addison
26. apr 2017
5093 

Pomôže aj chlieb: 8 domácich tipov proti svrbeniu očí

Niektorí ľudia, ktorých považujeme za šťastnejších, vítajú jar s kvietkami, čerstvou trávou a zakvitnutými stromami. A potom sú „tí druhí“, ktorí počas niekoľkých týždňov neodložia vreckovky. Neustále kýchajú, smrkajú a pociťujú nepríjemné pocity súvisiace s očami.

Máme pre vás rady, ako sa zbaviť nepríjemného svrbenia očí pomocou toho, čo máte doma.

  1. Chladný obklad
    Ovlažte si tvár studenou vodou. Môžete využiť obklady z ľadových kociek či zmrazené jedlo. Zabaľte ich do čistej utierky a priložte na zavreté viečka. Chlad stiahne cievy a pomôže zbaviť sa opuchu.
  2. Kamilky
    Povarte harmanček  5 minút, nechajte vychladnúť a použite na oplach zavretých očí. Podobne vám môžu poslúžiť aj čajové vrecúška čierneho alebo zeleného čaju. Vychladené vrecúška stiahnu opuch viečok a pôsobia mierne antibakteriálne.
  3. Studené lyžičky
    Vložte lyžičky na pár minút do chladničky a potom priložte na oči. Namiesto chladničky ich môžete aj ponoriť do pohára s vodou s kockami ľadu. Tento studený obklad vás zbaví začervenania a odstráni opuch viečok.
  4. Mlieko a med
    Do teplého mlieka pridajte med v pomere 1:1, dobre zmiešajte a opláchnite oči. Med má vynikajúce antibakteriálne účinky, použite ho ako obklad na vatových tampónoch, gáze alebo na čistej utierke. Podobne vám poslúži aj obklad zo studeného mlieka.
  5. Studený chlieb
    Hoci to znie akokoľvek zvláštne, účinkuje skvelo. Znižuje podráždenie a stlmí začervenanie.
  6. Ricínový olej
    Obklad z ricínového oleja zredukuje suchosť a sťaží odparovanie vody. Jeho protizápalové účinky pomôžu znížiť začervenanie a nepríjemný opuch viečok.
  7. Plátok zemiaku alebo uhorky
    Zemiak má sťahujúce účinky a redukuje zápalové procesy. Uhorka príjemne schladí podráždené oko svojimi antioxidantami a flavonoidmi. Môžete ich vložiť na 15 - 20 minút do chladničky, aby ste podporili ich chladivý efekt.
  8. Ružová voda
    Na upokojenie očí vám môže pomôcť aj obklad z vatových tampónov namočených v ružovej vode. Obsahuje vitamín A a C s protizápalovými účinkami, čím upokojí podráždené oči.

Pozor!
Opatrne s kvapkaním rôznych látok do očí. Kvapky do očí z lekárne sú sterilné a mali by sa preto skladovať v chladničke. Po otvorení ich spotrebujte do 1 mesiaca. Potom sa v nich začnú hromadiť baktérie a môžete si zarobiť na zápal oka. Oči sú náchylné na infekcie, preto si dávajte pozor, čo si do oka nakvapkáte. Ak vás svrbenie očí naďalej neúprosne trápi, mali by ste navštíviť očného lekára, aby vylúčil iné, závažnejšie príčiny.

Bonusové tipy:

  1. Vonku noste slnečné okuliare. Ak máte alergiu na pele, vytvoria bariéru pre vstup alergénu.
  2. Vetrajte s rozumom - najmä ak máte strom, na ktorý ste alergickí, priamo pod oknami. Zbytočne si budete vháňať peľ do miestnosti. Ak máte na oknách sieťky, občas ich pretrite vlhkou handričkou, aby ste odstránili peľ.
  3. Umývajte namokro a často. Suchým čistením rozvírite usadený prach a  nečistoty v ňom.
  4. Zvážte kúpu periny a vankúša z hypoalergických syntetických materiálov. Povlečenie často perte v jemnom pracom prostriedku.
  5. Kvalitná čistička vzduchu vám tiež spraví dobrú službu. Určite je to investícia, ktorá sa vám vráti.
  6. Zbavte sa „ULP -  univerzálnych lapačov prachu“. Všetky sošky, závesy, neporiadok v policiach sú  neužitočné veci, ktoré iba držia zbytočne prach. 

#alergia #svrbenie_oci #zdravie
Foto: pexels.compixabay.com

Začni písať komentár...

Odošli