bally
9. okt 2017
4339 

Čo robiť s detskými soplíkmi?

„Konečne sme sa zbavili tých nepríjemných sopľov,“ odľahne vám. No prejde sotva týždeň a sú späť. Soplíky, soplíky, soplíky. Kto by nepoznal ten kolotoč, ktorý nás neprestajne trápi od jesene do jari. Ako si poradiť s detskými soplíkmi? Čo robiť a čo naopak nerobiť, keď vášho drobca prepadne nádcha?

Odhliadnuc od alergie, zväčšenej nosnej mandle či prerezávania zúbkov sú veľmi častou príčinou soplíkov u detí vírusy a baktérie. Čo sa v takom detskom nošteku udeje? Po tom, čo si doň nájde cestu vírus a začne sa tam množiť, dôjde k opuchu sliznice nosa. Takýto opuch vedie k sťaženému dýchaniu, alebo inak povedané k pocitu upchatého nosa. Ani sa nenazdáte a z malého nošteka začne vytekať číry, vodnatý soplík, ktorý po pár dňoch zhustne. Pokiaľ na takto oslabenú sliznicu nošteka sadne baktéria, soplíky zmenia farbu na žltozelenú. Nemusíte byť teda ani lekár a len z farby ľahko rozoznáte, s čím práve bojuje váš malý sopľoš. Ak sú soplíky číre alebo biele, bude to vírus, no pokiaľ sa mu pod nosom zelená, s najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o baktériu.

Čistý noštek je základ

Neliečenou infekciou horných dýchacích ciest môžete dieťatku poriadne zavariť. Tá môže z hlienov, ktoré zostávajú v nošteku a v nosohltane, preniknúť až do uška a spôsobiť zápal stredného ucha. U detí, ktoré už vedia smrkať, je čistenie nosa hračka. Čo ale s tými menšími? V tejto otázke sú, žiaľ, odborníci nejednotní. Kým jedny tvrdia neodsávať, druhí sa prikláňajú k čisteniu nošteka. Odsávať teda, či nie? Ako to už býva, konečné rozhodnutie zostane na rodičovi. No pokiaľ sa rozhodnete pre čistenie nošteka, treba odsávať správne a hlavne s mierou.

Vyberáme odsávačku hlienov

V prvom rade je potrebné zaobstarať si odsávačku hlienov a tých je na trhu hneď niekoľko. Kúpiť sa dajú v lekárni, v obchodoch s detským sortimentom alebo v drogérii.

  • Hadičková odsávačka má zbernú nádobku na hlieny, z ktorej vedú 2 hadičky. Jedna sa zavádza dieťatku do nošteka a druhou rodič ústami ťahá do seba vzduch z odsávačky, čím vyťahuje soplíky. Je síce jedna z tých lacnejších, no pri nepokojnejšom dieťatku môže byť odsávanie dosť náročné a možno sa nezaobídete bez asistenta. Hadička do nosíka navyše nemá žiadnu koncovku a môže sa vám podariť zaviesť ju príliš hlboko, čo môže poškodiť sliznicu.
  • Balóniková odsávačka pozostáva z mäkkej zbernej nádobky pripomínajúcej balónik a z nástavca, ktorý sa zavádza do nošteka. Pred použitím je potrebné balónik stlačiť, aby ste z neho vytlačili vzduch, potom dať odsávačku do nošteka, pridržať druhú nosnú dierku a balónik uvoľniť. Kým neprídete na ten správny grif, podarí sa vám odsať len minimum soplíkov, preto to chce cvik.
  • Odsávačka na vysávač má hadičku, ktorá sa zapojí do hadice od vysávača a zbernú nádobku na hlieny s nástavcom, ktorý sa zavádza do nošteka. Veľkou výhodou týchto odsávačiek je, že noštek odsajete naozaj rýchlo a dôkladne, pretože balónik a ani vy ústami nedokážete vyvinúť taký podtlak ako vysávač. Nástavec, ktorý sa zavádza do nošteka je dostatočne hrubý na to, aby sa nedal zaviesť hlboko do nošteka a nepoškodil sliznicu. Aj odsávačky na vysávač majú ale svoje nevýhody. Nedajú sa používať v noci, ani na cestách, kde nemáte prístup k vysávaču. Navyše vysušujú sliznicu, preto je dôležité ju po odsatí zvlhčiť napríklad pomocou fyziologického roztoku alebo morskej vody.
  • Elektrické odsávačky a odsávačky na batérie stačí len zapnúť a zasunúť do nošteka. Sú ergonomicky tvarované s vekovo prispôsobenými nástavcami do nosa. Hodia sa najmä na cesty, no nemožno od nich očakávať až taký výkon ako u odsávačiek na vysávač. Cena je pritom asi trojnásobne vyššia.

Ako správne odsávať soplíky?

  1. Zvlhčite sliznicu nošteka Vincentkou, fyziologickým roztokom alebo morskou vodou, ktoré dostanete kúpiť v lekárni.
  2. Zasuňte odsávačku do nošteka tak, aby sa neprisala na vnútornú stranu nosa, pretože prílišným podtlakom praskajú drobné cievky a vznikajú chrastičky. Aj preto sú vhodnejšie odsávačky s hrubšou koncovkou, ktorá sa nedá vsunúť hlbšie do nosíka. Odsávačka by sa mala jemne vsunúť len na úplný začiatok nošteka, nikdy nie hlboko.
  3. Neodsávajte dlho ani nasilu. Pokiaľ sa vám nedarí odsať hlieny, znamená to, že noštek je upchatý kvôli opuchu sliznice a ten odsávačkou nevyriešite.
  4. Neodsávajte príliš často. Odsávať soplíky by sa malo podľa potreby, najideálnejšie pred jedlom a spaním. Netreba to však robiť príliš často, pretože pri dlhodobom odsávaní hrozí poškodenie sliznice a podporuje sa tvorba hlienov. To znamená, že namiesto toho, aby ste dieťatku pomohli soplíky odstrániť, dosiahnete len to, že sa ich začne tvoriť viac. Nedá sa úplne zovšeobecniť, koľkokrát denne odsávať, pretože ani soplíkov sa netvorí vždy rovnako. No určite nie je správne odsávať povedzme každú hodinu alebo nebodaj viackrát za hodinu. Úplne postačí, keď po tomto pomocníkovi siahnete tak trikrát za deň.
  5. Odsávačku je potrebné po každom použití dôkladne umyť horúcou vodou, nad parou alebo vydezinfikovať alkoholom, aby sa zabránilo opätovnému zaneseniu infekcie do nošteka dieťatka pri jej ďalšom použití.
  6. Pri odsávačkach na vysávač nezabudnite nastaviť saciu silu vysávača na minimum.
  7. Po odsatí soplíkov opätovne zvlhčite sliznicu nošteka ako na začiatku.

Učíme sa smrkať

Možno vám to príde bláznivé, no pediatri odporúčajú učiť deti smrkať niekedy medzi 8. a 10. mesiacom života. Je to totiž obdobie, kedy po nás radi opakujú. Pokiaľ tento čas prešvihnete a budete ho to chcieť naučiť po prvých narodeninách, môže to byť náročnejšie. Ako na to?

  1. Ukazujte dieťatku na sebe, ako sa fúka nosom. Prikryte si ústa rukou a nahlas fúknite nosom. Deti veľmi často fúkajú, ale žiaľ ústami, čo nám v tomto prípade veľmi nepomôže. Môžete si z toho urobiť aj zábavu a fúkať nosmi napríklad do vrtuľky, na gulôčku z papiera a snažiť sa ju posunúť. Fantázii sa medze nekladú.
  2. Keď sa naučí fúkať nosom, potom mu už stačí len priložiť vreckovku k nosíku.
  3. No a na záver ho naučiť ako sa správne smrká noštek.

Ako správne smrkať nos?

Ústa musia zostať zatvorené, zapcháme dieťatku jednu nosnú dierku a druhou nech silno vyfúkne. To isté zopakujeme na druhej strane. Smrkať treba dôkladne a pomaly.

Nikdy nesmrkáme s otvorenými ústami, obe dierky naraz, viackrát a rýchlo za sebou a nevydávame pri tom zvuk ako trúbenie. Takéto spôsoby smrkania nie sú správne.

Čím liečiť soplíky?

  • Fyziologický roztok, minerálne či morské vody pre deti

Alfou a omegou pri liečbe nádchy je noštek preplachovať fyziologickým roztokom, minerálnou či morskou vodou (Libenar, Physiomer, Sterimar, Aliamare, Vincentka, ...). Tieto prípravky dostanete kúpiť v lekárni bez lekárskeho predpisu a pokiaľ ešte nemáte svoju osvedčenú značku, určite vám ochotne poradia. Dôležité je ale upozorniť, že to potrebujete pre dieťatko. Ideálne je čistiť nos minimálne tri až štyrikrát denne, čím sa zriedi hlien v nosíku, odstránia neželané mikroorganizmy a zvlhčí sliznica.

  • Kvapky do nosa  

Ak drobec nemôže dýchať, môžeme mu pomôcť kvapkami (Olynth, Nasivin, Otrivin, Vibrocil, ...), ktoré vďaka svojmu zloženiu rýchlo uľavia od pocitu upchatého nošteka. Zúžením rozšírených ciev po ich aplikácii dochádza zároveň k odpuchnutiu sliznice. Kvapky do nosa sa neodporúča užívať dlhšie ako 7 dní, pretože môžu byť návykové a vysušujú sliznicu nosa. Ak výraznejšie ťažkosti pretrvávajú aj po týždni, môžeme ich vymeniť za iný druh kvapiek. Tu je však určite na mieste aj konzultácia s detským lekárom.

Kvapky do prepláchnutého nošteka môžeme aplikovať dvoma spôsobmi. A to buď vytieraním nosíka pomocou vatových ušných tyčiniek, ktoré sme predtým namočili do nosových kvapiek alebo jednoducho nakvapkaním do nosíka. Aj nakvapkanie však musí byť vykonané správne, aby kvapky zabrali. Keďže opuch sliznice býva na boku nošteka, nie v strede, hlavičku dieťatka treba nakloniť do strany a nosové kvapky nakvapkať tak, aby zatiekli na bočnú stranu nošteka. To isté zopakujeme na druhej strane. Ak by sme kvapky nakvapkali do stredu nosíka, pretiekli by cez noštek bez toho, aby sa dotkli opuchnutej časti a potom by sme sa darmo divili, prečo nezaberajú. Kvapky používajte vždy podľa pokynov v príbalovom letáku konkrétnych nosových kvapiek, pokiaľ ste nenavštívili lekára a ten vám nepovedal inak.

  • Antihistaminiká

Sú lieky proti alergii, no zvyknú sa nasadiť aj pri nádche (Fenistil, Aerius, ...). Síce ju priamo neliečia, no pomáhajú malému pacientovi aspoň uľaviť tým, že zmiernia opuch sliznice a urýchlia tak odhlienenie.

  • Lokálne antibiotiká

Pri zelených soplíkoch môže vášmu dieťatku predpísať lekár aj lokálne antibiotikum (Pamycon), ktoré pomáha v boji s baktériami. Nie však s vírusmi, kedy sú soplíky biele alebo číre. Tieto kvapky dostanete kúpiť v lekárni len na lekársky predpis.

Ak má dieťatko okrem soplíkov aj horúčky, výtok z nosa je hnisavý alebo výter ukázal prítomnosť nejakej baktérie, môže vám lekár odporučiť aj celkové preliečenie antibiotikami.

Zdroj: detskaorl.sk

Foto: freepik.com

#zdravie_choroby

Super článok len ešte radu ako predísť tomu, aby znovu prišli. Napríklad podľa opisu u nás sa jedná o vírusové. Ale čo by to mohlo byť ako tomu predísť? Liečenie máme ako ste opísali. Dakujem za radu. NIKI

11. okt 2017
bally
autor

@kvietokniki nie som lekár, no čerpala som pri tvorbe tohto článku z lekárskych faktov, takže odbornú radu, akú by ste čakali, Vám neviem dať 😒 Som ale maminou rovnako ako Vy a soplíkmi som si prešla a aj prechádzam už snáď po tisícikrát, keďže drobcov mám dvoch. Je to podľa mňa obdobie, kedy si dieťatko buduje imunitu a treba si tým skrátka prejsť. Niektoré deti bývajú choré častejšie, iné menej. Nošteky sa osídľujú rôznymi baktériami a vírusmi a príkladom toho sú práve škôlkari, ktorí sú viac sopľaví ako nesopľaví. Napríklad môj synček býval v prvej triede MŠ chorí snáď každé 2 týždne. Teraz je už tretiak a musím si zaklopať, drží sa super. Sem tam ho niečo skolí, no trvá to pomerne krátko. Moja mladšia, s ktorou som stále doma, bojuje so sopľami v jednom kuse. Verím tomu, že braček jej to nosí domov, len on už je odolnejší a u neho sa to neprejaví. Soplíky beriem ako akúsi povinnú jazdu a neviem, či sa im dá celkom predísť. Jedinú možnosť vidím ja osobne v posilňovaní imunity 😉 Mne sa osvedčili Biogaja kvapky, ktoré dávam deťom aj keď sú chorí a mám pocit, že sa z toho dostanú vždy rýchlejšie. Každému ale pomáha čosi iné. My sme toho vyskúšali už neúrekom a nič iné nezaberalo 😒

11. okt 2017

@bally Dakujem za odpoved. A chcem sa spýtať tie kvapky sú prevencia alebo liečba? Dakujem NIKI

12. okt 2017
bally
autor

@kvietokniki kvapky určite len ako liečba. Ak chcete prevenciu, môžete noštek čistiť fyziologickým roztokom, morskou vodou, ... V príbalových letákoch zvyknú mať napísané koľkokrát ich treba striekať do nosíka pri nádche a koľkokrát pri prevencii 😉 V lekárni vám určite ochotne poradia.

12. okt 2017

Dakujem budem sa informovať tam :D A dakujem aj za rady.
😉

12. okt 2017

vyborne mojej na streptokoka zabrali prirodne antibiotikum kapucinka vacsia, potvrdene aj stermy.

2. nov 2017

stermi

2. nov 2017

Herbár Tea Market: Kapucínka väčšia
Lichořeřišnice větší, Tropaeolum majus L.

Výskyt: Kapucínka ako druh pochádza z Južnej Ameriky a Mexika a kultivuje sa na celom svete; u nás je jediným zástupcom čeľade kapucínkovitých. Na celom svete sa pestujú ako okrasné rastlinky. Prvý raz rastlinku priviezli do Európy v roku 1684 a nazvali ju "peruánsky kvet" alebo "krvavá kvetina z Peru". V krajine pôvodu sa ňou tradične ošetrujú rany.

Kvitne: V júni (plný rozkvet) až október.

Zber: Semeno kapucínky dozrieva postupne; zrelé má svetlú žltohnedú farbu. Za vlhkého počasia sa zberá postupne tak, ako dozrieva; za sucha (ak je pôdny povrch pevný) môžu sa vypadávané semená zmiesť (jún až október). Semená sa dosušujú v tenkých vrstvách. Semená zbierané zmetaním sa plavia do čistej vody a následne ich treba rýchlo a opatrne sušiť na slnku alebo umelým teplom do 40 stupňov.

Uplatnenie: Kapucínka sa vyznačuje antibiotickými vlastnosťami a schopnosťou riediť výlučky z priedušiek. Hlavný význam bylinky je v oblasti antibiotického pôsobenia na baktérie streptokokov, stafylokokov, baktérie napádajúca močový trakt, ľadviny (proteus vulgaris), nakazenie z výkalov (eischeria coli), salmonely a ďalších a to v oblasti dýchacích, močových a gynekologických ciest. Keďže pri vonkajšom použití mierne dráždi pokožku, prisudzujú sa jej tonické vlastnosti (pôsobí na vlasy a tlmí tvorbu lupín). Navyše má antiseptické účinky na kožu. Plody plnia funkciu laxatívneho prostriedku (preháňadla). Vnútorne sa rastlinka osvedčila pri liečbe respiračných chorôb a vďaka pomerne vysokého podielu vitamínu C aj v liečbe skorbutu. Vonkajškovo sa odporúča na zmiernenie príznakov slnečného úpalu, povrchové spáleniny a sčervenenú kožu. Celá nadzemná časť sa bežne používa ako vlasové tonikum, ale aj na svrbiacu kožu pod vlasmi a nadmernú tvorbu lupín. Sušené plody kapucínky sa uplatňujú ako preháňadlo.

2. nov 2017

@hellenb prosim a kde sa dá kúpiť,na to zaujalo ,ďakujem

20. nov 2017

V bylinkarnach alebo na e-shope 😀

20. nov 2017

@hellenb ďakujem veľmi pekne,a to ste ako dlho uzivali aby to zabralo,ci tam to bude napísané ?

20. nov 2017

Min 3 tt uvádzajú

21. nov 2017

@hellenb chcem sa opytat, ako ste kapucinku uzivali. Ja som kupila na radu predavajucej v zdravotnej predajni v tabletkach. Vrsj pre dieta neodporuca tinkturu. Len na tych tsbletkach nebolo uvedene davkovanie pre dieta. Ma 7 rokov a davsm jej jednu tablet rano po jedle, ale fakt neviem ci staci. Ma v nosteku zrejme moraxellu, lebo sa jej po douzivani pamiconu asi hned vratila. V piatok sme boli na kontrolny ster z nosa a bol negativny, v nedelu dobrala atb a uz v urorok zasa soplila. Ciste zufalstvo. Tak to skusam kapucinkou ako vy. Este len jeden tyzden, tsk tomu dam este sancu, ak to potrebuje taky dlhy cas.

14. dec 2017

@bally prosím Vás tie kvapky sa kvapkaju zvonka ci zvnutra ste mali na myslí?dakujem

26. jan 2018
bally
autor

@lyya zvnutra 😉

26. jan 2018

Začni písať komentár...

Odošli