brezovska
    8. jún 2017    Čítané 1899x

    Ako predísť traume z kakania a čo robiť, keď už ju dieťa má

    Keď rodičia privykajú dieťa na nočník alebo toaletu, nevedomky sa dopúšťajú mnohých cbýb, z čoho môže neskôr vzniknúť trauma z kakania. 

    Základné pravidlo znie: Nestresujte. Z neurologického hľadiska je dieťa zrelé na nočník až od 21. mesiaca, keď dokáže vedome zadržať moč a stolicu. Skoré posádzanie na nočník môže byť pre dieťatko traumatizujúce.

    Keď dieťa urobí vo svojom živote veľký krok, akým chodenie na nočník určite je, môžu náhle nastať určité problémy. Dieťa sa zľakne, napr. aj toho, že nekaká do  plienok. Rodičom pripadá strach ako banalita, ale dieťa nezdieľa tento názor. Skúste mu ponúknuť svoju náruč a poskytnite mu oporu a zostaňte pokojní. 

    Môže sa stať, že po nepríjemnej príhode s kakaním sa dieťa zasekne a odmieta kakať. Najdôležitejšia zásada znie: Vydržať, nekričať na dieťa a neobviňovať ho. Tento problém by sa však nemal stať najdôležitejším bodom celého dňa. Pokiaľ chce dieťa kakať radšej do plienky, než do nočníka, skúste mu vyhovieť.


    Nestihlo? Nevadí
    Ak vaše dieťa nestihne dobehnúť na nočník, nevyjadrujte sa o tejto nehode hanlivo a dbajte na to, aby to nerobil nikto z rodiny. Radšej dieťa vždy pochváľte za jeho úspechy.

    Kolotoč okolo problémov s kakaním sa totiž začína vtedy, keď dieťa stolicu zadržuje, než by šlo na nočník alebo na toaletu.


    Motivujte

    Ak dôjde k nehode, dieťa netrestajte a radšej ho povzbuďte. Veď druhý pokus možno už bude úspešný.

    Skúste rovno WC

    Ak má vaše dieťa problém s kakaním do nočníka, skúste ho privykať rovno na toaletu a používajte menšie sedadlo na misu. Dieťa sa však môže báť hĺbky misy, hluku splachovanej vody, neistého sedenia. Pod nohy mu podložte malú stoličku alebo schodík. Dávajte dieťa na wc v pravidelnom čase, udržujte uvoľnenú atmosféru a tvárte sa pokojne. Nevenujte problémom s vylučovaním nadmernú pozornosť. Zvyšovanie pozornosti vedie k zablokovaniu a problematickému vyprázdňovaniu.

    Asi 1 z 5 detí sa odmieta vykakať. Príčiny môžu byť rôzne – zápcha, nepríjemné poznámky na nehody dieťaťa, zmeny v živote dieťaťa. Nevystavujte dieťa hanbe, dbajte na stravu s vlákninou a pitný režim, na odporúčanie lekára môžete použiť preháňadlo.


    Náš tip:
    Dieťaťu, ktoré má problémy s kakaním môžete pomôcť rozprávkami a knižkami na tému kakanie. Sú odľahčené a vtipné, s peknými ilustráciami.

    Foto: pixabay.com

    bally
    27. apr 2017    Čítané 2735x

    Detský strach z kakania porazíte len trpezlivosťou

    A je to tu! Zase potrebuje kakať a len behá a plače, alebo sa uteká skryť do izby, no ani za svet si nesadne na nočník, aby to šlo z bruška von. Trvá to už dlhé mesiace a vy sa stále pýtate, prečo má z toho takú traumu, a kedy vlastne nastal ten zlom? Trauma z kakania nie je nič ojedinelé a trpí ňou veľa detí, dokonca aj takých, ktoré už s plienkou dávno skoncovali. Ako si s tým poradiť?

    Čo sa v tej malej hlávke udeje, že nastane takýto blok? Najčastejšie za tým stojí zlá skúsenosť s tvrdou stolicou. Stačí jedno bolestivé vyprádzňovanie a problém môže byť na svete. 

    Odborníci tiež nie nadarmo upozorňujú na to, že kakanie sa pred deťmi nemá spájať s negatívnymi pocitmi. Nikdy preto pred dieťatkom nehovorte: "Fuj, to smrdí! Fuj, ty si sa pokakal! Pozri, aké škaredé a smradľavé hovienko." Skrátka sa vyvarujte čohokoľvek, čo by mohlo v dieťati vyvolať pocit, že kakanie je zlé, inak sa to môže obrátiť proti vám.

    Čo asi drobec prežíva?

    Máte pocit, že robíte všetko správne. Neustále sa s ním rozprávate o tom, že kakanie je normálne, všetci to robíme a nič na tom nie je, jednoducho to treba dostať von a hotovo. Čo na tom nechápe? Skúsili ste sa ale niekedy pozrieť na tieto rozhovory aj z jeho strany? Sadnete si večer so svojou polovičkou k filmu a začnete sa baviť o tom, že dnes ste sa nemohli vyprázdniť a rozoberáte túto tému deň čo deň? Sadnete si na záchod a vôbec vám nevadí, že sa pri tom na vás pozerá aj druhý člen domácnosti? Keď vám je v práci treba, už sa tešíte, ako si sadnete na záchod a váš kolega z vedľajšej kabínky si vypočuje všetky tie zvuky, pretože je to normálne a prirodzené? To asi nie! Veľká potreba je veľmi intímna nielen pre dospelý, ale aj pre deti a preto by sme mali k tomuto problému podľa toho aj pristupovať.

    Na každého iný meter

    Už ste sa veľakrát presvedčili, že to, čo funguje u vašej kamarátky, u vás doma nezaberá. A inak to nebude ani v tomto prípade. Svoje dieťatko poznáte najlepšie, preto zvážte, ktorou cestou sa chcete vydať a nechajte sa inšpirovať radami mám, ktoré si prežili to isté.

    1. Vysvetľovať a pochopiť

    Drobec by mal vedieť, že na vyprázdňovaní nie je nič zlé, robia to všetci, a aby bolo bruško zdravé, treba kakať pravidelne, každý deň. Že ho to minule bolelo neznamená, že bude bolieť aj teraz. Všetko toto by sa mu malo dostať do ušiek, neopakujte mu to ale každý deň, alebo nebodaj aj niekoľkokrát za deň. Stačí, ak mu to sem-tam pripomeniete. Pomôcť vám môžu aj knižky pre deti, ktoré boli napísané špeciálne na tému kakania.

    2. Úprava stravy

    Pri probléme s tvrdou stolicou je potrebné dbať na to, aby bola strava bohatá na vlákninu a dieťatko pilo veľa tekutín. Výborné sú sušené slivky alebo šťava zo slivkového kompóta, či jablkové džúsy, ktoré nutkanie na záchod podporia.

    3. Motivovať  a odmeňovať

    Sú deti, ktoré najlepšie reagujú na odmeny. Ak je to aj váš prípad, vyskúšajte to aj pri stolici. Môžete si ísť napríklad kúpiť nočník do obchodu, aby si dieťatko vybralo taký, ktorý sa mu páči. Nalepte si nálepku za každé kakanie bez plaču, potešte sa nejakou sladkou dobrotou, alebo si vymyslite systém, že po určitom počte kakaní na nočník pôjdete kúpiť väčšiu odmenu, po ktorej už dlhšie túži. Pomôcť vám môžu aj dobré víly, zvieratká, či iné rozprávkové postavičky, ktoré vám budú odmeny nosiť alebo nechávať niekde v izbičke.

    4. Nechať to tak

    Môžete mať pocit, že keď tento problém odignorujete, akoby ste tým vyjadrili tichý súhlas. Nie je to ale celkom tak. Psychológovia sa zhodujú, že trauma z kakania je len v hlave a dieťatko potrebuje čas, aby na to samé prišlo. Nerozprávajte o tom pred ním ani s druhými ľuďmi. Začne si o to viac uvedomovať, že je to problém a bude tým na seba upútavať pozornosť. Keď sa pokaká, bez slova ho umyte, prezlečte, prípadne mu môžete s kľudom povedať, že by to bolo lepšie do nočníčka a viac nič. Možno budete prekvapená, keď si o pár dní samé sadne na nočník a celé tie mesiace trápenia už budú len minulosťou.

    5. Lieky a návšteva lekára

    Niektoré mamičky sa uchyľujú k tomu, že deťom podávajú lieky proti zápche, čo síce môže podporiť kakanie u dieťatka, ktoré už nebolo na "veľkej" niekoľko dní, no blok v hlave to neodstráni. Ak si už naozaj neviete rady a máte pocit, že ste vyskúšali skutočne všetko, skúste sa poradiť s odborníkmi. 

    Prečítajte si viac konkrétnych tipov od mamičiek

    Foto: flickr.com