bally
27. apr 2017
2743 

Detský strach z kakania porazíte len trpezlivosťou

A je to tu! Zase potrebuje kakať a len behá a plače, alebo sa uteká skryť do izby, no ani za svet si nesadne na nočník, aby to šlo z bruška von. Trvá to už dlhé mesiace a vy sa stále pýtate, prečo má z toho takú traumu, a kedy vlastne nastal ten zlom? Trauma z kakania nie je nič ojedinelé a trpí ňou veľa detí, dokonca aj takých, ktoré už s plienkou dávno skoncovali. Ako si s tým poradiť?

Čo sa v tej malej hlávke udeje, že nastane takýto blok? Najčastejšie za tým stojí zlá skúsenosť s tvrdou stolicou. Stačí jedno bolestivé vyprádzňovanie a problém môže byť na svete. 

Odborníci tiež nie nadarmo upozorňujú na to, že kakanie sa pred deťmi nemá spájať s negatívnymi pocitmi. Nikdy preto pred dieťatkom nehovorte: "Fuj, to smrdí! Fuj, ty si sa pokakal! Pozri, aké škaredé a smradľavé hovienko." Skrátka sa vyvarujte čohokoľvek, čo by mohlo v dieťati vyvolať pocit, že kakanie je zlé, inak sa to môže obrátiť proti vám.

Čo asi drobec prežíva?

Máte pocit, že robíte všetko správne. Neustále sa s ním rozprávate o tom, že kakanie je normálne, všetci to robíme a nič na tom nie je, jednoducho to treba dostať von a hotovo. Čo na tom nechápe? Skúsili ste sa ale niekedy pozrieť na tieto rozhovory aj z jeho strany? Sadnete si večer so svojou polovičkou k filmu a začnete sa baviť o tom, že dnes ste sa nemohli vyprázdniť a rozoberáte túto tému deň čo deň? Sadnete si na záchod a vôbec vám nevadí, že sa pri tom na vás pozerá aj druhý člen domácnosti? Keď vám je v práci treba, už sa tešíte, ako si sadnete na záchod a váš kolega z vedľajšej kabínky si vypočuje všetky tie zvuky, pretože je to normálne a prirodzené? To asi nie! Veľká potreba je veľmi intímna nielen pre dospelý, ale aj pre deti a preto by sme mali k tomuto problému podľa toho aj pristupovať.

Na každého iný meter

Už ste sa veľakrát presvedčili, že to, čo funguje u vašej kamarátky, u vás doma nezaberá. A inak to nebude ani v tomto prípade. Svoje dieťatko poznáte najlepšie, preto zvážte, ktorou cestou sa chcete vydať a nechajte sa inšpirovať radami mám, ktoré si prežili to isté.

1. Vysvetľovať a pochopiť

Drobec by mal vedieť, že na vyprázdňovaní nie je nič zlé, robia to všetci, a aby bolo bruško zdravé, treba kakať pravidelne, každý deň. Že ho to minule bolelo neznamená, že bude bolieť aj teraz. Všetko toto by sa mu malo dostať do ušiek, neopakujte mu to ale každý deň, alebo nebodaj aj niekoľkokrát za deň. Stačí, ak mu to sem-tam pripomeniete. Pomôcť vám môžu aj knižky pre deti, ktoré boli napísané špeciálne na tému kakania.

2. Úprava stravy

Pri probléme s tvrdou stolicou je potrebné dbať na to, aby bola strava bohatá na vlákninu a dieťatko pilo veľa tekutín. Výborné sú sušené slivky alebo šťava zo slivkového kompóta, či jablkové džúsy, ktoré nutkanie na záchod podporia.

3. Motivovať  a odmeňovať

Sú deti, ktoré najlepšie reagujú na odmeny. Ak je to aj váš prípad, vyskúšajte to aj pri stolici. Môžete si ísť napríklad kúpiť nočník do obchodu, aby si dieťatko vybralo taký, ktorý sa mu páči. Nalepte si nálepku za každé kakanie bez plaču, potešte sa nejakou sladkou dobrotou, alebo si vymyslite systém, že po určitom počte kakaní na nočník pôjdete kúpiť väčšiu odmenu, po ktorej už dlhšie túži. Pomôcť vám môžu aj dobré víly, zvieratká, či iné rozprávkové postavičky, ktoré vám budú odmeny nosiť alebo nechávať niekde v izbičke.

4. Nechať to tak

Môžete mať pocit, že keď tento problém odignorujete, akoby ste tým vyjadrili tichý súhlas. Nie je to ale celkom tak. Psychológovia sa zhodujú, že trauma z kakania je len v hlave a dieťatko potrebuje čas, aby na to samé prišlo. Nerozprávajte o tom pred ním ani s druhými ľuďmi. Začne si o to viac uvedomovať, že je to problém a bude tým na seba upútavať pozornosť. Keď sa pokaká, bez slova ho umyte, prezlečte, prípadne mu môžete s kľudom povedať, že by to bolo lepšie do nočníčka a viac nič. Možno budete prekvapená, keď si o pár dní samé sadne na nočník a celé tie mesiace trápenia už budú len minulosťou.

5. Lieky a návšteva lekára

Niektoré mamičky sa uchyľujú k tomu, že deťom podávajú lieky proti zápche, čo síce môže podporiť kakanie u dieťatka, ktoré už nebolo na "veľkej" niekoľko dní, no blok v hlave to neodstráni. Ak si už naozaj neviete rady a máte pocit, že ste vyskúšali skutočne všetko, skúste sa poradiť s odborníkmi. 

Prečítajte si viac konkrétnych tipov od mamičiek

#zdravie #stolica #vyprazdnovanie #nocnik #kakanie

Foto: flickr.com

tak môžem povedať , že u nás kakanie do záchodu a nočníka bola trauma donedávna a to mal malý v marci 4 roky, zadržiaval stolicu a v spánku som mu dávala plienky lebo by som mala každý deň všetko dokadené bola som zúfala, vysvetľovala som, spravila som motivačnú tabuľku s nálepkami na cikanie a kakani e cikaie išlo jedna radosť od začiatku ale kakanie ani za svet a to som mu mohla sľúbiť hory doli :( až som pohla rozumom a kúpila som glycerinové čipky dala som mu jednu do cca 20 minut preskakoval z nohy na nohu, že sa mu dá kakať ale on nejde a pod. ale už som videla, že to je na krajíčku tak som mu podsunula nočníček a hvienko bolo na svete bez plaču a kriku a sa mu to páčilo a bol hrdý na seba, že to zvládol na druhý deň opäť chce sa mu kakať ale nechcel na nočník tak opäť čípka a znovu ten istý priebeh ale s tým, že nočníček si podsunul sám opäť šťastný vychválila som do neba 🙂 na tretí deň bez čípky iba vidím ako beží do kúpeľne pre nočník a smerom do izby... nechala som ho samého a čo sa stalo? mladý pánko zakričal maminka ja som sa sám vykakal 🙂 išla som sa pozrieť a neverila som vlastným očiam 🙂 celá šťastná, že sme vyhrali boj s kakaním vďaka dvom čípkam, kt.ho presvedčili , že kakanie nebolí pokiaľ kaká každý deň ( keďže to zdržiaval mal určite tvrdšiu stolicu preto asi aj odmietal kakať ) .čo sa týka čípky vôbec mu stolicu nezriedilo iba zmäkčilo čo som bola rada, že sa nenelakal ešte aj toho, že t z neho vyšplechne...toto by som poradila každej maminke čo sa trápili pomaly 3 roky s kakaním, nemusí to na každého platiť ale na nášho to sadlo a ľutujem, že som toto nevyskúšala skôr a to som dávala aj probiotika atď..

27. apr 2017

my sme sa tym trapili skoro 2 roky, vyskusali sme kadeco, fakt pomohla len trpezlivost, aj ked niekedy som aj tu trpezlivost stracala a neverila ze sa to niekedy podari a dnes moja slecna kaka uz v pohode :D

27. apr 2017
Komentár bol odstránený
27. apr 2017

Ze " niektore mamicky sa uchyluju....." ach..
Tak neviem co je spravne ked dieta nema stolicu 10 dni...

27. apr 2017
28. apr 2017

Aj my mame problem s kakanim
Po odplienkovani,dovtedy kazdy den do plienky,potom raz za 4-5dni.A to aku traumu mala,az ju napinalo na vracanie..Ale my nemozme nic mliecne mozno aj preto.Ale uz viem ze ked jej dam jablcko,alebo jablk.dzus bezi hned.Probiotika davam od narodenia.A Mudr.Mi dala sice sirup ale nedala som ho obsahuje totiz laktozu.Ale poradila olivovy olej na lyzicku a to ju pohne aj tepla vaňa;)

28. apr 2017

Tiez som si tym presla so synom 2r..Nastastie to netrvalo dlho..cca1 mesiac no i tak je to velmi stresujuce ci pre rodica ci pre dieta,ta bezmocnost ,vsetko co sa da robime no i tak to nema efekt...dodones neviem pricinu preco sa to stalo a verim,ze s ato ani nezopakuje..
A ano som z tych kt.vyskusali aj tzv.lieky..Bola to len Laktuloza kt.nesposobi hnacku ale zmakci stolicu a viac nutka na velku..Po 3 dnoch podavania ked zacal svoj tradicny spickobeh po celom dome sprevadzany vykrikmi a placom,,kakooo kakooo" som ho posadila na nocnik pridrzala a povedal,ze je to v poriadku ,ze kako chce ist z bruska von a musi ho pustit....no cuduj sa svete vykakal sa a na druhy den si sam sadol na nocnik a uz bez placu a stresu..odvtedy mame pokoj....ale ano zakladny faktor je trpezlivost..

29. apr 2017

Začni písať komentár...

Odošli