addison
    10. okt 2017    Čítané 150x

    Pomodoro technika: robíme prácu efektívne

    Doviedli ste prokrastináciu do dokonalosti? Aj keby, časom jej budete mať určite dosť. Povinnosti sa nakopia a budú vás strašiť ako dlhý zoznam na stole.

    Verím, že na každý problém je riešenie, len ho treba nájsť. Na nízku efektivitu jedno poznám a predstavím vám ho v tomto článku.

    Prosím nech zaznejú bubny... (bum bum bum)

    Odpoveďou je: pomodoro technika!

    Názov pomodoro vznikol z kuchynských stopiek v tvare paradajky. Za technikou stojí Talian Francesco Cirillo, ktorému skrsol tento brilantný nápad v hlave v 80-tých rokoch minulého storočia. Krása tejto techniky spočíva v jej jednoduchosti. Človek nedokáže vydržať dlho sústredený, preto si túto techniku obľúbia najmä ľudia, ktorí so sústredením majú problémy.

    Ako funguje?

    Rozmyslite si svoju úlohu. Napríklad musíte upratať. Nastavte na hodinách 25 minút a začnite činnosť vykonávať.

    Následne si dajte 5 minút pauzu. Navarte si kávu, prečítajte si článok na Modrom koníku a nastavte ďalších 25 minút.

    Pokračujte v práci.

    Ak ste poctivo pracovali dve hodiny, zaslúžite si dlhšiu pauzu. Za pol hodiny stihnete sprchu, rýchly obec, kus koláča a kávu.

     V podstate idete časovej následnosti:

    25 – 5 – 25 – 5 – 25 – 5 – 25 – 5 – 30 minút

    Ak je pre vás 25 minút málo, môžete si nastaviť čas podľa seba. Len dodržujte pravidelné prestávky a určite si nezabudnite po čase dať aj jednu veľkú.

    Čo stihnete za 25 minút?

    1. Navariť rýchly obed
    2. Pripraviť hrnčekový koláč
    3. Umyť podlahu
    4. Umyť WC
    5. Napísať krátky článok 🙂
    6. Roztriediť oblečenie do pračky a dať ho vyprať
    7. Vyvenčiť psa
    8. Zavesiť prádlo
    9. Zvesiť prádlo

    Ak vám napadnú ďalšie veci, napíšte mi ich do komentárov. Otestujem! 

    Ak vám ani toto s prokrastináciou nepomôže, skúste našich pár tipov na tomto odkaze 🙂

    Zdroj foto:

    www.pixabay.com

    addison
    10. okt 2017    Čítané 8519x

    Čo ste nevedeli o darovaní vajíčok?

    Reklamné banery neustále naháňajú ženy v plodnom veku, aby darovali vajíčka. Procedúru predstavujú ako bez výrazných komplikácii. Darovanie vajíčok so sebou nesie hneď niekoľko rizík a ak na to pomýšľate, mali by ste sa s nimi oboznámiť.

    Na začiatku procedúry si darkyňa musí v prvej polovici cyklu podávať hormóny, ktoré podporujú rast a zrenie väčšieho počtu vajíčok. Rast sa sleduje pomocou ultrazvuku.

    Často využívaným liekom je Lupron (veľmi využívaný je najmä v zahraničí). Využíva sa na liečbu pokročilej rakoviny prostaty, ale na liečbu neplodnosti nie je schválený. Vedľajší efekt tohto lieku sú zmeny nálady, bolesti hlavy, nafukovanie, zvyšovanie váhy, nevoľnosť či bolesti v mieste vpichu.

    Vaječníky teraz vyprodukovali dosť vajíčok (cca 10 aj viac) a vaječník tak pripomína malú „futbalovú loptu.“ To vytvára nepríjemný pocit napätia v podbrušku a veľa žien uvádza bolesti pri každom pohybe.

    Vajíčka sa odoberajú ihlou cez pošvovú stenu. Oblasť odberu je relatívne malá a hrozia riziko poškodenia okolitých tkanív a ciev. Počas výkonu ste v celkovej anestézii. Poškodiť sa môže močový mechúr, črevá, maternica, cievy alebo sa spôsobí trauma vaječníkom, infekcia, neplodnosť, vaginálne krvácanie či lacerácie (potrhanie mäkkých tkanív). 

    Ovariálny hyperstimulačný syndróm je najväčším strašiakom pri vyvolávaní ovulácie. Môže prebiehať rôzne, od ľahkých symptómov ako nadúvanie až po zlyhanie obličiek a smrť. Našťastie je liečiteľný.

    Torzia vaječníku je ďalšou, hoci vzácnou komplikáciou. Vaječník sa otočí „okolo seba“ a zastaví si prívod krvi a tkanivo môže odumrieť. Torzia sa ako komplikácia vyskytuje medzi 6 a 13 týždňom po odbere vajíčok. Vaječník sa môže otočiť okolo svojej osy aj bez príčiny, ale to je veľmi vzácne. Otočiť sa môže aj po športovom výkone alebo na patologicky zmenených vaječníkoch (napr. nepríjemné cysty). 

    Prejavom je náhla a prudká bolesť brucha, môže byť sprevádzaná nevoľnosťou a zvracaním. Diagnostikuje sa ultrazvukovým vyšetrením, odbermi krvi poprípade sa diagnóza potvrdí až pri operačnom zákroku. Liečbou je operatívny výkon, kedy sa vajecník vráti do pôvodnej polohy a zafixuje. Príliš poškodený vaječník sa musí odstrániť chirurgicky.

    Dlhodobé riziká darovania vajíčok

    Darovanie vajíčok je dostupné dosť rokov na to, aby boli zaznamenané aspoň nejaké dopady, avšak oficiálne výskumy s dostatočnými výsledkami sa v tejto oblasti doposiaľ neviedli.  Zatiaľ vieme, že darovanie vajíčok zvyšuje riziko neplodnosti a pravdepodobne aj rakoviny. Tieto závery sú vyvodené zo štúdii, ktoré hodnotili rôzne následky liečby ženskej neplodnosti, keďže liečba je podobná stimulácii vaječníkov pri darovaní. (Už neplodnosť sama o sebe je asociovaná so zvýšeným rizikom rakoviny maternice.)

    Darovanie vajíčok sa smeruje najmä na mladé ženy okolo dvadsiateho roku veku. Motivuje ich finančná odmena, hoci následkom môže byť, že vlastné deti už mať nebudú. Ak chcete darovať vajíčka, mali by ste sa zamyslieť. Nie len nad vyššie napísaným, ale aj nad tým, že to, že nie sú viditeľné dôkazy škodlivosti (kvôli nedostatku štúdii) ešte neznamená, že je to bezpečné. Kliniky chcú vaše vajíčka, ale čo sa s vami stane po darovaní už nejako neriešia.

    Zdroj foto:

    www.pexels.com

    Zdroj:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Gonadotropin-releasing_hormone

    http://www.fertilitynation.com/7-egg-donation-risks-every-donor-should-know-about/

    https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20150129040

    https://www.nwhn.org/lupron-what-does-it-do-to-womens-health/

    https://www.washingtonpost.com/national/health-science/do-women-who-donate-their-eggs-run-a-health-risk/2016/06/20/

    https://www.nap.edu/read/11832/chapter/5#33

    http://www.stefajir.cz/?q=torze-vajecniku

    addison
    9. okt 2017    Čítané 230x

    Prečo prokrastinujeme?

    Prokrastinácia je umenie nevykonať nič zmysluplné počas určitého časového obdobia. Podľa definície sa jedná o chorobné odkladanie dôležitých vecí na neskôr. Nájdete mnoho návodov, ako ju prekonať. Dokonca aj tu na konci článku. Ale otázkou ostáva, čo ju spôsobuje? Kde je ten pomyselný začiatok?

    Čo na to neurológovia?

    Limbický systém v mozgu je veľmi primitívny.  Nájdeme v ňom pudové jednanie, hľadanie odmeny a vyhýbanie sa bolesti. Funguje najmä prostredníctvom emócii a to rýchlo a veľmi silno. Narozdiel od neho prefrontálny kortex (mozgová kôra v prednej časti mozgu) je flexibilný a veľmi inteligentný. Ale je unaviteľný, nie dosť silný a rýchlo mu vysrší energia.

    Keď niečo veľmi, veľmi chcete, limbická časť riadi tento proces. Keďže reaguje rýchlo, žije ako by tu a teraz, nemá vzťah k dlhodobým horizontom.

    Prefrontálny kortex povie, že budete držať diétu a pravidelne cvičiť. Máte peknú vyhliadku do budúcnosti, ako ležíte na pláži so sexi zdravým telom. Ale potom príde limbický systém a povie, že je v špajzi výborná čokoláda. A prehluší všetko, čo hovorí prefrontálny kortex.  Ako to dopadne, to viete aj samé.

    Čo na to psychiatri?

    Tí vidia problém v niekoľkých miestach. Sú veľmi komplexní, ťažko im to mať za zlé. Jedným z dôvodov, prečo prokrastinujeme môže byť perfekcionizmus. Bojíte sa, že spravíte chybu a ukážete svoju slabosť. Alebo sa bojíte toho, čo nepoznáte. Napríklad ste si našli hrčku v prsníku. Viete, že to môže byť aj rakovina, ale pokojne aj nejaká cysta. Ale nechcete vedieť odpoveď, a preto nejdete k lekárovi. Nechcete počuť pravdu, hoci by nemusela byť nakoniec taká zlá.

    Ďalším problémom môže byť neschopnosť zotrvať pri svojej voľbe. Neustále meníte, čo chcete.

    Ak máte robiť niečo hneď teraz, vyberiete si to najľahšie. Ťažké úlohy si nechávate na neskôr. Takto spravíte množstvo malých úloh, ktoré vám dajú pocit zadosťučinenia. Na jednu stranu to môže byť dobré, motivačné, ale v tom prípade musíte tú najťažšiu úlohu dokončiť tiež!

    Čím viac úsilia si žiada úloha, tým je väčšia šanca, že ju odložíte na neskôr, lebo neviete ako vlastne začať. Chcete sa cítiť príjemne a úspešne už teraz, nie až neskôr.

    Alebo len nemáte motiváciu. Dostali ste sa niekedy do momentu v živote, kedy ste mali pocit, že ste na zlej ceste? Že vás to nebaví? Pravdepodobne ste vtedy mali málo energie, veľa stresu, problém nájsť nové myšlienky, nulové sebavedomie alebo bola chyba vo vašom negatívnom okolí a nejasných góloch

    Ako ju spacifikovať?

    Jednoduchý recept na úspech: dlhodobé projekty deľte do menších úloh a pravidelne sa za svoje úsilie odmeňujte. Myslite na to, že dokončenie úlohy vám prinesie úžitok v budúcnosti.

    Zdroj foto:

    www.pexels.com

    Zdroje:

    https://www.psychologicalscience.org/observer/why-wait-the-science-behind-procrastination

    http://www.oxfordbibliographies.com/view/document/obo-9780199828340/obo-9780199828340-0140.xml

    https://www.developgoodhabits.com/causes-of-procrastination/

    http://www.openculture.com/2016/08/the-neuroscience-psychology-of-procrastination-and-how-to-overcome-it.html

    https://en.wikipedia.org/wiki/Procrastination

    addison
    9. okt 2017    Čítané 130x

    Bojujeme s prokrastináciou

    Zvláštny názov „prokrastinácia“ pochádza z latinského „pro crastinus“, čo znamená „na zajtrajšok“. Aj vy patríte medzi ľudí, ktorí ju dotiahli do dokonalosti?

    Pátrala som po spôsoboch, ako sa jej ubrániť. Niekoľko z nich som našla a začala poctivo praktizovať. Moje efektivita sa zvýšila a s ňou aj množstvo voľného času, ktorý môžem venovať rodine a psovi.

    Spisujem zoznamy

    Možno to občas preháňam, ale skutočne to so zoznamami funguje! Vždy, keď potrebujem niečo spraviť, napíšem to na lepiaci papierik. Postupne dopisujem a vyškrtávam, čo som už stihla. Ihneď ako dopíšem tento článok, budem môcť vyškrtnúť ďalšiu vec.

    Odporúčam vám zapísať si aj malé úlohy. Aj také venčenie psa, pozametanie dlážky, prebalenie dieťaťa alebo vynesenie smetí je veľmi príjemné, keď to následne môžete vyškrtnúť zo zoznamu.

    Zaručujem vám, že ten pocit, keď sa začne zoznam krátiť, je na nezaplatenie.

    Pomodoro technika

    Pomodoro je o efektívnom využití času. Stopujete si určitý počet minút, počas ktorých ste efektívni a následne máte pár minút pauzu. Viac v samostatnom článku na mojom blogu. 

    Najhoršie na začiatok či nakoniec?

    Najmenej príjemné úlohy by sa mali umiestňovať na začiatok. Prečo? Lebo potom vám všetko ostatné príde jednoduché a budete mať dobrý pocit, že je to za vami.

    Úprimne, ja sa s tým nestotožňujem. Osobne najskôr spravím všetky ostatné veci a to najhoršie si nechám nakoniec. Mám dobrý pocit z toho, že už mám všetko hotové a ostáva mi iba táto jedna vec. Nech už je akákoľvek.

    Čiastkové úlohy

    Občas je najvýhodnejšie, keď si veľkú úlohu rozdelíte do menších. Napríklad také upratovanie domácnosti. Môžete si na zoznam napísať veľkým písmom upratať byt. Alebo si to rozpíšete na: upratať obývačku, upratať kuchyňu, vyčistiť kúpeľňu. Takto budete mať lepší pocit, že máte za sebou už neskutočne veľa vecí.

    Delegujte

    Čo nemusíte robiť vy, dajte spraviť niekomu inému. Partner nemusí hneď po príchode z práce ležať až do noci pri televízii, zatiaľ čo vy prakticky prídete z jednej práce do druhej. Menej úloh je rýchlejšie hotových a duplom, ak to robíte dvaja. Nezabudnite zapojiť aj deti. Napríklad môžu vyvenčiť psa alebo pospratovať svoje hračky.

    Zdroj foto:

    www.pexels.com

    addison
    Správa bola zmenená    7. okt 2017    

    Juchuúú, recenzia konečne hotová! La Roche Posay nakoniec nesklamalo. Síce iba na 50%, ale lepšie než nič. Pozrite sa sami a zhodnoťte či sa vám to oplatí 🙂

    https://www.modrykonik.sk/blog/addison/article/recenzia-la-roche-posay-lipikar-3dgio0/

    #test_larocheposay

    addison
    7. okt 2017    Čítané 669x

    Recenzia: La Roche-Posay Lipikar

    Kde bolo tam bolo, bola raz suchá pokožka. Atopická pokožka. Pokožka, ktorú vysušoval aj obyčajný vzduch. A vtom prišiel Lipikar. Sľuboval ako správny rytier ochranu, jemnosť a upokojenie... Oj, škoda, že život nie je vždy rozprávka. 

    Telové mlieko La Roche-Posay

    Lipikar Lotion je telové mlieko s obsahom termálnej vody. Podľa popisu má zaručiť 48 hodinovú hydratáciu, brániť vysušovaniu pokožky. Vhodný pre kojencov, dospelých aj seniorov. A na záver, je bez parfému.

    Pekný opis ako všetko, čo sa má predať. Používala som ho dvakrát denne na tvár a dekolt. Na telo som ho využívala menej často, keďže krémujem iba suché miesta. Pravidelne som ním ošetrovala pokožku nôh a rúk. A výsledok?

    Nebolo to zlé, to vôbec nie. Ale ani dokonalé. Môj testovaný produkt v objeme 200 ml sa predáva za cca 10€. Dá sa. 

    Čo sa mi na ňom páčilo?

    Je bez vône, čo mne osobne vyhovuje. Chcem, aby vynikol môj parfum a nie krém na tvár. Avšak priateľovi nevoňal a pes radšej ušiel do druhej izby. Podľa mňa nemá takmer žiadnu vôňu. Ďalším veľmi super aspektom tohto krému bola jeho konzistencia. Bol veľmi ľahký, dobre sa rozotieral a rýchlo vsiakol. Pokožku nenechal vysušenú niekoľko hodín (testované v rôznom počasí, ako v reklame na Taft).

     

    Čo mi nevyhovovalo?

    Určite nehydratuje 48 hodín. Objavil sa mi na rukách párkrát atopický ekzém. Tajne som dúfala, že sa mu vďaka pravidelnému krémovaniu týmto mliekom vyhnem, ale očividne nie. Ekzém sa mi objavil ale IBA na rukách, inde ostala pokožka veľmi príjemná. 

    Zloženie

    Preštudovala som si zložky krému. Obsahuje samé premasťujúce  zložky, pár vitamínov a olejov. Nič čo by malo výrazne alergizovať.

    4 hviezdičky z 5

    Je to fajn, ale za tú cenu by som chcela viac. Aby som sa po ňom nevyhádzala. A aby nesľuboval 48 hodinovú hydratáciu.

    Sprchový gél La Roche-Posay 

    Upokojujúci sprcháč Lipikar Gel Lavant, vhodný na telo i na tvár, je cítiť po celej kúpeľni. Dlho. Moc dlho. Ako som vyššie písala, nie som zástanca silnej vône. Najmä ak pôsobí dosť lacno. Ale ak vám vonia značka Fa a podobne silné sprchové gély, tak si prídete na svoje. Čo za vôňu sa snažili napodobniť, som za celý mesiac nezistila.

    V opise uvádzajú, že nedráždi oči. Poviem vám to úprimne, to je kravina na tretiu. Prišla som na to hneď prvý deň, keď sa mi nechtiac dostal do oka a štípalo to ako už dlho nie. Celý večer som chodila ako paródia na pirátskeho angorského králika.

    Pes do kúpeľne po mojom sprchovaní odmietal vojsť. Predáva sa od cca 8€ za 400 ml.

    Čo sa mi páčilo?

    Umyť umyl. To by sprchový gél mal robiť.

    Čo sa mi nepáčilo?

    Vôňa v žiadnom prípade. A už duplovane som nečakala, že bude tak vysušovať.  Nepoužívam často gély práve pre túto ich vlastnosť, radšej sa sprchujem iba čistou vodou. Ale keďže som sa podujala na recenziu, tak som sa obetovala pre vás (= pokus o vtip :D ). Vysušoval mi tvár aj telo. Slovo upokojujúci by som z jeho opisu škrtla.

    Keď vám to zhrniem, ak si kúpite sprchový gél Lipikar,tak si kúpte aj ich krém. Z toho dôvodu, že čo gélom vysušíte, musíte potom nakrémovať.

    2 hviezdičky z 5

    Snáď sa tou zvláštnou vôňou nesnažia prekryť nejaký záhadný pach.

    Ak mám odpovedať na otázku či by som produkty odporučila, tak...

    Telové mlieko áno. Sprchový gél vôbec.

    ___________________________________________________

    Zdroj foto a autor recenzie: Barbora Šimašková

    La Roche Posay - názov, ktorý doteraz neviem reálne vysloviť. Tieto dva produkty mi dnes prišli a teším sa ako ich budem testovať. Ak sa z toho neosypem ja, tak už nikto 😅 A viete čo? Prišli v bublinkovej fólii! Neviem teraz z čoho sa tešiť viac! Napísala by som príspevok skôr, ale už pol hodinu praskám fóliu. Snáď sa dostanem aj k testovaniu 😝 🙏

    #test_larocheposay

    addison
    30. aug 2017    Čítané 270x

    Ako sa ubrániť hmyzu

    Prechádzka po parku sa môže zmeniť na nočnú moru, ak sa neviete ubrániť otravnému hmyzu. Chcete sa dozvedieť užitočné tipy proti muchám? Tak čítajte ďalej.

    Repelenty

    Repelenty sú chemické látky, ktoré odpudzujú hmyz. Viete, ktoré látky sa ukazujú ako najúčinnejšie?

    Vezmite si svoj repelent a prezrite si účinné látky. Ak sa tam nachádza DEET, Picaridín, IR3535, olej z citrónovho eukalyptu alebo PMD máte vyhraté. Dobre si prezrite množstvo látky. Ak je jej obsah menej ako 10 %, ochráni vás cca dve hodiny.

    Prezreli ste si aj návod na použitie? Najpraktickejšie repelenty sú v spreji. Striekajú sa zo vzdialenosti asi 20 cm na pokožku alebo na oblečenie. Ak chcete použiť opaľovací krém a rozmýšľate, čo naniesť prvé, poradíme vám. Najskôr sa vždy nanáša opaľovací krém. Pozor si dajte, ak používate repelent s obsahom DEETu. Jeho účinok je znižovaný práve opaľovacím krémom, preto ho treba nanášať častejšie.

    Repelent nepoužívajte na poranenú kožu, ani priamo na tvár. Radšej ho nasprejujte do dlane a jemne si po tvári prejdite. Musíte sa vyhnúť kontaktu s očami a sliznicami.

    Ak používate repelent na oblečenie, najvýhodnejšie prípravky obsahujú permethrin. Je vysoko efektívny a odporúča sa použiť ho deň až dva dni pred výletom, aby sa oblečenie stihlo poriadne vyschnúť. Táto látka je výborným pomocníkom najmä pri stanovačke, kde ním ochránite stany a spacáky. Na pokožku sa neaplikuje.

    Ale čo ak nemáte repelent?

    Poradíme vám na Modrom koníku malý trik. Ak utekáte do trávy, ale nemáte repelent a protikliešťová prevencia je pre vás dôležitá (a mala by!), postriekajte si nohy voňavkou alebo deodorantom. Kliešte neznášajú pach voňaviek.

    Na druhú stranu, ak cestujete do trópov, voňavkám sa vyhnite. Inak skončíte ako potrava pre moskytov. V takýchto oblastiach vynechajte aj voňavé šampóny a sprchové gély. Lepšiu službu vám spraví detské mydlo.

    Mali ste na repelent alergickú reakciu?

    Alergická reakcia na chemickú látku sa môže vyskytnúť kedykoľvek. Postihnuté miesto opláchnite mydlovou vodou a osušte. Repelent vymeňte za iný.

    Prečo je prevencia dôležitá?

    Prevencia má svoju veľkú úlohu v zdravotníctve. Komáre, moskyty či kliešte prenášajú množstvo chorôb. Vyliečiť sa dá veľké množstvo z nich, ale za následky vám už nikto ručiť nebude. Buďte obozretné voči sebe, svojim deťom a nezabudnite ani na domácich miláčikov. Tých viete ochrániť špeciálnymi obojkami alebo vodičkami, ktoré sa aplikujú na srsť v kohútiku.

    Zdroj foto:

    http://www.pexels.com

    Zdroj:

    https://www.cdc.gov/westnile/faq/repellent.html

    http://intravitam.eu/2016/05/29/cestovatelsky-special-1-diel-ochrana-proti-komarom-moskytom-kliestom-a-pod/

    https://www.cdc.gov/lyme/prev/natural-repellents.html

    https://sk.wikipedia.org/wiki/Repelent

    https://www.cdc.gov/zika/prevention/controlling-mosquitoes-at-home.html

    addison
    30. aug 2017    Čítané 237x

    Čo obsahuje váš krém proti akné?

    Liečba akné vždy záleží na jeho type. Môžete si vybrať medzi liečbou prírodnými prostriedkami alebo investovať do liečby izolovaných chemických látok v kréme. Nedá sa povedať, ktorá varianta je lepšia. Čo je prírodné ešte nemusí znamenať, že je to vhodnejšie.

    Pozrite sa na zloženie svojich krémov na akné a zistite, akú majú účinnú látku. Pravdepodobne to bude jedna z nasledujúcich:

    • Benzoylperoxid zabíja baktérie, redukuje zápal a pomáha uvoľniť upchaté póry. Je efektívny pri miernom a strednom akné. Jeho mínusom je reaktívnosť so Slnkom. Citlivú pleť môže podráždiť, vyvolať jemné svrbenie, pálenie alebo začervenanie. Aj napriek tomu je veľmi obľúbeným prostriedkom na akné a vo veľkom množstve prípadov aj veľmi účinným.

          Má bieliaci efekt, preto sa vyhnite kontaktu s oblečením a vlasmi.

    • Retinoidy fungujú na princípe exfoliácie. Odstraňujú mŕtke bunky kože z povrchu pokožky. Väčšinou sa aplikujú v podobe krému alebo gélu na tvár raz denne pred spaním Opäť je nutné vyhnúť sa kontaktu s UV žiarením. Neaplikujte si ich, ak ste tehotné, pretože existuje riziko vrodených vývojových vád.

         Retinoidy sa môžu brať v určitej forme aj perorálne (ústne). Tablety sa podávajú raz     denne. Jedná sa o derivát vitamínu A, najčastejšie Isotretinoin. Je veľmi účinný,     ale opäť sa NESMIE požívať v tehotenstve kvôli jeho teratogénnym účinkom na plod.     Pomáha normalizovať produkciu kožného mazu, znižujú podiel baktérii na pokožke,     redukujú začervenanie a opuch okolo vyrážok. Využíva sa iba v najťažších     prípadoch akné.

    • Kyselina azelaová, ďalší bojovník proti akné a veľmi obľúbený, odblokováva póry a zabíja baktérie zodpovedné za akné - Propionibacterium acnes. Je veľmi efektívna pre ľudí, ktorí sú citliví na bežnú liečbu a ako bonus, nie je reaktívna so Slnkom. Jej využitie si nájde každý bojovník v letnom období.

        Samozrejme, aj tu sa vyskytujú nežiaduce účinky v podobe mierneho pálenia,     šteklenia, suchej pokožky a pod. Bežne však prestanú po pár dňoch používania a na     výsledky si tiež treba chvíľku počkať. Je vhodná aj na atopickú pokožku.

    • Antibiotiká, najmä z rodu tetracyklínov, zabíjajú baktérie na pokožke, ktoré infikujú upchaté vlasové folikuly.  Aplikujú sa raz alebo dvakrát denne na očistenú pokožku v podobe krému alebo gélu.

        Nežiaduce účinky nie sú časté, ale môže sa objaviť začervenanie, olupovanie pokožky,     pálenie či malé podráždenie. Ich nevýhodou je vznikrezistencie baktérii pri     dlhodobom užívaní. Ich použitie nie je obmedzené iba na topické, ale môžu sa podávať     aj perorálne.

    • Kyselina salicylová, výťažok vŕby, si našla široké využite v kozmetickom priemysle. Jej dezinfekčné účinky využijete pri poranení, ale jej schopnosť čistiť póry, odstraňovať zápal či zlepšovať hojenie pokožky nájde svoj zmysel v boji proti akné. So Slnkom ale kamarátky nie sú a táto kombinácia sa vám vie odvďačiť fľakmi na tvári.

    Prečo lieky na pokožku zaberajú za dlhý čas?

    Odpoveď je jednoduchá. Koži trvá kompletná obnova asi mesiac. Preto, ak skúšate akúkoľvek liečbu kože, buďte trpezlivé. Výsledky na seba síce nechajú čakať aj 6 týždňov, ale takmer vždy stoja za obetovaný čas.

    Buďte trpezlivé. Určite to počúvate veľmi často, ale boj s akné je beh na dlhé trate. Dostanete ho pod kontrolu, ale musíte si prejsť cez množstvo prekážok. Výsledok stojí za to.

    Zdroj foto:

    http://www.pexels.com

    Zdroj:

    http://www.nhs.uk/Conditions/Acne/Pages/Treatmentoptions.aspx

    http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/acne-vulgaris-treatment-overview

    http://www.nhs.uk/Conditions/Acne/Pages/Treatment.aspx

    addison
    30. aug 2017    Čítané 499x

    Prírodná liečba akné

    Ak vás unavila chemická liečba akné a netrpíte silnými alergiami, môžete siahnuť po jej prírodnej variante. Predstavíme si čo stojí za účinkom prírodných prostriedkov a či fungujú lepšie než tie chemické.

    Začneme kokosovým olejom

    Kokosový olej je rastlinný olej z dužiny kokosového orecha. Tvoria ho nasýtené mastné kyseliny. Práve stredne dlhé reťazce mastných kyselín sú to, čo stojí za jeho pozitívnym účinkom v boji proti otravnému akné. Takmer 50 % z nich tvorí kyselina laurová, ktorá dokáže zabiť baktérie Propionibacterium acnes. Môže mať účinok zrovnateľný s často používaným benzoylperoxidom.

    Krása kokosového oleja nespočíva len v liečbe akné. Ale aj po ňom. Väčšine ľudí zostáva po akné spomienka v podobe nepekných jaziev. Pre zdravú pokožku je dôležité pravidelne zvlhčovanie a to kokosový olej rád poskytne. Zabojuje proti infekcii, dodá pokožke vlhkosť a dopomôže hojeniu rán podporou tvorby kolagénu. Výskyt jaziev sa vďaka tomu zníži.

    Pozor by ste si mali dať ak máte množstvo alergii, ale aj ak máte mastnú pokožku. Kokosový olej je vysoko komedónny, teda spôsobuje upchávanie pórov. Preto vám môže akné ešte zhoršiť.

    Odporúčam vám dať si pokožku „diagnostikovať“ u kozmetičky alebo kožného lekára. Ak sa vám aj javí, že pokožka sa veľmi mastí, nemusí to znamenať, že máte mastnú pleť. Porozmýšľajte či nepoužívate priveľa vysušujúcej kozmetiky. Pleť bude na vysúšanie reagovať tvorbou mazu a cyklus sa bude neustále opakovať. Nepodceňujte ani pri liečbe akné pravidelnú hydratáciu. Zvonku i zvnútra.

    A pokračujeme čajovníkovým olejom

    Čajovníkový olej pochádza z listov stomu čajovníka a využíval sa v tradičnej medicíne najmä v Austrálii. U nás si našiel využitie pri liečbe akné, plesňových ochorení či štípancov od hmyzu.

    Nás zaujíma najmä terapia akné. Za efektívnu koncentráciu sa považuje 5 % čajovníkový olej, ktorý je schopný zlepšiť slabé až stredne ťažké akné. Jeho účinky sa prirovnávajú k sile benzoylperoxidu a antibiotikám. Zabíja baktérie spôsobujúce akné a ma protizápalové účinky. Nie je to však antioxidant ako sa mnohí domnievajú, skôr zabraňuje tvorbe zápalových cytokínov (chemické zlúčeniny spôsobujúce zápal) v pokožke.

    Pozor si dajte práve na jeho obsah. Nízke koncentrácie čajovníka nepomáhajú pokožke a slúži tak skôr ako marketingový ťah pre lepší predaj. Koncentrácia by sa mala pohybovať od 5 % vyššie a používať sa dvakrát denne na očistenú pleť.

    Je dobre tolerovateľný, ale môžu sa samozrejme objaviť aj nežiadúce účinky (hoci s menšou frekvenciou oproti bežnej liečbe) u citlivých osôb v podobe pálenia, svrbenia, začervenania či pocitu suchej pokožky.

    Liečba akné je beh na dlhé trate a kým sa obnoví celá koža, tak prejde mesiac. Preto majte trpezlivosť pri akomkoľvek lieku proti akné. Magicky vám cez noc zaúčinkuje máločo a vydrží to ešte menej. Badateľné výsledky sú po mesiaci.

    Bonus: moja osobná skúsenosť (skúsenosť autorky článku)

    S akné bojujem už nejaký ten čas. Po využívaní dávky  isotretinoinu sa po čase začalo vracať, hoci v slabšej forme. Bránim mu v progresii práve kombináciou liečby prírodnej a chemickej. Konkrétne kokosovým olejom a kyseliny azelaovej. Pôsobí na mňa komedónne? Trochu áno, ale mne to robia všetky krémy. Ja som ešte navyše atopik a radšej budem raz za mesiac odstraňovať pár čiernych bodiek ako plnú tvár bolákov. Už je to dlhý čas od začiatku boja, ale osobne môžem prehlásiť, že kde je vôľa, tam je cesta. V preklade, make up mi už netreba, iba občas trošku korektoru. A to je veľký úspech. 🙂 

    Zdroj foto:

    http://www.pexels.com

    Zdroj:

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19665786

    https://cs.medlicker.com/1177-kokosovy-olej-na-akne

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17314442

    https://www.acneeinstein.com/tea-tree-oil-still-underdog-acne-treatments

    https://www.modrykonik.sk/kokosovy-olej/

    http://intravitam.eu/2017/05/11/ktore-4-tinktury-liecia-akne/

    Skúšali ste už niekto takéto portréty? Ja áno a bola to skutočne sranda :D Toľko komických situácii a fotiek vo výsledku mi nevyšlo už hodne dlho :D

    http://dennikdvochsnilkov.com/tutorialy/light-a...

    addison
    2. aug 2017    Čítané 518x

    Protiklieštová prevencia

    Ako sa ubrániť proti kliešťom? Je to vôbec možné? Tieto malé potvorky striehnu vo vysokej tráve a to nielen na lúkach, ale aj v mestských parkoch. Prenášajú choroby ako je kliešťová encefalitída a lymská borelióza. Prinášame vám niekoľko rád ako znížiť riziko nakazenia sa na minimum.

    Zapamätajte si tieto tri veci:

    1. Repelent
    2. Prehliadka tela
    3. Sprcha

    Repelenty sú vynikajúci a cenovo dostupný vynález

    Ak máte v pláne prechádzku na miesta, kde by sa mohli kliešte nachádzať, naneste si ich. Na oblečenie sú vhodné repelenty s obsahom látky Permethrin (0,5 %). Môžete ho pokojne naniesť aj na stany, ak vonku kempujete. Výbornou repelentnou látkou je aj DEET, picaridin, eukalyptový olej alebo 2-undekanon. Vždy si prečítajte návod na použitie, kde sú vypísané dôležité informácie o spôsobe použitia a možných alergických reakciách. Repelenty nepoužívajte na deti mladšie veku dvoch rokov a produkty s obsahom eukalyptu a PMD (paramentándiol) pre deti mladšie než tri roky.

    Na prácu na lúkach si obliekajte dlhé nohavice alebo aspoň vysoké ponožky. Ak použijete svetlé oblečenie, skôr kliešťa zbadáte.

    Dôkladná prehliadka

    Po prechádzke sa vyzlečte a oblečenie dobre vytraste a prezrite. Ak máte sušičku, vložte do nej oblečenie na vysokú teplotu. Kliešte neznášajú horko a zabije ich to. Dobre si poprezerajte telo. Nevynechajte chrbát!  Zamerajte sa na oblasti ako je podpazušie, okolo uší, vlasová oblasť, medzi nohami, okolo zápästí či zadná časť kolien. Kliešť si relatívne dlho hľadá vhodné miesto na prisatie, čoho treba využiť.

    Ľudia nie sú prirodzení hostitelia kliešťov. Tie majú radšej huňaté zvieratká, kde sú chránené kožušinou a môžu v pokoji sať krv. Sme na nich príliš „holí“. Preto, ak sa na vás prisal kliešť, verte, že už bol skutočne zúfalý a bol to akýsi výstrel na slepo. Buď to „vydá“ alebo nie.

    Nechajte sa očkovať

    Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde sa podáva v troch dávkach, pričom prvá sa dáva už koncom februára. Myslite na to dopredu, hlavne ak sa nachádzate v rizikových zónach alebo pracujete v rizikových povolaniach. Druhá dávka sa podáva koncom marca a tretia v septembri. Ochrana tela proti encefalitíde trvá päť rokov. Na lymskú boreliózu očkovanie zatiaľ neexistuje. Na jej liečbu sa využívajú antibiotika, napríklad doxycyklín.

    Zvláštny pozor dajte na svojich domácich miláčikov, ktorí by mohli doniesť kliešte domov. Na trhu je množstvo dostupných obojkov a vodičiek proti kliešťom a inej hávedi.

    Čo ak sme kliešťa už chytili?

    Vyberieme ho. Najjednoduchšie je ho odstrániť kývavými pohybmi. Žiadne ďalšie látky nie sú potrebné. Po odstránení miesto vydenzifikujeme jódovým dezinfekčným prostriedkom a pozorujeme. Pri infikovaní boreliózou sa na mieste objaví červený fľak s bledým stredom. Encefalitída ma nešpecifické príznaky a prejaví sa podobne ako chrípka.

    Foto:

    www.pexels.com

    Zdroje:

    https://www.cdc.gov/features/stopticks/index.html

    https://www.livescience.com/46160-how-to-avoid-tick-bites.html

    https://www.cdc.gov/ticks/removing_a_tick.html

    https://www.cdc.gov/ticks/avoid/on_people.html

    http://www.pluska.sk/izdravie/budme-zdravi/u-lekara/05/nebezpecne-klieste-encefalitidu-je-ockovanie-boreliozu-liecba.html

    addison
    2. aug 2017    Čítané 173x

    Tipy ako sa neprehriať

    V horúcich dňoch hľadáme množstvo tipov ako sa neprehriať a nespôsobiť si zdravotné problémy. Prečítajte si tie naše a potešte nás do komentárov aj svojimi.

    • Ľadové obklady/sprcha. Obaja sú skvelými pomocníkmi v horúcom lete. Ľadové kocky alebo prúd studenej vody pustite na zápästia či lakťové jamky. Účinok budú mať všade, kde prúdi krv pri povrchu, napríklad aj na krku alebo v zákolenných jamkách.
    • Voda v spreji. V predaji je množstvo vôd v rozprašovači, ktoré náš môžu schladiť. Alebo si môžeme spraviť vlastnú. Do malého rozprašovača (napríklad z použitej voňavky) dáme minerálku a vložíme do chladničky. Pred odchodom si ju len „šupneme“ do kabelky.
    • Ventilátor a klimatizácia osviežujú ľudí v horúcich krajinách. Ventilátory už v súčasnosti zoženieme aj malé, ktoré sa zmestia do kapsy. Využiť sa dajú aj stolové ventilátory napojiteľné cez USB, s ktorými sa schladíte počas práce na počítači. Možností je mnoho. Klimatizáciu nemajú zatiaľ všetci, hoci jej využívanie stúpa. Teplota by však nemala byť priveľmi rozdielna od vonkajšieho prostredia, aby nenastal pri zmene prostredí šok. Odporúčajú sa rozdiely do 4-5°C.
    • Tekutiny sú nevyhnutnou súčasťou každého dňa a to nie len v lete. 60% ľudského tela dospelého človeka tvorí voda, u detí je to dokonca viac. Preto sú na dehydratáciu náchylnejšie. V lete sú vhodné minerálne vody. Pozor si dajte na rozdiel medzi pramenitými vodami a minerálkami. Nie je to to isté. Minerálne vody obsahujú viac elektrolytov, ktoré vám takpovediac udržia vodu v krvi. Ak budete piť čistú vodu z vodovodu, tak vami len prejde. Dobrými tekutinami sú aj džúsy alebo letný čaj. Ak pijete príliš studenú vodu, schladenie je len dočasné. Organizmus začne produkovať teplo a vodu zohreje. Pri teplých nápojoch musí vyložiť energiu na schladenie. Výsledkom oboch je, že vám je teplo. Skvelým tipom na tekutiny je aj citronáda. Ľahko si ju pripravíte aj doma: zmiešate vodu, pár kociek ľadu, vytlačený citrón a niekoľko jeho plátkov a pár lístkov mäty. Môžete ju dosladiť troškou medu.
    • Oblečenie na leto by malo byt priedušné, teplo zbytočne nedržať a malo by dobre sať pot. Tieto vlastnosti máva bavlna a ľanová tkanina. Na trhu už je slušný výber, preto by nemal byť problém vyhnúť sa nepríjemným umelým materiálom.
    • Poznaj varovné príznaky! Ak začínate pociťovať príznaky ako je nevoľnosť, smäd, búšenie srdca, úzkosť či bolesti hlavy, môžete mať prehriatie, úpal alebo úžeh. Schlaďte sa čo najskôr, či už vyššie uvedenými tipmi alebo prejdite na chladné miesto. Schladiť vedia v prípade akútnej potreby aj parky a lesy, teda miesta s množstvom stromov. Ak ťažkosti pretrvávajú alebo sa zhoršujú, radšej vyhľadajte lekársku pomoc a neriskujte. Najmä ak sa jedná o dieťa.
    • Pozor na prehriatie v aute. V správach nás v lete strašia informáciami o prípadoch úmrtia detí v aute. Tie majú horšiu termoreguláciu a vyšší objem vody v tele. Preto ich prehriatie a dehydratácia postihne skôr ako dospelých. Teplota v aute sa v slnečných dňoch môže vyšplhať aj na 50 či 60°C. Pozor dajte aj na domácich miláčikov.
    • Vyhnite sa kritickému času pobytu na slnku. Jedná sa o časy medzi 11 a 16 hodinou, kedy je Slnko najvyššie a najprudšie. Pohybujte sa v tieni, s pokrývkami hlavy, tela a slnečnými okuliarmi. Nezabúdajte na ochranu očí. 

    Foto:

    www.pexels.com

    addison
    2. aug 2017    Čítané 1328x

    Rozpoznáte prehriatie organizmu?

    Prehriatie organizmu alebo odborne hypertermia je nefyziologické zvýšenie teploty organizmu spôsobené poruchami termoregulácie. Naopak, zníženie teploty nazývame hypotermia.

    Viete aký je rozdiel medzi prehriatím a horúčkou?

    Hypertermia (prehriatie) je spôsobené teplotou okolia a neschopnosťou tela ochladzovať sa. Na druhu stranu, klasická horúčka je spôsobená vírusom alebo baktériou, ktoré prestavia náš „termostat“ v mozgu (v oblasti zvanej hypotalamus), aby spravili prostredie nehostinným pre tieto potvorky. Po skončení infekcie sa „termostat“ vráti do pôvodnej teploty.

    Hypertermiu rozdeľujeme do niekoľkých stupňov:

    • Tepelný stres

    Tento stav nastáva, keď teplota tela začne stúpať a nedokážete sa ochladiť potením. Môže viesť k nasledujúcim stavom ako tepelné vyčerpanie alebo úpal. Príznaky tohto stavu sú nevoľnosť, pocit slabosti, smäd a bolesti hlavy.

    V prípade pociťovania týchto príznakov vyhľadajte chladnejšie miesto a oddýchnite si. Pite dostatok tekutín s elektrolytmi. Jedná sa o minerálne vody (ale pravé minerálky, nie pramenité vody) alebo džúsy. Elektrolyty ako vápnik, sodík alebo draslík slúžia na to, aby sa vám voda v tele udržala. Pri pití klasickej vody z vodovodu vami táto voda len „prejde“ a rýchlo ju vymočíte.

    • Únava z tepla

    Pri dlhšom pobyte v teplých podmienkach, na ktoré nie ste zvyknutí, môžete pociťovať až únavu a svalovú slabosť. Vaše sústredenie je porušené, cítite sa malátni, smädní a veľmi unavení. Prvá pomoc je rovnaká ako pri riešení tepelného stresu, ale prevencia spočíva „len“ v návyku na tieto podmienky.

    • Odpadnutie z tepla

    Pri znížení krvného tlaku sa prestane krv hrnúť do mozgu. Nedokrvenie mozgových centier spôsobí, že odpadnete. V podstate sa jedná o mechanizmus, kedy sa dostanete odpadnutím do vodorovnej polohy a krv sa vám môže opäť navrátiť do mozgu. Tesne pred odpadnutím môžete cítiť nevoľnosť, úzkostné pocity a zahmlie sa vám pred očami. Ak cítite, že nemáte ďaleko od odpadnutia, ľahnite si na zem a zdvihnite nohy. Pri „akútnom“ pocite odpadnutia si aspoň čupnite. Tlakové pomery v krvnom obehu sa zmenia a prinajhoršom, ak už odpadnete, nebude to z veľkej výšky a riziko úrazu z pádu sa tým výrazne zníži.

    • Kŕče, opuch a vyrážka z tepla

    Elektrolytová nerovnováha môže spôsobiť nepríjemné pocity kŕčov. Nezabudnite na pravidelnú hydratáciu. Podobne môžu nastať aj opuchy končatín. Prostredníctvom vylučovania potu si podráždite pokožku. Následkom toho je nepríjemná vyrážka z tepla. Ak máte prepotené oblečenie, radšej sa prezlečte, aby ste nepríjemnostiam a možnej infekcii šikovne predišli.

    • Tepelné vyčerpanie

    Najvážnejším problémom prehriatia je tepelné vyčerpanie. Sprevádzajú ju nešpecifické príznaky ako je nevoľnosť, slabosť, úporný smäd, poruchy koncentrácie, zrýchlený pulz a studená koža. Posledným štádiom, ku ktorému takéto tepelné vyčerpanie vedie, je úpal.

    Riešením je ochladzovanie, rehydratácia a vyhľadanie lekárskej pomoci.

    • Najdôležitejšia je prevencia

    Obmedzte pobyt na Slnku v obedňajších a skorých popoludňajších hodinách. Noste prikrývky hlavy, pravidelne sa ochladzujte a nikdy, opakujem nikdy, nezanedbajte pitný režim. Dávajte si pozor na nepriedušné oblečenie, ktoré vám môže zadržiavať teplotu a neumožní odchod potu.

    Foto: 

    www.pixabay.com

    Zdroje:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Hyperthermia

    http://www.healthline.com/health/hyperthermia

    http://www.wikiskripta.eu/index.php/Hypertermie

    addison
    29. júl 2017    Čítané 305x

    Pomôžte si pri úraze

    Viete čo máte robiť, keď sa poraníte vy, vaše dieťa alebo príbuzný? Prebehnite si náš článok a uistite sa, že prvú pomoc ovládate.

    Rezná rana

    Snažte sa čo najmenej panikáriť. Rezné poranenia môžu byť dobre ošetrené aj doma. Väčšie poranenia si už vyžadujú prezretie chirurgom a zašitie.

    Okolie rany očistite dezinfekčným prostriedkom, priložte sterilné krytie a pevne stlačte. Najlepšie o pevnú prekážku v tele, ako je napríklad kosť. Ak krv začne presakovať cez obväz, v žiadnom prípade obväz neodstraňujte, ale priložte ďalší a opäť zaviažte. Je výhodné poranenú časť tela zdvihnúť, aby do nej slabšie prúdila krv. Škrtidlo sa neodporúča!

    Uhryznutie

    Dávajte pozor na poranenia uhryznutím. Tie vypláchnite mydlovou vodou, najmä ak máte podozrenie, že zviera by mohlo byť besné alebo inak infikované. Takáto rana sa nešije, ale vyhľadanie lekára je dôležité pre možné následky.

    Predmet v rane

    Ak sa v rane nachádza predmet, nikdy ho nevyťahujte! Obviažte ranu okolo a vyhľadajte lekára. Neviete, kadiaľ predmet prechádza a čo svojím tlakom komprimuje (stláča). Ak predmet uvoľníte, môžete spôsobiť krvácanie.

    Poranenie hlavy

    Príznaky poranenia hlavy zahŕňajú poruchy vedomia, bolesti hlavy, nevoľnosť až zvracanie, závrate. Môže sa tiež objaviť krvácanie z uší, úst alebo nosa. Ak z ucha alebo nosa vyteká svetlá tekutina (mozgomiešny mok), pravdepodobnou príčinou je zlomenina spodiny lebečnej a je nutné neodkladne vyhľadať lekársku pomoc. Žiadne poranenie hlavy netreba podceňovať. Krvácavú ranu ošetrite obväzom a sledujte stav vedomia . Nikdy mu nepodávajte jedlo a tekutiny, ale zabezpečte lekársku pomoc.

    Ak zranený upadne do bezvedomia, uložte ho do stabilizovanej polohy a dávajte pozor na priechodnosť dýchacích ciest (napríklad na zvratky).

    Zásah elektrickým prúdom

    Strkať ruky do zástrčky sa deťom zakazuje, avšak vieme, aké sú deti... Ak je človek zapojený do obvodu, nevodivým nástrojom ho z neho „odpojíme“ – odstrčíme nabok. Dbáme o svoju bezpečnosť! Zásahy elektrickým prúdom spôsobujú poranenie kože v mieste vstupu, ale môžu spôsobiť aj srdečnú zástavu. V takom prípade okamžite zahájte resuscitáciu v pomere – 30:2 u dospelých, 15:2 u detí.

    Poranenie tupým nástrojom

    Poranenia tupým nástrojom spôsobujú pomliaždeniny tkaniva. Na mieste vzniká modrina, miesto môže natiecť krvou zmiešanou s vodou. Miesto sa zväčša zahojí bez pomoci, ale hojenie môžete urýchliť masťami s arnikou, aloe vera, harmanček alebo heparin. Miesto tiež môžete obviazať, ak sa zranenie nachádza napríklad na stehne.

    Foto:

    www.pexels.com

    addison
    29. júl 2017    Čítané 563x

    Prvá pomoc pri topení

    Čo robiť keď sa vám začne dieťa topiť? Googlovať bude vtedy už neskoro, kričať o pomoc možno pomôže, ale najlepšie je, ak si viete pomôcť sami. Prečítajte si niekoľko jednoduchých krokov ako zabrániť tragickej udalosti.

    Pri spozorovaní topiaceho sa človeka zhodnotíme situáciu, pretože hrozí, že nás zúfalý topiaci sa stiahne pod vodu. Pristupujeme buď odzadu, so záchranným kolesom alebo iným náčiním. Dbáme najmä na svoju bezpečnosť!

    Najpraktickejšie je dostať sa čo najbližšie k topiacemu cez súš behom, ktorý je rýchlejší ako plávanie. Môžeme využiť konáre, látku, čokoľvek po ruke, čím sa dá dotyčný vytiahnuť. U malých detí je samozrejme menšia šanca, že nás stiahnu pod vodu.

    Čo keď dieťa vylovíme? Ak dieťa lapá po dychu a kašle, umiestnime ho do predklonu a dlaňou ho udrieme niekoľkokrát medzi lopatky. Tento klasický manéver poznáte z prvej pomoci z „klasického“ dusenia potravou. Pomôžeme mu tak dostať vodu z pľúc.

    Ak dieťa stratilo vedomie a nedýcha, tak sa v prvom rade  postaráme o bezpečie a následne nakážeme niekomu zavolať záchranku.

    Dieťa na súši položíme na pevnú rovnú podložku. Hlavu mu zakloníme a poskytneme dýchanie z úst do úst. Nos zapcháme druhou rukou.

    V prípade, že sa jedná o malé dieťa, dýchame súčasne do jeho úst aj nosa 5-krát.

    Musíme správne odhadnúť množstvo vzduchu, ktoré dávame do malého dieťaťa, preto sledujeme dvíhanie hrudníka pri vdychu.

    Tep nehmatáme! Pri utopených ľuďoch poskytujeme prvú pomoc dlhšie, pretože môžu byť podchladení a tep je ťažko hmatateľný a funkcie oslabené.

    Pri dojčatách stláčame  hrudník dvomi prstami, pri väčších deťoch postupujeme ako u dospelých.

    Na jeden vdych stlačíme 3-krát pri dojčatách, pri deťoch do ôsmich rokov 1 vdych a 5-krát stlačenie hrudníka a staršie deti v pomere 2:15.

    Pri dospelých dodržiavame pomer 2:30 – 2 vdychy pri 30 kompresiách hrudníka.

    Prvú pomoc poskytujeme vždy, následky z neposkytnutia sú horšie ako z chýb pri jej poskytovaní. Ak je na blízku plavčík alebo záchranár, obrátime sa na skúsenejšieho človeka.

    Po udalosti je nutné odviesť dieťa na pozorovanie do nemocnice.

    Čo pri pobyte pri vode nezanedbať?

    • Nikdy nezabúdajte pri člnkovaní, vodnom bicykli a podobných vodných športoch dať dieťaťu vestu.
    • Pri hre by malé deti mali mať rukávniky alebo nafukovacie koleso.
    • Nedovoľte mu skákať do vody, ktorú nepoznáte.
    • Aj do známej vody treba skákať opatrne, aby sa dieťaťu nešmyklo.
    • Neplávať aspoň hodinu po jedle.
    • Overiť si či sa pri vodnej ploche nachádza plavčík alebo záchranár.
    • Pri stláčaní hrudníku si spomeňte na rytmus pesničky Stayin´ alive od Bee Gees.
    • Pri pobyte pri vode dávajte pozor na vlastnú konzumáciu alkoholu, aby ste boli schopní dávať na deti dostatočný pozor.
    • Nenechávajte ich bez dozoru.
    • Pri pobyte pri mori dávajte pozor aj na vodné prúdy a nedovoľte im plávať ďaleko od brehu.

    Zdroje:

    http://www.webmd.com/first-aid/drowning-in-children#1

    https://primar.sme.sk/c/20557879/sprava-prva-pomoc-pri-topeni-a-zachrana-topiaceho-sa-navod.html#axzz4me3McPmO

    http://detskechoroby.rodinka.sk/detske-choroby/ojoj/urazy/suche-a-sekundarne-topenie-ake-ich-sprevadzaju-priznaky/

    http://intravitam.eu/2016/04/12/ako-nespackat-prvu-pomoc-kprcpr/

    http://najrodic.sk/prva-pomoc-topenie-deti/

    Foto:

    www.pixabay.com

    www.pexels.com

    addison
    30. máj 2017    Čítané 5892x

    Zápal obličiek u detí

    Pyelonefritída, zápalové ochorenie obličiek, postihuje rovnako ako dospelých, tak aj deti. 

    U novorodencov sa môže šíriť táto infekcia krvnou cestou. U starších detí skôr vzostupne z dolných močových ciest. Najčastejším pôvodcom tohto ochorenia u detí (i u dospelých) je Escherichia coli, ktorá je za tento zápal zodpovedná až v 90 % prípadov. Ďalšími pôvodcami môžu byť baktérie druhu Klebsiella, Proteus, Enterokok faecalis a veľmi vzácne aj stafylokok alebo niektoré druhy streptokoka.

    Rizikové faktory

    Zvýšené riziká u novorodencov a deti v školskom veku sa líšia. U novorodencov medzi rizikové faktory patria vrodené chyby močovo-pohlavného ústrojenstva, medzi inými vezikoureterálny reflux, ktorý sa dá vysvetliť ako „návrat“ moču z močového mechúra nazad do močovodov.

    Pyelonefritída je častou chorobou v prvých mesiacoch dieťaťa s ureterokélou. Jedná sa o vyklenutie sliznice močovodu do močového mechúra. Môžete si to zjednodušene predstaviť ako hrboľ v močovom mechúre.

    Stretnúť sa môžete aj s fimózou u chlapcov, kedy nie je možné pretiahnuť predkožku cez žaluď penisu. V tomto mieste sa hromadia baktérie, ktoré sa môžu dostať do močových ciest.

    V staršom veku nesú väčšie riziko na pleciach dievčatká a to kvôli ich anatómii močového traktu. Močová trubica je krátka a v blízkosti konečníka. Preto treba deti inštruovať k správnej hygiene po vykonaní veľkej potreby. Dievčatá  ešte navyše aj pri menštruácii a obe pohlavia pri hygiene spojenej so sexuálnou aktivitou.

    Riziko stúpa aj pri cievkovaní močového mechúra, aby sa zabezpečil odtok moču.

    Oneskorené alebo nekompletné vymočenie sa, zapríčinené napríklad poruchami nervového pôvodu, zvyšuje riziko, že sa v zadržanom moči budú množiť baktérie.

    Ako sa prejavuje?

    Malé deti si budú sťažovať na bolesť brucha a bedrovej časti chrbta a tiež na pálenie a štípanie pri močení.

    Môžu sa vyskytnúť aj nešpecifické príznaky ako znížená chuť do jedla, letargia, zvracanie, hnačka, úniky moču, zvýšená teplota až horúčka nad 39°C.

    Priebeh vyšetrenia u lekára:

    Z odobranej krvi lekár zistí zvýšené CRP. Je to tzv. reaktívny proteín akútnej fázy zápalu, ktorý sa zvyšuje spravidla pri bakteriálnej infekcii. Špeciálnym papierikom overí prítomnosť krvi alebo bielkovín v moči. V laboratóriách moč vyšetria na prítomnosť baktérii, odlúpených buniek, krviniek a kryštálikov močových solí.

    Moč sa tiež môže poslať na kultiváciu, kde z neho vypestujú kolónie baktérii, ktoré obsahuje a následne zistia, o aký druh baktérii sa jedná. To významne pomáha pri výbere a nasadení vhodného antibiotika. Baktérie v moči sú známkou zápalu, pretože zdravý fyziologický moč je sterilný. Pri zlom odbere však môže obsahovať kultúru z kože okolo ústia močovej trubice, preto treba moč odoberať podľa správnych zásad.

    Správny odber moču

    Odoberá sa stredný prúd moču. Najskôr necháme dieťa kúsok odmočiť, potom odoberieme moč a následne vyciká zvyšok.

    U malých detí, kde takýto odber ešte nie je možný, sa okolie ústia močovej trubice umyje čistou vodou bez mydla. Potom okolo ústia nalepíme sterilné močové vrecúško, do ktorého moč odtečie.

    Liečba zápalu obličiek

    Liečba začína jednoznačne antibiotikami, ktoré sa hromadia v moči a tak zahubia prítomné baktérie. Na začiatku liečby sa uprednostňuje vnútrožilová aplikácia liečiv, preto malé deti často končia hospitalizované v nemocnici. Liečbu antibiotikami VŽDY dokončite, neprerušujte ju pri zdanlivom skončení problémov!

    Dôležitá je aj hydratácia, teda príjem tekutín. Ako pomocná liečba alebo lepšie ako prevencia sú skvelé brusnice a čaje.

    Komplikácie

    Môže. Najčastejšie komplikácie sú v podobe dehydratácie. Nedostatok tekutín sa v najhorších prípadoch dopĺňa vnútrožilne.

    Zápal môže viesť k tvorbe abscesu, čo je hnisavý útvar v obličke. Ďalšou komplikáciou je vznik jazvy v obličkovom parenchýme (tkanive), vysoký krvný tlak a v najhorších prípadoch až zlyhanie obličiek.

    Prevencia zápalu obličiek u detí

    • Naučte dieťa vymočiť sa úplne
    • Chráňte oblasť krížov pred chladom a nadmerným prehriatím.
    • Kupujte deťom bavlnenú spodnú bielizeň a naučte ich, že sa musí pravidelne vymieňať a prať.
    • Správna hygiena močovo-pohlavného ústrojenstva je samozrejmosť. Utieranie „správnym“ smerom po stolici, dôkladná hygiena počas menštruácie sa musí stať rutinou.
    • Dostatočný príjem tekutín spláchne baktérie, ktoré sa už „šplhajú“ do močových ciest.

    Zdroje:

    http://emedicine.medscape.com/article/968028-overview

    http://www.auanet.org/education/educational-programs/medical-student-education/medical-student-curriculum/pediatric-uti

    http://detskechoroby.rodinka.sk/detske-choroby/brucho/oblicky-a-vylucovanie/zapal-dolnych-mocovych-oblicky/

    http://www.choredieta.sk/index.php/mocove-cesty/zapal-obliciek

    addison
    30. máj 2017    Čítané 3225x

    Aj prírody veľa škodí: Na niektoré bylinky si dávajte pozor

    Pitie čajov a užívanie prírodných prípravkov, ktoré dokážu vyriešiť vaše problémy bez nežiaducich účinkov, je priam rozprávková myšlienka. Je to však naozaj pravda? Naozaj je všetko prírodné aj „bezproblémové“?

    Na čo si dať pozor?

    Piepor (čierne korenie)
    Kedysi používaný Polynézanmi pre svoje hypnotické a upokojujúce účinky. V súčasnosti využívaný skôr na odbúravanie stresu, úzkosti a nespavosti. Problém nastáva pri pití nápojov z pieporu, kedy môže spôsobiť poruchu pečene, najmä v kombinácii s nadmerným množstvom alkoholu a farmaceutických prípravkov.

    Extrakt zo zeleného čaju
    Zelený čaj je jednou z najlepších bylín pre zdravie. Antioxidanty redukujú riziko srdcových ochorení, obezity, cukrovky a rakoviny. Avšak doplnky užívané vo vyššej dávke môžu byť toxické a dokonca spôsobiť až zlyhanie pečene. Nebezpečenstvo môže nastať aj pri užívaní amfetamínu alebo predpísaných liekov ako sú antidepresíva (typu tzv. inhibítorov monoaminooxidázy) a chinolónové antibiotiká. V ľudskom tele nastane prehnaná stimulácia, zvýši sa krvný tlak, nervozita a objavia sa bolesti hlavy.

    Ľubovník bodkovaný 
    je vysoko efektívny antidepresant. Antidepresíva ovplyvňujú neuromediátory v mozgu, čo sú látky, ktoré, zjednodušene povedané, pomáhajú nervovým bunkám v ich funkcii, rovnako ako ľubovník. Preto sa ľubovník nekombinuje s antidepresívami. Môže spôsobiť fotosenzitívnu reakciu na koži, preto sa jeho užívanie neodporúča v letných mesiacoch a dlhodobo.

    Vitamín C
    Hoci predávkovať sa vitamínom rozpustným vo vode je oveľa náročnejšie než tými rozpustnými v tuku (vitamíny A, D, E, K), nič nie je nemožné. Odporúčaná denná dávka je od 65 do 90 mg denne a maximálny limit je 2000 mg denne. Dlhodobé užívanie megadávok vitamínu C môžu spôsobovať hnačky, nevoľnosť, zvracanie, bolesti hlavy a brucha, nespavosť a obličkové kamene. Hoci v odporúčaných dávkach pôsobí antioxidačne, v megadávkach je pro-oxidatívny. Sám teda tvorí kyslíkové radikály. Pozor by si mali dať „vlastníci" obličkových kameňov. Najčastejší typ kameňov je zmes vápnika a oxalátu. Ľudské telo môže zmeniť vitamín C na tento oxalát, čo danému stavu nepomôže.

    Bylinkové čaje

    Bylinkové čaje mávajú terapeutický účinok, preto aj s ich užívaním treba narábať opatrne a nepiť ich dlhšie, než je uvedené na ich obale. Bylinkové kúry trvajú od dvoch do šiestich týždňov. Ak chorobu nezdoláte ani po šiestich týždňoch, odporúča sa zmena byliniek alebo terapeutických prostriedkov.

    Ak chcete piť čaj denne, vyberte si čaj, ktorý je upravovaný inak než sušením – fermentáciou. Je to kvasný proces, ktorý zlepšuje niektoré vlastnosti čaju ako je jeho vôňa, farba, chuť a dokáže utlmiť niektoré jeho účinky. Medzi takéto čaje patrí napríklad pravý čierny čaj.

    Kto je najviac ohrozený?

    Hoci bylinky vyzerajú veľmi neškodne, nie je tomu úplne tak. Najväčšie problémy by mohli mať ľudia, ktorí užívajú lieky na srdcové ochorenia.

    Konkrétne by ste sa mali vyhnúť týmto rastlinám:

    • Čínsky chvojník (ephedra silica), ktorý sa voľne využíva na liečbu kašľa a obezity.
    • Cesnak, Ginko biloba, hloh - môžu zvyšovať riziko krvácania v kombinácii s protizrážavými prípravkami 
    • Voduľka kanadská (Hydrastis canadensis) na liečbu zápchy môže ovplyvňovať krvný tlak a zvýšiť riziko krvácania.
    • Vnútorne užitie arniky je potenciálne toxické pre srdce a zvyšuje krvný tlak.
    • Rimbaba obyčajná ovplyvňuje zrážanie krvi a môže vytvoriť vredy v ústach.
    • Zázvor  vplýva na zrážanie krvi, zvyšuje riziko krvácania pri užití s antikoagulanciami. Vysoké dávky sú spájané s abnormalitami srdečného rytmu a zmenami krvného tlaku. Podobne je na tom aloe a sladké drievko
    • Ženšen – je nevhodný pre ľudí s hypertenziou (vysokým krvným tlakom). Medzi nežiaduce účinky, ktoré sa môžu vyskytnúť, patria aj hnačky, nespavosť, nervozita či kožné vyrážky
    • Pŕhľava dvojdomá je nevhodná pre ľudí s poruchami srdca a obličiek, ktorí zadržiavajú tekutiny.

    Častým dôvodom nežiaducich účinkov liekov je ich obsah kumarínu. Jedná sa o látku, ktorá „zrieďuje“ krv a zabraňuje jej zrážaniu. Naopak, rastliny s vysokým obsahom vitamínu K rušia chcený efekt protizrážavých látok.

    Vyskytnúť sa môžu aj alergické reakcie, napríklad na harmančekový čaj pri liečbe koliky.

    Foto: www.pexels.com

    addison
    2. máj 2017    Čítané 7913x

    Ide to aj bez chémie: 8 tipov na čistenie detských fliaš

    Čistenie detských fliaš môže byť novodobé otrokárstvo, pokiaľ nepoznáte tie správne triky. Zozbierali sme  jednoduché tipy, ako vyčistiť detskú fľašu s minimom námahy a vysokou efektivitou. A samozrejme bez použitia chemických čistidiel.

    1. Surová ryža.

    Jednoznačné prvenstvo v umývaní fliaš si drží surová ryža. Nasypte lyžicu ryže do fľaše, pridajte trochu vody, zatvorte  a zatraste. Pre lepší efekt môžete ešte pridať kvapku umývacieho prostriedku na riad. Ryža mechanicky vyčistí nečistoty usadené vo vnútri fľaše a zanechá ju čistú. Umývací prostriedok zanechá fľašu vyčistenú od mastných usadenín a zanechá pekný lesk.

    Tento tip odporúča aj mamička z nášho fóra:

    "Surová ryža + pur + horúca voda. Pretrepať a potom riadne umyť... Mne to pomohlo vždy, fľaša bola zasa pekná a priesvitná."

    2. Kefka.

    Starý, no osvedčený spôsob čistenia. Využijete naň dlhú kefku na drôte. Priznávame, je to trochu otrocká práca, ale ak má fľaša užšie hrdlo, je na nezaplatenie.

    3. Ocot.

    Jedným zo spoľahlivých čističov je aj klasický ocot. Ak je na to fľaša prispôsobená, môžete ju v ňom vyvariť. Kyselina octová vyčistí sklo, odstráni zápach, škvrny, odmasťuje  a odstráni aj usadeniny vodného kameňa. Preto je vhodná aj na čistenie kanvíc, ak máte tvrdú vodu. Odstránite ním aj etikety z fliaš. Tento univerzálny prostriedok si jednoducho zamilujete.  

    Ak fľašu nemôžete vyvárať, naplňte ju do pätiny octom, dolejte vodou a nechajte odstáť cez noc. Ráno umyte ako zvyčajne.

    4. Kyselina citrónová.

    Kyselinou citrónovou sa zbavíte vodného kameňa a jej výhodou je, že na rozdiel od octu nepáchne. Nasypte ju do fľaše, naplňte vodou a nechajte pôsobiť cez noc.

    5. Sóda bikarbóna.  

    Sóda bikarbóna je, spolu s octom, dobrý odstraňovač zápachu z fliaš. Nasypte polievkovú lyžicu do fľaše a zalejte horúcou vodou. Zatvorte a traste s fľašou dve minúty. Potom umyte ako zvyčajne. Ďalšou možnosťou je nasypať sódu do fľaše, naplniť vodou a opäť nechať odstáť cez noc. Ráno ju dobre opláchnite a vyumývajte.

    6. Mraznička.

    Jednou z praktických možností je vložiť umytú fľašu na noc do mrazničky. Chlad zmrazí baktérie a odstráni zápach. Pre lepší efekt nevkladajte fľašu do ďalšieho obalu. Dajte pozor, či je materiál, z ktorého je fľaša vyrobená, vhodný do nízkych teplôt. Vo všeobecnosti by ste mali vyčistené fľašky skladovať v chladničke. Zabránite tak možnému rastu baktérii.

    7. Zubná pasta.

    Zápach z mlieka môžete odstrániť aj za pomoci zubnej pasty. Trochu zubnej pasty o fľaške vyšúchajte novou zubnou kefkou alebo dlhou kefkou na drôte a dobre opláchnite.

    8. Sklenené fľaše.

    Výhodou sklenených fliaš je, že na rozdiel od plastových menej absorbujú zápach. Ich údržba býva v tomto prípade jednoduchšia. 

    Foto:

    www.pixabay.com

    www.pexels.com

    addison
    27. apr 2017    Čítané 903x

    Zápal obličiek

    Pyelonefritída, alebo zápal obličiek, je bolestivý a nebezpečný stav, v ktorom vaše obličky napadli baktérie. Zápal sa môže rozšíriť a spôsobiť dokonca otravu krvi. Nie je to žiadna zábava, preto by ste mali vedieť, ako mu predísť a čo robiť, keď u vás prepukne. A tiež ako si správne odobrať moč na vyšetrenie.

    Vinníkmi sú baktérie

    Do obličiek sa vám dostanú buď krvným a lymfatickým obehom, z okolitých orgánov alebo si vypochodujú cestu zdola z močových ciest. Našou ženskou nevýhodou je anatomicky krátka močová trubica, kadiaľ sa baktérie ľahko dostanú do tela.

    Príznaky zápalu obličiek

    • horúčka
    • zimnica
    • únava
    • nevoľnosť
    • zvracanie
    • časté močenie
    • bolesť a pálenie pri močení
    • bolesť v bedrách a podbrušku

    Priebeh vyšetrenia pri zápale obličiek

    Lekár sa vás spýta na vaše problémy: kedy začali, charakter bolesti, akú ste mali teplotu atď. Potom vám vezme moč a bude zisťovať prítomnosť krvi, ale aj baktérii, bielych krviniek a bielkovín, pretože zdravé obličky neprepustia krv do moču.

    Následne vás vyšetrí. Obličky sa vyšetrujú tzv. tapotement poklepom. Hoci je názov zložitejší, vyšetrenie tomu nezodpovedá.  Lekár vám bude búchať po spodnej časti chrbta hranou ruky po oboch stranách chrbtice. Pri pozitívnom náleze to bolí „statočne“. Vďaka tomu môže doktor určiť aj či sa jedná už o zápal obličiek alebo infekcia je len na močovodoch a nižšie.

    Nasleduje odber krvi a vyšetrenie ultrazvukom. Moč zašle aj do laboratória, kde zistia prítomnosť a kultivujú pôvodcu ochorenia. Najčastejšie sa jedná o Escherichiu coli, známu aj ako E-coli. Tá je v ľudských črevách bežnou kamarátkou, avšak v močových cestách spôsobuje nepríjemné zápaly.

    Liečba zápalu obličiek

    V tomto prípade sa nemôžeme spoliehať na alternatívne metódy a babské rady. Ochorenie je závažné a podanie antibiotík nevyhnutné. Nezabúdajte na dostatočný prísun tekutín, poprípade lieky proti bolesti. Veľmi vhodné sú džúsy a vitamín C. Brusnice sú skvelým doplnkom. Obmedzte živočíšne tuky.

    Prevencia zápalu obličiek

    1. Chodievajte pravidelne močiť. Rozmnoženie baktérii súvisí s poruchou odtoku moču, kedy im vytvoríte príjemné prostredie v mechúre.
    2. Po sexe sa choďte vymočiť. Túlenie po milostnom akte je veľmi príjemné, ale môže pár minút počkať. Partner vám môže počas pohlavného styku zaniesť baktérie do močovej rúry a následne poputujú do močovodu. Nie nadarmo sa zápalu močového mechúra hovorí ako o „chorobe medových týždňov“.
    3. Nenoste krátke tričká, ktoré vám odhaľujú bedrá. Táto časť ženského tela musí ostať v teple, chránená pred vetrom a chladom. Mužov očaríte aj inými časťami vášho tela.
    4. Pite džúsy a užívajte vitamín C. Stavte na dobrý imunitný systém a náležite sa oň starajte. Dáva na vás pozor celý váš život.
    5. pH moču, ktoré znepríjemní baktériám život, je kyslé. Fyziologicky sa pohybuje medzi 5,0 – 6,5. Ak je váš moč zásaditý a ste si istá, že to nie je stravou, môže sa jednať o bakteriálny infekt.
    6. Tehotné by si mali dávať obzvlášť pozor. Maternica tlačí na močové cesty. Je prekrvený a jeho kapacita je kvôli progesterónu zvýšená. To vytvorí podmienky na hromadenie moču, kde sa budú združovať baktérie.
    7. Probiotické prípravky sú skvelou prevenciou vzniku zápalu obličiek. Probiotické baktérie obsadzujú miesta na sliznici a sťažujú zlým baktériám uchytiť sa.
    8. Udržujte hygienu po stolici.
    9. Používajte bavlnenú spodnú bielizeň. Po kúpaní na pláži alebo kúpalisku si vymeňte mokré plavky za suché.

    Ako správne odobrať moč na vyšetrenie?

    Odoberá sa stredný prúd. Neznamená to „močiť stredne silno“, ale najskôr trochu moču vypustiť do toalety a až ten ďalší prúd nabrať. Zvyšok vymočíte normálne do toalety.

    Zdroje:

    http://www.wikiskripta.eu/index.php/infekce_močových_cest

    http://www.healthline.com/health/pyelonephritis

    https://www.drugs.com/health-guide/pyelonephritis.html

    http://www.medicinenet.com/kidney_infection/article.htm

    Foto:

    www.pexels.com

    addison
    26. apr 2017    Čítané 5074x

    Pomôže aj chlieb: 8 domácich tipov proti svrbeniu očí

    Niektorí ľudia, ktorých považujeme za šťastnejších, vítajú jar s kvietkami, čerstvou trávou a zakvitnutými stromami. A potom sú „tí druhí“, ktorí počas niekoľkých týždňov neodložia vreckovky. Neustále kýchajú, smrkajú a pociťujú nepríjemné pocity súvisiace s očami.

    Máme pre vás rady, ako sa zbaviť nepríjemného svrbenia očí pomocou toho, čo máte doma.

    1. Chladný obklad
      Ovlažte si tvár studenou vodou. Môžete využiť obklady z ľadových kociek či zmrazené jedlo. Zabaľte ich do čistej utierky a priložte na zavreté viečka. Chlad stiahne cievy a pomôže zbaviť sa opuchu.
    2. Kamilky
      Povarte harmanček  5 minút, nechajte vychladnúť a použite na oplach zavretých očí. Podobne vám môžu poslúžiť aj čajové vrecúška čierneho alebo zeleného čaju. Vychladené vrecúška stiahnu opuch viečok a pôsobia mierne antibakteriálne.
    3. Studené lyžičky
      Vložte lyžičky na pár minút do chladničky a potom priložte na oči. Namiesto chladničky ich môžete aj ponoriť do pohára s vodou s kockami ľadu. Tento studený obklad vás zbaví začervenania a odstráni opuch viečok.
    4. Mlieko a med
      Do teplého mlieka pridajte med v pomere 1:1, dobre zmiešajte a opláchnite oči. Med má vynikajúce antibakteriálne účinky, použite ho ako obklad na vatových tampónoch, gáze alebo na čistej utierke. Podobne vám poslúži aj obklad zo studeného mlieka.
    5. Studený chlieb
      Hoci to znie akokoľvek zvláštne, účinkuje skvelo. Znižuje podráždenie a stlmí začervenanie.
    6. Ricínový olej
      Obklad z ricínového oleja zredukuje suchosť a sťaží odparovanie vody. Jeho protizápalové účinky pomôžu znížiť začervenanie a nepríjemný opuch viečok.
    7. Plátok zemiaku alebo uhorky
      Zemiak má sťahujúce účinky a redukuje zápalové procesy. Uhorka príjemne schladí podráždené oko svojimi antioxidantami a flavonoidmi. Môžete ich vložiť na 15 - 20 minút do chladničky, aby ste podporili ich chladivý efekt.
    8. Ružová voda
      Na upokojenie očí vám môže pomôcť aj obklad z vatových tampónov namočených v ružovej vode. Obsahuje vitamín A a C s protizápalovými účinkami, čím upokojí podráždené oči.

    Pozor!
    Opatrne s kvapkaním rôznych látok do očí. Kvapky do očí z lekárne sú sterilné a mali by sa preto skladovať v chladničke. Po otvorení ich spotrebujte do 1 mesiaca. Potom sa v nich začnú hromadiť baktérie a môžete si zarobiť na zápal oka. Oči sú náchylné na infekcie, preto si dávajte pozor, čo si do oka nakvapkáte. Ak vás svrbenie očí naďalej neúprosne trápi, mali by ste navštíviť očného lekára, aby vylúčil iné, závažnejšie príčiny.

    Bonusové tipy:

    1. Vonku noste slnečné okuliare. Ak máte alergiu na pele, vytvoria bariéru pre vstup alergénu.
    2. Vetrajte s rozumom - najmä ak máte strom, na ktorý ste alergickí, priamo pod oknami. Zbytočne si budete vháňať peľ do miestnosti. Ak máte na oknách sieťky, občas ich pretrite vlhkou handričkou, aby ste odstránili peľ.
    3. Umývajte namokro a často. Suchým čistením rozvírite usadený prach a  nečistoty v ňom.
    4. Zvážte kúpu periny a vankúša z hypoalergických syntetických materiálov. Povlečenie často perte v jemnom pracom prostriedku.
    5. Kvalitná čistička vzduchu vám tiež spraví dobrú službu. Určite je to investícia, ktorá sa vám vráti.
    6. Zbavte sa „ULP -  univerzálnych lapačov prachu“. Všetky sošky, závesy, neporiadok v policiach sú  neužitočné veci, ktoré iba držia zbytočne prach. 

    #alergia #svrbenie_oci #zdravie
    Foto: pexels.compixabay.com

    Moja maminka spravila dnes z nevinného barančeka remake Mlčania jahniat. Bojím sa s ním byť sama v jednej izbe. Veselú Veľkú noc! :D