anaj_janka
    Správa bola zmenená    19. feb 2023    

    A povedal: ...Či si azda jedol zo stromu, o ktorom som ti prikázal, aby si nejedol z neho? A človek povedal: Žena, ktorú si dal, aby bola pri mne, tá mi dala zo stromu, a jedol som. A Hospodin Boh riekol žene: Čo si to urobila?! A žena povedala: Had ma zviedol a jedla som.1.Moj.3,11‒13

    Nielen vzťah k Bohu je zničený hriechom, ale aj vzájomný vzťah medzi mužom a ženou.

    Boh sa pýta: „Či si azda jedol?“ a muž okamžite odpovedá: ja som nevinný – to moja žena! Áno, kvôli tomu dokonca vyčíta Bohu: „Žena, ktorú si (ty) dal...“ Ako keby Boh mal vinu na tej veci! Žena je rovnako hneď pripravená povedať: nie, ja nie som vinná – lež had! Zarážajúce, všakže? Nikto nie je sám osebe vinný, vždy sú to tí druhí. A obaja to vedia hneď, bez toho, aby na to mali príklad a bez cvičenia: zvaľovať vinu na druhých, nachádzať výhovorky, navzájom si robiť výčitky.

    Aj malé deti to hneď vedia: „To som nebol ja, ale...“ A dospelí? Ako často si ani oni nepriznajú svoju vinu! Vinný je manžel, priateľ, rodičia, rodina, sociálne prostredie, vedúci – všetci, len nie ja sám!

    Ale až vtedy, keď človek spozná, že je vinný, sa začína účinné očistenie od viny a jej odstránenie. Až potom je možné odpustenie: Božie odpustenie a odpustenie medzi ľuďmi. Až vtedy, keď niekto prizná: „Zhrešil som!“ je tu nádej a pomoc. Lebo Boh chce, aby sa ľudia opäť uzdravili..., aby bol zase obnovený vzťah k Nemu..., aby tu boli napravené medziľudské vzťahy. Pre toto musel zomrieť Ježiš Kristus! A preto tu sú už bezprostredne po páde do hriechu odkazy na Ježišovo dielo vykúpenia na golgotskom kríži.

    DGS, 18. 02. 2020
    Denné čítanie Biblie: 2. Mojžišova 28:15-30 · Lukáš 11:29-42

    https://gbv-online.org/calendar/290/date/2023-0...