Vyborny clanok: Slovensko je krajina nestastnych manzelstiev...
Pomerne casto sa tu riesi tema partnerske problemy, ponizovanie, podvadzanie rozvod - ako sa s tym vysporiadat, mozno to niekomu pomoze.
Lindex - pozor na možnosť poranienia/ otvorené bezpečnostné čipy!!!
Vcera som prvy x v zivote plakala pri nakupovani.
Pozerala som synovi ciapky v predajni Lindex a vtom som zacitila v ruke obrovsku bolest. Netusila som co sa stalo, kym som neotvorila dlan - priamo pod palcom, v tom svalnatom brusku mi prebodol ruku nezatvoreny bezpecnostny cip. Prebodlo mi to sval asi az ku kosti. Taka bolest, ze mi hned zacali stekat slzy po tvari.
Predavacka hned utekala po lekarnicku, nakolko mi ruka krvacala, tak mi ju chcela celu obvazovat. Ospravedlnovala sa, ze sa im to stava pomerne casto.
Davajte si pozor, nech nepridete k bolestivemu urazu ako ja. Ani nechcem pomysliet, co by sa mohlo stat, ak by si tu ciapku niekto skusal.
Siet Lindex som kontaktovala, nech sa to uz viac nikomu nestane. Foto je ilustracne, oni pouzivaju take klobuciky.
Nove food blogy, ktore stoja za prelúskanie, normalne som vyhladla pri ich prezerani😁:
www.neplechanaplechu.cz
www.karolinafour.cz
www.zasadnezdrave.cz
Ako na zdobenie perníčkov - podrobný postup 🙂
Nas coskoro 12 rocny borec mal vcera svoj prvy emotivny pubertalny prejav. Zatial sme to bez ujmy ustali, akurat som si neodpustila poznamku/zamyslenie:"Kde sa podelo to moje rozumne bystre dieta, takehoto ta nepoznam." Mensi (6r.) to vsetko pozoroval, podisiel ku mne a uplne vazne mi vravi:"Vies mamka, stava sa, ze si ludia udru silno hlavu a na vselico zabudnu. Asi si len niekde udrel hlavu."🤔🙂
Med - ako vlastne vzniká (z netu)
Ako včely vyrábajú med? Kde vzniká? Med máme od včiel - ale ako vzniká?
Ako to ty včely robia??
1. Zbieranie nektáru
Med vzniká z nektáru (zozbieranej sladkej šťavy kvetín), alebo z medovice (zo stromov). Včela nasaje nektar či medovicu do medového vačku. Medový vačok je od žalúdka oddelený chlopňou, takže je zaručené, že nemôže dôjsť k natráveniu.
2. Predanie sladiny mladším
Včela priletí k úľu a tam predá „náklad" nektáru či medovice sosákom mladšej včele (každá včela má svoju úlohu), takto je sladina niekoľkokrát prehltnutá a vyvrhnutá - každá včela tým pridá i enzýmy a aminokyseliny zo svojich žliaz a zároveň dochádza k odparovaniu vody. Keď je týmto procesom „med" dostatočne zahustený (asi na cca 30 % vody) je uložený do šesťhrannej včelej bunky.
3. Odparovanie
K odparovaniu dochádza tiež z dôvodu vysokej teploty v úli, kde je cca 35 °C. Mávaním krídel včiel je vytváryný neustálý prúd vzduchu, ktorý odvádza prebytočnú vodu hlavným vchodom z úľu von. Keď dosiahne vlhkosť medu cca 17 % vlhkosti, je v bunkách zaviečkovaný= zakonzervovaný. Včely dokážu nektár vysušiť zo 70 % na 17 %.
4. Prečo to včely robia?
Včely ukladajú med kvôli prežitiu v priebehu zimy. Priemerné včelstvo spotrebuje počas zimy asi 15 - 20 kg medu. Behom celého roka je to cca 70 kg medu. Včelár včelám odoberie okolo 20 - 70 kg medu, preto sa pred zimou včely zakrmujú cukorným roztokom.
Zdroj: https://www.pleva.cz/a/jak-vcely-vyrabeji-med-kde-vznika