bally
28. máj 2018
620 

Samovyšetrenie prsníkov krok po kroku

“Prečo by som si mala vyšetrovať prsia pravidelne? Veď vidím, že tam nemám žiadnu hrčku. A vôbec, na čo mám potom lekára?” pomyslí si nejedna z nás, keď príde reč na samovyšetrenie prsníkov. Každodenný harmonogram máme natoľko nabitý povinnosťami, že nám príde priam nemožné, zaradiť doň akúkoľvek ďalšiu úlohu. Na zdravom poprsí by nám pritom malo záležať viac ako na dokonalej manikúre či hladkých, oholených nohách.

Rakovina prsníka je v rebríčku onkologických ochorení na treťom mieste. Nejedna pacientka, ktorej táto choroba obrátila život naruby, by si priala vrátiť čas a obetovať pár minút prevencii. Zabrániť hrčke v prsníku nie je v našich silách, no čím skôr ju odhalíme, tým väčšie sú naše šance na víťazstvo v boji s touto zákernou chorobou.

Kedy začať so samovyšetrením prsníkov?

Po dovŕšení 18 rokov by sme mali tento rituál vykonávať každý tretí mesiac. Po 30-tke už každý mesiac, keďže s vekom je riziko rakoviny vyššie. Ideálny čas na samovyšetrenie prsníkov je na 3. až 4. deň po skončení menštruácie, kedy sú prsia bez hormonálnych vplyvov a ľahšie sa tak vyšetrujú. U žien v období prechodu sa odporúča prehmatať si prsníky raz mesačne, a to prvý deň v mesiaci.

Ako si správne vyšetriť prsia?

Prsníky si nestačí len prejsť rukami či prezrieť v zrkadle, vždy treba dbať na správnu techniku. Každý prsník si pritom vyšetrujte vnútornou stranou troch stredných prstov ruky, nielen ich končekmi, a to krúživými pohybmi v smere hodinových ručičiek. Je dôležité prechádzať zvonku prsníka smerom k bradavke a nevynechať ani partie pod a nad kľúčnou kosťou či pazuchy. Pohmatom sa najskôr vyšetrujú povrchové vrstvy prsníkovej žľazy a potom výraznejším tlakom jej hlbšie štruktúry. Nášmu oku by nemali uniknúť ani samotné bradavky. Treba sa zamerať na to, či z nich niečo nevyteká, keď ich jemne zatlačíme.

Čo si pri samovyšetrení všímať?

Akákoľvek zmena, ktorú na prsiach spozorujete, je dôvodom na vyhľadanie lekára. Majte na pamäti, že hrčka nemusí nutne znamenať rakovinu prsníka. Netreba sa teda hneď plašiť, no konzultáciu s lekárom rozhodne neodkladajte. Pri samovyšetrení prsníkov si všímajte nielen hrčky, ale tiež súmernosť, zhrubnutie kože, zmeny farby kože, jej zvráskavenie, zväčšenie či zmenšenie prsníka, výtok z bradavky, jej vťahovanie dovnútra, ekzém na bradavke či dvorci, skrátka čokoľvek, čo ste predtým na prsiach nespozorovali.

Vyšetrovanie prsníkov krok po kroku

V stoji pred zrkadlom

  1. Voľne spustite ruky pozdĺž tela a prezrite si svoje prsia. Prejdite pohľadom od kľúčnej kosti až pod prsia, od hrudnej kosti až k paži. Prsia nemusia byť rovnako veľké, ani symetrické. Dôležité je všímať si akékoľvek zmeny, ktoré ste predtým na svojich prsiach nevideli.
  2. Zodvihnite ruky nahor a pokračujte v pozorovaní zmien ako pri predchádzajúcom kroku. Otáčajte sa pritom pomaly sprava doľava a zľava doprava.
  3. Chyťte si jeden prsník do oboch dlaní a prehmatajte ho kĺzavými pohybmi, najskôr vodorovnými a potom zvislými. Dôležité pri tomto kroku je, či neucítite nejakú hrčku či zatvrdlinu. Ten istý postup zopakujte na druhom prsníku.
  4. Ľavé rameno spustite dolu a pravou rukou si vyšetrite ľavú bradavku a dvorec tak, že ich dookola prehmatáte a nakoniec bradavku jemne stlačíte, aby ste zistili, či z nej nepresakuje nejaký výtok. Ten istý postup zopakujete aj na pravom prsníku.

V ľahu na chrbte

  1. Pod hlavu si dajte malý vankúšik a ľavú lopatku si podložte poskladaným uterákom, aby bol ľavý prsník vo vyvýšenej polohe. Následne si pravou rukou prehmatajte prsník a jeho okolie. Dôležité je robiť to jemným hladiacim tlakom troma strednými prstami, nielen ich končekmi. Začnite zvonka zospodu prsníka a krúživými pohybmi prechádzajte postupne dookola stále bližšie k bradavke, akoby ste prstami prechádzali po slimačej ulite zvonka až do jej stredu. Tento úkon zopakujte dvakrát, raz s rukou založenou pod hlavou a raz s voľne pripaženou. Potom to celé zopakujte aj na druhom prsníku.
  2. Ľavú ruku si dajte pod hlavu a pravou si prehmatajte podpazušie rovnakými pohybmi ako v predchádzajúcom kroku. To isté zopakujte aj na pravom podpazuší.
  3. Ľavú ruku voľne položte pozdĺž tela a pravou rukou si prehmatajte jamku nad kľúčnou kosťou. To isté zopakujte aj na druhej strane.

Samovyšetrenie prsníkov je dôležitý úkon, ktorý vám môže zachrániť život. Nenahrádza ale vyšetrenie u lekára, preto nezabúdajte na pravidelné preventívne prehliadky u svojho gynekológa, a to raz ročne. Nielen vtedy, keď máte nejaký problém. Súčasťou preventívnej prehliadky by malo byť okrem bežného gynekologického vyšetrenia aj vyšetrenie prsníkov. Raz za rok či dva by vás mal gynekológ odoslať na ultrazvukové vyšetrenie, okolo 50-tky už aj na mamografické vyšetrenie, ktoré sa odporúča absolvovať každé dva roky.

Zdroj:

https://www.rucenaprsa.cz/jak-se-vysetrit

https://zdravie.pravda.sk/zdravie-a-prevencia/clanok/133253-ako-na-samovysetrenie-prsnikov-krok-za-krokom/

Začni písať komentár...

Odošli