bally
14. jún 2017
1499 

Končíme s dojčením! Ako na to?

Rozhodli ste sa, že dojčeniu je koniec? Či už musíte alebo proste len chcete, vynára sa tu dosť podstatná otázka: Ako na to? Nie je dobré vrhnúť sa do odstavovania hlava nehlava. Radšej si dopredu všetko dobre premyslite, no najmä počúvajte svoje materinské inštinkty.

Až do tejto chvíle bol drobček zvyknutý, že dostal mliečko vždy, keď po ňom zatúžil. Je teda pochopiteľné, že bude odrazu zmätený, prečo už tomu tak nie je a bude sa dojčenia dožadovať. Bez stresu a plaču to väčšinou nejde, no mama by mala sama vycítiť, kedy je toho už moc a kedy sú reakcie dieťatka ešte v norme. Sú teda dve možnosti, ako na to:

1. Seknite s tým naraz

Keď sa rozhodnete skoncovať s dojčením zo dňa na deň, pôjde to možno rýchlo, no zároveň sa tento spôsob nezaobíde bez sĺz a stresu, a to pravdepodobne na oboch stranách. Aj keď, nemusí to tak byť. "Odíď na víkend a nechaj dieťa mužovi alebo babke. Za tie dva dni, respektíve noci zabudne. Možno drastický spôsob, ale najúčinnejší. Potom pomôže jedine nedať a vysvetľovať, že už tam mlieko nemáš, či natrieť si bradavky paprikou alebo korením (aj to mnohé robia). Ja som zvolila prvý postup, išla som na víkend k otcovi. Ako to zvládal, to by ti musel povedať on, no nesťažoval si, vraj to bolo super. Malá mala vtedy 13 mesiacov a 3 týždne a nemala, ani nemá z toho traumu, tešila sa po víkende, že ma vidí, na prsia si už nespomenula," podelila sa o svoju skúsenosť jedna z mamičiek na fóre na Modrom koníkovi. Niektoré deti si ale po návrate môžu prítomnosť maminky spojiť s dojčením a dožadovať sa prsníka. Vtedy je potrebné už len vytrvať, keď ste sa na to dali a máte za sebou úspešné odlúčenie. "U nás odlúčenie nepomohlo. Bola som tri dni v nemocnici, a keď som sa vrátila domov, prvé, čo pýtal, bolo dudať. Lenže kvôli injekciám ho kojiť ďalej nemôžem, takže sme si to museli preplakať. Prvé 2 noci boli najhoršie, zobudil sa asi 6-krát, ale s takým plačom, keď nedostal, čo chcel, ako keby som ho nožom rezala. Cez deň viacmenej v pohode, lebo sme upútali pozornosť niečím iným. Takže jediná rada: zatnúť zuby a vydržať," spomína na to, aké bolo odstavovanie náročné, druhá mamička. A v niektorých domácnostiach sa to podarí čírou náhodou 🙂 "Malý sa mi tiež často v noci budil, až raz sme zaspali v obývačku a Leo prespal celú noc. Tak už sme v obývačke ostali, ale tiež to úplne nevyriešilo nočné budenie, no spával oveľa lepšie. Asi pred troma týždňami som ho prestala kojiť v noci a to tak, že keď sa zobudil, tak ho išiel uspať priateľ a bolo. Takže, keď to tak zhrniem, osvedčilo sa mi nespať s bábom v jednej izbe," radí janka196.

2. Choďte na to postupne

"Ja som to urobila postupne. Predlžuj intervaly medzi kojením, teda dudlaním prsa. Prvý týždeň som sa nevyspala vôbec, lebo to bol boj kto z koho, aby sa mu nepodarilo pricucnúť. Dovolila som mu to len raz za dve hodiny. No a potom to už išlo, až sme napokon skončili na nule," vysvetľuje jeden zo spôsobov odstavovania njonja. Mnohé mamičky si pochvaľujú metódu "pokazeného" mlieka. "Maminy tu raz písali, že si treba dať na bradavku ocot alebo horčicu, a keď to deti ochutnali, nepáčilo sa im to a už nechceli. Ja s tým skúsenosť nemám, ale zdá sa mi to ako dobrý tip," čítala mamina príspevky v diskusiách. "Skús odstaviť postupne - vysvetľuj, že sa mliečko pokazilo, natieraj si bradavky, ako sa písalo, octom alebo horčicou, pomaly vypúšťaj jednotlivé dojčenia, nech to ustupuje postupne," prikláňa sa k tejto metóde druhá.

Aj keď to môže znieť neuveriteľne, bábätká svojim maminkám načúvajú už v rannom veku a svoju skúsenosť s takýmto postupným pripravovaním bábätka na ukončenie dojčenia má aj gretulienkamm7: "Pri dojčení sa treba bábätku prihovárať a rozprávať sa s ním ako s chápajúcim tvorom. Mne sa takto podarilo ukončiť dojčenie v 15. mesiaci. Malému som pri dojčení rozprávala, že už je väčší, že doma sa okolnosti menia, že stále budem pri ňom a že mu budem pomáhať pri prechode na iné mlieko a jedlo, ktoré úžasne chutí a že z neho vyrastie silný chlap. V podstate to beriem tak, že obaja sme sa prestavili v hlave a doteraz tomu verím, že to tak bolo." Možno si odstavenie vášho drobca bude vyžadovať podrobný harmonogram, nextik vie o tom svoje: "Ja som odstavovala kvôli návratu do práce v 11. mesiaci a odstavovala som postupne asi týždeň, takže malá nemala žiadne šoky. Nedostala ráno, ale dostala z hrnčeka alebo fľašky, dostávala len večer, potom už som jej dala len v noci, aby zaspala a bola kľudná a potom som jej dala až po jednom dni raz poobede. Mne sa to osvedčilo tiež, lebo som nemala žiadne bolesti a mliečko mi samo zmizlo. Predtým fľašku odmietala a pýtala si len cicku, teraz strašne ľúbi mliečko z fľašky."

Ako to celé zrealizovať? Skúste si predstaviť denný harmonogram, alebo si napíšte na papier ako to u vás s papaním vyzerá. Zvážte tiež, či chcete ukončiť najskôr denné alebo nočné dojčenie, alebo obe naraz. Zamyslite sa nad tým, ktoré dojčenia sú pre vaše bábätko tie najdôležitejšie, napríklad pred večerným spaním, pred denným spánkom, a snažte sa posúvať alebo úplne vynechať tie menej dôležité. Rozmýšľali ste už nad tým, či budete materské mlieko niečím nahrádzať? Ak nie, možno vám v tejto dileme pomôžu rady iných mamičiek.

Čím mliečko nahradiť?

Závisí to v prvom rade od veku bábätka. Pokiaľ ešte nepapá plnohodnotnú stravu, umelé mlieko je na mieste. Tu je však dôležité trafiť tú správnu značku, keďže ich trh ponúka viacero a nie každé mlieko musí bábätku zachutiť. Jarunka111 radí: "Niektoré značky umelého mlieka majú aj jednorazové dávky mliečka, dostala som v lekárni." Pri tých väčších deťoch môžete, ale aj nemusíte dojčenie nahradiť umelým mliekom. Misicka1980 v tom mala jasno a dala na radu detskej lekárky: "My sme skončili v 14 mesiacoch, prešli sme na Sunar a nebol problém. Nutrilon, Bebu a Hami odmietala. A teraz chcem prejsť na kravské mlieko. Pediatrička mi hovorila, že kojeným deťom chutí Sunar, ostatné mlieka odmietajú." Čo ale robiť, keď dieťatku umelé mlieko jednoducho nechutí? Len.petra má na to skvelý trik: "Odsávala som a skúšala som malú zvyknúť najprv na fľašku a potom som namiešavala materské s Nutrilonom, pomer som postupne upravila, až pokým nepila čistý Nutrilon. Trvalo to asi týždeň a zvykla si veľmi dobre."

Petrinka si z umelého mlieka ťažkú hlavu nerobila: "Ja som odstavila syna, keď mal 16 mesiacov. Našťastie to išlo hladko. UM mi piť nechcel a ani som ho veľmi nenútila. Je zvyknutý dať si večer kašu (milupu, hipp) a cez deň 1 - 2 jogurty. Radila som sa aj s lekárkou a tá mi povedala, že to stačí. Tak vyskúšaj aj ty nahradiť kojenie jogurtmi, ochutenými kašami, ... snáď to pôjde." Niektoré mamičky nahradia dojčenie klasickým mliekom, ako to plánuje urobiť aj miska246: "Ja tiež plánujem malú v roku odstaviť a my potom prechádzame na klasické plnotučné mlieko." Znie to možno zvláštne, no pomôcť môže aj obyčajná voda alebo čajík, ako to bolo v prípade fliperky: "Ja som svoju dcérku odstavila v 15. mesiaci a úplne zázrakom z noci na noc, cez deň som ju už vyše mesiaca nekojila, ale v noci pýtala aj 3 - 4-krát, a tak som namiesto kojenia raz v noci ponúkla fľašku s vodičkou a bolo. Sama som sa čudovala, ako rýchlo to prijala."

Odstavovanie býva náročné pre oboch. Bábätko chce a vám to zase trhá srdce. Ak ste sa už ale definitívne rozhodli, mali by ste si stáť za svojim, aby ste s odstavovaním nemuseli začínať neustále odznova. Držíme palce, aby sa vám to rýchlo podarilo, a najmä bez slzičiek.

Pridajte svoje skúsenosti s odstavovaním dieťatka a pomôžete aj ostatným 
#dojcenie #odstavenie

Foto: freepik.com, flickr.com

Dcéra mala 22 mesiacov, keď som ju odstavila. Zalepila som si bradavky leukoplastom, malá skúsila, prsia neboli. Trvalo to dva dni, bez plaču, sama pochopila, že mliečko už nie je. A ja som si vydýchla, lebo to jej dojčenie už bolo viac o psychike, než o potrebe mlieka.

14. jún 2017

Presne toto riešim malý ma 18 mesiac a už je pomaly čas s tým seknúť, myslim že z nás to pôjde metódou radikálneho seku,, starší sa mi odstavil v podstate sám

14. jún 2017

Ja tiez uvazujem nad odstavenim,maly ma 16 mesiacov,v noci sme aj 10 x hore..len neviem,ako bude zaspavat,kedze od narodenia zaspava len na prsniku...mam.uz teraz z toho.horor,co to bude

15. jún 2017

Prvych dvoch som odstavila seknutim.. Len som si ich tulila, dala umele mlieko.. Prvy 15m ani neprotestoval, lebo som bola uz v 6m tehotenstva a mlieka som uz mala velmi malo.. Druhu 13m som odstavila, lebo ma kusala a tak som jej proste nedala.. Mlieko najprv nechcela, zvykla si na caj a potom som ho postupne nahradzala davkami sunaru.. Teraz mam 9m, chcem vydrzat do roka, ale mne je to uz trocha nepohodlne, lebo nechce takmer nic ine papat.. Ale prave preto sa bojim ho odstavit, taky zacarovany kruh..

15. jún 2017

Začni písať komentár...

Odošli