alisska
26. jan 2018
1960 

Bellova obrna

Tento článok som sa rozhodla napísať na základe toho, že málo ľudí o tejto chorobe vie a už vôbec nie, čo ju spôsobuje. Takisto reagujem na to, čo vidím vonku. Je zima, fúka vietor, mrzne a deti chodia bez čiapok s rozopnutými bundami a bez šálov, kopa dospelých tiež. Ešte na začiatok uvediem, že nie som zdravotník, píšem na základe vlastných skúseností. 

Bellova obrna je ochrnutie tvárového nervu alebo inak nazývaný trojklanný nerv. Spôsobiť toto ochrnutie môže čokoľvek, porážka, kliešť, ale najmä o čom chcem hovoriť, tak to môže byť spôsobené prechladnutím, prievanom (či už z otvoreného okna alebo z klímy v aute, atď), takisto prechodené choroby, prípadne kombinácia viacerých faktorov. Postihnutý môže byť ktokoľvek bez ohľadu na vek. Či už je to dieťa alebo dospelý. 

Ja som si touto chorobou prešla minulý rok a následky mám do teraz, aj keď nie tak viditeľné ako to bolo. 

Príznaky môžu byť rôzne a vy sami si ich ani nemusíte všimnúť zpočiatku. U mňa to začalo stratou chuti. A nie, nemyslím stratu chuti do jedla 🙂 Prestala som cítiť chuť. Cítila som len slané a to to teda muselo byť poriadne slané. Absolútne som necítila sladké, horké, nič.. Potom som si všimla, že mi poklesol kútik úst. Prestala som dovierať oko, stratila mimiku na jednej polovici tváre. 

Radím Vám, ak zabadáte na sebe, niečo z tohoto vyšie spomenutého alebo že idete sa napiť a tekutina Vám vyteká z úst, všimnete si, že máte pokrivený úsmev. Hneď vyhľadajte lekára. Nič Vás nemusí bolieť, zatiaľ. A čím skôr pôjdete k lekárovi, tým je šanca, že sa z toho dostanete skôr a aj to, že budete bez následkov. 

A keď vravím hneď, tak hneď. Aj na pohotovosť. 

Ja keď som prišla k lekárke, šla som ráno, čo bola zrejme chyba, mala som ísť jak som to spozorovala. Vzala som si časenku, ale so sestričkou som sa dohodla, či ma nevezme prednostne, pretože bol piatok a vedela som, že musím ísť neurologičke, ktorá je v druhom meste. Doktorka, keď pozrela na číslo, tak sa pýtala prečo som sa predbehla, ale po vysvetlení situácie som bola braná ako akútny prípad a ešte mi aj volala na neurológiu, že ma k nim posiela, aby ma vzali aj bez čísla. 

A tak bolo, diagnóza ochrnutie tvárového nervu - bellova obrna. Čakali ma tri mesiace denno denného pichania injekcíí, užívanie vitamínov, CT vyšetrenie hlavy, ORL, ďalšieho pol roka branie silných liekov, rehabilitácia a dnes som našťastie takmer bez komplikácií. Už možno nikdy nebudem mať pekný úsmev, ale už sa pri pohľade na mňa nikto nelaká, či som nemala porážku. 

Stále sa musím vyhýbať prievanu, nosiť šatky, šály, čiapky, keď sa čo i len troška ochladí. Občas ešte cítim bolesť za uchom. Ak je vonku silnejší vietor, tak radšej sedím doma. 

Preto naozaj, dávajte na seba a svoje deti pozor. Nie je to príjemná choroba. Pritom sa stačí zababušiť do šálu a čiapky. Na začiatok. 

Pekný deň a nech Vás choroby obchádzajú. A.

Ja som prechladnuta a uz asi 2 hodiny mi trpne okolo oci a trocha celo,moze to byt to?qi mam skocit ku dr?

26. jan 2018
alisska
autor

@nika0306 ono to väčšinou postihuje jednu polovicu tváre. keď tak sa chvíľku pozoruj, ak zbadáš, že strácaš mimiku, že sa nevieš zamračiť alebo niečo také, tak určite choď. vieš sa v pohode napiť? zavrieš oko? ono to väčšinou ide dosť rýchlo.

26. jan 2018

@alisska znama to prekonala. Ako mlada zena. Nasledky ma do konca zivota. Usmievat sa vie iba na pol tvare. Je to trvali stav 😔

26. jan 2018
alisska
autor

@janesa1984 to ma mrzí. je to hnusná choroba. na mne to na prvý pohľad nevidno, ale cítim že občas mi blbne mimika. a ako som písala, úsmev mám taký všelijaký.

26. jan 2018

@alisska na nej to je vidiet stale. Aj pri rozpravani ma jeden kutik pier uplne ovisnuty

26. jan 2018
alisska
autor

@janesa1984 tak to potom musela mať ozaj dosť zlé, ak jej zostali trvalé následky.

26. jan 2018

Moj manzel prekonal tuto chorobu. Veru nebolo to jedno. Mal to z prievanu. Nastastie do 2-3 tyzdnov bol uplne v poriadku. 🙏🏻🙏🏻🙏🏻 No dodnes nemoze byt pri ňom ani okno otvorené, ani len na vetračku. Dava si veľký pozor a strne mu to aj vadí.

26. jan 2018

ja presne to isté, v pôrodnici, sestričky boli v noci pozerať bábätká a nezavreli dvere.. prievan celú noc... a ráno som necítila chuť... doktor si robil srandu, či mi u nich nechutí.. na neurológii nanešťastie nesprávny doktor... no máte to z prievanu.. som si myslela to asi nebude také vážne... skoro som prišla o oko, keby mi sestrička nepovedala čo mám robiť... na pôrodnici mi to nechceli veriť, lebo doktor do karty nič nenapísal... potom odber mozgomiešneho moku... kortikoidy a tak ďalej a tak ďalej.. pol roka akupunktúra... rehabky moc nezabrali... keď je zima doteraz ma bolí hlava a šatku okolo krku nosím od septembra do mája... mám ich milión... a presne vidno to... niekto si to nevšimne niekto áno... mám to "rozbehané" ale nie úplne... a to ešte v prdeli sánka...

27. jan 2018

@alisska ano mala/ma to dost zle

27. jan 2018

@janesa1984 mne veľmi pomohla akupunktúra, vyskúšala?

27. jan 2018

@kvetinkatn ano, vyskusala

27. jan 2018

@janesa1984 juj škoda... ja som sa dlho natrápila si tou akupunktúrou ale výsledok ako tak stojí za to

27. jan 2018

@trish22 mozem sa spytat co mu zabralo ?

19. feb 2020

@kvetinkatn mozem sa spytat pouzivali ste ju doma ?

19. feb 2020

@dominikaelif fuh bolo to uz veľmi davno. Prednosin bral a chodil na rehabilitacie.

19. feb 2020

Mi bereme kopu tabletiek aj prednosin aj herpesin a dalsie len ze nas objednali len na 9 marca na rehabilitacie

19. feb 2020

@dominikaelif a zatial by sa nedalo nieco vybavit privat rehabilitacie?

19. feb 2020

@dominikaelif akože akupunktúru? To rozhodne nie. To musí robiť studovany človek.

19. feb 2020

@trish22 no nemame nikde v blizkosti rehabka lebo nam v blizkosti zrusili 2 prevadzki

19. feb 2020
alisska
autor

@dominikaelif skúste zatiaľ teplé obklady, normálne na paráku nahriať plienku a teplú prikladať na tvár, aspoň 15 minúť. a cviky uvoľniť tvár a dvíhať a spúšťať obočie, postihnutú časť dvíhať prstom, krčiť nos, jazykom oblizovať pery, robiť ním kruh a vyslovavať i - u, s tým, že zdravú stranu zadržím, aby sa musela hýbať tá postihnutá. nepôjde to samozrejme hneď. ale treba skúšať. a ešte vyslovovať b-p-m-v-z. dokola pár krát. každý cvik spraviť pár krát. viac si ich nepamätám. dúfam, že pomôže. tie obklady je fajn pred cvičením ale aj kedykoľvek, že cíti, že treba. ja si ich občas robím aj teraz, keď cítim, že mi tuhne tvár. čo býva keď som moc unavená alebo je fakt kosa vonku. alebo keď fúka. držím palce, skoré zotavenie.

20. feb 2020

@alisska dakujem velmi pekne kolko trvala takato liecba pokial sa vam to vratilo do normalu ? Chodili ste aj na rehabilitacie ?

20. feb 2020

@alisska ahoj
Ja som si tym presla teraz. Presne mi to zacalo tak ako tebe...strata chuti
A 2 dni nato mi strpla tvár, nemohla som dovriet oko.

23. apr 2020
23. apr 2020
Autor komentár zmazal
alisska
autor

@dominikaelif áno chodila som aj na rehabilitácie. ale úplne 100% do normálu sa to nevrátilo. osobne si myslím, že na prvý pohľad vidno, že jedno oko mám trošku menšie, aj keď okolie sa ma snaží presvedčiť, že to nie je vidno. najmä ak som unavená, je to viditeľné. vtedy mám tú tvár viac akoby poklesnutú a lenivejšiu, pomalšiu. ale nie je to katastrofa, bojujem trošku so sebavedomím vďaka tomu, ale mohlo to byť horšie.

27. apr 2020

Ano aj ja som si tym presla som stym.us9mesiacov tvar uz mam v poriatku na 95% ale sem tam mam este take dni se mi potahuje nerv okolo ust mam s toho strach ze sa mi to moze vratit ... odporucila by som s mojej skusenoti brat wela vitaminov hlavne b12. Ja som brala aj prednisone a hlavne masirovat tvar a cvičit na youtube su wela videa ktore mi velmy pomohli

10. jún 2020

ja som tehotna v 9 mesiaci a uz tyzden mam tuto bellovu obrnu. Netusim absolutne z coho. Dufam ze sa to da do poriadku a budem v poriadku za nejaky cas. Do 2 tyzdnov by som mala mat cisarak a maly bude na svete. Zial usmiat sa na neho asi neusmejem :(

23. mar 2021

Ahojte ako ste na tom ? Ja som ju dostala na konci siedmeho mesiaca 23.3 chodím na akupunktúry chodila som na rehabky beriem mestinon milgamu tebokan brala som predinson a som tak na 70 percent okay ako tak ale stále má táto nosoustna ryha a ťahá mi kutik keď zatvaram oko viete mi poradiť ako cvičiť aby mi twn kutik neťahala?

14. júl 2021

Začni písať komentár...

Odošli