bally
18. aug 2017
1828 

Popôrodné problémy, o ktorých ženy nerady hovoria

„Už to nejako vydržím, porodím a bude dobre,“ vraví si nejedna tehuľka. Po pôrode ale nemusí byť všetkému koniec. Keď sa k fyzickej a psychickej únave zo starostlivosti o dieťatko pridružia ešte aj zdravotné problémy, môže tento náročný maratón pokračovať ďalšie mesiace.

Nemusí to byť pravidlom, no nejedna žena sa po pôrode stretne s komplikáciami, ktoré ju zaskočia a sú pre ňu natoľko intímne, že sa s nimi len ťažko zdôveruje. S čím je treba po pôrode počítať a ako takéto intímnosti riešiť?

Ach jaj, cvrkla som si

Stáva sa vám, že si pri kýchnutí, zakašlaní alebo smiechu cvrknete? Nemusíte sa vôbec hanbiť, po pôrode je to normálne. Inkontinencia, teda samovoľný únik moču trápi mnohé novopečené mamičky. Súvisí to s oslabením svalov panvového dna, ktorých úlohou je zastavovať močenie. Nehovoriac o tom, že v posledných týždňoch tehotenstva vám bábätko tlačí na močový mechúr a vy musíte stále častejšie behať na toaletu. Pôrod je ďalšou obrovskou záťažou na toto svalstvo, niet sa potom čo diviť, že nám neslúži tak ako má.

Čo s tým?

Kým problém s inkontinenciou neprehrmí, je dobré siahnuť po intímkach, ktoré sú vyrábané špeciálne pre tento účel. Mnohé ženy si pochvaľujú cviky na posilnenie panvového dna.

„U mňa sa ten najľahší stupeň objavil v poslednom trimestri a bojovala som s tým aj po pôrode. V súčasnosti som takmer svoj boj vyhrala. Okrem cvičenia podľa DVD som nosila aj venušine guličky,“ podelila sa o svoju skúsenosť jedna z mamičiek na fóre na Modrom koníkovi.

„U mňa to trvalo po pôrode asi rok. Vyriešila som to nakoniec kombináciou cvičenia na posilnenie panvového dna, klasickými brusnicami a k tomu som si v lekárni kúpila tekvicové tablety,“ pridala sa druhá. „Ja som užívala Femihold, poradil mi to gynekológ. Je to tiež na rastlinnej báze, po asi 2 týždňoch sa mi to postupne upravilo,“ radí ďalšia mamička. Možností, ako s inkontinenciou zatočiť, je viac. Neskrývajte preto tento problém, ale snažte sa ho riešiť. Váš gynekológ vám určite rád poradí, ako na to.

Viac v článku Popôrodná inkontinencia nemusí trvať naveky.

Keď milovanie bolí

Niektoré páry sa do prvého pohlavného styku púšťajú už počas šestonedelia. Ako sa vraví, proti gustu žiaden dišputát. Rozhodne je však pre ženu lepšie, keď sa po pôrode poriadne zotaví a počká, kým sa maternica prirodzene prečistí. Po období šestonedelia už bude dosť času na prvé pokusy, i keď mnohé páry čakajú, až pokým sa rany po nástrihu, natrhnutiu či cisárskom reze úplne nezahoja.

Čo s tým?

Tak či onak, prvý pohlavný styk býva pre ženu veľmi bolestivý. Prečo je to tak? Problémom môže byť nedostatočné zvlhčenie pošvy, čo je najmä u dojčiacich žien úplne prirodzené. Hormón, ktorý má na svedomí tvorbu mlieka, je zároveň zodpovedný za vysušovanie sliznice pošvy. Neostáva iné, než sa s tým zmieriť a do ukončenia dojčenia si pomôcť prípravkami na zvlhčenie intímnych partií.

Dojčenie môže ovplyvniť aj vašu chuť na sex. „Pokiaľ ešte dojčíte, nulová chuť na sex je v pohode. Čítala som o tom článok a pýtala som sa na to aj lekárky. Je to v poriadku, robia to hormóny. Keď skončíte s dojčením, pomaly sa to bude vracať naspäť,“ utešuje ženy na fóre jedna z diskutujúcich.

Horšie je, keď si žena z pôrodnice donesie „výšivku“. A to nielen po cisárskom reze. Nástrihy, natrhnutia a následne šitia po prirodzenom pôrode vedia s partnerským životom poriadne zatočiť. Aj po úplnom zahojení týchto rán bývajú jazvy natoľko citlivé, že sa môžu z času na čas ozvať, napríklad pri menštruácií či pohlavnom styku. Všetko závisí od veľkosti rán, prevedenia šitia a procesu hojenia.

Väčšina problémov však ustúpi do 3 – 4 mesiacov po pôrode a pomôže len poriadna dávka trpezlivosti. V niektorých prípadoch sa dokonca stáva, že nesprávnym popôrodným šitím dôjde k zúženiu pošvového vchodu. Tento problém by sa mal ale po niekoľkých milovaniach upraviť aj sám. V opačnom prípade ho treba riešiť chirurgicky.

„Bolesti pri sexe mám ešte stále a ide ma trafiť šľak, lebo tá bolesť nastáva pri mojej obľúbenej polohe. Takže už viac ako pol roka nemám obľúbenú polohu. O menštruácii nehovoriac, vždy ma prekvapí, raz je, inokedy nie je,“ zdôverila sa mamička na fóre a druhá sa k nej pridáva: „Čo sa týka sexu, stále to bolí. No s pomocou lubrikačného gélu to ide lepšie. Pripadám si pri prvých pohyboch ako panna. No a okrem toho je chuť na sex nulová.“

Ach, tie hemoroidy

Svrbenie, pálenie, bolesť, či dokonca krv na toaletnom papieri sú jasným signálom toho, že vám pôrod dopomohol k hemoroidom. Pri vonkajších hemoroidoch si dokonca môžete nahmatať hrbolčeky v oblasti konečníka. Aj ženy, ktoré predtým tento problém nepoznali, k nemu môžu pri tlačení na pôrodnom sále ľahko prísť. Tlak na konečník je počas pôrodu natoľko veľký, že môže dôjsť k zväčšeniu žíl a zdureniu v okolí análneho otvoru. „Hemoroidy sa mi občas vrátia, niekedy aj každý mesiac. Ísť po pôrode na záchod? Katastrofa! Neraz som si poplakala,“ spomína na čas po pôrode jedna z mamičiek na fóre.

Čo s tým?

Vo väčšine prípadov zmiznú hemoroidy už do niekoľkých týždňov po pôrode. Pokiaľ tomu tak nie je, na mieste je konzultácia s lekárom. Pomôcť si môžete úpravou stravy, aby ste predišli zápcham. Nenoste ťažké bremená a pri bolestiach počas sedenia si zaobstarajte špeciálny vankúš. V lekárni sa opýtajte na prípravky vhodné pre tento typ problému, napríklad maste, kúpele z dubovej kôry a podobne. Dôležité je tiež nezanedbať hygienu po každej veľkej potrebe. Nemusí ísť hneď o sprchu, postačí aj navlhčený toaletný papier.

„Ísť na wc je pre mňa nočná mora. Mám aj vonkajšie aj vnútorné hemoroidy. Dávala som si čípky, trochu zabrali, ale málo. U lekára som nebola,“ zverila sa diskutujúca na fóre. „Mňa trápia po pôrode tiež len hemoroidy. Vyskúšala som čípky aj mastičky, ale zabralo mi to len dočasne,“ pridáva sa druhá.

A to nie je všetko...

Niektoré ženy už na druhý deň nevedia, že vôbec rodili, iné zaplatia krutú daň za to, že sa stali mamami. Inkontinencia, hemoroidy, či bolestivý sex sú len zlomkom toho, čo ženy po pôrode riešia. Bolesti kĺbov, zubov, bolesť v podbrušku, ktorú má na svedomí sťahovanie maternice, zhoršenie kŕčových žíl, nadmerné vypadávanie vlasov v dôsledku hormonálnych zmien, problémy s pleťou, rozhádzaný menštruačný cyklus, diastáza brušných svalov, časté nutkanie na močenie, v ojedinelých prípadoch aj neschopnosť udržať stolicu či vetry, ... Ženy to skrátka po pôrode nemajú vôbec ľahké.

No nech už je zotavovanie akokoľvek náročné, asi žiadna z nás neoľutovala, že sa na to dala a pri pohľade na toho malého človiečika si povie, že to všetko naozaj stojí za to.

Foto: pixabay.comfreepik.com

#zdravie_choroby

Začni písať komentár...

Odošli