addison
27. apr 2017
908 

Zápal obličiek

Pyelonefritída, alebo zápal obličiek, je bolestivý a nebezpečný stav, v ktorom vaše obličky napadli baktérie. Zápal sa môže rozšíriť a spôsobiť dokonca otravu krvi. Nie je to žiadna zábava, preto by ste mali vedieť, ako mu predísť a čo robiť, keď u vás prepukne. A tiež ako si správne odobrať moč na vyšetrenie.

Vinníkmi sú baktérie

Do obličiek sa vám dostanú buď krvným a lymfatickým obehom, z okolitých orgánov alebo si vypochodujú cestu zdola z močových ciest. Našou ženskou nevýhodou je anatomicky krátka močová trubica, kadiaľ sa baktérie ľahko dostanú do tela.

Príznaky zápalu obličiek

  • horúčka
  • zimnica
  • únava
  • nevoľnosť
  • zvracanie
  • časté močenie
  • bolesť a pálenie pri močení
  • bolesť v bedrách a podbrušku

Priebeh vyšetrenia pri zápale obličiek

Lekár sa vás spýta na vaše problémy: kedy začali, charakter bolesti, akú ste mali teplotu atď. Potom vám vezme moč a bude zisťovať prítomnosť krvi, ale aj baktérii, bielych krviniek a bielkovín, pretože zdravé obličky neprepustia krv do moču.

Následne vás vyšetrí. Obličky sa vyšetrujú tzv. tapotement poklepom. Hoci je názov zložitejší, vyšetrenie tomu nezodpovedá.  Lekár vám bude búchať po spodnej časti chrbta hranou ruky po oboch stranách chrbtice. Pri pozitívnom náleze to bolí „statočne“. Vďaka tomu môže doktor určiť aj či sa jedná už o zápal obličiek alebo infekcia je len na močovodoch a nižšie.

Nasleduje odber krvi a vyšetrenie ultrazvukom. Moč zašle aj do laboratória, kde zistia prítomnosť a kultivujú pôvodcu ochorenia. Najčastejšie sa jedná o Escherichiu coli, známu aj ako E-coli. Tá je v ľudských črevách bežnou kamarátkou, avšak v močových cestách spôsobuje nepríjemné zápaly.

Liečba zápalu obličiek

V tomto prípade sa nemôžeme spoliehať na alternatívne metódy a babské rady. Ochorenie je závažné a podanie antibiotík nevyhnutné. Nezabúdajte na dostatočný prísun tekutín, poprípade lieky proti bolesti. Veľmi vhodné sú džúsy a vitamín C. Brusnice sú skvelým doplnkom. Obmedzte živočíšne tuky.

Prevencia zápalu obličiek

  1. Chodievajte pravidelne močiť. Rozmnoženie baktérii súvisí s poruchou odtoku moču, kedy im vytvoríte príjemné prostredie v mechúre.
  2. Po sexe sa choďte vymočiť. Túlenie po milostnom akte je veľmi príjemné, ale môže pár minút počkať. Partner vám môže počas pohlavného styku zaniesť baktérie do močovej rúry a následne poputujú do močovodu. Nie nadarmo sa zápalu močového mechúra hovorí ako o „chorobe medových týždňov“.
  3. Nenoste krátke tričká, ktoré vám odhaľujú bedrá. Táto časť ženského tela musí ostať v teple, chránená pred vetrom a chladom. Mužov očaríte aj inými časťami vášho tela.
  4. Pite džúsy a užívajte vitamín C. Stavte na dobrý imunitný systém a náležite sa oň starajte. Dáva na vás pozor celý váš život.
  5. pH moču, ktoré znepríjemní baktériám život, je kyslé. Fyziologicky sa pohybuje medzi 5,0 – 6,5. Ak je váš moč zásaditý a ste si istá, že to nie je stravou, môže sa jednať o bakteriálny infekt.
  6. Tehotné by si mali dávať obzvlášť pozor. Maternica tlačí na močové cesty. Je prekrvený a jeho kapacita je kvôli progesterónu zvýšená. To vytvorí podmienky na hromadenie moču, kde sa budú združovať baktérie.
  7. Probiotické prípravky sú skvelou prevenciou vzniku zápalu obličiek. Probiotické baktérie obsadzujú miesta na sliznici a sťažujú zlým baktériám uchytiť sa.
  8. Udržujte hygienu po stolici.
  9. Používajte bavlnenú spodnú bielizeň. Po kúpaní na pláži alebo kúpalisku si vymeňte mokré plavky za suché.

Ako správne odobrať moč na vyšetrenie?

Odoberá sa stredný prúd. Neznamená to „močiť stredne silno“, ale najskôr trochu moču vypustiť do toalety a až ten ďalší prúd nabrať. Zvyšok vymočíte normálne do toalety.

Zdroje:

http://www.wikiskripta.eu/index.php/infekce_močových_cest

http://www.healthline.com/health/pyelonephritis

https://www.drugs.com/health-guide/pyelonephritis.html

http://www.medicinenet.com/kidney_infection/article.htm

Foto:

www.pexels.com

Začni písať komentár...

Odošli