99stevo
    4. apr 2019    Čítané 159x

    Greenery - bola farbou roka 2017

    Ešte v decembri boli už tradične vyhlásené farby pre nadchádzajúci rok, konkrétne sezónu 2017. Farbu roka vyberá plejáda odborníkov a zastrešuje to celé spoločnosť Pantone. Odborníci vyberajú každý rok niekoľko farieb a my vám prinášame nielen ich zoznam, ale aj inšpirácie ako ich nosiť.

    Ale poďme pekne po poriadku. Spoločnosť Pantone, ktorá vyhlasuje farbu roka asi netreba predstavovať nikomu, kto sa aspoň trochu orientuje vo svete farieb. Globálny líder v oblasti farebných riešení pre firmy či jednotlivé odvetvia biznisu združuje najväčšie autority oboru, a preto nie je prekvapením, že celý svet čaká, kedy každý rok v decembri prezradí meno farby roka pre nasledujúci rok. Teda v preklade farby, ktorá sa bude niesť naprieč celým lifestylovým spektrom a ovplyvňovať naše životy viac, ako ktorákoľvek iná. 

    Greenery - zelená má zelenú

    Pre netrpezlivých uvádzame, že Greenery je farbou roka 2017. Je príjemne osviežujúca, symbolizuje život a pozitívnu náladu. Presne takto ju vidia odborníci, ktorí o nej rozhodli. Má upozorňovať na návrat k prírode, na ochranu životného prostredia, ale najmä má priniesť viac radosti, dobrej nálady a pozitívnej energie.

    Finálových farieb bolo 10

    Greenery nie je jediná farba, ktorá bude hit nasledujúcej sezóny. Odborníci z Pantone vybrali ďalších deväť farieb, ktoré spoločne ovplyvnia módu v tomto roku. Toto je top 10 farieb na jar/leto 2017:

    Primrose Yellow

    Ak predchádzajúcu sezónu bola populárna aj horčicovo žltá, tak Primrose yellow je jednou z farieb nasledujúcej sezóny z dobrého dôvodu. Táto osviežujúca a povznášajúca žltá má priniesť potešenie nášho srdca, je slnečná a radostná. Vzbudzuje v nás rovnaké pocity ako prvosienka a jej úlohou je rozžiariť jar 2017. 

    Pale Dogwood Pink

    Pantone inštitút nemohol nezaradiť tento pokojný odtieň ružovej, ktorý sa opakovane objavuje tu a tam od New Yorku cez Londýn, až po Miláno a Paríž. Táto neutrálna stlmená ružová je ako jemná kvetina, ktorá prináša nositeľke nevinnosť a čistotu, najmä pri použití jednofarebného oblečenia.

    Hazelnut

    Orieškový odtieň je najvšestrannejší a najpoužiteľnejší odtieň zo všetkých desiatich vybraných farieb v zozname na jar 2017. Zemité, neutrálne sfarbenie, o niečo svetlejšie ako farba lieskových orieškov, ale zároveň teplá a jemná vytvárajúca elegantný look. A čo je najdôležitejšie, je to správny odtieň ako byť okúzľujúca po celý rok. 

    Island Paradise Aqua Blue

    Ďalšia farba, ktorá v nás má vyvolať príjemné pocity je Island Paradise. Je to osviežujúci modrý odtieň so zelenými podtónmi, ktorý dokáže na niektorých látkach vytvoriť ilúziu morskej hladiny. 

    Greenery

    Ako sme spomenuli na úvod, Greenery sa napokon stala celkovým víťazom a farbou roka 2017. Podľa Pantone táto farba hovorí na naše potreby skúmať, experimentovať a vymýšľať nové veci. Je to farba lístia a reprezentuje zdravý životný štýl.

    Flame

    Medzi farbami na rok 2017 môžeme nájsť aj okázalú farbu Flame. Červená farba, na báze oranžovej, prináša veľkú lásku, zábavu a ďalšie rozpálené pocity. Či už ju zladíte s neutrálnymi alebo žiarivými farbami, buďte pripravená, že spôsobíte rozruch.

    Pink Yarrow

    V minulej sezóne bola moderná púdrová ružová farba a dnes je jasné, že nadchádzajúca sezóna sa bude niesť v silnejšom odtieni. Siahať bude od svetloružovej, cez malinovo ružovú, až po tú najružovejšiu, akú si viete predstaviť. 

    Niagara

    Relaxačný, jemný modrý odtieň prezývaný expertmi z Pantone ako stredne silný rifľový odtieň. Je natoľko univerzálny, že zapadne do každej časti noci. Príjemná modrá má potenciál zobrať nás k Niagarským vodopádom, očariť nás vznešenou scenériou a nechať nás počúvať relaxačné zvuky padajúcej vody. 

    Medzi farby, ktoré boli v užšom finále sa ešte nachádzali Cognac Flavo (hnedá), Sweet Lilac (fialová) a Timeless Black (čierna). 

    Použité zdroje:

    https://www.pantone.com/color-intelligence/color-of-the-year/color-of-the-year-2017

    https://blog.depositphotos.com/pantone-color-of-the-year-greenery.html

    https://www.forbes.com/sites/karenhua/2016/12/09/pantones-color-of-the-year-2017-greenery-symbolizes-a-fresh-start-fashion/

    https://www.stevula.sk/n/greenery-farba-roka-2017-ste-pripraveni-ju-nosit