67 / 72
    anelap
    autor

    Proti rakovine

    Orechy majú vysoký obsah zdravších tukov - omega-3 mastných kyselín, ktoré majú protizápalové účinky a znižujú riziko vzniku rakoviny hrubého čreva, prostaty a prsníka. Vysoká hladina vlákniny v orechoch podporuje trávenie.

    Pre zdravé črevá

    Všetky orechy sa vyznačujú vysokým obsahom vlákniny. Tá zohráva v tráviacom systéme významnú úlohu. Skonzumované jedlo sa vďaka nej plynulo posúva tráviacou sústavou a nabalí na seba všetky škodliviny, ktoré putujú z tela von. Vláknina zabraňuje vzniku zápchy, znižuje riziko vzniku rôznych tráviacich problémov, ako sú hemoroidy alebo polypy, vrátane vážnejších ochorení, ako je rakovina.

    Na chudnutie

    Vláknina vás zasýti. Zabraňuje uvoľneniu grelínu - hormónu, ktorý zvyčajne vedie obéznych ľudí k prejedaniu. Hrsť orechov denne alebo približne 20 gramov by malo byť postačujúce množstvo. Ak chcete schudnúť, nejedzte presolené orechy ani orechy namočené v čokoláde či iných sladkých polevách.

    Pre zdravé srdce

    Najvýznamnejším benefitom orechov je ich vplyv na srdcovo-cievny systém. Obsahujú veľké množstvo dobrého cholesterolu, ktorý znižuje prítomnosť nebezpečného LDL cholesterolu v krvi a zaisťuje, aby sa neukladal na stenách tepien a ciev. Znižuje tým pravdepodobnosť vzniku krvných zrazenín a aterosklerózy.
    Orechy obsahujú dôležitú aminokyselinu nazývanú L-arginín, ktorá spriechodňuje cievy a zabraňuje zúženiam. Sú bohatým zdrojom flavonoidov vrátane resveratrolu, ktorý taktiež chráni cievy pred upchatím.

    Zdroje vitamínu E

    Vitamín E sa v orechoch nachádza vo vysokých koncentráciách. Chráni pokožku a bojuje proti škodlivým účinkom voľných radikálov, ktoré zapríčiňujú vznik vrások a predčasné starnutie pokožky. Tento vitamín podporuje aj obranyschopnosť organizmu.

    Zlepšuje duševnú rovnováhu

    Konzumácia orechov pomáha brániť vzniku duševných ochorení, vrátane Alzheimerovej choroby, schizofrénie a demencie. Veľkú úlohu tu zohráva vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré majú priaznivý vplyv na mozog, srdce a cievy.
    Bránia vzniku anémie

    Významné množstvo železa a medi v orechoch napomáha správnemu fungovaniu a tvorbe červených krviniek. Konzumácia orechov zmierňuje príznaky anémie spôsobenej nedostatkom železa. Nedostatok železa sa prejavuje zvýšenou únavou, bolesťami hlavy, žalúdočnými problémami a poruchami spánku.

    Alergici pozor!

    Na orechy by si mali dávať alergici. Po ich konzumácii sa u nich môžu prejaviť rôzne alergické reakcie vrátane podráždenia pokožky, opuchu hrdla, porúch dýchacích ciest, srdcových arytmií, vracania, hnačky a anafylaktického šoku.

    11. dec 2017