Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    oxiba
    Správa bola zmenená    16. dec 2023    

    Nasa dedinka z dielne ikea (hotove upecene diely). Ulepeni az za usami, perlicky vsade... sranda bola zlepit ich, zazrak ze stoja 😁

    oxiba
    Správa bola zmenená    19. aug 2023    

    Vsade naokolo rastie nadherny rozmarin. Tak si vravim chcelo by to nieco ine ako zvycajne. Na instagrame na mna vybehol recept na focacciu a bolo rozhodnute. Moja prva focaccia ever.
    Dnes rano upecena. Myslim, ze moze byt 🙂

    (2 fotky)
    oxiba
    Správa bola zmenená    16. sep 2022    

    Nove food blogy, ktore stoja za prelúskanie, normalne som vyhladla pri ich prezerani😁:
    www.neplechanaplechu.cz
    www.karolinafour.cz
    www.zasadnezdrave.cz

    😂😂😂

    oxiba
    9. mar 2022    

    🙈

    oxiba
    Správa bola zmenená    3. dec 2019    

    Ako na zdobenie perníčkov - podrobný postup 🙂

    https://www.apetitonline.cz/recept/pernicky-s-b...

    oxiba
    Správa bola zmenená    24. sep 2019    

    Nadhera

    Nas coskoro 12 rocny borec mal vcera svoj prvy emotivny pubertalny prejav. Zatial sme to bez ujmy ustali, akurat som si neodpustila poznamku/zamyslenie:"Kde sa podelo to moje rozumne bystre dieta, takehoto ta nepoznam." Mensi (6r.) to vsetko pozoroval, podisiel ku mne a uplne vazne mi vravi:"Vies mamka, stava sa, ze si ludia udru silno hlavu a na vselico zabudnu. Asi si len niekde udrel hlavu."🤔🙂

    oxiba
    2. mar 2018    Čítané 6899x

    Med - ako vlastne vzniká (z netu)

    Ako včely vyrábajú med? Kde vzniká? Med máme od včiel - ale ako vzniká?

    Ako to ty včely robia??

    1. Zbieranie nektáru

    Med vzniká z nektáru (zozbieranej sladkej šťavy kvetín), alebo z medovice (zo stromov). Včela nasaje nektar či medovicu do medového vačku. Medový vačok je od žalúdka oddelený chlopňou, takže je zaručené, že nemôže dôjsť k natráveniu.

    2. Predanie sladiny mladším

    Včela priletí k úľu a tam predá „náklad" nektáru či medovice sosákom mladšej včele (každá včela má svoju úlohu), takto je sladina niekoľkokrát prehltnutá a vyvrhnutá - každá včela tým pridá i enzýmy a aminokyseliny zo svojich žliaz a zároveň dochádza k odparovaniu vody. Keď je týmto procesom „med" dostatočne zahustený (asi na cca 30 % vody) je uložený do šesťhrannej včelej bunky.

    3. Odparovanie

    K odparovaniu dochádza tiež z dôvodu vysokej teploty v úli, kde je cca 35 °C. Mávaním krídel včiel je vytváryný neustálý prúd vzduchu, ktorý odvádza prebytočnú vodu hlavným vchodom z úľu von. Keď dosiahne vlhkosť medu cca 17 % vlhkosti, je v bunkách zaviečkovaný= zakonzervovaný. Včely dokážu nektár vysušiť zo 70 % na 17 %.

    4. Prečo to včely robia?

    Včely ukladajú med kvôli prežitiu v priebehu zimy. Priemerné včelstvo spotrebuje počas zimy asi 15 - 20 kg medu. Behom celého roka je to cca 70 kg medu. Včelár včelám odoberie okolo 20 - 70 kg medu, preto sa pred zimou včely zakrmujú cukorným roztokom.

    Zdroj: https://www.pleva.cz/a/jak-vcely-vyrabeji-med-kde-vznika

    Prave som docitala tuto knihu, odporucam👍. Po jej precitani si tiez pozrite film Wadjda (cely je na youtube s cz titulkami). Som rada, ze zijem v "chudobnej" strednej Europe a nie bohatej Saudskej Arabii.