anelap
25. okt 2017
185 

Vitamíny a kto ich potrebuje

Takmer polovica ľudí užíva denne nejaké vitamíny alebo podobné doplnky výživy. Bez laboratórnych testov je však veľmi ťažké povedať, ktoré konkrétne vitamíny by sme mali užívať. Každému človeku totiž chýba iný vitamín.

Môžete sa riadiť týmito základnými odporúčaniami, pokiaľ ste členom niektorej z nasledovných skupín ľudí:

Tehotné a dojčiace ženy

Tehotné a dojčiace ženy vo všeobecnosti potrebujú doplnkový príjem vitamínov. Obzvlášť dôležité sú B vitamíny. Vitamín B9 (folacín) znižuje riziko poškodenia nervovej sústavy či abnormalít tváre u novorodencov. Multivitamíny znižujú riziko vrodených ochorení srdca, aj keď tieto sa odporúča prijímať ešte pred tehotenstvom. Vitamín B6 môže pomôcť prekonávať ranné nevoľnosti. Odporúča sa príjmať aj Cholín, ďalší so skupiny B vitamínov.

Malé deti

Deti, ktoré sú kojené prijímajú vitamíny v materskom mlieku. Toto mlieko však má nízky obsah vitamínu K, preto sa často pri narodení deťom vitamín K podáva injekčne. Materské mlieko má z času na čas nedostatočný obsah vitamínu D, ktorý je spolu s niektorými ďalšími vitamínmi a minerálmi vhodné dieťaťu po porade s lekárom dodávať. Dostatočný príjem všetkých vitamínov v najnižšom veku znižuje napríklad riziko vzniku diabetických ochorení v dospelosti. Po ukončení dojčenia zvyknú deti, o ktoré je kvalitne postarané, prijímať všetky potrebné vitamíny v bežnej strave.

Fajčiari

Fajčenie prekáža absorbcii viacerých vitamínov. Najviac dôležitému vitamínu C. Vitamín B9 môže byť pre fajčiarov taktiež dôležitý. Fajčiari by však miesto doplnkov výživy mali uprednostňovať prijímanie vitamínov v čerstvom ovocí a zelenine.

Alkoholici

Alkoholici často trpia nedostatkom rôznych vitamínov. Najnebezpečnejšie nedostatky predstavuje vitamín B1 (tiamín), kyselina listová, vitamín B6 (pyridoxin), vitamín B2 (ryboflavín) a vitamín C.

Ľudia na diéte a vegetariáni

Ľudia na redukčnej diéte s príjmom stravy pod 1000 kalórií denne by mali pravdepodobne dopĺňať multivitamíny a svoj stav pravidelne konzultovať s lekárom. Vegetariáni, ktorý nejedia mliečne a mäsové výrobky môžu potrebovať riboflavín, vitamín B12 a vitamín D. Tí, ktorí konzumujú vajcia a mliečne výrobky by si mali strážiť hlavne úroveň železa.

Starší ľudia

Približne tretina starších ľudí trpí nedostatkom vitamínov a minerálov, keďže nie sú schopný prijímať vyváženú stravu. Starší ľudia zvyknú mať nedostatok vitamínu D, kyseliny listovej a vitamínu B12.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vitamín C

Vplyv vitamínu C na zdravie človeka

Určite je medzi vitamínmi najviac známy, veď zoznam jeho pozitívnych vplyvov je poriadne dlhý.Chráni naše bunky, a patrí medzi dôležité antioxidanty. Nášmu telu pomáha nie len ochraňovať imunitný systém, podieľa sa na mnohých telesných procesoch.Na rozdiel od väčšiny zvierat sa človek nedokáže prirodzenou cestou zásobovať vitamínom C .

Zdroje vitamínu C

Z rastlinných zdrojov sú na vitamín C bohaté rôzne druhy zeleniny a ovocia: kiwi, citrusové plody, čierne a červené ríbezle, jahody, jablká, broskyne.

Šípky – 2000 mg na 100g ploduČierne ríbezle – 200 mg na 100g ploduKiwi – 90 mg na 100g ploduBrokolica – 90 mg na 100g ploduČervené ríbezle – 80 mg na 100g ploduPapája – 60 mg na 100g ploduPomaranč – 50 mg na 100g ploduCitrón – 40 mg na 100g ploduKarfiol – 40 mg na 100g plodu

Odporúčané denné množstvo vitamínu C

podľa smernice EU pre príjem potravinami: 60 mg jeho potreba stúpa pri:- fajčení, a to o 50 až 100 %- u žien a dievčat užívajúcich orálnu antikoncepciu sa potreba zvyšuje o 100 %- v tehotenstve asi o 30 %, pri dojčení asi o 60 %- pri chlade, strese, operácii, infekcii, úrazoch, fyzickej námahe a nádoroch- pri dlhodobom užívaní napr. (aspirin, acylpyrin, anopyrin)

Kto by mal užívať vitamín C

• tehotné a dojčiace ženy• pri oslabení organizmu, podporuje celkovo dobrý stav zdravia a chráni telo pred rôznymi infekciami.• pri nevýdatnej strave, podvýžive (rôzne neodporúčané diéty, starší osamelí ľudia) ale aj alkoholizme• pri užívaní liekov, antibiotík• dialýza, fajčenie• pri redukcii prejavov ochorenia z prechladnutia.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vitamín A

Vitamín A patrí medzi vitamíny rozpustné v tukoch. Existuje v dvoch prirodzených formách – vitamín A1 (retinol) a vitamín A2 (3-dehydroretinol). Vitamín A je tiež dôležitý antioxidant.Ničí sa pri teplote nad 100 °C.

 Vyskytuje sa v potravinách:mrkva, melón, šalát, brokolica, špenát, marhuľa, rybí tuk… V menšom množstve: mlieko, tučné ryby, čerešne a iné.

Nedostatok vitamínu ACharakteristickým prejavom nedostatku vitamínu A, sú ochorenia zrakových orgánov napr. xeroftalmia (rohovatenie a vredovatenie rohovky) či hemeralopia (šeroslepota)

Nadbytok vitamínu ANa rozdiel od vitamínu C sa vitamín A nevylučuje. Vo vysokých dávkach je vitamín A toxický, opatrnosti je treba hlavne v tehotenstve, kedy poškodzuje správny vývoj končatín.Prejavy – nevoľnosť a vracanie, apatia, suchá pokožka, vypadávanie vlasov, poruchy videnia, krvácanie, bolesti kĺbov.

Doporučená denná dávkado 900 μg (dospelý muž)do 700 μg (dospelá žena)

------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Vitamín D

Pomáha absorbovať a transportovať kalcium a fosfor. Spevňuje zuby a kosti, zvyšuje odolnosť. Nedostatok spôsobuje krivicu, deformácie kostí, kazenie zubov, osteomaláciu. Nadmerný príjem vitamínu D spôsobuje nechutenstvo, chudnutie, polyúriu a poškodenie obličiek. 

Vitamín E

Ochraňuje štruktúru bunky, zlepšuje účinok vitamínu A, urýchľuje hojenie, má antioxidačné účinky, pomáha tvorbe červených krviniek. Jeho nedostatok spôsobuje hemolýzu červených krviniek, anémiu, opuchy a poškodenia kože. Je relatívne netoxický, vyhýbať by sa mu mali diabetici a ľudia s vysokým krvným tlakom. 

Vitamín K

Je dôležitý pri tvorbe štyroch faktorov potrebných na zrážanie krvi. Jeho nedostatok spôsobuje predĺženie doby zrážania krvi, podieľa sa krvácajúcich poruchách. Dávkovanie by nemalo presiahnuť 400 mg denne.

Kyselina listová

Je dôležitá pre rast, tvorbu krvi. Udržiava zdravú kožu a chráni ju pred parazitmi. Jej nedostatok spôsobuje megaloblastickú anémiu, bolestivé opuchy jazyka a hnačku. Nemá žiadnu toxicitu. 

Vitamín B2 (riboflavín)

Je potrebný ako koenzým v metabolizme tukov, cukrov a bielkovín, napomáha rast a reprodukciu a slúži na upevnenie imunity. Je prospešný pre zrak, zdravú kožu a zdravé nechty. Jeho nedostatok spôsobuje „kútiky“, poškodenie zraku a poruchu metabolizmu. 

Vitamín B3 (niacín)

Slúži ako koenzým pri metabolizme tukov, cukrov a bielkovín, udržiava žalúdok a črevá v zdravom stave, pomáha znižovať cholesterol. Jeho nedostatok spôsobuje pelagru s ochorením kože, demenciu a silné hnačky. Pri predávkovaní sa môžu zjaviť dočasne vyrážky. 

Vitamín B6 (pyridoxín)

Stimuluje imunitný systém, potrebný koenzým pri metabolizme tukov, cukrov a bielkovín, pomáha absorbovať B12 a pri činnosti inzulínu, môže pôsobiť ako diuretikum. Jeho nedostatok vedie ku kŕčom, anémii a obličkovým kameňom. Nadmerné množstvo vedie ku nespavosti a k poškodeniu nervov. 

Vitamín B12

Je nepostrádateľný pre tvorbu červených a bielych krviniek, črevných buniek. Zúčastňuje sa na metabolizme tukov, cukrov a bielkovín, udržiava integritu nervového systému, podporuje rast a chuť. Jeho nedostatok spôsobuje megaloblastickú anémiu, malabsorpčný syndróm a degeneráciu periférneho nervového systému so znížením citlivosti a iné problémy – psychóza. 

Začni písať komentár...

Odošli