anibrano
13. jún 2019
177 

Testovanie Rajo chia jogurtové nápoje

Vďaka spoločnosti Rajo som mala možnosť otestovať s svojimi drobcami a manželom jogurtové nápoje Rajo Chia. Jednalo sa o kombináciu všetkých troch príchutí: ananás-mango-pomaranč, jablko-banán-špenát a čučoriedka-ríbezľa. Celkovo sme z každej príchute testovali po 6 ks.

Spoločným znakom týchto jogurtových nápojov je "superpotravina" chia - šalvia hispánska s priemerným podielom cca. 1 %z celkovej objemovej zložky nápoja. Chia predstavovala už v minulosti jednu zo základných zložiek stravy Aztékov. Chia bola Aztékmi preferovaná ako zdroj energie a vytrvalosti s údajnou schopnosťou zasýtenia až na 24 hod. V jej zložení prevládajú omega-3 tuky nad omega-6, veľké množstvo vlákniny, minerálov a stopových prvkov. V tomto kontexte je chia výborným zdrojom energie, ktorá sa uvoľňuje postupne, pomáha zabraňovať odvápneniu kosti a rastu svalovej hmoty. Chia vzhľadom na antioxidanty spomaľuje starnutie, obsah vlákniny napomáha dobrému tráveniu, omega-3 podporuje zdravé srdiečko, a vápnik a fosfor zase zdravie zubov - v skratke superpotravina!

Odporúčaný spôsob konzumácie chia je po jej napučaní vo vodnom roztoku, kde zväčší svoj objem a vytvorí jemný gél, aj z tohoto dôvodu je jej zakomponovanie do jogurtu priam ideálne.

Poďme k celkovému dojmu z nápojov a účinkov - čo sa týka chutí je u všetkých troch príchutí veľmi jemná bez nadbytku cukru, pri príchutí jablko-banán-špenát doznievala po konzumácii na jazyku kyslejšia zložka, ale nekazilo to celkovú vyváženosť chutí. Čo sa týka účinku - pri konzumácii ráno dokonale zahnal nápoj pocit hladu až do obeda, možno so subjektívnym, ale z môjho pohľadu prítomným pocitom energie a aktivity. Pocit pravej ovocnej chutí bol asi najsilnejší pri kombinácii čučoriedka-ríbezľa. Nápoj je pred konzumáciou vhodné pretrepať.

Celkové chuťové vlastnosti nápoja viac vyzneli, keď bol chvíľu vybratý mimo chladničky, došlo k vyrovnávaniu teplôt a nekonzumoval sa úplne studený.

Nápoj testoval aj manžel s našimi deťmi (4 a 2 roky). Ich celkové dojmy boli tiež veľmi poztívne, preto sa u nás nápoje dlho v chladničke neohriali.

Ďakujem spoločnosti RAJO za možnosť otestovať jogurtový nápoj Chia. Môžem ho za seba len a len odporučiť.

#test_rajo_chia #recenzia

Začni písať komentár...

Odošli