti a krče, ktoré sú však súčasťou obnovy tela.

    Čo môžeš očakávať?

    Kontrakcie maternice:

    Sťahovanie maternice sa často prejavuje kontrakciami, ktoré môžu byť podobné tým, ktoré si zažívala počas pôrodu. Tieto kontrakcie sú však miernejšie a pomáhajú maternici vrátiť sa do pôvodnej podoby.

    Krvácanie:

    Po pôrode je normálne očakávať isté množstvo krvácania, ktoré sa nazýva lochia. Toto je spôsob tvojho tela, ako odstrániť prebytočnú sliznicu a krv, ktoré boli potrebné počas tehotenstva.

    Bolesti a nepríjemné pocity:

    Bolesti a nepríjemné pocity sú bežné, ale dôležité je neignorovať ich. Zabezpeč si dostatočný odpočinok a komunikuj so svojím lekárom či dulou o akejkoľvek nezvyčajnej bolesti alebo nepríjemnom pocite.

    Hormonálne zmeny: Navigácia po výkyvoch nálady a potení

    Po pôrode dochádza k dramatickým hormonálnym zmenám v tele. Zvýšená produkcia prolaktínu podporuje dojčenie, čo môže viesť k náhlym výkyvom nálady a emocionálnym stavom. Je dôležité si uvedomiť, že tieto zmeny sú normálne a dočasné. Podpora zo strany rodiny a priateľov, ako aj otvorená komunikácia s partnerom, môže byť kľúčová pri zvládaní týchto zmien.

    Potenie je ďalším bežným javom. Hormonálne zmeny môžu spôsobiť zvýšenú produkciu potu, najmä počas noci. Dôležité je udržiavať sa hydratovaná a nosiť pohodlné oblečenie, ktoré umožňuje pokožke dýchať. Neboj aj toto prejde.

    Boľavé pocity v panve, kostrči a kĺboch: Ako im čeliť?

    Panva a kostrč:

    Bolesti v oblasti panvy a kostrče sú bežné, pretože tkanivá v tejto oblasti sa vrátia do svojej normálnej polohy. Sedavé kúpele s teplou vodou a bylinkami, poloha na boku pri spaní a používanie vankúšov ti môžu pomôcť uľaviť od týchto bolestí. Vynikajúcim pomocníkom je aj viazanie sa rebozo šatkou. Popros svoju dulu, aby ťa naučila správne si naviazať rebozo šatku.

    Bolesti kĺbov:

    Hormonálne zmeny a fyzická námaha môžu spôsobiť bolesti kĺbov. Pomáha pravidelná veľmí ľahká fyzická aktivita, masáže a teplé obklady na postihnutých oblastiach. Dôležité je však pred začiatkom cvičenia navštíviť gynekologickú fyzioterapeutku . 

    Ako zvládnuť tento komplexný proces zmeny?

    Odpočinok:

    Jedným z najdôležitejších aspektov regenerácie po pôrode je dostatočný odpočinok. Pokús sa oddychovať, keď je tvoje dieťatko pokojné či keď spí, a neboj sa požiadať o pomoc rodinu a priateľov. Prípadne vždy je možnosť objednať si služby popôrodnej duly.

    Podpora od okolia:

    Podpora od rodiny a blízkych je kľúčová pri zvládaní fyzických a emocionálnych zmien po pôrode. Neboj sa hovoriť o svojich pocitoch a požiadaj o pomoc. Možnosťou kde načerpáš sebaistotu a prijatie sú podporné skupiny materstva #matkovanie. Nájdeš tu svoju komunitu žien, dostaneš podporu, pochopenie a skutočnú starostlivosť o seba.

    Nezabúdaj prosím, že celkový proces regenerácie po pôrode je jedinečný pre každú ženu. Dopraj si čas a neponáhľaj sa. 

    Všetko máš ešte pred sebou. 

    Príde tvoj čas.

    600nedelie
    12. dec 2023    Čítané 369x

    Čo sa deje (s dušou i telom) po ukončení dojčenia?

    Čo sa deje s telom a dušou matky po ukončení dojčenia? Čo môžete očakávať?

    Ukončenie dojčenia nie je pre mnohé matky jednoduché. Nie každé dieťa je pripravené na to odstaviť sa samo. A nie každá žena je pripravená na to začať odstavovať svoje dieťa. Chce to čas a veeeeľa energie. 

    No ak sa rozhodnete dojčenie ukončiť, je dôležité nepozerať len na potreby dieťaťa, ale aj na tie svoje. A teda nielenže sa pri tomto akte môžete stretnúť s rôznymi prejavmi vášho dieťaťa, ktoré na túto situáciu reaguje... Ale vedeli ste, že ukončenie tejto etapy života s vaším dieťaťom ovplyvňuje NAOZAJ každú matku? 

    Áno, aj teba... 

    Pár slov na úvod... 

    V úvode tohto článku by som rada každú jednu posmelila. Je to na každej žene – matke, ako dlho chce dojčiť svoje dieťa. Či je to polroka, rok, dva... A že to nie je tvoje zlyhanie, ak sa ti dieťa nepodarilo dojčiť z akéhokoľvek dôvodu. 

    Ak sa už rozhodneš prestrihnúť túto pomyselnú pupočnú šnúru, urob to čo možno najviac rešpektujúco (s rešpektom k sebe aj k dieťatku samozrejme)

    Späť k téme...  

    V úvode článku som spomenula, že ukončenie dojčenia ovplyvní každú ženu – a to naozaj každú. Či tú, ktorá dojčila len pár mesiacov, ako aj tú, ktorá to so svojím dieťaťom „ťahala“ dva roky. Len sa o tom veľmi málo hovorí. A som rada, že ti môžem priniesť trošku viac svetla do tejto témy. 

    Predtým, než prejdem k jadru veci – ukončenie dojčenia, a tvoja škála pocitov s tým súvisiaca, pramení tiež z toho, že táto etapa je pre teba vo vzťahu k tvojmu dieťaťu i k sebe samej opäť v materstve niečím novým. Končíš s niečím, čo si si možno doslova vybojovala, k čomu si si veľa študovala, záležalo ti na tom a naozaj si sa snažila, aby boli tvoje zručnosti v oblasti dojčenia čo najlepšie, aby bolo tebe aj dieťaťu pri tom dobre. Čo ťa možno spočiatku stálo veľké množstvo tvojho času a energie.  

    Fakt môžeš zažiť a pravdepodobne zažiješ v tejto etape života naozaj čokoľvek. A nie je to tým, že ty to proste prežívaš viac. Nie, nie si tá „vadná“ preto, že v jeden moment skáčeš dva metre po plafón od šťastia, že je koniec, a vzápätí plačeš do vankúša. A neprežívaš tieto pocity LEN ty. Prežívajú ich všetky matky – viac či menej intenzívne. Pretože, a teraz sa podrž, za všetkým sú HORMÓNY.  

    Hormonálna horská dráha 

    Doslova. S ukončením dojčenia sú spojené hormonálne zmeny. Keď ukončíš dojčenie – hormóny oxytocín a prolaktín poklesnú, a to môže spôsobiť, že sa staneš viac citlivejšia, plačlivejšia. Zrazu ti je všetko viac ľúto, premýšľaš, či si urobila dobre dieťaťu (i sebe), že si sa s dojčením rozhodla „seknúť“. Toto obdobie môže trvať až 2 mesiace. Tu je môj výber piatich vecí, s ktorými sa počas tohto obdobia môžeš postretnúť. 

    • Emocionálne zmeny 

    Hormonálne zmeny napríklad môžu spôsobiť to, že niektoré ženy sa v tomto období stretnú napríklad s depresiou, nevoľnosťou, bolesťou hlavy, podráždenosťou, úzkosťou či pocitmi zahmlenia mozgu. 

    Môžeš mať pocit straty, že tvoje dieťa už nie je na tebe také závislé, môžeš sa obávať, že čas plynie príliš rýchlo a tvoje dieťa rastie prirýchlo, alebo sa cítiš vinná, že nedokážeš uspokojiť nutričné potreby svojho dieťaťa.“ 

    A na druhej strane, iné matky môžu pociťovať obrovskú úľavu. Získavajú opäť ten SVOJ čas, ktorý im tak veľmi počas dojčenia chýbal a po ktorom túžili (často si mysliac, že tento čas je nenávratne preč). 

    • Zmeny na tele 

    Môže to trvať 4 – 8 týždňov, kým sa estrogén a progesterón ustália na normálnych hodnotách a ty sa opäť začneš cítiť dobre a sama sebou. A sama v sebe komfortne. 

    Môže sa stať, že po skončení dojčenia trochu priberieš. Je to spôsobené jednak tím, že hormón prolaktín, ktorý je zodpovedný za tvorbu materského mlieka, sa začne v tele ukladať. A jednak tým, že počas dojčenia si bývala viac hladná a na tvorbu mlieka si potrebovala väčší prísun kalórií. A po ukončení dojčenia už reálne toľko kalórií nepotrebuješ, no ešte si sa nestihla „prestaviť“ na nový režim v prijímaní kalórií. (Tým vôbec nechcem povedať, že to máš urobiť ihneď, daj si pokojne čas a zmeny zavádzaj postupne, keď na to budeš pripravená). 

    Keď prestaneš dojčiť, prsníky sa ti pravdepodobne vrátia do pôvodnej veľkosti. No, žiaľ, faktom je, že s najväčšou pravdepodobnosťou budú vyzerať úplne inak ako predtým (táto skutočnosť však s hormónmi, pravdaže, nesúvisí – je to proste fyziológia 😊). 

    • Perimenopauza 

    O čom sa málo v súvislosti s ukončením dojčenia hovorí, je, že mnohé ženy sa po skončení dojčenia ocitnú v tzv. perimenopauze či blízko k obdobiu menopauzy, čo tiež súvisí s hormonálnymi zmenami. Tento fakt zásadne ovplyvňuje aj tvoje prežívanie, ktoré môže byť zrazu veľmi turbulentné. 

    Ak u teba tieto prejavy trvajú dlhšie ako 9 týždňov, alebo máš pocit, že prechádzaš perimenopauzou či menopauzou, odporúčam vyhľadať odbornú pomoc. 

    Uvedom si, prosím, že veľmi záleží na tvojom veku a tiež na tom, ako dlho si dojčila. Do akého levelu normálu sa tvoje hormóny vrátia. Určite tá hladina však nebude identická s tou, ktorú si mala pred tehotenstvom. 

    • Znížené libido 

    A zasa sme pri hormónoch. Hormonálny kokteil po skončení dojčenia spôsobuje to, že intímnosti sú to posledné, na čo máme v tomto období chuť. A teda ak vieš, že za tvojím prežívaním a správaním sú hormóny, nenechaj sa opantať myšlienkami (ani neprijímaj obvinenia od partnera), že je s tebou niečo v neporiadku. A môžeš na to upovedomiť aj partnera, čo sa deje v tvojom vnútri, čo prežívaš a čo za tým je.  

    • Menštruácia 

    Vymeškanie či nepravidelnosť menštruačného cyklu môže zneistiť nejednu ženu – matku. S ukončením dojčenia súvisí pokles hormónu prolaktínu, ktorý sa spolu s ďalšími hormónmi podieľa na laktácii. Mnohým ženám sa menštruácia plnohodnotne vráti až po tom, čo úplne odstavia svoje deti od dojčenia. 

    Už nedojčím a stále mám mlieko? 

    Možno sa to niektorým z vás stalo, že aj po dlhšej dobe po odstavení vám z prsníka vytekalo mlieko. Niekedy sa dokonca môže stať, že sa žena zobudí a má prsníky naliate mliekom. Spôsobuje to stimulácia prsníkov (ako napríklad masírovanie prsníkov – napríklad pri intímnom styku s vaším partnerom, alebo státie pod horúcou sprchou, ako aj stimulácia prsníkov pri rôznych liečebných procedúrach, napr. po úraze a pod.). 

    Tentoraz článok bude bez záveru. Pretože si myslím, že všetko dôležité bolo povedané... Ale predsa pridám jednu informáciu. Ak v tomto období potrebuješ zvýšenú dávku prijatia a podpory, zver sa niekomu, o ktorom si myslíš, že ťa pochopí, prijme a dá ti to, po čom prahne tvoje materské i ženské srdce. Ak nikoho takého vo svojom okolí nemáš, skús sa zveriť do rúk niekomu „zvonku“, kto sa na teba nebude pozerať cez svoje prizmy. 

      Odborné zdroje: https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2393-12-36; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3753111/; https://www.laleche.org.uk/after-weaning-what-next/  

    600nedelie
    25. nov 2023    Čítané 84x

    Vzťah s vlastnou mamou: Zmeny a výzvy počas materstva

    Vzťah medzi matkou a dcérou je jedným z najhlbších a najvýznamnejších v živote ženy. 

    Je to väzba, ktorá sa tvorí už od samého počiatku, a toto puto môže prechádzať mnohými zmenami a výzvami, najmä keď sa žena sama stane matkou. V tomto článku preskúmame, ako materstvo ovplyvňuje vzťah s vlastnou mamou a aký význam má táto dynamika pre formovanie toho, akou matkou budeme.

    Zmeny vo Vzťahu:

    - Pochopenie materskej lásky: Keď sa stávame matkami, začíname postupne plne chápať hlboké pocity lásky a oddanosti, ktoré naša vlastná matka pre nás cítila. Toto nové pochopenie, môže posilniť náš vzťah s ňou, pretože cítime vďačnosť a úctu za všetko čo pre nás urobila.

    - Spoločný zážitok materstva: Materstvo môže vytvoriť nový spoločný základ pre vzťah s našou matkou. Zdieľanie skúseností, radostí a výziev, ktoré so sebou materstvo prináša, môže posilniť puto medzi nami dvoma a umožniť nám lepšie si porozumieť. Na toto , ale treba dve. Starostlivosť o vzťah by nemala byť jednostranná. Môže to trvať nejaký čas a nikde nie je napísané ako dlho. Je to proces a prechádza svojimi zmenami. 

    - Vzdelávanie a rady: Väčšina matiek automaticky preberá rolu “poradkyne”. Rady a skúsenosti od vlastnej matky môžu byť veľmi potrebné, ale zároveň môže prísť aj k napätiam, keď sa naše vlastné metódy a presvedčenia o materstve líšia. Dôležitosť nastavenia hraníc je v tomto prípade zárukou nášho pocitu bezpečia.

    Dôležitosť  vzťahu mamy a dcéry:

    - Vzor pre vlastné materstvo: Vzťah s vlastnou mamou často formuje náš vlastný prístup k materstvu. Vnímame svoje rodičovstvo na základe toho, ako sme boli vychovávané, pričom preberáme hodnoty, tradície a prístupy, ktoré sme zažili.

    - Podpora a porozumenie: Vzťah s mamou môže poskytnúť dôležitú oporu a porozumenie v období materstva. Matky často vedia, čo to znamená byť matkou a môžu nám poskytnúť emocionálnu podporu, ktorú potrebujeme. Často však majú svoje trápenie a bolesti. Ak sa uzavrú pred týmito svojimi nevyriešenými témami a  zatvoria  sa aj pred zraniteľnosťou , môže to zásadne ovplyvniť celý váš vzťah. 

    - Výzvy a riešenia: Avšak, ako všetky vzťahy, aj ten medzi matkou a dcérou môže čeliť výzvam. Odlišnosti v názoroch na výchovu detí, rozdiely v životných hodnotách a generačné konflikty môžu vyvolať napätie. Je dôležité byť otvorený a komunikovať.

    Ako ma vzťah s mamou formuje v mojom materstve:

    Základný vplyv: Vzťah s vlastnou mamou je ako základný kameň pre naše vlastné materstvo. Formuje naše vzorce správania, naše očakávania a naše schopnosti milovať a vychovávať naše vlastné deti. Neznamená to však, že veci, ktoré nám neslúžia či nedávajú zmysel, nejde zmeniť. Naopak zmena je vítaná a nutná , vedie k našej lepšej verzii.

    Reflexia na vlastné detstvo: Spomienky na naše vlastné detstvo sú kľúčovým faktorom v tom, akým spôsobom vychovávame svoje deti. Pozitívne skúsenosti môžu byť základom pre lásku a podporu, zatiaľ čo negatívne skúsenosti môžu viesť k odhodlaniu urobiť veci inak.

    Prispôsobenie a inovácie: Aj keď vzťah s matkou môže poskytnúť stabilný základ, je dôležité mať flexibilitu a otvorenosť pre nové prístupy a inovácie v materstve. Každé dieťa je jedinečné, a preto aj prístup k jeho výchove by mal byť jedinečný.

    Záver:

    Vzťah s vlastnou mamou je komplexný a dynamický. Počas materstva môžeme prežívať hlboké zmeny vo svojom vnímaní tohto vzťahu. Je to cenná príležitosť na reflexiu, rast a budovanie nového puta, ktoré nám pomáha byť lepšími matkami. Je dôležité si uvedomiť výzvy, byť otvorená komunikácii a pestovať vzťahy, ktoré nám poskytujú podporu a lásku.

    600nedelie
    21. nov 2023    Čítané 191x

    Tipy na oddych v hektickom materstve

    Nájdi si čas pre seba: Ako správne vnímať oddych v hektickom materstve?

    Si vyčerpaná? Často nevládzeš a nevieš nájsť zdroje oddychu? Tu sú tipy, kde ich nájdeš a ako zaradíš oddych opäť do svojho života - oddych je zdrojom tvojej vnútornej sily v materstve.  

    Poviem ti, že hneď ako som pochopila, že skutočný oddych mení moju náladu, reakcie a spôsob myslenia či vnímanie môjho tela, zmenila som – áno, najmä počas materstva – prístup k svojmu životu.  

    A idem ti povedať, ako si aj ty môžeš dopriať vedomý oddych tak, aby si sa cítila lepšie, viac nabitá energiou a viac pripravená zvládať všetky výzvy v materstve. 

    V prvom rade si treba uvedomiť jednu dôležitú vec... 

    Oddych je viac ako ležanie na gauči. Je viac ako „ukradnutá“ chvíľka pre seba bez detí, je viac ako upratovanie, kým dieťa spí, či nakupovanie... Tým v žiadnom prípade nechcem povedať, že ťa aj tieto činnosti nenabijú energiou. Ak si počas dňa dopraješ čokoľvek, čo ti je príjemné, v čom sa cítiš dobre a pri čom sa zbavíš stresu, je to pre tvoje matkovanie veľká energetická vzpruha. Ale... Myslím si, že ak by si si spočítala, koľko hodín do mesiaca sa naozaj venuješ oddychovaniu, myslím, že by ti vyšlo žalostne nízke číslo vzhľadom na to, koľko oddychu by si skutočne potrebovala. A ver, že si ho naozaj zaslúžiš. 

    Mojím cieľom je ťa v tejto téme inšpirovať smerom k vedomému odpočinku. A že je za tým oveľa viac, ako by sa ti na prvý pohľad mohlo zdať. 

    Vedomý odpočinok je druh oddychu, pri ktorom ideš na úroveň svojho nervového systému. 

    A TO je to miesto, kde nájdeš skutočný oddych, ktorý ti dodá energiu. 

    Vedomý oddych je čokoľvek, čo spôsobí, že sa náš nervový systém cíti natoľko bezpečne, že zariadi, aby sa vypla stresová reakcia a naše telo a myseľ môže načerpať energiu, zotaviť sa. 

    Tak poďme na to, čo všetko patrí do vedomého oddychu? 

    1) Fyzický oddych 

    Kľúčovým oddychom je v tomto bode spánok. Spánok je tiež veľmi dôležitý pre správne fungovanie hormónov. Viem, že mnohým ženám – matkám, práve spánok chýba najviac. Časté nočné budenie počas niekoľkých rokov (ak sa rozhodneme mať dve či viac detí za sebou) si naozaj vypýta svoju „daň z oddychu“. A iste si počula tú otrepanú nevyžiadanú radu: „Spi, keď spí tvoje dieťa.“ Áno, má čosi do seba a zdriemnutie si s dieťaťom po náročnej noci ti iste nabije baterky o pár paličiek nahor. No živo vidím aj tie z vás, ktoré doslova kričíte: „A kto sa za mňa postará o domácnosť?“ (Tu by som ťa možno rada nasmerovala aj na článok venovaný partnerom a rodinným príslušníkom, ktorý sa týka podpory ženy počas šestonedelia, ale má presahy do celého obdobia matkovania.) 

    Pre správne fungovanie hormónov ženy by podľa štúdií mali spať 9 – 10 hodín denne. Čo je však, priznávam, v úvodných fázach materstva pri bábätku takmer nemožné. A ak je teda spánok počas dňa i noci vytúžená, no pre teba (zatiaľ) nedosiahnuteľná méta, skús niečo iné. 

    Skús vtesnať do svojho dňa činnosti, pri ktorých sa uvoľníš (ako napríklad strečing či iný vedomý pohyb, pri ktorom sa uvoľní tvoje telo a myseľ), alebo si ich doslova vychutnáš – tu mám na mysli chutné a vyvážené jedlo. A to nielen vtedy, keď tvoje dieťa spí. Tieto činnosti si môžeš pokojne dopriať aj počas dňa s dieťaťom. Ako bonus tým ukazuješ deťom svoj pozitívny prístup k jedlu a k pohybu (ale to je nateraz iná téma). 

    2) Mentálny oddych 

    Alebo akákoľvek činnosť, pri ktorej nezapínaš aktívne myslenie. Rada maľuješ, sadíš kvety, tráviš čas v záhrade? Skvelé, dopraj si to tak často, ako máš na to chuť, opäť, pokojne aj s deťmi. 

    Tancuješ, spievaš, hráš na hudobný nástroj? Nenechaj to zapadnúť prachom. A hoci ti deti občas budú pri tom doslova brnkať na nervy, nakoniec možno zistíš, že si si pri tom nielenže neskutočne oddýchla, ale mala si s deťmi naozaj príjemný čas. Ktorý si zmanažovala a prispôsobila si ho podľa seba. 

    3) Emočný oddych 

    Ja viem, mnohým ženám je v materstve ťažko. Vyplavia sa na povrch nevyriešené veci z minulosti či z detstva. Do toho spánková deprivácia, perfekcionizmus, odsúvanie seba a svojich potrieb či nedostatok vedomého oddychu. Faktorov, ktoré ti uberajú vzácnu energiu, je neúrekom a vedia aj z tej najtrpezlivejšej a najvyrovnanejšej osobnosti vyplaviť to najhoršie „ja“.  Možno to bude znieť trošku paradoxne, ale aj plač patrí do kategórie vedomého oddychu, Vyplaví stres, zbaví ťa zlých myšlienok. 

    Pri čom si zaručene oddýchneš, je zapisovanie si svojho prežívania do notesa. Písať si tam môžeš úplne čokoľvek, čo ti napadne. A ak ti bude niekedy ťažko, môžeš sa k svojim zápiskom vrátiť a inšpirovať samú seba, ako ísť ďalej. 

    Ak je ti aj napriek všetkému úzko, skús využiť možnosť ísť na terapiu. Odhalenie „kameňov úrazu“ v tvojom živote a materstve môže byť pre teba obrovskou úľavou, zdrojom oddychu a inšpiráciou, že vedome oddychovať je pre tvoje prežívanie v materstve skutočne dôležité. Ak sa na terapiu akosi necítiš, pozri si aktuálne stretnutia podpornej skupiny Matkovanie  (osobne alebo online cez Zoom). 

    4) Zmyslový oddych 

    Pri tomto type oddychu ide o to, aby si si dopriala to, čo doslova pošteklí tvoje zmysly. Relaxačná hudba, byť bez oblečenia, upokojujúca vôňa, pohodlné ponožky či župan? Zamysli sa, čo je pre teba zdrojom tohto šteklenia? Dopraj si to. Nielen večer, ale pokojne aj počas dňa. S deťmi či bez.  

    5) Spirituálny oddych 

    Alebo napojenie sa na svoje ja. Pre niektorých je to meditácia, pre iných modlitba či prežívanie jednotlivých ásan (joga), zapálenie sviečky či akékoľvek iné rituály. 

    6) Hravý oddych 

    Pod týmto si predstav hocičo, čo je hravé. A najmä neproduktívne. Nechaj sa ponoriť do hry spolu s deťmi. A skús na chvíľku naozaj nemyslieť na to, že si ešte neposkladala bielizeň. Jasné, že to neskôr urobíš, no tých pár minút venovaných hre s deťmi bez stresov a výčitiek ti môže pomôcť vyčistiť hlavu, prežiť a precítiť prítomný okamih tu a teraz.  

    Môžeš si dovoliť byť časť dňa neproduktívna. Ak si perfekcionistka a rada máš veci pod kontrolou, ok, no nemusíš byť pod tlakom svojej túžby mať všetko tip top celý deň. A každý deň. Skúsiš to – na chvíľočku vypnúť svoje perfekcionistické ja a oddychovať? 

    Potreba vedomého oddychu je úzko spojená s našou cykličnosťou.

    Ani jeden z týchto typov vedomého oddychu nie je ten najdôležitejší, ani jeden z nich nie je menejcenný. Čo tým chcem povedať, je, že tieto typy oddychu sú veľmi variabilné a ľahko si ich môžeš prispôsobiť svojmu dennému režimu. V rôznych životných fázach budeš niektoré typy oddychu potrebovať viac a iné menej. Potreby oddychu sa viažu na našu cykličnosť. 

    Veľa žien si vyberie jeden či dva typy vedomého oddychu v domnení, že to je pre ne jedna jediná cesta. A potom sa môže stať, že tie ženy sa po rokoch cítia totálne vyčerpane a strhane. 

    Na záver 

    Predstav si, že v materstve nebudeš matkovať, aby si neskôr oddychovala, ale budeš oddychovať, aby si (možno lepšie, kvalitnejšie) matkovala. Nie je to skvelá predstava, trošku pozmeniť priority a dať seba skutočne na prvé miesto? Ver, že nemusíš doslova prežiť deň s jedinou vidinou večerného oddychu v podobe pohára vína a seriálu. A že je to ako jediný zdroj tvojho oddychu absolútne nepostačujúce. 

    Prosím, ber tieto informácie ako výzvu. Ako priestor, v ktorom môžeš rásť a rozvíjať sa, rozhýbať sa, vystrieť sa a pohodlne sa v tom usalašiť. A hlavne – ODDYCHOVAŤ. 

    600nedelie
    16. nov 2023    Čítané 92x

    Úzkosť vo forme hnevu 🍂

    Úzkosť vo forme hnevu 🍂

    Materstvo ma prinútilo čeliť mojej úzkosti a vyhľadať pomoc.

    Ako popôrodná dula som za svoju prax videla- a vídam- množstvo žien, ktoré trpia úzkostnými stavmi a vôbec o tom netušia. Ten stav, kedy z bežných myšlienok strachu sa to celé preklopí do dlhodobej až chronickej záležitosti. Kedy Ti aj to fyzické telo ukazuje rôznymi spôsobmi, že takto "nie" a niečo s tým prosím rob. Ale! Svetlo na konci tunela existuje (som živý príklad).

    Možno aj ty zažívaš úzkostné stavy, tak prosím čítaj ďalej.

    🍂 Úzkosť je charakterizovaná ako nepríjemný pocit obáv a strachu. Je to však bežná reakcia na nebezpečné situácie. V tomto zmysle je teda prospešná, lebo nás upozorňuje na čosi, čo nám škodí.

    🍂 Hlavný rozdiel medzi "normálnou" úzkosťou a problémovou je celkovo v pôvode obáv a intenzite zážitku. Prirodzená úzkosť trvá krátko, je daná momentom alebo okolnosťami, z ktorých máme dočasné obavy. Taktiež aj príznaky- ako prišli, tak aj odídu (napr.potenie, žalúdočné ťažkosti)

    🍂 Problémová úzkosť je však chronická a iracionálna (obávate sa aj vtedy, keď sa reálne nemáte čoho báť). Alebi je vaša reakcia na reálny podnet výrazne prehnaná. Zasahuje do mnohých životných funkcií. Výsledkom úzkostnej poruchy je často vyhýbavé správanie (veci a situácie, ktoré vo vás vzbudzujú úzkosť obchádzate). K neustálym obavám a strachu sa pridávajú problémy s koncentráciou a pamäťou. Tieto stavy môžu byť aj také intenzívne, že zasiahnu do vášho rodinného a pracovného života.

    🌷 Sama doma tú úzkosť neskrotíš. Vyhľadaj odbornú pomoc terapeuta, ktorý ťa nasmeruje, zdiagnostikuje a pomôže ti. 

    🌹 A zažiješ postupné uvoľnenie. Uistenie, že si v bezpečí. A potom začneš rásť  a kvitnúť 🌹 Si krásna 

    600nedelie
    11. nov 2023    Čítané 466x

    Šesť týždňov nie je dosť 🌿

    Telo ženy potrebuje po pôrode minimálne 18 mesiacov, aby sa kompletne zregenerovalo.

    A môže trvať až 2 roky (a viac), kým sa žena zasa bude cítiť "normálne".

    🍀Prestaňme sa už konečne tváriť a šíriť medzi ženami mýty, že po skončení šestonedelia máme byť už fit. Že sme prijali svoju novú rolu, našli sa v nej, naše telo je naspäť také, ko predtým a nič sa nám v živote nezmenilo.

    🍀 V období po pôrode môžeme smútiť za naším starým Ja a životom a súčasne zažívať zamilovanie z bábätka a nového života. Môžeme sa trápiť so zmenou, izolovať sa, myslieť si, že všetko  máme zvládať samé a zažívať obrovský stres či úzkosti.

    ❤️Potrebujeme čas

    ❤️ Potrebujeme skutočnú podporu

    ❤️ Potrebujeme pochopenie

    🍀 Po prvom pôrode mi trvalo približne 2 roky, kým som sa začaoa cítiť tak, že som to opäť ja. Po druhom pôrode to trvalo len niekoľko mesiacov.

    🤚 Ako si to mala alebo máš ty? Podeľ sa v komentári a pomôž so šírením osvety 🌹

    600nedelie
    30. okt 2023    Čítané 1303x

    Vyliečme matky, vyliečime svet 🌱

    Pre naše deti/rodinu toho obetujeme dosť....ale nie všetko🌹

    Ženy, potrebujeme začať od seba a tá zmena príde. Už aj tým, že matku,ktorá si vedome napĺňa svoje potreby podporujeme a otvorene jej fandíme a nie že ju "hejtujeme" a ohovárame.

    Aj toto pomýlené nastavenie našej spoločnostimá z časti za následok to, ako dlho (a ťažko) nám trvá, pokým nájdeme znova svoju identitu v materstve.

    Keď si práve v období, že cítiš, že si stratila sama seba, mám pre teba tieto tipy:

    💚 Hľadaj svoje hobby, svoju vášeň

    💚staraj sa o seba, svoje fyzické i mentálne zdravie i vzhľad

    💚hľadaj nové spôsoby napojenia na svojich priateľov, prípadne nových priateľov

    💚 kašli už na porovnávanie s ostatnými matkami

    💚 požiadaj o pomoc

    💚sústreď sa na hĺbku a kvalitu, nie na kvantitu  apovrchnosť

    💚 začni stíhať len toľko vecí vo svojom živote, aby si sa čo najmenej ponáhľala a hrotila

    💚 a na záver: Nevzdávaj to s učením sa a s nastavovaním vlastných hraníc

    Držte sa, držme sa. Sme krásne ženy, znovuobjavujme svoju hodnotu 🌹

    600nedelie
    26. okt 2023    Čítané 72x

    Ako podporiť ženu počas šestonedelia 🌹

    Ako podporiť ženu počas šestonedelia: Tipy pre partnerov a rodinných príslušníkov 

    Och, ako by som si priala, aby si každá žena mohla zažiť šestonedelie plné pohody, oddychu v podpornom kruhu partnera, rodiny, priateľov. V období, ktoré je také vzrušujúce a plné doteraz nepoznaného. A ktoré je zároveň plné neskutočných momentov šťastia, vzápätí sa striedajúce s pocitmi frustrácie a bezmocnosti.

    Milá mama, stojí ťa momentálne snaha o naladenie sa s partnerom a okolím veľké množstvo energie? Zdieľaj tento článok tým, ktorým bude nápomocný.

    Možno ešte ani presne nevieš, čo ti na tom celom zrazu nepasuje, ešte nejde ti prirodzene zhmotniť svoje myšlienky do slov. Ak ťa toto naladenie sa, milá mama, momentálne stojí veľké množstvo energie, tento článok je presne pre teba.  A ak sa v ňom nájdeš, stačí, ak ho prepošleš partnerovi. Alebo tým, od ktorých aktuálne potrebuješ pochopenie a zvýšenú dávku podpory a povzbudenia. 

    Milí muži, partneri a vlastne aj celé okolie okolo čerstvej matky. Tento článok je určený vám.

    Prosím, neignorujte potreby ženy – čerstvej matky. Možno sa vám zdá, že ak je ticho (prípadne že sa otvorene neposťažuje), tak jej vlastne nič nechýba. A možno, keď sa pozriete bližšie, uvidíte ženu – čerstvú matku plnú neistôt a pochybností. 

    Pretože to sama často vo svojej praxi vídam. Čerstvé matky dnešnej doby majú naozaj tendenciu často spochybňovať samy seba, nahovárať si, že im to materstvo nejde, že nie sú dokonalé matky. Také, ako si to predstavovali, alebo ako je materstvo prezentované v spoločnosti. A viete čo? Ony vlastne ani nemusia byť dokonalé matky. Stačí, ak budú dosť dobré. A to hlavne pre seba. A vy im v tom môžete sakra pomôcť. 

    Tak poďme na to. 

    Partneri, poďte prežívať materstvo spolu s vašimi partnerkami – čerstvými matkami. Ako na to?

    Nepochybne najviac, koho počas tohto krehkého obdobia tvoja partnerka potrebuje, si ty. Potrebuje tvoju prítomnosť, vľúdnosť, záujem a pochopenie. Lebo ver, že jej sa naozaj, naozaj otočil život o 180 stupňov. Jasné, že aj tebe sa, stávaš sa otcom a postupne túto rolu prijímaš. Sám sa môžeš cítiť neisto, si unavený, vidíš svoju partnerku zrazu v nových situáciách, emóciách, prežívaní. Chce to úsilie oboch, aby ste sa dokázali vzájomne na seba napojiť a pochopiť jeden druhého.

    Skús pochopiť, že hoci je vaše vytúžené bábätko veľmi dôležitým človiečikom, je tu stále aj ONA. Vyčerpaná a ubolená po pôrode, (možno) sa trápiaca s rozbiehajúcou sa laktáciou, zvykajúca si na nielen na náročné nočné vstávanie, ale aj na svoje nové ja v zrkadle – navonok i zvnútra. Je to na začiatku neskutočná nálož všetkého. Preto je veľmi dôležité rozprávať sa o tom všetkom už počas tehotenstva. Hovor s ňou často a veľa. Pýtaj sa jej na jej pocity, očakávania, zaujímaj sa o to, čo tvoja partnerka naozaj potrebuje.

    Možno si myslíš, že šestonedelie tvojej partnerky nevieš nijako ovplyvniť, no opak je pravdou. Ste v tom spolu. Obaja potrebujete čas pre seba, ale ona je tá, ktorá „musí“ zväčša ostať s bábätkom. A ak vidíš, že teraz naozaj nie je čas na šport či posedenie s kamošmi ako za „starých čias“, ostaň doma a buď s ňou.

    Prosím, staraj sa o ňu

    Vieš, že šestonedelie netrvá len 6 týždňov? Tvoja podpora by mala byť ideálne počas celého materstva a jej forma by sa mala meniť v čase. Napríklad počas dojčenia alebo kŕmenia vášho dieťatka môžeš byť partnerke nablízku, ak je jej to príjemné. Môžete sa rozprávať, môžeš ju pohladiť, držať za rameno, prípadne jej dať masáž krku či chodidiel. Môžeš byť tiež partnerke pomocnou rukou pri napĺňaní jej základných potrieb, ako je sprcha či jedlo v pokoji.

    A že je niekedy tá žena naozaj rada, že stihne ísť do sprchy alebo si vypiť kávu. Čím jej môžeš spríjemniť šestonedelie, je pripraviť jej obľúbený snack.

    Tip na chutný a vyvážený snack, ktorý môžeš pravidelne dopĺňať – pravidlo troch misiek:

    1. miska: sušené ovocie – datle, slivky, marhule, banány, lio ovocie
    2. miska: maškrty – batátové cookies, celozrnné tyčinky, müsli
    3. miska: ovocno-zeleninové tyčinky – jablko, mrkva, uhorka, cuketa + hummus alebo jogurtový dip 

    Vystúp zo svojej komfortnej zóny a kľudne povysávaj 😊

    Väčšiu pohodu a menej námahy pre tvoju partnerku môžeš zabezpečiť napríklad aj tak, že sa chopíš  jedného z mnohých položiek na jej TO DO liste (možno by ti pomohlo, ak by ti ho napísala na papier, skús sa jej opýtať). Či ide o upratovanie, bielizeň (aspoň vyvešanie), nákupy, zahrň do svojej réžie to, čo ju odbremení. A uisti partnerku, že hoci to možno nebude dokonalé podľa jej predstáv, berieš svoje povinnosti vážne a robíš ich najlepšie, ako vieš.

    Možno si nevedel: Vďaka tvojmu aktívnemu zapojeniu môže tvoja partnerka pre seba získať niečo veľmi cenné – čas pre seba. A počas tohto času si môže dopriať niečo, vďaka čomu načerpá energiu. A pritom nemusí vôbec odchádzať z domu a môže byť naporúdzi, ak sa niečo doma pritrafí. Z pohodlia domova si môže dožičiť rozhovor s dulou, masáž či napríklad pedikúru.

    Možno o tom niekedy sám nevieš, ale robíš to fakt dobre.

    Niekedy svoju partnerku môžeš podporovať, ani o tom na prvý pohľad nemusíš vedieť: úsmevom, vtipom, udržovaním kontaktu s ňou, objatím. Alebo len tým, že si pozriete nejaký vtipný seriál možno aj bez hlbšej pointy a obaja sa na ňom schuti zasmejete. Všímaj si, ako tvoja partnerka na tieto drobné prejavy reaguje a dopraj jej ich čo možno najviac. Ona z nich čerpá veľa energie.

    A, v neposlednom rade, môžeš jej venovať vľúdne slová, ktoré ju zaručene vytiahnu aj z tej najväčšej spánkovej deprivácie a zvýšia jej pocit bezpečia:

    • Si úžasná, ide ti to skvele.
    • Vidím, že si unavená, čo pre teba môžem ešte urobiť?
    • Páči sa mi pohľad na teba ako na maminu, si fakt krásna a výnimočná.
    • Vidím, čo všetko popri bábätku robíš, je to obdivuhodné a rád ti so všetkým pomôžem.
    • Dopraj si čas pre seba, vezmem naše bábätko a na chvíľu si urob program podľa seba.
    • Som naozaj rád, že tieto momenty môžem prežívať práve s tebou.

    Zhrňujúco: A teda aké sú moje konkrétne tipy, ako svojej partnerke práve ty môžeš pomôcť v období šestonedelia?

    1. Budeš sa zaujímať o ňu a o jej dobré psychické nastavenie.
    2. Necháš jej priestor, ktorý bude potrebovať na zoznámenie sa s bábätkom, so svojou novou rolou matky a zároveň budeš stáť po jej boku.
    3. Dopraješ jej čas pre seba.
    4. Vezmeš si na starosť zopár položiek z jej TO DO listu.
    5. Zahrnieš ju pozornosťou a podporou aj slovne.

    Pridám ešte jeden extra tip: Možno to pre teba nebude priaznivé, ale ženám po pôrode spravidla klesá libido. Prosím, netlač ju v začiatkoch do intímností. A dôveruj jej a jej telu. Že postupne, ako sa bude regenerovať, bude potrebovať nájsť si znovu cestu aj k teba a k vášmu intímnemu životu.

    Čerstvá matka môže načerpať podporu vo svojej „village“

    Nielen partner je v období šestonedelia a v začiatkoch matkovania dôležitý. Angličania tomu hovoria „village“, my máme na to pekné slovo – komunita. Je dôležité, aby okolie promptne reagovalo na žiadosť o pomoc zo strany čerstvej matky. Ak to povie nahlas, verte, že je za tým obrovský kus jej cesty a že tú pomoc naozaj potrebuje. Je to aj pre ňu samú veľký AHA moment – uvedomenie, že naozaj, naozaj na matkovanie nemusí byť sama, nemusí všetko zvládať sama, nemusí sa naháňať a stíhať všetko a večer padať vyčerpaná do postele. Najmä ak je po pôrode, spoznáva sa s bábätkom, potrebuje sa po pôrode vyliečiť a zregenerovať sa a opäť nájsť samú seba.

    Tak ak čítate tieto riadky a máte vo svojom okolí čerstvú matku, venujte jej pozornosť a pár viet na jej podporu. Tu sú nejaké tipy:

    • Nemusíš byť dokonalá, si dosť dobrá, to úplne stačí.
    • Vaaau, fakt si túto situáciu (pôrod, nejaký problém s bábätkom) dobre zvládla. Ide ti to super.
    • Je v poriadku o sebe pochybovať, byť mamou je niečo, čo zažívaš prvýkrát.
    • Každý deň je nový začiatok, a hoci si včera nemala svoj deň, dnes to môže byť lepšie.
    • Je super, že na to nie si sama. Nebyť sama v materstve je veľmi dôležité pre tvoju dobrú psychickú pohodu.
    • Páči sa mi, že je tu plne prítomný aj tvoj partner, inšpiruje ma to.
    • Tvoje bábätko je pre teba stred vesmíru, no ja vidím aj teba. Ty si dôležitá a ak venuješ pár minút sebe, neznamená to, že si zlá matka, ktorá sa nevenuje svojmu dieťaťu.

    5 tipov, ako môže komunita podporiť matku:

    1. Zaujíma sa o ženu, nielen o dieťa.
    2. Nekomentuje spôsob matkovania a nedáva nevyžiadané rady (teda také, ktoré si žena explicitne nevypýtala).
    3. Prijíma ženu – čerstvú matku v novej role takú, aká je.
    4. Vypočuje si matku bez hodnotenia a ponúkne pomocnú ruku (prípadne promptne a citlivo reaguje na požiadavky ženy).
    5. Zahrnie ženu – čerstvú matku podporou a povzbudením aj slovne.

    Podľa mňa sú niektoré body pre vás novinkou. A možno sú niektoré také, že si poviete, že to nie je nič pre vás. No nemusíte aplikovať hneď všetko. Skúste začať tým, čo sa vám zapáčilo a možno postupne prirodzene pridáte aj niečo ďalšie. A že je to výstup z vašej komfortnej zóny? A nie je práve to na tom to inšpiratívne a vzrušujúce? Dajte mi vedieť.

    Verím, že Vám bol článok nápomocný 🌹 

    600nedelie
    17. okt 2023    Čítané 179x

    5 užitočných tipov na stanovenie hraníc

    5 užitočných tipov na stanovenie hraníc (nielen) so starými rodičmi

    So všetkým tým vzrušením okolo nového bábätka je niekedy náročné stanoviť si očakávania a hranice napríklad aj so starými rodičmi. Týchto päť užitočných a účinných tipov ti môže pomôcť. Pre tvojich rodičov je niekedy ťažké vytvoriť si s tebou nový vzťah, keď sa staneš dospelou. Niekedy sa tieto výzvy stávajú ešte častejšími, keď už máš vlastné deti.

    Mať nablízku svojich rodičov alebo svokrovcov môže byť požehnaním, ale hranice sú nevyhnutné. Aj preto, aby si im zabránila v neúmyselnom pokuse prevziať "vládu". Môže byť ťažké a náročné kontrolovať, čo tvoji rodičia robia s tvojim dieťaťom a okolo neho. Miluješ ich; povedať im, aby „ustúpili“, sa môže zdať drsné. Niekedy to ani úplne nejde.

    Je v poriadku určovať hranice so starými rodičmi?

    Absolútne! Hranice - v každom vzťahu - sú nevyhnutné na ochranu jednej alebo oboch strán. To platí aj pre vzťah starých rodičov a rodičov. Aj keď hranice nie sú vždy dobre prijaté, sú vždy dôležité.

    Zatiaľ čo existuje veľa prípadov, keď budú hranice stanovené a rešpektované, vyskytnú sa aj chvíle, keď sa hranice testujú a musia sa znovu komunikovať. To neznamená, že nie sú dôležité alebo nevhodné na nastavenie.

    Tipy na stanovenie hraníc so starými rodičmi

    Tu je päť užitočných tipov na stanovenie hraníc so starými rodičmi:

    1. Vytvor rozvrh: 

    Keď si domov prinesieš svoj uzlíček radosti, je pravdepodobné, že rodinní príslušníci alebo priatelia budú netrpezlivo čakať na príležitosť privítať ho na svete. 

    Zatiaľ čo veľa ľudí počká, kým príde ich čas, starí rodičia niekedy potrebujú pomoc s pochopením tohto konceptu. Nemusíš nechať starých rodičov zasahovať do tvojho priestoru, ak chceš čas osamote s partnerom a novorodencom. Ako kompromis si môžeš naplánovať, kedy môžu prísť za bábätkom a kedy potrebuješ súkromie. 

    Dalo by sa dokonca dať ľuďom vedieť ešte pred pôrodom, kedy si želáš návštevy a ako majú vyzerať. Tým, že starým rodičom poskytneš stanovené časové okno, a presné inštrukcie môžeš nastaviť očakávania a vyhnúť sa nepríjemnostiam ( ktoré môžu trvať aj hodiny 🙂

    2. Vysvetli, prečo niečo robíš: 

    S postupujúcim výskumom sa vyvíjajú nové spôsoby, ako udržať tvoje dieťa zdravé, šťastné a bezpečné. Niektorí starí rodičia si však môžu myslieť, že „nové spôsoby“ sú smiešne, alebo majú pocit, že útočia na ich rodičovstvo. Nie je to nič proti tvojim rodičom – oni urobili maximum s informáciami, ktoré mali, a ty robíš to isté. Jedného dňa môže tvoje dieťa vedieť ešte viac a urobiť zmeny, vďaka ktorým budú tvoje vnúčatá zdravšie a rastúce v ešte vačšom rešpekte a láske. 

    Pokojné a priame vysvetľovanie zdôvodnenia každého rozdielu ich môže demystifikovať a vytvoriť lepšie pochopenie pre zmenu. Spomeň, čomu veda verila, keď ste boli dieťa, a ako sa výskum odvtedy vyvíjal.

    3. Nájdi kreatívne spôsoby, ako povedať „nie“: 

    „Nie“ je úplná veta, ale jej neustále hovorenie môže narušiť tvoj vzťah s rodičmi. To neznamená, že sa musíš poddať ich želaniam, keď nechceš, ale často môžeš napätie rozpustiť tým, že nájdeš rôzne spôsoby, ako ich žiadosti odmietnuť. 

    Použi kreatívne spôsoby na odmietanie návštev, ponúk a rád. Počnúc slovami „To znie skvele, ale...“ alebo „Vážim si tvoju ponuku...“ 

    Medzi ďalšie spôsoby, ako povedať nie, patrí: „Dnes nemôžeme, ale inokedy by to šlo“, „Máme ďalší záväzok“, „V našom kalendári nie je miesto“, „Bábätko potrebuje chvíľu osamote s nami“ a ďalšie. Ak ťa konverzácia znervózňuje, zváž odoslanie SMS, aby si si mohla správu pred odoslaním prečítať. Zmena spôsobu, akým hovoríš nie, môže spôsobiť, že toto slovo bude pre citlivých starých rodičov menej tvrdé.

    4. Buď konkrétna, keď žiadaš o pomoc: 

    Buď konkrétna vo svojich potrebách, keď si ochotná prijať pomoc od starých rodičov. Zadanie úlohy im môže poskytnúť niečo, na čo sa môžu sústrediť, čo je pre vás prínosom. 

    Starí rodičia často chcú pomôcť, ale ich verzia môže byť invazívna. Ak ich požiadaš, aby pripravili jedlo, umyli riad, podržali dieťa počas sprchovania a urobili iné úlohy, môže im to pomôcť poskytnúť im uspokojenie z toho, že pomáhajú a starajú sa o veci, ktoré chcete, aby robili. 

    Keď sa zotavuješ z pôrodu je ľahké cítiť, že sa veci vymykajú kontrole. Môžeš si trochu uľahčiť život tým, že nahlas komunikuješ svoje potreby a to, čo chceš, aby tvoji rodičia robili a čo nie.

    5. Dôveruj svojim inštinktom: 

    Ako čerstvá mama dostaneš veľa rád – niektoré z nich budú v rozpore s tým, čo hovoria iní a čo sama už vieš, či cítiš.. Aj keď je fajn zostať vzdelaná a počúvať dôveryhodné zdroje, tvoje materské inštinkty sa rozbehnú. 

    TY svoje dieťa poznáš najlepšie a často dokážeš povedať o jeho potrebách lepšie ako jeho starí rodičia. Budeš počuť veľa vecí, ktorými by si sa „mala“ pokúsiť pomôcť svojmu bábätku, a tvoji rodičia si možno budú myslieť, že vedia, prečo tvoje dieťatko plakalo. Nedovoľ však, aby ťa nevyžiadané rady odradili od tvojich materských schopností a kompetencií. Neváhaj ich osloviť, keď potrebuješ poradiť, ale pri starostlivosti o svojho drobca si ver.

    Záverečné myšlienky o vytváraní zdravých hraníc so starými rodičmi

    Vzťahy starých rodičov sú výnimočné a keď máte s rodičmi pozitívny vzťah, vaše dieťa z toho môže ťažiť. Stanovenie hraníc včas pomáha zachovať  tvoje duševné zdravie a zároveň udržiavať silné vzťahy s rodičmi, partnerom a dieťaťom.

    Držte sa 🌹 

    600nedelie
    8. okt 2023    Čítané 2317x

    Prečo by si mala jesť DATLE?

    Konzumácia datlí počas tehotensstva ale aj v priebehu materstva je pre nás veľmi prospešná 🌴

    Datle síce nie sú naša lokálna potravina ale vďaka beduínom a preprave po mori sa dostali až k nám v sušenom stave. Aj sušené datle si stále zachovávajú svoje fantastické účinky 👌 

    Čo by si o datliach mala vedieť?

    👌 sú jedným z najsladších druhov ovocia

    👌keďže sú zdrojom prírodnej fruktózy, môžu ti pomôcť v boji s únavou (nenahradia plnohodnotný spánok, ale matky vedia, čo myslím :D)

    👌 sú nabité vlákninou a teda pomáhajú predchádzať zápche počas tehotenstva ale aj v šestonedelí i neskôr

    👌 sú bohaté na draslík, ktorý pomáha uvoľňovať cievy a znižovať krvný tlak

    👌 sú zdrojom kyseliny listovej, ktorá pomáha znižovať pravdepodobnosť vrodených chorôb u bábätiek

    👌 obsahujú aj železo, ktoré môže v tvojej strave pozitívne ovplyvniť energetickú hladinu a bojovať proti anémii

    👌 obsahujú vit. K, ktorý pomáha bábätku v brušku rozvíjať silné kosti a môže zlepšiť funkciu svalov a nervov

    👌 po pôrode môžu pozitívne ovplyvniť tvorbu prolaktínu /hormónu, ktorý dáva tvojmu telu signálprodukovať materské mlieko)

    👌 obsahuje horšík a fosfor a to ako matka potrebuješ  na kvantá (hlavne ten horčík 😁 )

    👌 stačí ich denne zjesť 4-6, ja preferujem odrodu medjool datle

    🌴 Tak čo, dáš im počas nasledujúceho týždňa šancu? 🌴

    600nedelie
    24. sep 2023    Čítané 1141x

    Hemoroidy v tehotenstve a po pôrode - rady a tipy

    Hemoroidy - sú bežné a postihujú mnoho žien počas tehotenstva a po pôrode. Tu nájdeš informácie, čo by si mala o nich vedieť a ako ich môžeš upokojiť. Privítanie tvojho bábätka na svete je jednoducho jednou z tých skúseností, ktoré ti menia život. Prináša to aj rôzne fyzické zmeny, ktoré si možno neočakávala.  

    Popôrodné hemoroidy sú opuchnuté krvné cievy v oblasti konečníka, ktoré môžu spôsobiť bolesť a nepohodlie, čím bránia celkovej pohode matky počas už aj tak náročného obdobia.   

    Naším cieľom je podporiť čerstvé matky a poskytnúť im vedomosti a nástroje potrebné na prekonanie zmien, ktoré po pôrode prichádzajú. 

    Disclaimer: Tento článok slúži len na informačné účely a nenahrádza lekársku pomoc. S otázkami a ďalšími pokynmi o starostlivosti sa obráť prosím na svojho lekára alebo lekárnika.

    Čo sú popôrodné hemoroidy?

    Rozvíjajúce sa hemoroidy počas popôrodného štádia sú pomerne časté (štúdie uvádzajú asi 40 %) a môžu čerstvé matky výrazne ovplyvniť, v závislosti od ich závažnosti. 

    Dobrou správou je, že hoci môžu viesť k mnohým nepríjemnostiam, sú relatívne neškodné a možno ich účinne liečiť, takže rýchlo nájdete úľavu.  

    Popôrodné hemoroidy vznikajú zo zvýšeného tlaku a namáhania oblasti konečníka počas pôrodu, čím dochádza k opuchu a zápalu ciev.  Hemoroidy sa môžu vyskytnúť aj počas tehotenstva a pokračujú až do popôrodného štádia. Tieto hemoroidy sú často vonkajšie a viditeľné, ale môžu byť aj vnútorné.  Počas tohto zraniteľného obdobia je nevyhnutné poskytnúť porozumenie a podporu všetkým matkám.

    Hemoroidy po pôrode: príčiny a symptómy

    Spomedzi mnohých zmien spojených s narodením dieťaťa môžu popôrodné hemoroidy pridať stres a frustráciu. 

    Pochopenie príčin a symptómov popôrodných hemoroidov je kľúčové pre to, aby si vedela, ako ich liečiť a nájsť tak potrebnú úľavu.  Riešenie popôrodných hemoroidov môže byť vyčerpávajúce pre čerstvé matky, ktoré sa už snažia zvládnuť mnohé požiadavky materstva a prijať mnohé zmeny.

    Je nevyhnutné pristupovať k tomuto problému s empatiou a poskytnúť ženám bezpečný priestor, aby vyjadrili svoje obavy a hľadali podporu.  Posilniť ich vedomosťami a pripomenúť im, že v tejto skúsenosti nie sú sami, môže výrazne zmierniť ich fyzickú a emocionálnu záťaž.  

    Čo spôsobuje hemoroidy po pôrode? 

    Tieto hemoroidy vznikajú pri namáhaní ciev v oblasti konečníka pri pôrode, čo vedie k opuchu. Môžu byť tiež pokračovaním hemoroidov, ktoré sa vyvinú počas tehotenstva.  

    Aké sú príznaky hemoroidov? 

    • Pocity svrbenia a pálenia 
    • Bolesť a nepohodlie pri sedení 
    • Malé, jemné hrčky v blízkosti konečníka 
    • Krv v stolici alebo záchodovej miske

    Ako liečiť hemoroidy po pôrode ?

     Našťastie máme k dispozícii niekoľko dostupných možností liečby popôrodných hemoroidov.  

    • Miesto jemne očisti teplou vodou 
    • Používaj ľadové obklady alebo studené obklady 
    • Pri kakaní sa vyhýbaj namáhaniu 
    • Pi dostatok vody 
    • Vyhni sa pikantným jedlám 
    • Jedz veľa ovocia a zeleniny 
    • Pravidelne si rob sedacie kúpele 
    • Na svrbenie použi lokálnu liečbu ( poradí ti lekárnik)
    • Užívaj vitamínové doplnky rutin a vitamin C - majú výborné výsledky so stiahnutím popôrodných hemeroidov

    V prvom rade je životne dôležité udržiavať miesto čisté a minimálne podráždené. Jemné čistenie postihnutej oblasti teplou vodou pomocou peri fľaše môže pomôcť zmierniť a zabrániť ďalšiemu podráždeniu.  

    Môžeš tiež použiť studený obklad alebo ľadový obklad, ktorý pomôže znížiť opuch a dočasne zmierniť bolesť. 

    Móžeš upraviť svoje stravovacie návyky, aby si pocítila úľavu.

    Zostať hydratovaná, vyhýbať sa korenistým jedlám a konzumovať stravu bohatú na vlákninu s množstvom ovocia, zeleniny a celých zŕn môže pomôcť regulovať pohyby čriev, čím sa zníži záťaž v oblasti konečníka.

    V závažných alebo pretrvávajúcich prípadoch môže byť potrebný chirurgický zákrok s lokálnou anestézou.  

    Prevencia budúcich hemoroidov 

    Udržiavanie stravy s vysokým obsahom vlákniny s množstvom ovocia, zeleniny a celých zŕn podporuje pravidelné vyprázdňovanie a zabraňuje zápche, čím sa znižuje záťaž v oblasti konečníka.  

    Zostať dostatočne hydratovaná a venovať sa jemným cvičeniam, ako je chôdza, na podporu krvného obehu, môže tiež nesmierne pomôcť. 

    A napokon, udržiavanie miesta v čistote, používanie mäkkých utierok a vyhýbanie sa nadmernému namáhaniu počas kakania, môže výrazne pomôcť minimalizovať riziko vzniku budúcich hemoroidov.  

    Je nevyhnutné pristupovať k tejto téme s empatiou, aby sa čerstvé matky cítili bezpečne pri hľadaní podpory, ktorú potrebujú.  

    Tým, že ženy čo najviac posilníme, im môžeme pomôcť zorientovať sa v problémoch popôrodných hemoroidov, aby sa mohli sústrediť na plné osvojenie si mnohých radostí materstva.

    600nedelie
    8. sep 2023    Čítané 401x

    10 tipov na darček pre čerstvú matku

    Pokračovanie článku, v ktorom bolo 5 tipov na darčeky, ktoré netreba kupovať 🙂

    - Fotenie
    Fotenie je jeden z najlepších darčekov. Šikovný fotograf nezachytáva na fotke len postavy, ale i emócie. Fotky matkám potom pripomínajú tie čarovné okamihy plné radosti i bolesti, ktoré so sebou prináša nový život. Moja rada znie – vyberajte fotografa z okolia, ktorý nemá problém prísť k čerstvej matke/čerstvej rodine s novorodencom aj domov. Domov je miesto, kde viete zachytiť tie najkrajšie spomienky. A odporučte matke, nech si dopraje zopár záberov aj sama bez dieťaťa, prípadne s partnerom. Prípadne sa môžete ponúknuť, že kým sa bude fotiť matka alebo pár, vy zatiaľ postrážite bábätko.

    - Kakavko alebo čajík na pohladenie zmyslov
    Kakawco ospevujem, kade chodím. Verte mi, nič lepšie som nepila a kakaový nápoj obľubujeme u nás doma všetci. Ak chcete dať žene naozaj niečo výnimočné na potešenie chuťových pohárikov po dňoch nemocničnej stravy, prineste jej toto – ideálne zásobu aspoň na pár mesiacov. Aby si mohla dopriať.   Taktiež môžete priniesť jej obľúbený čaj (a nemusí to byť výlučne čaj na podporu laktácie – či ho naozaj potrebuje, vie uznať žena sama). 

    - Rebozo šatka pre ženu – matku
    O skvelých vlastnostiach rebozo šatky sa už napísalo veľa. Žene sa zíde naozaj v každej etape jej života. Po pôrode jej môže slúžiť na úľavu či podporu zavinovania maternice, na viazanie bruška namiesto používania sťahovacieho pásu. Za mňa top skvelý darček.

    - Originálny šperk
    Personalizovaný šperk je krásnym osobným darčekom a nemusí byť darovaný výsostne otcom. Môžete zvoliť personalizovaný nápis “mama”, prípadne dátum narodenia bábätka, ktorý zároveň symbolizuje zrodenie matky, alebo meno matky a dieťatka. Výber je na vás. Trošku netradičný šperk je šperk vyrobený z materského mlieka. Mamina si tak môže dlhé roky spomínať na časy spojené s dojčením.

    - Pohodlné oblečenie “kojo” alebo “nekojo”
    Obdobie šesťstonedelia je nielen pre bábätko veľmi krehké obdobie. Je tiež o hľadaní novej cesty k novému stvoreniu, ale i k sebe ako k žene. Preto by čerstvá matka mala byť ako v bavlnke. Doslova. Pohodlné oblečenie do pôrodnice, ktoré zároveň môže dobre poslúžiť aj ako domáce oblečenie počas 600-nedelia alebo kvalitné "ne/kojo kúsky".  

    - Aromaterapia
    Či už zvolíte set na telo a do kúpeľa obsahujúci prírodnú kozmetiku, alebo difuzér a upokojujúce oleje doň, alebo krásnu sviečku z prírodných materiálov (alebo z včelieho vosku tu) na pohladenie zmyslov. Aromaterapia v akejkoľvek forme je balzam na dušu pre rozbúrené vnútro matky, ktorá uvoľní svalové napätie i myseľ. Prípadne môžete matke vyskladať celý set prírodnej kozmetiky na obdobie šesťstonedelia 

    - Kniha/webinár
    Knihy sú zdrojom poznania. Áno, aj tie o rodičovstve, len ich treba vyberať veľmi precízne a s rozvahou. Totiž, aby ste obdarovanej matke nespôsobili stres navyše, lebo, priznajme si, po narodení dieťaťa je kniha často to posledné, na čo má matka chuť a čas myslieť. Ja by som odporučila tieto knihy o rodičovstve a výchove (napr Psychologia pre milujúcich rodičov), no ak je žena – matka naozaj knihomoľka, možno by sa potešila knihe, pri ktorej si naozaj oddýchne (napr. Cukráreň v Paríži).
    Ak knihy príliš neobľubuje, ale rada by sa dozvedela niečo viac o materstve z odborných zdrojov, môžete jej darovať webinár.

    - Podporná skupina/kurzy
    Čo čerstvé matky často (nemilo) prekvapí, je izolácia. Keď sa okolitý svet zrazu premiestni do obývačky a každé opustenie bytu slávi malý úspech. Na zmiernenie pocitu, že matka so svojím dieťaťom ostali na tomto svete sami, sú skvelé kurzy plávania či múdreho hrania. alebo podporné skupiny materstva. Čo je výborné, tieto aktivity môže matka robiť aj so svojím dieťaťom, takže spočiatku nemusí zažívať stres z odlúčenia.  

    - Nákup
    Niekedy nemusíte vymýšľať super originálne a kreatívne darčeky. Stačí zdvihnúť mobil, zavolať žene po pôrode a opýtať sa, čo potrebuje z obchodu. Či je to zubná pasta alebo zelenina, verte, že takýmto darčekom odbremeníte ženu – matku o časť z jej nemalej mentálnej záťaže.

    - Notes pre zapisovanie si všetkých dôležitých míľnikov matky
    Táto spoločnosť je akosi tak nastavená, že v prvom rade pozeráme na to, či prosperuje dieťa a až potom kdesi v zadnom rade vidíme ženu – matku. A pritom míľniky matky sú rovnako dôležité ako míľniky dieťaťa. Ktoré to sú? Prečítajte si v nedávnom článku, ktorí sme písali. A darujte čerstvej matke nejaký pekný zápisník, aby si doň mohla zapisovať všetky dojmy spojené s materstvom, ako aj svoje dôležité míľniky.

    Verím, že návštevy čerstvých mám po pôrode nemusia byť nutným zlom, ktoré sa výsostne nesú v znamení ženy – matky hostiteľky a kde sa všetka pozornosť zameria výlučne na bábätko. Aj tieto návštevy môžu byť veľmi príjemné, môžu byť miestom, kde nezáleží na neporiadku či (podľa nás) neupravenom vzhľade novej matky, ale priestorom, v ktorom si žena oddýchne, načerpá energiu a povzbudenie. A že od vás, milá budúca návšteva, dostane ako darček niečo pekné, čo ju poteší a pohladí na duši.

    600nedelie
    6. sep 2023    Čítané 1285x

    Darček pre čerstvú matku - 5 tipov

    Urobte prvú návštevu novorodenca nezabudnuteľnou: Darček pre čerstvú matku je rovnako dôležitý!

    Chystáte sa na návštevu ku kamoške, neveste či dcére, ktorá sa stala čerstvou matkou, a premýšľate nad vhodným darčekom? Rada by som vám dala jeden dôležitý tip – myslite s darčekom aj na ňu. Okrem detského oblečenia, hračky či plienkovej torty sa skúste zamyslieť, čo by potešilo práve ženu – čerstvú matku.  

    Nebojte, nenechám vás v tom samé či samých a trošku vám s darčekmi pomôžem. Sú medzi nimi naozaj užitočné veci, ktorými ju isto potešíte, ale aj také, za ktoré nemusíte míňať majlant a nabetón čerstvej matke nimi vyčaríte široký úsmev na tvári. 

    5 tipov na darčeky, ktoré netreba kupovať 

    - Koláč/jedlo
    Stres z prípravy pohostenia zažíva v období šesťstonedelia nejedna čerstvá matka. Snaží sa zžívať s dieťaťom, so sebou a možno ešte s bolestivými ranami z pôrodu či dojčenia a ešte musí myslieť na to, že príde návšteva a treba jej pripraviť občerstvenie. Vezmite si túto starosť na seba a oznámte jej, že jedlo či koláče prinesiete. Vy jej.   

    - Dobrá nálada, úsmev, objatie
    “Prišla svokra, ktorá všetko kritizovala a nechala sa mnou obsluhovať,” čítala som v jednom z vašich príbehov. Nie, nie je to prejav vašej nevďačnosti, že sa na všetkých čerstvo po príchode domov z pôrodnice neusmievate na počkanie. No ak prídete na návštevu za matkou s dobrou náladou, vrúcnosťou, ponúknete jej úsmev a objatie, verte, že z nejednej čerstvej matky opadne ťarcha “byť v pohode pred návštevou”. Že sa môže pred vami uvoľniť a byť autentická.

    - Záujem o ženu – matku
    Prejavte záujem o ženu – čerstvú matku. Ja viem, že všetci ste zvedaví hlavne na bábätko, no tá žena je tam tiež. Presne taká, akou bola pred pôrodom, no predsa v čomsi iná. Je matka.  Ktorá si zaslúži vašu pozornosť v rozhovore, ktorý sa nebude týkať výlučne pôrodu a nebude sa točiť len okolo bábätka. Spýtajte sa jej napríklad na to, ako sa cíti v novej role matky, aké je to pre ňu vstávať aj počas noci, čo príjemné zažíva počas dňa... 

    - Pomocné ruky pri nosení bábätka
    Odbremeňte chvíľku čerstvú matku a popestujte bábätko, kým si ona na chvíľu sadne, ak o to sama prejaví záujem. Alebo pôjde do sprchy. Alebo si urobí čokoľvek, čo bude potrebovať. Len, prosím, citlivo. Vždy sa najskôr opýtajte, či si dieťatko môžete od matky vziať.

     - Pomoc s domácimi prácami
    Tento bod je podľa mňa trošku strkanie prsta do osieho hniezda. Totiž, veľmi ťažko sa nám žiada a tiež prijíma pomoc. Nie, nemusíte hneď “šurovať” celý byt, úplne stačí, ak si po sebe umyjete riad. Prípadne sa spýtajte, či by s niečím matka nepotrebovala pomôcť a uistite ju, že to pre vás naozaj nie je záťaž a pomoc myslíte úprimne a nie štýlom: “To čo tu máš za bordel, počkaj, veď ja ti tu upracem!”

    Tip pre starých rodičov:

    Ak idete na návštevu k novorodencovi, a v domácnosti je už staršie dieťatko / váš vnúčik, či vnučka/ prineste darček aj jemu. Alebo ešte dôležitejšie venujte mu pozornosť hneď od príchodu. Tak ako keď bol len on, ste vítali najprv jeho, doprajte mu to aj teraz. Povzbuďte ho, pomojkajte a opýtajte sa kde má bračeka/sestričku nech vám bábatko ukáže sám. Starší súrodenec sa tak bude cítiť videný, doležitý a milovaný. 

    10 tipov na darčeky, za ktoré treba zaplatiť bude obsahom nasledujúceho článku, ktorý zverejním v priebehu týždňa 🙂

    600nedelie
    14. aug 2023    Čítané 892x

    Oslavujme aj materské míľniky 🌹

    Každý krok na ceste materstva si zaslúži oslavu a uznanie  🌹 

    Milá ŽENA, určite si pamätáš, čo si prežívala, keď sa tvoje dieťa prvýkrát pretočilo na bruško, keď sa začalo plaziť, štvornožkovať, keď sa po prvýkrát postavilo na vlastné nôžky, ako to bolo s prvými príkrmami. Keď si z jeho úst počula to najmagickejšie slovo na svete “MAMA” a rozliala si sa pritom na kolomaž. Všetky pre nás dôležité míľniky dieťaťa opatrujeme ako oko v hlave, vytvárame z nich tie najkrajšie denníky a fotogalérie...  

    No, pamätáš si, kedy si s dieťaťom zvládla prvé dojčenie? Tak, že to bolo bez bolesti a bolo ti to príjemné? Alebo keď si išla načerpať energiu niekam sama bez dieťaťa či na rande s mužom? 

    Podľa mňa sú tvoje míľniky – míľniky matky rovnako dôležité ako míľniky tvojho dieťaťa.

    A hoci pôrod má aj ohromný transformačný rozmer, neznamená to, že nová rola matky ťa automaticky podriaďuje tvojmu dieťaťu. Aj ty sa teraz presne ako tvoje dieťa učíš  kráčať, hovoriť, myslieť a konať v tomto novom materskom priestore ako tvoje dieťa v tom svojom detskom.  

    Teraz ti sem napíšem 10 míľnikov matky. 

    Míľnikov pre teba. Pretože o nich – o tebe sa hovorí málo. A malo by sa viac. Táto spoločnosť je akosi tak nastavená, že v prvom rade pozeráme na to, či prosperuje dieťa a až potom kdesi v zadnom rade vidíme ženu – matku.

    1.Prvé úspešné dojčenie alebo kŕmenie z fľaše, ktoré bolo príjemné a komfortné tebe
    Dojčenie nie je výlučne o potrebe nakŕmiť dieťa. No je úplne v poriadku, ak ste si s dieťaťom spočiatku k sebe hľadali cestu. Nemusí to ísť, a často to ani nejde, hneď úplne prirodzene. 

    Takisto aj kŕmenie svojho bábätka prostredníctvom fľašky sa nesie v znamení dôležitého nadväzovania puta, napájania sa na seba. Mnohé ženy sa v otázke kŕmenia dieťaťa cítia neisto a podceňujú samy seba v tom, že nie sú schopné nakŕmiť svoje dieťa z prsníka. Nie je dôležité, ako svoje dieťa kŕmiš (a týmto neznevažujem dôležitosť materského mlieka pre dieťa), ale ako komfortne sa pri tom cítiš.  

    Preto si nezabudni v oboch prípadoch zaznačiť, ako a čo si v tomto okamihu cítila, kde sa to udialo alebo čo si o tomto zážitku hovorila svojmu mužovi. 

    2.Prvý “výjazd” von
    Či si prvo-, druho-, či treťorodička, prvý výjazd von s bábätkom nesie v sebe istú dávku adrenalínu. Je to tiež akýsi výstup z tvojej bubliny, v ktorej si doteraz bola len ty, bábätko, prípadne partner a ďalšie dieťa/deti. Ako si išla s bábom von? Bolo teplo, zima, mala si ho v kočíku, nosiči či v šatke? Aké to bolo? Čo si cítila? Aké bolo vonku počasie? Stretla si sa na prechádzke s niekým? Zaznač si všetko, čo ti príde v spojení s týmto okamihom dôležité. 

    3.Prvá návšteva teba a bábätka
    Povedzme si úprimne, nie všetky návštevy čerstvej maminy sú vítané a príjemné. Povzbudzujem ťa k tomu, prijmi prvú návštevu nie vtedy, keď sa to akože patrí, ale vtedy, keď ty na to budeš pripravená. Hoci nemáš tip-top upratané ani nachystané jedlo pre hostí. Prijmi takú návštevu, ktorej prítomnosť si užiješ (a ktorá ideálne donesie jedlo, haha). Zaznač si, kto teba a dieťatko prvý prišiel pozrieť, aká atmosféra panovala, o čom ste sa rozprávali a pod. 

    4.Prvé cvičenie, teplá káva či iné dôležité maličkosti dňa
    Príjemné maličkosti dňa ti dokážu doplniť vyčerpanú energiu spôsobenú únavou či starostlivosťou o dieťa. Dopraj si ich počas dňa čo možno najviac. A možno prvá vypitá teplá káva či cvičenie, ktoré máš rada, je ideálnym začiatkom. Kedy sa ti to podarilo? Aké iné maličkosti ťa dokážu do materstva nakopnúť tým správnym spôsobom? Vypíš si ich a skús si ich dopriať, keď ti bude v materstve ťažšie. 

    5.Prvé šoférovanie s dieťaťom
    Akože teraz vážne. Zlatú medailu každej matke, ktorá dokáže vychystať seba aj dieťa do auta na cesty vo všetkej príčetnosti a ešte aj v tom aute všetko prebieha ok. Ak sa ti takýto moment podaril, tlieskam ti. Určite si ho zaznač a pochváľ samú seba za tento skvelý počin. 

    6.Prvá návšteva lekára
    Povinné lekárske prehliadky bábätka sú aj tvojím dôležitým míľnikom. Stihla si prísť včas? Povedal ti lekár povzbudivé slová alebo sa na teba rútila spŕška príkazov a odporúčaní, čo robiť, aby sa tvoje dieťa zmestilo do ich tabuliek? V každom prípade si to zvládla a ja ti gratulujem. 

    7.Prvé stretko s kamoškami – bezdetnými i detnými
    Nebuď na materstvo sama. A taktiež sa nechyť do osídel porovnávania a nevyžiadaných rád. Užívaj si čas s blízkymi priateľkami a ich deťmi. Sleduj, ako si detičky k sebe nachádzajú cestu, pozoruj ich detský svet, zatiaľ čo ty si s babami schuti pokecáš. Zaznač si, kde ste prvýkrát boli, čo ste robili, jedli a aké príjemné pocity si z toho mala. 

    8.Prvé úspešne zjedené teplé jedlo v reštaurácii
    Nie, nemusí to vyzerať ako z reklamy na rodičovstvo, keď celá rodina sedí spolu za stolom a vychutnáva si jedlo spolu. Jedlo si môžeš dopriať v pohode aj vtedy, keď sa napríklad tvoje dieťa hrá v detskom kútiku a občas si niečo príde dzobnúť. Dôležitá je pohoda, nenaháňanie seba a detí. Že ťa stresujú pohľady iných hostí? V prvom rade ver sebe a partnerovi, že všetky nehody a “rozliatiny” spôsobené vašimi ratoliestkami dokážete zvládnuť bez väčšieho emočného vypätia. A ver, že personál v reštaurácii je na všetky tieto “pakárne” s deťmi pripravený.  

    9.Prvý odchod od bábätka s cieľom selfcare
    Je ťažké prestrihnúť tú pomyselnú pupočnú šnúru a chvíľu naozaj niekam ísť bez detí a nemyslieť na to, čo sa deje doma. Nezavolať mužovi, ako to doma vyzerá. A je v poriadku, ak to nejde hneď, alebo vôbec. Dôležité je, aby si ty bola v pohode. A doplnila svoj pohár potrieb. Dopraj si presne to, čo cítiš, že potrebuješ.
    Rada by som ti k tomu povedala, že tvoja selfcare sa začína v hĺbke tvojho ja. A niekedy nie je návšteva kozmetického salónu či dokonalá manikúra to, čo naozaj potrebuješ. Ponor sa do seba a pouvažuj. Chceš si dopriať kurz cudzieho jazyka alebo tanca raz týždenne? Alebo potrebuješ do materstva nabrať povzbudenie prostredníctvom webinárov či účasti v podporných skupinách? Je v poriadku, že potrebuješ čas pre seba aj mimo domu. Zaslúžiš si ho. A nezabudni si o tomto tvojom “prvýkrát” napísať niečo, čo si si z toho odniesla. 

    10.Prvé rande s mužom (bez dieťaťa/detí)
    Toto je podľa mňa jeden z najťažšie splniteľných míľnikov. Lebo v tomto prípade od detí odchádzaš nielen ty, ale aj tvoj muž. A svoje deti zverujete varovčíkom. Je oveľa ťažšie podchvíľou nepozerať na mobil, či sa niečo nestalo, prípadne neprevziať iniciatívu do svojich rúk a situáciu doma skontrolovať. 

    Ak sa máš na rande cítiť uvoľnene len vtedy, ak budeš deti kontrolovať, pokojne varovčíkom zavolaj. Hlavne aby ste s mužom prežili naozaj príjemný spoločný čas, ktorý sa nebude točiť výlučne o obavách a strachu z toho, či to doma zvládajú. Určite si zapíš, ako ste sa s mužom cítili, čo dobré ste si dali, o čom ste sa rozprávali. A v závere, ako ste sa potom obaja za deťmi tešili.                                                                                                                                                                                                              

    Každé “naplnenie” tvojho míľnika je hodné oslavy. Sama viem, aké je to občas s deťmi naozaj náročné a že sme naozaj niekedy rady, ak si večer vyložíme nohy. Na oslavu nemysliac. No ak si odškrtneš nejaký z tvojich míľnikov, prosím, zoširoka sa na seba usmej, venuj si zopár povzbudivých myšlienok, ako si to dobre zvládla. Pochváľ sa vždy, keď si v materstve spokojná a keď ti to s deťmi ide od ruky a nezúfaj a venuj si podporné myšlienky vtedy, keď sa ti nedarí.
    A ja ti už teraz garantujem, že akokoľvek prežívaš svoje materstvo, ide ti to super a si skvelá matka svojim deťom.

    600nedelie
    24. jún 2023    Čítané 64x

    Vyvolávanie pôrodu: Fakty a mýty, ktoré strašia väčšinu žien, 2.časť

    Poďme sa na to pozrieť bližšie. Čo ťa v poradniach u gynekológa čaká?

    Pri každej návšteve sa zisťujú a zapíšu:
    - subjektívne ťažkosti (nevoľnosti, zápcha, prípadne kŕčové žily), zaznamená sa prípadný opuch dolných končatín

    - sledovanie prírastku hmotnosti

    - krvný tlak

    - v moči sa orientačnou metódou zisťuje prítomnosť bielkoviny, cukru (môže signalizovať tehotenskú cukrovku) a hnisu (infekcia močových ciest)

    Ak patríš k ženám, ktoré sú v dobrej fyzickej a psychickej kondícii a necítiš potrebu neustáleho monitorovania a vyšetrovania v ambulancii, poraď sa so svojim gynekológom, ktoré vyšetrenia by ti odporúčal určite a ktoré by ste prípadne mohli vylúčiť. Žiadne vyšetrenie, ktoré ti lekár navrhne počas návštevy tehotenskej poradne (amniocentéza, vaginálne vyšetrenie, atď.), nie si povinná absolvovať. Dokonca ani samotné preventívne prehliadky v tehotenstve nie sú pre teba povinné. Tehotná žena má právo na vyšetrenie. Rovnako má právo vyšetrenie odmietnuť.

    Príde mi to voči žene dosť nefér, no chcem, aby si vedela, že ak sa rozhodneš nechodiť od 4. mesiaca tehotenstva do pôrodu na pravidelné poradne, strácaš nárok na príspevok pri narodení dieťaťa. 

    A teraz sa podrž – ak sa s nejakým názorom svojho gynekológa nestotožňuješ, respektíve to cítiš ináč, ako to on smerom k tebe prezentuje, neváhaj vyhľadať ďalšieho odborníka a zistiť názor od neho. 

    Na ďalší odborný názor ohľadom tvojho stavu a stavu bábätka a úkonmi s tým spojenými máš právo zo zákona.

    Vždy máš možnosť voľby. Najmä počas takého intímneho a krehkého obdobia, akým je TVOJE tehotenstvo.  

    Vedela si, že nemusíš každý týždeň chodiť na kontroly do pôrodnice? 

    Áno, odporúča sa to od 36 tt a má to iste aj množstvo benefitov – spoznáš tím ľudí, prostredie a ideu pôrodnice, ktorú si si vybrala na pôrod, “na vlastnej koži”. No ak ťa stresujú povinné týždenné prehliadky, prípadne si si vybrala pôrodnicu v zahraničí alebo ďalej od tvojho bydliska, pravidelné týždenné kontroly môžeš zveriť do rúk svojmu gynekológovi, pôrodnej asistentke či vopred zazmluvnenému doktorovi. Skrátka odborníkom, ktorým dôveruješ a ktorých si si vybrala sama. 

    Okrem samotnej cesty na kontrolu, ktorá môže byť vo vyššom štádiu tehotenstva už riadne nekomfortná a stresujúca, môžeš v maximálnej miere eliminovať pre teba rozrušujúce vety a necitlivé konštatovania na veľkosť bábätka, stav plodovej vody či placenty a tlaky na začatie pôrodu medicínsky (vyvolanie pôrodu). Máš plné právo prežiť tehotenstvo podľa seba a nie podľa tabuliek či očakávaní iných. 

    Tehotenstvo je fyziologické, individuálne a pokojne trvá 42 týždňov .

    Možno sa ti zvyšok odborného sveta bude snažiť nahovoriť opak a bude od 38 týždňa netrpezlivo očakávať deň D a zároveň ti hroziť vyvolávaním pôrodu, pri dobrom zdravotnom stave rodičky aj bábätka je úplne normálne, že tehotenstvo trvá 38 až 42 týždňov. Nenechaj sa zastrašiť tlakmi a zastrašeniami typu “Vy nemyslíte na zdravie svojho dieťaťa”, necíť previnenie za to, že si dopraješ (alebo to proste len vydržíš) byť tehotná 42 týždňov a čakáš, kým sa pôrod rozbehne prirodzene. 

    Vedela si, že dieťatko keď je pripravené na pôrod, tak vyšle z pľúc látky, ktoré sa dostanú do maternice matky, aby ženské telo tak vedelo, že dieťatko je pripravené na život mimo ženského lona?

    Najnovšie sa za potermínovú graviditu považuje rodička, ktorej tehotenstvo trvá dlhšie ako spomínaných 42 týždňov. Nie vždy sa termín pôrodu podarí vypočítať správne, napríklad preto, že žena ovulovala inokedy ako v polovici cyklu. Ak je však bábätko v poriadku a jeho stav to priamo nevyžaduje, netreba sa snažiť urýchľovať jeho narodenie iba preto, že sa dĺžka tehotenstva nevojde do tabuliek. Niekedy stačí ženu len viac sledovať, vyčkávať a zvyšok ponechať na prírodu. 

    Oprávnené strachy, ale i manipulatívne techniky spojené s vyvolávaním pôrodu :

    Mnoho žien berie vyvolanie pôrodu za rutinný proces a pre mnohé je skorší pôrod vďaka vyvolaniu vykúpením. Mnoho žien však netuší, že za navonok neškodnými slovami “vyvolanie pôrodu” sa skrýva mnoho kontraindikácií, ktoré môžu viesť k cisárskemu rezu. A že mali vlastne možnosť voľby. 

    Plod, hoci aj po 42 týždni, nemusí byť ešte pripravený na zostup do pôrodných ciest. "Umelým” vyvolaním sa môže dostať do tiesne, môže sa dostať do pre pôrod nepriaznivej polohy, alebo v horšom prípade sa môžu dokonca bábätku pod lonovou kosťou zaseknúť ramienka. Často sú pri vyvolávaných pôrodoch nutné aj ďalšie zásahy zvonku, napríklad použitie klieští. 

    Pôrodnica má vytvoriť predovšetkým priateľské a rešpektujúce prostredie k tebe, budúca mamina. Preto spozorni, ak sa ťa personál bude snažiť do vyvolania vmanipulovať: “budete to mať rýchlejšie za sebou”, “nechcete tu predsa ležať cez sviatky”, “dieťa je príliš veľké” a pod. Veľa žien “vďaka” vyvolaniu zažije omnoho intenzívnejší a bolestivejší pôrod, pretože samotné telo ženy ešte nebolo na kontrakcie pripravené.  

    Vždy máš možnosť voľby. A ak to zdravotný stav teba a tvojho bábätka nevyžaduje, môžeš vyvolanie odmietnuť. Počkať a prísť, keď na to ty aj tvoje dieťa budete pripravení. Keď sa pôrod rozbehne prirodzene. 

    V žiadnom prípade ťa týmito informáciami nechcem strašiť, no v pôrodniciach sa často rodičky bežne stretávajú s tlakmi na to porodiť čo najskôr. 

    Áno, a v mnohých prípadoch ide o oprávnené obavy o zdravie matky a bábätka. Ale môže to byť aj celkom inak.

    “Zázračný” oxytocín a iné intervencie 

    Azda najväčšie práva a kompetencie máš počas samotného pôrodu. Dnes už celkom fičia pôrodné plány, ktoré budúca mamina vopred konzultuje s pôrodníckym personálom priamo v zvolenej pôrodnici. No aj počas prebiehajúceho pôrodu sa situácia môže zmeniť. Zdravotnícky personál by s tebou mal vždy komunikovať úkony, ktoré ide počas pôrodu robiť. A ty máš vždy vzhľadom na to, ako sa cítiš, možnosť prevziať zodpovednosť a rozhodnúť sa. 

    “Pri protrahovanom priebehu v aktívnej fáze I. doby pôrodnej sa ako prvé opatrenie navrhne rodičke amniotómia (prepichnutie plodovej vody), pričom je potrebné jej vysvetliť ako sa vykonáva a aké výhody pre nástup adekvátnej pôrodnej činnosti a rýchlejšie ukončenie pôrodu toto opatrenie prináša. O 2 hodiny po amniotómií je vhodné opakovať vyšetrenie a ak nebude postup o viac ako 1 cm, je potrebné stanoviť diagnózu protrahovaného pôrodu. Vtedy je vhodné rodičke vysvetliť, že podanie oxytocínu v týchto prípadoch môže urýchliť priebeh pôrodu. Rodičku je potrebné poučiť, že podanie oxytocínu môže viesť ku silnej pôrodnej činnosti a je indikovaný kontinuálny monitoring. Všetkým rodičkám s protrahovanou aktívnou fázou pôrodu je potrebné ponúknuť adekvátne prostriedky proti bolesti.”

    Je neprípustné, aby si sa informáciu o podaní oxytocínu dozvedela až z prepúšťacej lekárskej správy.  

    Okrem podania oxytocínu môže v pôrodnici prísť k týmto intervenciám, o ktorých by si mala byť vždy riadne poučená. A ty máš plné právo zúčastňovať sa na rozhodovacích procesoch, čo áno a čo nie: monitorovanie, epidurál, preventívne zavedenie kanyly. 

    Pretože všetky tieto zásahy môžu mať ako pozitívny, tak i nepriaznivý účinok na vývoj pôrodu. Napríklad spomínaný oxytocín je úžasný hormón, ktorý si počas pôrodu telo dávkuje samo podľa potreby, a ide o spoluprácu celého organizmu. Jeho umelý variant, ktorý slúži na vyvolanie či urýchlenie pôrodu, má tiež svoje benefity i riziká. Ako píše aj zdroj, vďaka nemu sa zintenzívňujú kontrakcie, na čo nemusíš byť pripravená ani ty, ani dieťa, a môže vás to celkovo rýchlejšie vyčerpať. 

    Nie je jedna správna cesta. No je dôležité, aby tá cesta bola TVOJA. 

    Chcela som ti povedať, že neexistuje jedna jediná správna cesta, ako dosiahnuť ideálny pôrod (či je to pôrod doma, či v pôrodnici, pod dohľadom lekára či duly, s medikamentami či bez nich). 

    Hoci vďaka tvojim rozhodnutiam môže byť práve tvoj pôrod oveľa namáhavejší. Alebo, naopak, rýchlejší a ľahší. Dobrý, pozitívny, krásny zážitok však môžeš mať v oboch prípadoch. Môžeš mať namáhavý a zároveň krásny pôrod. Ale môžeš zažiť aj rýchly pôrod s nedobrými pocitmi z neho vo výsledku. Nemalo by byť tvojím cieľom zažiť rýchly a ľahký pôrod. 

    Pôrody nie sú jednoduché . Pôrody sú transformačné.

    No vždy je dobré poznať, k akým procesom môže v pôrodnici prísť, aké sú ich klady a zápory a že o ich využití máš vždy právo s personálom komunikovať, vyjadrovať svoje myšlienky, pýtať sa a slobodne sa rozhodovať (aj za cenu, že budeš v pôrodnici “tá, čo sa veľa pýta”). Oni by tam mali byť v prvom rade pre teba. 

    Pokračovanie opäť o pár dní 🙂

    600nedelie
    22. jún 2023    Čítané 49x

    Vyvolávanie pôrodu: Fakty a mýty, ktoré strašia väčšinu žien, 1.časť

    Poznáš svoje práva? 

    Tento článok bude bez dlhého úvodu. Lebo všetko podstatné a dôležité zistíš, až po jeho prečítaní. Na začiatok ti poviem toto: 

    Pôrod v pôrodnici nie je pre každú ženu. 

    Domáci pôrod nie je pre každú ženu. 

    Epidurál nie je pre každú ženu. 

    Vyvolávanie pôrodu nie je pre každú ženu. 

    Prečítaj si to ešte raz, a kľudne ešte raz. Dobre.

    A teraz už poďme na to. 

    • Spoznaj a porozumej fyziológii pôrodu na tebe prípustnej úrovni 

    Nemusíš byť informovaná, ba by som povedala, že preinformovaná všetkými možnými informáciami z tisíc zdrojov. No orientovať sa v tých informáciách, ktoré ti dodajú sebavedomie a odvahu, je pre tvoje tehotenstvo a pôrod cenné. Už tvoje telo ti napovie, ako sa cítiš, či si ty aj bábätko v brušku v poriadku, alebo sa ti niečo nezdá. 

    Každá žena má v súvislosti s pôrodom celú plejádu rôznych pocitov a emócií, akými je napríklad strach, neviera v seba, že to zvládneme dobre a pod. No práve vhodnou informovanosťou na tebe prípustnej úrovni môžeš tieto pocity zmierniť natoľko, že ti naozaj pôrod výrazne uľahčí. 

    Niektoré ženy získavajú informácie samy, niektoré od svojich gynekológov či pôrodníkov. No vedz, že rovnako kvalifikované informácie ti vie poskytnúť aj “žena z brandže” – pôrodná asistentka, dula či právnička, ktorá sa zaoberá právom v oblasti pôrodníctva a práv žien – budúcich matiek.   

    Alfa a omega pre každú tehotnú ženu je zvoliť si svoj team pomoci. Vybrať si malý okruh ľudí, odborníčok, ktoré ženu pripravia a prevedú tehotenstvom, pôrodom, šestonedelím a následne materstvom. 

    • Spoznaj techniky a postupy, ktorými môžeš podporiť svoj pôrod nemedicínsky 

    Odstráň rozrušujúce faktory a posilni pocity bezpečia. Zatvor oči, zhlboka sa nadýchni. Zameraj sa na seba, na to čo vnímaš z okolia a z tvojho vnútra. Ak si doma alebo v pôrodnici, dopraj si oddych v úľavových polohách, ktoré sú príjemné tebe. Dopraj si jedlo, teplý nápoj, kúpeľ. Alebo ak je v pôrodnici, v ktorej si sa rozhodla rodiť, aspoň sprcha, určite ju využi. Pusti si hudbu, nechaj sa dotýkať partnerom, hladkať sa, masírovať, alebo s ním veď nezáväzný rozhovor. 

    Je super, ak ideš rodiť s tým, že vieš, kto si, poznáš sau seba, hoci si sa v tehotenstve trošku stratila. Že poznáš svoju hodnotu a hodnotu toho, čo znamená vlastnými silami a telom priviesť na svet nový život. Vnímaš svoju zodpovednosť a si sebaistá.

    • Prizvi na pôrod osobu, ktorá ti dodá adekvátne povzbudenie

    Na prítomnosť partnera alebo inej sprevádzajúcej osoby pri pôrode máš garantované právo. Poznámky typu “veď budeme mať viac práce s oteckom ako s mamičkou” sú dnes už minulosťou (dúfam).  

    Sprevádzajúca osoba má počas tehotenstva a pri pôrode pre teba nezameniteľnú hodnotu. Okrem toho, že je kúskom domova v neznámom nemocničnom prostredí, je cenným pozorovateľom a dohliadačom na to, aby pôrod išiel v ideálnom prípade podľa toho, ako si si ho ty priala. Nezabudni s partnerom svoje požiadavky komunikovať, čo od neho v sále očakávaš, kým ty počas pôrodu budeš v maximálnej miere zabratá sama sebou.

    • Spoznaj svoje práva a možnosti od gynekologických prehliadok až po samotný pôrod a buď pri ich komunikácii asertívna (prípadne pover touto úlohou partnera alebo osobu, ktorej dôveruješ). 

    Pre komplexnosť témy som uviedla aj predchádzajúce body, no pri tomto sa dnes pristavím najdlhšie. Pretože tento bod považujem za alfu-omegu, ktorá môže priviesť tvoje tehotenstvo do zdarného konca bez pocitov strachov, krívd či následných tráum. Chcem ťa tiež povzbudiť vo väčšej asertivite pri komunikácii tvojich práv a želaní (nielen) pri samotnom pôrode. 

    Ako prvé ti poviem: Nikdy, nikdy, nikdy sa nemusíš cítiť pod tlakom. A to či na vyšetreniach u gynekológa, tak i na kontrolách v pôrodnici či pri pôrode samotnom. Nenechaj sa odbiť čiastočnými informáciami o plánovaných medicínskych procedúrach. Nenechaj sa manipulovať a zasahovať do svojich práv. Prečo? Možno ti bude stačiť uvedomenie, že ty si dostatočne kompetentná osoba na to, aby si zodpovedne rozhodovala o tebe a aj o svojom dieťatku brušku. Možno ťa posilní partner, najbližšie okolie, dula alebo pôrodná asistentka. Neváhaj tiež na svoje otázky nachádzať právne odpovede (napríklad tu a tu).  

    Nastav si hranice už na pravidelných mesačných kontrolách u gynekológa 

    Nemusíš trpieť pri každomesačnej kontrole u svojho gynekológa. Niektorí gynekológovia pristupujú k budúcim mamičkám s rešpektom a individuálne, u iných je to akoby povinnou rutinou, ktorú sprevádza množstvo vyšetrení, ktoré však nie sú celkom povinné.  Vždy dbaj na to, aby si mala možnosť prejsť si všetky informácie a odporúčania od doktora.

    Pokračovanie nabudúce 🙂

    600nedelie
    15. jún 2023    Čítané 43x

    6 vecí, ktoré by sme mali v našej spoločnosti znormalizovať

    Ako sa cítiš, keď sa obzrieš na svoju cestu matkovania? A aká bola v porovnaní s tou, ktorú si očakávala? Sú odlišné? Odkiaľ pochádzali tieto predpoklady a obrazy, ktoré si o materstve mala, predtým než si ho zažila?

    Všetci ideme do našich skúseností a dobrodružstiev plný očakávaní, predstáv a ilúzii. Množstvo z nich v dnešnej dobe pramení z krásnych momentov druhých ľudí. Tých, ktorých sme objavili online a ktorých vybrané momenty, ktoré zdieľajú online obdivujeme, z ľudí v našom okolí, ku ktorým vzhliadame. Robíme prirodzený výber toho, čo nás práve zaujíma, v čom sa chceme inšpirovať a vypĺňame tým fantáziu toho, čo možno čaká aj nás. 

    Mám pocit, že množstvo obrazov, ktoré nájdeme ohľadom toho mať rodinu a byť matkou sú v dnešnej dobe prikrášlené a vládne obraz dokonalej rodiny, vyrovnanej produktívnej matky, šťastných detí a spokojného manžela. Vidíme to pozlátko, ktoré však tvorí len určité percento reality. 

    Je tak pre nás veľmi jednoduché strácať sa v tom. V tých predstavách ako by to malo vyzerať, pretože to možno pre teba samotnú vyzerá úplne inak.

    Pozlátko u mňa nenájdeš. Nenájdeš ani pocit viny, či inakosť. Práve naopak. Túžim pripomínať, čo je normálne a čo je súčasťou tejto šialenej no nádhernej cesty.

    1) Neexistuje jedna správna cesta či vzor materstva

    Tak ako je každá žena, matka, dieťa, podmienky, domácnosť a okolnosti iné, presne taká bude tvoja cesta. Neexistuje nik, kto by vedel okopírovať a predstavovať to, čo prežívaš pri tvojej vlastnej skúsenosti. Preto možno namiesto hľadania v iných, nájdi pochopenie sama v sebe, v tom, čo ti ukazuje tvoje dieťa. 

    2) Dojčenie môže mať mnoho podôb

    Je to presne tak, ako to čítaš. Žiadne prikrášlenia ani ukážka toho, ako sa to robí. To všetko si uši na mieru, pre seba a tvoje dieťa. Dojčenie je cesta sama o sebe preto ani nehovorím, že je dôležité vyhľadať pomoc. Ak to tak cítiš, prosím dopraj si ju v akejkoľvek forme. Verím, že laktačná poradkyňa by bola významnou pomocnou rukou. Ak cítiš volanie, som tu pre teba. 

    3) STOP pocitom viny v materstve, nepomáhajú Ti

    Namiesto pocitov viny, privítaj viac pochopenia a lásky k samej sebe. Privítaj trpezlivosť. Posvieť si na všetko, čo si zatiaľ dokázala, za čo si si vďačná.

    4) Môžeme naše deti milovať a zároveň sa tešiť, keď zaspia

    Pretože tak, ako miluješ svoje deti, láska k sebe samej potrebuje v tvojom dni rovnaké miesto. Vďaka tým chvíľam ticha a priestoru máš možnosť vydýchnuť a načerpať silu, trpezlivosť a nadhľad. Toto všetko nepotrebuješ len ty, ale aj tvoje deti.   

    5) Príprava na šestonedelie je rovnako dôležitá ako príprava na pôrod

    Častokrát na toto zistenie prídeme až po pôrode. Keď sme takpovediac hodené do vody a postupne zisťujeme, ako dôležité je vedieť plávať. Nie len za seba , ale aj za naše bábätko. Na toto sme málokedy pripravené. To, čo zažívame s príchodom nového človiečika je naozaj veľké dobrodružstvo a záhada v jednom. A neraz môžeme mať pocit, že sa v tom naozaj topíme. Dovoľ si prosím prípravu. Tak ako si vedela, že pôrod to od teba bude vyžadovať, uľahči si aj novú kapitolu, ktorá prichádza práve po ňom. Môžeš kontaktovať napr. poporodnú dulu, ktorá Ťa vie previezť týmro špecifickým obdobím a podporiť.

    6) My ženy sme cyklické a naša hodnota nie je odrazom našej produktivity

    Už si o tom niekedy počula? A povedal ti niekto, že je to tak v poriadku? Že my ženy fungovať ako muži nemusíme, a ani by sme sa o to snažiť nemali? Tvoj cyklus netvorí len tvoja menštruácia. Ako ženy prechádzame 4 rôznymi fázami a tvoja produktivita a jej intenzita sa líšia od fázy, v ktorej sa nachádzaš. Keď však spoznáš svoju cykličnosť, odomkneš úplne nové poznanie samej seba a toho čo naozaj dokážeš. Je to tvoj dar. 

    + Je tu ešte jedna vec, ktorú by som chcela normalizovať. Je to práve rozprávanie o tom, čo je normálne! Toto všetko je v poriadku a tento zoznam by veľmi jednoducho mohol pokračovať ďalej. Želala by som si, aby sa o všetkých témach, ktoré boli možno označené za tabu, rozprávalo hlasno, s odhodlaním a otvorene. 

    Pretože aj to je forma podpory, ktorú si všetky tak veľmi ceníme a potrebujeme. 

    Vedieť, že v tom nie sme samé, že nie sme divné, že tie pocity viny a hanby naozaj niesť nemusíme. 

    Podporujme sa navzájom a nebojme sa normalizovať to, čo je skutočné a čomu veríme. 

    600nedelie
    4. máj 2023    Čítané 677x

    Väčšia noha po pôrode?

    Výrazná zmena tela po pôrode môže byť aj o číslo väčšia noha .

    Asi každá tehotná žena vie, že po pôrode sa jej telo zmení. Niektorým viac, iným menej, ale telo po pôrode bude skrátka iné. Neznamená to, že to bude zlá zmena, ale v niektorých prípadoch to nemusí byť ani dobrá – v individálnosti vnímania každej ženy. 

    Je to proste zmena.

    Napríklad, mňa nemilo prekvapila zmena veľkosti mojej nohy po 2 pôrodoch. Mala som  veľkosť 41 a teraz mám 42 . Poznáte to? Taká super situácia v obchode, kedy sa mi zapáčia topánky a od milej pani predavačky sa dozviem, že moju veľkosť nemajú, neobjednávajú alebo nevyrábajú :D prípadne mám pozrieť pánske modely. Tak jo, díky.

    Zmena veľkosti nohy súvisí (čuduj sa svete) s váhou počas tehotenstva a hormónom, ktorý sa volá relaxín. Priberanie na váhe vystavuje naše nohy tlaku a to z dlhodobého hľadiska môže sploštiť klenbu nohy. Hormón relaxín je dobrý pomocník. Robí presne to, ako to znie. Uvoľňuje väzivové tkanivo, ale nielen v oblasti panvy (ako prípravu na pôrod). Ovplyvňuje aj iné časti tela, napr. chodidlá.

    Takže kombináciou tlaku na chodidlo zo stúpajúcej váhy tvojho tela a kamoš relaxín – naše chodidlá pripravia na predĺženie a teda zväčšenie. Vieš čo je na tom pozitívne? Že budeš mať skvelý dôvod kúpiť si nové pohodlné topánky :D

    Aká zmena tvojho tela ťa po pôrode prekvapila? 

    600nedelie
    10. apr 2023    Čítané 209x

    Prečo sa stále ponáhľam a neviem sa uvoľniť?

    Dôvodov môže byť viacero , ale budú mať spoločný menovateľ. 

    Tvoj nervový systém je rozrušený . Zasekol sa v móde fight or flight alebo freeze (útok/útek/zamrznutie).

    Tvoje telo sa ťa snaží ochrániť. Preto sa ponáhlaš, robíš veci rýchlo, preto utekáš. V spomalení a uvoľnení, tvoj nervový systém cíti nebezpečie. Chce sa vyhnúť bolesti. 

    Ako sa to mohlo stať?
    Každý deň naše telo zažíva rôzne stresy. Hormóny prudko stúpnu, potom zase klesnú. Tak to má byť je to v poriadku. Niekedy zažijeme, niečo z čoho sa nevieme tak rýchlo otriasť. Môže to byť krásny a silný zážitok , akým môže byť pôrod. Alebo je to niečo z nášho detstva. Prípadne sú to pocity, ktoré po pôrode cíti vačšina žien. Sú otvorené a ich myseľ je krehká na podnety okolo nich. 

    Je otvorená aj spirituálne. Jej myseľ, duša, srdce sú otvorené a citlivé na všetky vonkajšie vplyvy.

    Toto je fakt, nie nejaký pocit. Je dôležité k žene po pôrode pristupovať CITLIVO, PODPORUJÚCO A S PRIJATÍM.

    Žena po pôrode môže byť takto otvorená aj 2-3 roky (alebo aj viac).

    Čo mám teda robiť, aby som to prekonala?

    V minulosti som si myslela, že je najdôležitejšie v tomto procese nájsť ten zážitok. Tú vetu, tú situáciu , ktorá vo mne spustila rozrušenie mojho nervového systému. Lenže ako nájsť tú úplne prvú - ten začiatok?  Bolo to keď som sa narodila? Bolo to neskôr? Zážitky, situácie, slová, ktoré ovplyvnili rozrušenie môjho nervového systému sa za celý môj život na mňa len nabalovali. Jedna na druhú. Nevedela som, ako ich mám spracovať tak, aby moje telo neostalo zaseknuté v rozrušení. 

    Dnes si myslím, že dôležitejšie je nájsť spôsob, akým začnem spracovávať rozrušenia v prítomnosti. 

    Napríklad. Si tehotná. Tehotenstvo si ešte neplánovala, máš obavy, rôzne strachy a neistoty. Alebo si čerstvo po pôrode. Si unavená, spoznávaš bábatko, máš menej spánku, tvoje telo sa regeneruje a tebe utkvela v hlave veta “ s takýmito prsiami nikdy kojiť nebudete” alebo “ čo nám tu kričíte? tie pred vami tak nekričali, veď len rodíte.” 

    Alebo to môže byť situácia s tvojimi deťmi. Kričia, behajú , robia veci úplne inak ako si predstavuješ, inak ako si mohla robiť ty v detstve. Je určite fajn, pátrať aj vo svojej  minulosti, čo sú tvoje spúšťače, aké vety ti robia husiu kožu. Aké jedlá, situácie, čo ti pripomína tie nepekné zážitky z minulosti. 

    No v určitom momente sa treba zastaviť a sústredit sa na prítomnosť. Cez prítomnosť sa pripravuješ na budúcnosť. 

    Ako mám začať upokojovať svoj nervový systém?

    Úplne jedoduchá odpoveď nato neexsituje. 

    Každá z nás by si mala vybrať svoju cestu a to čo jej vyhovuje. Pre mňa to bola na začiatku EMDR terapia , v kombinácií s cacao ceremóniami , ženskými pobytmi, pomalé cvičenie tela a mysle a písanie myšlienok a pocitov do notesa. 

    Keďže ťa nepoznám a neviem čo všetko máš za sebou ani čo prežívaš práve teraz, myslím si, že nebude dobrý nápad, aby si hneď vhupla do obrovskej práce na sebe cez rôzne terapie. 

    Odporúčam ti , najprv si vytvor kapacitu. Posilňuj svoj nervový systém, aby si potom neskôr mohla skočiť na náročnejšie procesy. 

    - hlboké dýchanie (pomalý nádych, ešte pomalší výdych)

    - daj sama sebe objatie / požiadaj niekoho, aby Ti dal bezpečné a príjemné objatie (aspoň 30s)

    - daj si teplý kúpeľ/ sprchu a zotrvaj v nej koľko potrebuješ

    - dopraj si čas v kontakte s prírodou

    - zabaľ sa do teplej deky, prikrývky, rebozo šatky 

    - kolísaj sa (sadni si a pomaly sa kolíš dopredu- dozadu)

    Si v bezpeční. Som v bezpečí.

    Prajem Ti príjemné dni 

    600nedelie
    28. mar 2023    Čítané 716x

    5 tipov, ako už počas tehotenstva nájsť sama seba

    Poviem ti to hneď na začiatku. Nič lepšie ako vnútorne (s)pokojnú mamu nemôžeš svojmu bábätku dopriať. Už počas tehotenstva. 

    Deje sa práve v tebe ten nádherný zázrak zvaný zrodenie nového života? Alebo máš tehotenstvo už za sebou a cítiš to tak, že toto obdobie bolo ako na hojdačke a ty si sa cítila raz hore a raz dolu? Že to nebolo celkom také, ako si sa dočítala v mnohých príručkách? Možno sa v celom tom kolobehu života len vytratila z centra pozornosti tá najkľúčovejšia osoba - TY. Že ti to práve docvaklo? Že si aj ty sama na seba trošku zabudla? Nevadí, je toho veľa. A nikdy nie je neskoro na objavovanie seba, svojich potrieb a hodnôt. 

    Ako sa to mohlo stať?
    Na teste uvidíš dve paličky. No ty si to tušila už oveľa skôr. Nemohla si ležať na bruchu. Zrazu si mala chuť na chilli, hoci všetci o tebe vedia, že ho neobľubuješ. Nemohla si vystáť vôňu tvojej dovtedy milovanej kávy. Postupom času sa mení prežívanie bežného dňa. Možno sa cítiš vyčlenene. Všetci naokolo majú iné priority.

    Odpájaš sa od svojho doterajšieho sveta, si pod drobnohľadom ostatných, ktorí ti vlastne v skutočnosti nerozumejú. Zrazu si terčom všetkých mám, ktoré ti stoj čo stoj musia vyrozprávať svoj pôrodný príbeh. 

    !JE TOHO ODRAZU NA TEBA PRÍLIŠ! 

    Chystáš výbavičku, dokonalú izbičku či postieľku a okrem toho stále chodíš do práce, v ktorej sa od teba vyžaduje maximálne nasadenie a efektivita. Prezradím ti jedno. Postaraj sa v prvom rade sama o seba. Pre tvoje voňavé bábätko budeš celým vesmírom TY. Už viac nie je dôležité, čo si myslí okolie. Dôležitá si TY. Hoci sama v sebe spolupôsobením okolia aktivuješ pocity všetkého druhu. Dôležitá si TY. A tvoje prežívanie.  

    Ak si sa trošku v sebe stratila, ponor sa do svojho vnútra a hľadaj. Seba. A svoj vnútorný pokoj. Ako na to - prísť opäť sama k sebe? 

    Tu je 5 tipov:

    1. Napojenie sa na seba
    Je to naozaj ťažké, ale ide to. Postupne. Tvoje vnútorné ja ti vždy dobre poradí a nasmeruje ťa tou správnou cestou. Počúvaj intuíciu a vytvor si novú rutinu, v ktorej sa budeš cítiť komfortne. Komunikuj so sebou. Pýtaj sa samej seba: Čo môžem urobiť preto, aby som sa už nemusela zaťažovať výčitkami, strachmi či obavami? Často to bude práve o tom povedať sebe ÁNO. Hoci to bude znamenať NIE pre druhých.
    Môžeš začať s jednoduchými dychovými cvičeniami. Jednu ruku polož na svoje lono, bruško a druhú ruku na srdce, sleduj dych a pokojne, pomaly dýchaj.  

    2. Podpora vhodná pre teba
    Ak ťa láka absolvovať kurz prípravy na bábätko alebo rôzne cvičenia pre tehotné, choď za tým. Nie preto, že by sa to “akože malo”, ale preto, že to tak cítiš a chceš to. A že to potrebuješ to pre svoje dobré duševné nastavenie. Cvičenie a vzdelávanie sa je úžasná pridaná hodnota, ktorú si môžeš dopriať.
    Ďalšou je nájsť si človeka “z brandže” už počas tehotenstva, ktorý ti bude oporou, kedykoľvek to budeš potrebovať. A tak si nájdi pre teba dobrú dulu či laktačnú poradkyňu, ktorej budeš dôverovať a ktorá tak prijme k sebe ďalšiu jedinečnú a úžasnú bytosť.

    3. Očakávania a hranice
    Dnes sme utopení v kultúre porovnávania, posudzovania a perfekcionizmu. Ver, že ak tehotenstvo vnútorne necítiš a neprežívaš ako tá či oná mama influencerka z Instagramu, nie si o nič horšia. Ani to nedefinuje to, aká budeš mama. Len to proste cítiš ináč. O pár rokov neskôr si už nebudeš pamätať, akú značku kočíka si kúpila, alebo koľko značkového oblečenia malo tvoje dieťatko vo výbavičke. Spomienky, zážitky, pocity a emócie budú to prvé, čo sa ti vybaví, keď si na toto obdobie spomenieš. Pokojne sa zastav a precíť to, čo aktuálne cítiš a prežívaš. Ideš od šťastia vyskočiť z kože alebo by si si najradšej ľahla pod deku so šálkou čaju?
    Začni písať do notesa - všetky svoje pocity, myšlienky a názory. Je to samoterapia, ktorá ti uľaví a odľahčí tvoju mentálnu záťaž. Vyber si notes, aký sa tebe páči a napíš každý deň aspoň pár viet.

    4. Tvoje telo sa mení
    Máš zrazu pocit, že tvoje telo viac nepatrí tebe a že ho nemáš pod kontrolou? Že si si to tehotenstvo predstavovala ináč? Čakala si, že budeš viac fit, že budeš mať krásne zdravé vlasy, pleť, budeš mať energiu, oddýchneš si bez migrény? A ono je to zrazu trochu ináč. Trápi ťa akné, hemeroidy, bruško ťa tlačí k zemi, v noci sa nevieš uložiť, energia na bode mrazu... Každá žena sa s meniacim sa telom vyrovnáva ináč. Jedna zmeny prijíma okamžite, druhá túto skutočnosť musí spracovať postupne.
    Skús udržovať svoju myseľ aj telo v rovnováhe a v dobrej kondícii. Pomôcť ti môžu pravidelné prechádzky v prírode. Ak si s tým v pohode, tak aj skupinové cvičenia pre tehotné, napríklad gravid yoga, cvičenia na posilnenie preťažených partií či  panvového dna, rebozo masáž a pod.

    5. Intimita
    Milujúci partner, ktorý ti rozumie, môže byť súčasťou na ceste samej k sebe. Nech je pri tebe sprítomnený dostatočne na to, aby si sa ty cítila bezpečne. Dovoľ mu, aby sa prejavil sám k tvojmu novému ja. Dotýkal sa ťa a rozmaznával, no i sa stiahol a nechal ťa samú so sebou. Vnímaj, že je tu pre teba. A obaja nezabúdajte na seba, na svoju lásku a intimitu.

    “A čo je najlepšie, si úžasná bytosť so všetkými emóciami, ktoré prežívaš. Môžeš si veriť a spoľahnúť sa na seba, pretože vieš, že dokážeš čokoľvek. Počúvaš seba s voje telo, vieš kde sú tvoje hranice, čo ti je komfortné a čo nie. A vieš povedať NIE. Prijímaš sa taká, aká si, nie taká, akú by ťa druhí chceli mať, ako ťa vidia.” 

    Verím, že tieto tipy ti budú nápomocné lepšie prežívať a zvládnuť situácie, s ktorými sa denne stretávaš. Pretože ver, že po pôrode sa okrem bábätka narodí aj niekto druhý. Ty. Ty ako nová bytosť, nová žena - MATKA. A to je niečo úžasné.  

    Na záver by som sa rada vrátila k bodu č. 2. A posmelila ťa, aby si svoju pozornosť upriamila nielen na samotný pôrod, ale aj na to, čo príde potom. 

    Keď zrazu ostaneš doma sama s dieťatkom. 

    600nedelie
    20. mar 2023    Čítané 41x

    "Čo prežívaš počas dojčenia Ty?"

    Dojčenie. Chcem, aby v tomto článku zaznelo hneď na úvod veľmi dôležité posolstvo:

    Každá matka chce pre svoje dieťa to najlepšie. Či dojčí, či dojčí mesiac alebo tri roky, či z akéhokoľvek dôvodu svoje dieťa nedojčí. A láska k dieťaťu sa nemeria tým, či a ako dlho si svoje dieťa dojčila. A na tom, že nedojčíš svoje dieťa, nenesieš absolútny žiadny podiel viny, nie je to tvoje zlyhanie a ani to neznamená, že si sa pre svoje dieťa obetovala málo. Si DOSŤ! Presne taká, aká si.  

    Dojčenie. Prezentuje sa ako tá prirodzenejšia schopnosť ženy - matky, no zároveň prináša so sebou množstvo otáznikov. Je výborné, že sa dojčenie v spoločnosti vníma ako to najlepšie, no menej sa možno hovorí o tom “ale”... Že hoci má dojčenie množstvo benefitov pre dieťa, môže prinášať isté nepríjemnosti pre ženu.

    A práve žena bude centrom pozornosti tohto článku. 

    No prečo nikto nehovorí o tom, ako dojčenie ovplyvňuje fyzicky i mentálne ženy - matky?

    Spoločnosť vo všeobecnosti dojčenie spája predovšetkým s dieťaťom a napĺňaním jeho potrieb. Počula som hovoriť veľa mám: “Chcem svojmu bábätku dojčenie dopriať.” No o čom sa možno nehovorí až tak často, možno tieto názory ani nie sú také populárne, sú pocity ženy - matky pri dojčení.  Ženy, z ktorej sa prerodom v matku nevytratilo jej prapôvodné ja. Ktorej sa mlieko spúšťa dlho, ktorú to spočiatku neskutočne bolí, ktorá pre lieky musí s dojčením skončiť, hoci by nechcela. 

    Nemusíme vždy siahať po vedeckých štúdiách, aby sme vedeli aj napriek zdravotným benefitom pre dojčiacu ženu (napríklad prevencia proti rakovine prsníka, rakovine vaječníkov, metabolickému syndrómu, kardiovaskulárnym poruchám či popôrodnej depresii) odpovedať na svoje otázniky spojené s dojčením. 

    Vieš, že dojčenie môže spôsobovať u ženy fyzické zmeny, akou je napríklad pocit suchej vagíny? Že dojčenie vplýva na naše libido? A celkovo v nás môže spúšťať pocity straty kontroly nad vlastným telom a že naše intímne partie viac nepatria výlučne nám a nášmu partnerovi?  

    Mám pocit, že žena - matka - ľudská bytosť a jej prežívanie je z celého tohto procesu akosi vyčlenená, nezdá sa ti? Opýtal sa ťa niekedy niekto na to, čo prežívaš počas dojčenia? Alebo sa každý zaujímal len o to, či dojčíš a či máš dosť mlieka? A pritom si to práve TY, tvoje súčasné i minulé ja, na ktorom celé to dojčenie stojí a padá. 

    Ak si sa aj ty našla v týchto riadkoch, polož si pár otázok. Urob si chvíľku pre seba, uvar si obľúbený čaj, navoď príjemnú atmosféru. Odpovedz na otázky v čase, keď sa cítiš dobre, keď sa ti dobre “mamuje”.  

    1. Ako dojčenie vplýva na mňa duševne aj fyzicky? Badám na sebe nejaké zmeny? Čo pri dojčení naozaj cítim a prežívam? 

    2. Mám pocity tlaku, že dojčenie je niečo, čo by malo byť prirodzené a čo jednoducho musím zvládnuť? 

    3. Cítim zlyhanie, že sa mi nepodarilo svoje dieťa dojčiť, alebo som ho odstavila po krátkej dobe dojčenia (z pre teba relevantných dôvodov)? 

    4. Mám od dojčenia nereálne očakávania? Ktoré na mňa kladie skôr okolie a spoločnosť ako ja sama? Ktoré sú to a čo s tým chcem urobiť?  

    Mnoho žien odpovie na tieto otázky, že dojčenie s nimi nerobí nič. Iné pri dojčení prežívajú pokoj a príjemné pocity, akými sú napríklad neskutočná láska či maximálne napojenie sa na dieťa. A mnohé ženy majú pocity nátlaku, že úspešné dojčenie je základ k tomu byť dobrou matkou a vytvárať si so svojím dieťaťom bezpečnú vzťahovú väzbu (o tom možno niekedy nabudúce). Mnohé sme pre dojčenie urobili všetko možné i nadľudské.

    Je v poriadku, ak je ti v ktorejkoľvek vývinovej fáze dojčenie tvojho dieťaťa už nepríjemné. Bez ohľadu na jeho benefity. No vedz, že odstaviť od dojčenia sa dá aj láskavým prístupom bez prelepovania bradaviek a ďalšieho klamstva. 

    Tak dojčeniu zdar a tvojej duševnej pohode zvlášť! 🙂

    600nedelie
    13. mar 2023    Čítané 101x

    Si Viac ako (ne)poriadok v domácnosti

    Tvoja hodnota nesmie byť meraná čistotou a organizáciou v domácnosti.

    Ako zostať v pokoji, keď je všade doma neporiadok?

    Pravdepodobne si zažila, alebo zažívaš pocit frustrácie a nervozity, keď je okolo teba neporiadok. Veci nie sú na svojom mieste, všade chaos. Možno si myslíš, že neporiadok doma ukazuje to aká si ty. Že nie si dosť dobrá, keď neudržíš čistú domácnosť, že to nezvládaš.

    Našla si sa v tom?

    Vec sa má takto. Keď je okolo nás chaos a neporiadok, naše telo sa dostáva do kontaktu s “našim nastavením vo vnútri ” , ktoré máme priradené k neporiadku. Skrátka vizuálny neporiadok aktivuje v našom vnútri všetko to, čo sme sa naučili o tom, ako ok alebo aj nie ok, je keď nemáme kontrolu nad vecami, keď máme niečo nedorobené. Neuprataná izba aktivuje naše rané spomienky z detstva, naše skúsenosti s neporiadkom.

    Bolo nám dovolené mať neporiadok? Bolo akceptované keď sme boli neporiadne, špinavé? Bolo ok keď sme mali chaos? Tolerovalo sa v našej rodine keď boli veci (ešte) nedokončené?

    Mám pre teba niekoľko tipov, ktoré pomáhajú aj mne s riešením týchto pocitov v neporiadku. Vyskúšaj čo zafunguje tebe a budem rada, keď mi potom napíšeš ako ti to ide. Vytrvaj, nepôjde to hneď a nebude to ľahké. Zmeniť dlho a hlboko zakorenené vzorce v našom ja nie je vôbec easy. Ale to už zrejme vieš, keďže si mama 🙂

    Tip č.1: Začni malými krokmi. Vytvor si svoj vlastný priestor v jednej z miestností doma.

    • Priestor, ktorý bude len tvoj (stôl, kreslo, posteľ, polička, skrinka, šuflík, kútik)
    • Zariaď si ho presne podľa svojich predstáv, vyrob si, kúp si, dopraj si, pusti svoju kreativitu.
    • Nech tento priestor pohľadí tvoje oko, tvoju dušu, tvoje srdce.
    • Patria sem iba tvoje veci (zákaz vstupu majú detské vecičky, hračky, prádlo, nič čo evokuje prácu v domácnosti, partnera)
    • Udržuj si ho v takom poriadku, aký potrebuješ. Bude to tvoja oáza pokoja.
    • Vždy keď budeš cítiť úzkosť, frustráciu, nervozitu z neporiadku doma, prídi k svojmu priestoru a čerpaj z neho. Tam to budeš mať pod kontrolou.
    • Ak sa sem dostanú náhodou (máme deti vieme ako to je 🙂 nejaký “votrelci” nevadí, odnes, prelož, posuň a udržuj si svoj priestor v čistote.

    Tip č.2: Uprav svoj vnútorný dialóg smerom k sebe. Si DOSŤ!

    • Máš ťažkosti s tým či si dosť produktívna, dosť dobrá mama, či robíš veci správne?
    • To ako sa k sebe prihováraš vo svojom vnútri to rastie, poď to cieľene zmeniť
    • Buduj svoj pociť dostatočnosti vo svojom vnútri
    • Situácia, že sa hráš s deťmi a okolo vnímaš chaos a neporiadok hovor si v duchu , alebo kľudne aj nahlas

    “Hrám sa s deťmi, okolo je neporiadok a ja som dosť, práve teraz robím dosť. “

    MAMTRY pre teba, ako zostať v pokoji, keď je všade doma neporiadok:

    “Môj domov je dostatočne čistý, aby bol zdravý. A chaotický natoľko, aby bol šťastný".”

    “U mňa doma je neporiadok. Ja nie som ten neporiadok. Som dobrá mama s domovom plným života.”

    “Napriek tomu, že je všade okolo mňa neporiadok, ja som vo svojom vnútri stále dobrá. “

    Nie si v tom sama. Zvládneš to. Sme silné ženy. 

    600nedelie
    27. feb 2023    Čítané 675x

    Otázky, ktoré Ti pomôžu spracovať Tvoj pôrodný príbeh

    Zapisovanie a vypisovanie tvojich myšlienok pôsobí z terapeutického hľadiska ako veľmi silný nástroj. 

    Môžeš to vnímať ako taký čistiaci proces, vďaka ktorému sme schopní prísť na nové vnemy, spojitosti, na nové uhly pohľadu. Zapisovanie nám pomáha nájsť to, čo bolo možno skryté. 

    Tak a teraz si milá žena predstav, aký výborný je tento nástroj na spracovanie tvojho pôrodného príbehu. No dnes si ťa možno tento článok našiel v momente, keď nevieš ako tento proces začať a ako na to. Viem, že prežívanie tvojej pôrodnej skúsenosti môže byť ako dosť divoká horská dráha. Veď predsa zahŕňa nespočetné množstvo emócií, radostí a bolestôk zároveň a aj napriek tomu, že už si v bezpečí, v mysli je to stále šuflíček s podnetmi, ktoré potrebujú tvoju odvahu na ich spracovanie. Rada by som ti v tomto procese podala ruku a previedla ťa otázkami, ktoré môžu byť tvojim kompasom na tejto dobrodružnej ceste. 

    Priprav si pero a svoj notes a pusti sa do písania.

    Aký bol tvoj najobľúbenejší moment z pôrodu?

    • bol to špecifický moment medzi tebou a tvojim partnerom? 
    • bol to moment keď ti dali prvýkrát na hruď tvoje bábätko? 
    • alebo keď si ho počula prvýkrát plakať? 

    Čo si počas pôrodu urobila a vnímala to ako úžasné? 

    • dovoľ si vymenovať aspoň 5 vecí, pri ktorých vzdaj vďaku a pochvalu sama sebe, pretože ty si bola zdrojom tej úžasnosti 

    Zamysli sa prosím nad najťažším momentom z pôrodu. Aké vnútorne či vonkajšie zdroje ťa cez tento ťažký moment dostali? 

    Ktorý moment bol ten, kedy si sa prvýkrát cítila ako matka?

    Čo ťa pôrod naučil o samej sebe?

    • pomohol ti nájsť tvoju vnútornú silu?
    • dokázal ti, že znesieš viac, ako si si myslela, že je možné?

    Vypíš aspoň 3 veci, v čom ťa zmenil pôrod a to, že si sa stala matkou. 

    • prosím nezabudni si dopriať chválu a pekné slová 

    Akým spôsobom si prejavila odvahu v tomto procese? 

    • či už počas pôrodu alebo rodičovstva, nedávaj si tu hranice, pretože tvoja sila ich presahuje 

    Tieto otázky v tebe možno odomknú ďalšie podotázky, ktoré čakali na tvoju odpoveď, alebo ti dajú cestu k iným vhľadom, ktoré si nevedela, že potrebuješ. 

    Čokoľvek tebou bude v procese prúdiť, vytvor tomu priestor na papieri bez akýchkoľvek predsudkov a s čistou láskou a pochopením pre samú seba. 

    Verím, že aj napriek krásnemu pôrodu je tento proces stále rovnako dôležitý, pretože aj ten nenáročný pôrod nás ako ženy prevádza náročnejšími momentmi a výzvami. 

    Dovoľ týmto otázkam otvoriť a vybrať všetky tie šuflíčky a spraviť v nich poriadok. Oceniť tie dobré, pofúkať tie bolestivé a poďakovať za tie najťažšie. Jednoducho dovoliť prejaviť sa tomu, čo v každom z nich ostalo. 

    Z vlastnej skúsenosti viem, že prijatie a liečenie všetkých momentov, ktoré ťa sprevádzali pôrodom, sú veľmi dôležitou súčasťou tvojej cesty materstvom. 

    A tak vedz, že absolútne v teba verím. Verím v tvoju silu zahojiť a prijať všetko tak, ako to bolo. 

    600nedelie
    21. feb 2023    Čítané 64x

    Každý pôrod si vyžaduje svoje spracovanie a prijatie

    Dovolila si si už cestovať späť v čase? Cestovať spät v čase do dňa, kedy sa pre teba všetko od základov zmenilo?

     Tvojimi myšlienkami si tam možno každý deň. Všetka tá spleť momentov zážitku ťa stále neopustila a zvykneš sa tam vracať celkom nenápadne, vo víri povinností bežných dní. Alebo si možno vynaložila energiu na vytesnenie všetkých spojení s týmto dňom. 

    Možno tvoj pôrodný príbeh neprebiehal tak ako si si ho vysnívala. Bol možno prenádherný a euforický, no aj bolestivý a traumatický. A možno to bola krásna cesta medzi dvoma protipólmi. Akokoľvek si to mala, nikdy nemôžeme byť ako ženy úplne pripravené na ohromnú silu zážitku, ktorým pôrod je.

    Pôrod je plný veľmi silných emócií. Očakávanie, radosť, hnev, hrdosť, úľava, smútok, sklamanie, napojenie, nekonečná láska.

    Všetko emočné sa deje naraz počas toho ako sa snažíš vysporiadať s tým fyzickým.

    No a potom už často na všetky tie emócie nie je priestor. Si zahltená tvojím novým životom a fyzickou regeneráciou a na emočné zotavenie už neostáva tak veľa času. Dovoľ mi však povedať, že spracovanie všetkých emócií z tohto dňa je rovnako dôležité ako hojenie nášho tela, pretože je to jeho súčasťou.

    Každá emócia sa v určitej forme ukladá ako v našich spomienkach, tak aj v našom tele. A tak si ju bez spracovania nosíme v sebe. 

    Či už to je odpor, strach alebo radosť, chcem ťa nabádať k tomu precítiť to znova. Skrz papier a pero. Nech už bol tvoj zážitok akýkoľvek, dovoľ si to všetko pustiť zo svojho tela a uchovať si to vo svojom srdci s láskou, pokorou a vďačnosťou.

    Prečo je táto reflexia dôležitá?

    Každý moment potrebuje byť spracovaný

    • je v poriadku prijať to tak, ako to bolo a je v poriadku s tým zo začiatku bojovať. Nikto nás neučil ako prejsť skúsenosťou pôrodu a ani ako spracovať všetko, čo sme počas nej zažili. Každý okamih mal však svoju váhu, ktorá ťa možno ešte stále tlačí ku zemi. Začni s prijatím, odovzdaj sa pocitu a vedz, že si v bezpečí. 

    V každom momente je lekcia, ktorú si prežila a čerpáš z nej dodnes. 

    jeden pôrod môže ukrývať viac múdrosti ako niekoľko rokov života. Veď práve tam ako ženy zvykneme siahať na samé dno našich síl, a najkrajšie výšiny našej radosti a lásky. Kdekoľvek si sa našla ty, prosím vedz, že je tam ukrytá múdrosť, ktorá sa vyplavuje v nových skúsenostiach, ktoré si schopná zvládnuť vďaka tomu, čím si si počas pôrodu prešla. 

    Dovolí ti znova prežiť a precítiť momenty pôrodu

    • táto reflexia môže slúžiť ako nádherná pripomienka všetkého krásneho, čo dotváralo príchod tvojho dieťatka. Prítomnosť a podpora milovanej osoby, vnútorná sila a odhodlanie, ktoré si pociťovala, tá nesmierna úľava, keď si prvýkrát v náručí držala to vytúžené šťastie. Dovoľ si pripomenúť radosť, lásku a čaro týchto výnimočných okamihov. 

    Pri každom pôrode sú náročné no aj krásne momenty 

    • prosím počas celého procesu pamätaj, v ničom si nezlyhala. Každý okamih počas pôrodu mal svoj význam a dotváral práve to, čím mal byť pre teba a tvoje bábätko. Je súčasťou vášho príbehu, ktorý je dokonalý práve taký, aký je. 
    • Vypísanie všetkého, čo sa ti s tvojim pôrodnými príbehom spája, ti umožní spraviť krok dozadu a vidieť všetko z väčšej perspektívy.

    Papier a pero môžu slúžiť ako tvoje bezpečné miesto a útočisko na to, precítiť to všetko s čistou mysľou popritom ako budeš vylievať to, čo už ti možno neslúži. A budeš tak robiť bez akýchkoľvek predsudkov, či vonkajších názorov a pohľadov druhých. Budeš to robiť sama pre seba. Nielenže sa ponoríš opäť do momentov, ktoré boli súčasťou príchodu tvojho dieťaťa či detí, no proces písania spomalí tvoj mozog a chaos bežných dní. 

    Prosím pamätaj, ak ešte nie si na tento proces pripravená, je to v absolútnom poriadku. Je v absolútnom poriadku spraviť to v tvojom vlastnom čase a priestore. Zober si koľko ho len potrebuješ. Takáto cesta chce odvahu. Teda minimálne aspoň kúsok z tej, ktorú si mala pri ozajstnom prežívaní pôrodu. A vedz, že vtedy si hviezdila. 

    • Otázky, ktoré Ti môžu pomôcť so spracovaním pôrodného príbehu spíšem nabudúce 🙂
    • Obrázok- etsy

    Úžasný rodič 👏
    Toto som si potrebovala takto na večer po neľahkom dni pripomenúť. Viem, že reakcie dieťaťa nemám pod kontrolou, ale tie svoje áno. A moje reakcie formujú reakcie nášho dieťaťa do budúcnosti. Tak ľahko sa to píše, tak ľahučko sa o tom rozpráva, ale my rodičia, čo meníme naše staré vzorce vieme, ako ťažko sa to naozaj žije....Nie som sama. Nie si sama. Sme v tom spolu 🍀 materstvo 🍀 rodičovstvo 🍀 (seba)výchova 🍀

    Pocity viny v materste 🙈
    Poznáte tieto ničivé pocity viny? Ja teraz najviac riešim pocit viny, že sa nevenujem dostatočne staršej dcére pri mladšom synovi....ale, Ale! keď už sme spolu, tak sa naozaj snažím venovať jej naplno, bez mobilu, bez myšlienok utekajúcich k vareniu, nákupu, pračke či účtom. A potom viem, že (v rámci aktuálnych možností) som urobila najviac 🍒

    A čo ste v 600nedeli potrebovali najviac vy?
    Potrebovala som, aby sa aj o mňa niekto staral. Po prvom 600nedeli som sa poučila a na druhe sme sa pripravovali a stalo to za to 🙂 Nepotrebujem si už hovoriť "všetko zvládnem sama", ale naučila som sa požiadať o pomoc a podporu 🌹

    🌹 Si dobrá mama 🌹
    Každý z nás robí to najlepšie ako v daný moment vie, z kariet, ktoré má rozdané 💎
    Porovnávanie zabíja našu (seba)úctu a iskru, ktorú máme každá z nás v sebe...

    🌹 Sústreď sa tento víkend viac na to, čo môžeš kontrolovať 🌹
    aj dnes som si uvedomila, že som frustrovaná z toho, čo neviem sama ovplyvniť a preto táto pripomienka pre nás všetky, aby sme sa zamerali na to, čo vieme kontrolovať a zmeniť 🔑