33 / 86
    anelap
    autor

    Zdravé cukry

    Rafinovaný biely cukor naozaj nie je najlepšia voľba, ak chcete, aby z vášho dieťaťa vyrástol zdravý a štíhly človek. Nikto s určitosťou netvrdí, že to tak naozaj nebude, no na čo riskovať. Jedno z jeho najväčších rizík totiž spočíva v návykovosti. Ak dieťatko hneď od plienok budete učiť, že sladké je vlastne presladené, žiadna zdravšia chuť mu tento pôžitok už nenahradí. No je z čoho vyberať!

    1. Med
    Zdroj medu dobre poznáte. Produkt od včelára je úplne prírodný, ľudia si ním sladia od nepamäti s neuveriteľným množstvom priaznivých účinkov. Pôsobí proti zápalom a baktériám, podporuje imunitu, pomáha pri liečbe vírusových ochorení, podporuje trávenie, zlepšuje spánok a upokojuje.

    2. Melasa
    Je vedľajší produkt rafinovania cukrovej trstiny bohatý na železo, horčík, zinok, vápnik, draslík. Pomáha pri dermatitíde, ekzémoch, psoriáze, zápale priedušiek, tiež pri zápche či cukrovke.

    3. Agávový sirup
    Získava sa lisovaním listov modrej agáve. Je veľmi sladký, na prípravu nápoja alebo zdravého koláčika ho stačí málo. Okrem toho dokáže spomaliť vstrebávanie cukrov, takže vám v tele po skonzumovaní nevystrelí, ako ten biely.

    4. Stévia
    Túto rastlinku v našich končinách objavujeme len v posledných rokoch a je to hotový zázrak. Je 200 až 300-krát sladšia ako biely cukor, no neobsahuje žiadne kalórie. Na osladenie čaju stačí vhodiť do šálky jediný lístok. Dostať ju aj v podobe tabletiek, prášku, granúl alebo šťavy. O jej zdravotných účinkoch sa síce vedú spory, no udržuje stálu hladinu cukru, zvyšuje imunitu, vitalitu, obsahuje aj antibakteriálne látky.

    5. Javorový sirup
    Vyrába sa z miazgy javoru, okrem sacharózy a fruktózy obsahuje asi dvadsať prospešných látok – okrem iných mangán, zinok, fosfor, železo, tiamín, riboflavín a béčka. Obzvlášť príjemne pôsobí na posilnenie imunity, ako zdroj energie a proti zápalom.

    6. Brezový cukor
    Alebo inak xylitol. Získava sa z dužiny a kôry brezy, má o 35% menej kalórií ako biely cukor. Neovplyvňuje hojdanie cukru v krvi, preto je vhodný pre detských i dospelých diabetikov. Navyše nekazí zuby a udržuje zdravé aj ďasná, pomôže pri infekciách či hojení rán.

    7. Škorica
    Budete sa čudovať, ale aj s touto horkastou koreninou budete jedlo chutiť sladšie – pre sladkú vôňu. Táto rastlinka navyše posilňuje imunitu, znižuje hladinu cukru v krvi, tiež hladinu zlého cholesterolu a patrí medzi zohrievajúce potraviny. A ešte k tomu páli tuky!

    8. Jačmenný sirup
    Vyrobí sa z jačmeňa a sladu, chutí o polovicu menej sladko ako biely cukor. Má v sebe veľa niacínu a vitamínu B6. Priaznivo však pôsobí na hladinu cukru v krvi, znižuje hladinu cholesterolu a riziko srdcovo-cievnych ochorení.

    Až od troch rokov

    Zdravšie alternatívy sladenia však neznamenajú, že to môžete preháňať. Snažte sa sladiť čo najmenej a nezabudnite, že podľa pediatrov by sladké nemalo dieťa ochutnať až do jedného roka, ideálne do troch. Sladkú chuť spozná z materského mlieka a ovocia. Čím skôr sa zoznámi s prisládzanými potravinami, tým horšie ho budete závislosti od nich zbavovať. Ak sa vám to vôbec podarí.

    11. dec 2017