ankista
22. jan 2013

Akné a ako na ne.

Čo je to vlastne akné?

Je to je zápalové kožné ochorenie, ktoré sa prejavuje postihnutím kožných tukových žliaz (mazových žliaz), a dochádza pri ňom k upchaniu ich pórov a výsevu vyrážok bežne nazývaných bubáky, pupienky alebo uhry.

Akné sa väčšinou vyskytuje na tvári. Výnimkou však nie je ich výskyt na krku, na chrbte, hrudníku... Akné predstavuje jedno z najčastejších kožných ochorení.

Akné neohrozuje priamo naše zdravie, no pri ťažších formách môže dôjsť až k trvalému zjazveniu kože.

Príčina vzniku akné často spočíva vo zvýšenej aktivite žliaz a zlom odlupovaní pokožky.

Akné sa vyvinie takmer u 85% adolescentov a mladých ľudí vo veku 12 až 24 rokov.  Ale žiaľ, problémy s akné častokrát pretrvávajú aj do tridsiatky.

Vyskytujú sa čierne bodky, biele pupienky, začervenané škvrny, ktoré sa najčastejšie objavujú na tvári a chrbte. Následkom akné môžu vznikať hlboké, ťažko odstrániteľné jazvy. Na akné trpí mnoho mladých mužov i žien, a pre niektorých z nich to znamená veľmi nepríjemný a dlhodobý problém.

Mýty o akné

  • Jeden z najrozšírenejších mýtov sprevádzajúcich akné je, že akné je záležitosťou teenagerov. Bohužiaľ i mnoho dospelých trpí týmto ochorením. Pokiaľ ste mali v puberte akné a neliečili ste ho, mohlo na Vašej pleti zanechať drobné jazvičky. Svojej pleti by ste preto mali venovať potrebnú starostlivosť bez ohľadu na Váš vek.
  • Niektorí ľudia si myslia, že akné je iba fyzický problém. Pokiaľ ale akné na pleti zanecháva jazvy a iné viditeľné následky, ide aj o problém psychický. Veľké množstvo ľudí s týmto ochorením má napríklad oveľa nižšie sebavedomie a sebahodnotenie. Preto, pokiaľ akné trápi aj Vašu psychiku, mali by ste s liečbou akné začať čo najskôr.
  • Opálenie vyčistí pleť. Neexistuje žiadny dôkaz, že opálená pleť je čistejšia. Naopak, pokiaľ sa v lete náruživo vystavujete slniečku, riskujete, že pleť podráždite a spálite. Nehovoriac o tom, že koža nadmerne vystavovaná slnku rýchlejšie starne a častejšie sa vyvíja rakovina kože. Slnečné žiarenie je síce do určitej miery pre organizmus veľmi potrebné, ale kvalitu pleti naozaj neovplyvňuje.
  • Časté umývanie tváre pomáha. Samozrejme, že umývanie tváre ráno a večer je nutné. Ale keď budete až úzkostlivo čistotní a tvár budete drhnúť niekoľkokrát denne, pleť si len podráždite a akné sa vám naopak zhorší. Dermatológovia odporúčajú umývať si tvár dvakrát denne nedráždivým mydlom a kožu potom jemne osušiť.
  • Vypúčanie pupienkov pomáha liečiť akné. Určite to nepomôže, naopak zhoršuje kožný nález, zanecháva hnedé škvrny a jazvy.

Ako prídeme k akné

Vo väčšine prípadov začína akné zápalom tkaniva v okolí mazových žliaz. Pritom samotná  mazová žľaza je počiatočným bodom zápalového procesu, ktorý sa často obmedzuje na mazový kanálik. Tento zápalový proces je často rozdelený do dvoch fáz: prvá je nepriechodnosť mazovej žľazy a tvorba komedónu a druhá je samotný hnisavý proces. Je dôležité si uvedomiť, že silný zápal môže zničiť celú mazovú žľazu.

Pokiaľ je pleť plná pupienkov, zapálených vriedkov a červených bubákov, potom sa s týmto stavom musí bojovať. Je ale potrebné vedieť ako, aby to bol boj s víťazným koncom. Pretože možno na svojej pleti páchame nevedomky zlo, ktoré za zhoršené akné môže.

Ako s akné bojovať

Proti akné sa dá bojovať hormonálnou liečbou, to je ale iná kapitola, ktorou sa tu zaoberať nebudeme.

Starostlivosť zvonka:

     Starostlivosť zvnútra:

       Životný štýl:

         Riešenie problémov prírodnou cestou  - s kozmetikou tianDe

        Kozmetika proti akné z rady Master Herb  má sťahujúce a protizápalové účinky, odstraňuje prebytky kožného mazu. Bylinkové extrakty upokojujú pleť, rýchlo odstraňujú začervenanie a opuchliny. Účinkujú takmer okamžite!!! Kozmetika Master Herb obsahuje:

        • Aloe vera: prírodné antibiotikum, antibakteriálne a protizápalové účinky. Preniká hlboko do pokožky, zvyšuje imunitu, odvádza toxíny.
        • Sladovka: pôsobí protizápalovo, čistí, vybieľuje pokožku, aktivuje výmenu vody a solí, podporuje hojenie rán.
        • Harmanček: zvyšuje imunitu, protizápalový, antialergénny.

        Začni písať komentár...

        Odošli