babkabubko
4. mar 2014

Čo by ste mali vedieť o osviežovačoch vzduchu

Bez osviežovačov vzduchu a aromatických sviečok si už ani nevietme predstaviť obývačku či toaletu, no a už vôbec nie auto. Voňavý vzduch však neznamená zdravý vzduch. Podľa štatistických údajov o zvláštnych odchodoch zo sveta sa zistilo, že za osem rokov spôsobili elektrické osviežovače v USA 200 úmrtí a 1 823 závažných poranení. V roku 2001 sa iba v Spojených štátoch predala neuveriteľná miliarda osviežovačov. Ani Európa nezaostáva a osviežovače vo všetkých podobách majú úspech.

Chemici otestovali 76 výrobkov, ktoré sa na pôde Únie bežne predávajú. Výsledky však boli katastrofálne – 54 z nich obsahovalo karcinogény, benzén a formaldehyd. Mnohé však do vzduchu vylučovali dráždivé látky a alergény. Zo štúdií vyšli najhoršie vonné tyčinky, nasledovali sviečky a elektrické osviežovače. Vonné tyčinky a sviečky púšťajú do vzduchu pri spaľovaní toľko exhalátov, že po dvoch hodinách je vzduch v izbe porovnateľný s rušnou ulicou v dopravnej špičke. Ak si vyberáte sviečky z prírodných produktov, myslite na to, že neškodné látky sa horením menia na polycyklické aromatické uhľovodíky, ktoré majú rakovinové účinky a spôsobujú neplodnosť.
Pri kúpe si pozorne skontrolujte krajinu pôvodu. Pri produktoch z Číny je veľká pravdepodobnosť, že knôt bude vystužený olovom. Vdychovanie olovnatého prášku, ktorý víri vzduchom a následne sa usadí na nábytku v miestnosti, spôsobuje vážne zdravotné problémy najmä deťom. Najčastejšie ide o duševnú poruchu a rastovú retardáciu. Odborníci z Bruselskej univerzity v Londýne zistili, že v domácnostiach, kde sa denne používal osviežovač vzduchu v spreji alebo tuchá či gélová vôňa, až 32% detí trpí hnačkami a sú náchylnejšie na bolesť uší. Matky trpeli vo vyššej miere depresiami a bolesťami hlavy. Výsledky testov sa zhodli v tom, že tehotné ženy a deti do 6 mesiacov by ich nemali dýchať.
Zabudnite na osviežovače, kde je napísané iba : parfum, zahusťovadlo, konzervačná látka, farbivo. Za týmito názvami sa môžu ukrývať vaše zdravotné problémy. Namiesto nich si vyrobte vankúšiky plné byliniek, ktoré porozkladáte po byte.

Začni písať komentár...

Odošli