bally
24. aug 2017
2222 

Pretáčam sa sám alebo čo robiť, keď to nejde!

Ach, tie tabuľky. Nejedna z nich máme hlavu v smútku, najmä keď sa nám zdá, že rozdiel medzi schopnosťami bábätka a tabuľkovému vývinu je až príliš veľký. Spravidla by sa mal drobček začať sám pretáčať v období medzi štvrtým a šiestym mesiacom. Čo ale v prípade, že sa tak nedeje? Je naozaj dôvod na paniku? Aké skúsenosti majú so svojimi ratolesťami iné mamičky?

Každé dieťatko je iné. Kým jedno začne chodiť už vo svojich deviatich mesiacoch, druhé sa odhodlá pustiť až v roku a pol. Podobné je to aj s pretáčaním na bok či bruško. „Dcérka sa otočila, keď mala cca 3 mesiace. Ale potom sa asi zľakla, tak dlho nič. Pretáčala sa už v 4. – 5. mesiaci. Ale staršia sa pretáčať nechcela a aj chodiť začala, keď mala rok a 1 – 2 mesiace,“ potvrdzuje salma22 v diskusii na Modrom koníkovi.

Podobnú skúsenosť so svojimi deťmi má aj onga1312: „Moja malá má skoro 3 týždne, drží už hlavičku a otáča ju. Spinkávať chce len na brušku, čo o prvom lenivcovi nemôžem povedať. Síce má už skoro 7 rokov, ale od malinka bol lenivý na všetko.“ Každé bábätko na to musí skrátka prísť samé a vaše obavy to nijako neurýchlia. Dôležité je nenechávať bábätko bez dozoru na posteli, gauči alebo prebaľovacom pulte. Aby ste neboli prekvapená, keď sa po prvýkrát pretočí práve v tejto nevhodnej chvíli.

Ako sú na tom iné bábätká?

„Moje dvojtýždňové dievčatko sa dnes otočilo celým telíčkom na pravú, potom aj na ľavú stranu. Neverili sme vlastným očiam,“ zdôverila sa na fóre nikoletka_h.

„Otočiť áno, ale nie pretočiť. Moji sa pretočili prvýkrát v 4. mesiaci, keď som prestala naširoko baliť,“ vysvetľuje xenicka13.

„Naša sa začala otáčať na bok v piatom mesiaci a potom hneď aj na bruško. Moja segra má šikovné bábo, otočiť na bok sa vedela v treťom mesiaci,“ zapája sa do diskusie glowix.

„Náš drobec sa dokázal otočiť z bruška na chrbát už na začiatku druhé mesiaca. Len potom nabral na váhe a teraz mu to už nejde, lebo je ťažší, ale dotrénujeme (teraz má 3 mesiace aj kúsok),“ píše snehuliacka.

Pretáčanie môže bábätku sťažiť viacero vecí, či už je bucľatejšie, naobliekané, alebo leží len na nevhodnom povrchu. „Presne si nepamätám, ale aj moja dcéra sa začala skoro otáčať na bok. Boli horúčavy, keď sa narodila, a tak sme ju skoro vybrali z perinky a do dnešného dňa vie všetko skôr, ako píše odborná literatúra. Otočila sa na brucho pred 3. mesiacom,“ zdôverila sa rose1988.

Keď sa pretáčanie nedarí

Niektoré bábätka majú tabuľky proste „na háku“ a idú si po svojom. Svoje o tom vie aj polana: „Moja dcérka bude mať 6 mesiacov a ešte sa neotáča. Mám 3 deti a myslím, že je to individuálne. Nebojte sa, každé bábätko sa určite otočí, keď príde správny čas, a keď zistí, že to potrebuje. Hrajte sa s nimi tak, že ich akože gúľajte z jednej strany na druhú.“

Kvietocek7 sa zveruje, že u nich to tiež prišlo neskôr: „Naša malá sa nevedela v 6. mesiaci otočiť. Tuším, že prvýkrát sa otočila až v 8. mesiaci. Takže nič moc sa hádam nedeje. Na brušku byť nechcela – také malé trápeníčko, ale po čase som pochopila, že to veľmi pomohlo. Teda na bruško, aj keď pomenej, ale častejšie. Tiež je výborné plávanie a cvičenie na fit lopte.“

Čo teda robiť, keď to nejde? Na fóre sme pre vás našli zopár zaujímavých tipov. „My sme sa s tým otáčaním riadne natrápili, tak som nakukla do tejto témy. Zháňala som informácie kade-tade, čo máme robiť. My sme síce trochu komplikovaní, lebo sme predčasniaci a okrem toho máme znížené svalové napätie, ale cvičili sme ostošesť. Takže moje rady:

  1. Čo najviac dávať na bruško – posilní to svaly na chrbátiku a brušku, ktoré musia byť pevné, aby sa dieťatko začalo otáčať. Väčšinou sa neskoro otáčajú deti, ktoré sú neradi na brušku. Aspoň ja mám ten pocit.
  2. Kúpiť zaujímavú blikajúcu, svietiacu, hrajúcu hračku a dávať ju na hranie len pri nacvičovaní otáčania, teda položiť vedľa dieťatka, zapnúť a snažiť sa nalákať dieťa, nech sa otočí.
  3. Dieťatko dať na mäkkú podložku na chrbátik, preložiť nožičky ako keby v členkoch cez seba a pomaly, plynulo prevrátiť dieťatko na bruško, otočiť naspäť a znova. Potom na druhú stranu. A tak stále dokola.
  4. My sme to skúšali aj tak, že sme malého dali na "šikmú plochu", napríklad matrac z jednej strany podložený niečím, aby bol vyššie a pomáhali sme mu otáčať sa tak.
  5. Niekoľkokrát denne som ho len tak vytáčala s nôžkami zo strany na stranu, spievali sme si „Gúľame sa, gúľame, doľava a doprava, gúľame sa, gúľame, je to veľká zábava.Až kým sa konečne v 7. mesiaci neotočil. Potom prestal na 6 týždňov a v 9 mesiacoch sa váľal jedna radosť,“ radí rohacka mamičkám ako na to.

„V období 6. mesiaca je pre dieťatko dôležité, aby vysoko zdvíhalo hlavičku, opieralo sa o rozovreté dlane, malo natiahnuté prsty a paže bez vnútornej rotácie v ramenných kĺboch. V tejto polohe má byť dostatočne stabilné a pevné. Dieťa si ma siahať po tele a dočiahnuť všetky konce svojho tela (hlava, ruky, nohy). Keď je v ľahu na chrbte, malo by zdvíhať hlavičku od podložky. Opačné svalové skupiny zase precvičuje tak, že zatláča hlavičku do podložky a riťku zdvíha vysoko do mostíka. Keď zvláda tieto schopnosti, môže sa začať pretáčať z chrbta na bruško.

Otočenie vedie hlavička a vrchná ruka. Ide až do polohy na lakte a vrchnou nožičkou si dočiahne podložku. Nemusí to ale nutne byť v šiestom mesiaci, môže to byť v 7. – 8. mesiaci, nastane to akosi zlomovo, treba mu pomáhať, cvičiť to s ním, príde čas, keď mu chrbátik začne "liezť na nervy" a bude chcieť vnímať svet z iného pohľadu. Toto prvé pretočenie môže byť sprevádzané aj zľaknutím sa až plačom, nakoľko ide o pre dieťa závratnú vec. Ak máte fitloptu, skúste s ním na nej troška pocvičiť, prehoďte si plienku, dajte ho na bruško a pogúľajte ho a takisto na bok. CNS mu môžete potrénovať tak, že ho chytíte za trup v zvislej polohe tak, aby bol chrbátikom k vám a budete ho prevracať zo strany na stranu. Takto chytí aj orientáciu v priestore a trošku sa osmelí k pohybu,“ vysvetľuje lenusiatko.

Mukky má na to ale iný názor: „My máme 6 mesiacov a 3 dni a tiež sa nepretáčame, no pani doktorka povedala, že budeme tak do troch týždňov. Cvičíme Vojtu. Dievčatá, detičky sa nemajú motivovať na pretáčanie, to mi povedala aj rehabilitačná sestra. A najprv sa má pretočiť z chrbátika na bruško. Z bruška na chrbátik je to nesprávne, je to len prepad. Mozog dieťatku sám napovie, ako sa pretočiť, my mu môžeme pomôcť nesprávne, aj keď to ako dobré vyzerá. Dôležité je v tomto mesiaci, či si dieťatko chytá nôžky a dáva aj do ústočiek.“

Tak či onak, keď sa ani vášmu malému „lenivčekovi“ nechce do pretáčania, vždy je na mieste opýtať sa detského lekára, či a ako správne s dieťatkom cvičiť, aby ste mu pomohli a neuškodili. A nezúfajte, skôr či neskôr to určite príde.

Foto: pixabay.com

#vyvoj_dietata

Najlepsie je davat babatka na pevnu podložku,nie len ich nech v tych hupacich kresielkach a hlavne davat casto na brusko nech si spevnune svaly,lebo vtedy sa snaźí dvíhať hlavicku,ja som.mala maleho stale na stole,jasne ze mal podloźku alebo na zemi na penovych puzloch,alebo v drevenej ohradke a tam som.mala tvrdší matrac ako v postielke,zaçal sa pretaçat ked mal 3 mesiace,6 mesiacoch sa plazil po celom byte,ale to neznamena ze to tak musi byt s kazdym dietatom ale u mna je urcite lepsie davat na pevnu podloźku

24. aug 2017

Začni písať komentár...

Odošli