basska_b
30. júl 2020
429 

Niekoľkoročná materská v životopise - problém?

Poznáme to mnohé, skončí nám materská (presnejšie povedané rodičovská) dovolenka, niekedy aj reťazená na 5-6 rokov a často sa už do predchádzajúceho zamestnania vrátiť nedá - z rôznych dôvodov. Nadbytočnosť, vypršanie zmluvy, krach firmy, ďaleké dochádzanie, prípadne je práca z časového hľadiska nevhodná pre matku s malými deťmi. Pokiaľ nás na materskej neosvietilo a nedostali sme nejaký super podnikateľský nápad, treba sa poobzerať po novej práci.

V životopise však vzniká určitá medzera. Niektoré mamičky si uvedú do životopisu presne: od toho do toho roku materská dovolenka. A personalista často zdvihne obočie. Do dnešnej doby mladých, dravých a perspektívnych zamestnancov bez záväzkov to akosi nezapadá. Ale aj ženy-matky našťastie nakoniec dostávajú svoju šancu. Čím môžu firmu obohatiť?

Nechcem teraz riešiť všetky aspekty a kritériá prijímania zamestnancov po materskej, len mi napadlo niekoľko zaujímavých vecí, s ktorými sa žena po materskej môže na pohovore pochváliť. A tí, čo sedia na druhej strane stola a sami mali malé deti, jej isto dajú za pravdu. Nemôže sa síce pochváliť závratným stúpaním po kariérnom rebríčku, množstvom pracovných skúseností či ukončených projektov a početnými odbornými školeniami, na materskej však získala mnoho zaujímavých zručností, ktoré budú v jej ďalšom pracovnom živote veľkou výhodou... Ako je to možné? Ktoré z nich mám na mysli?

Trpezlivosť

Deti nás naučili (aspoň niekedy) zachovať pokoj, aj keď sa nám chce kričať. Nevypustiť z úst tú najhoršiu nadávku, keď vidíme tú spúšť v kuchyni alebo najnovší umelecký výtvor na stene. Trpezlivo aj stokrát vysvetliť, že uterák naozaj nie je na umývanie zeme, že si nemôžeme kúpiť stého plyšáka v ZOO shope a Lego Duplo autíčko nevie plávať v záchode...

Pedagogický duch

Vďaka vysvetľovaniu banálnych tém a záležitostí vlastným deťom sa vieme vcítiť do kože kolegu, ktorý o novej pracovnej úlohe alebo odbornej téme nevie zhola nič. A väčšinou sme schopné mu to trpezlivo, jednoducho vysvetliť, zaškoliť, ukázať všetko potrebné.

Empatia

Ženy ako také sú naprogramované prírodou na robenie kompromisov a zachovávanie dobrých vzťahov. Matky, ktoré boli na materskej, získali niekoľkoročný tréning "on the job" - a to 24/7. Vďaka malým deťom vedia pracovať s hlasom a vcítiť sa do situácie, aj bez slov pochopiť, čo sa zomlelo. Pri cudzích ľuďoch je to ťažšie, ako pri malých deťoch, ale ženy-matky sú aj štatisticky chápavejšie a láskavejšie, ak ich kolega / kolegyňa práve nemá svoj deň.

Obetavosť

Dobre vieme: žena - matka musela nespočetne veľakrát zaprieť samu seba. Napríklad keď sa jej chcelo na WC alebo bola hladná, no dieťa malo strašne dôležitú potrebu jej niečo ukázať alebo práve spadlo z gauča. Je to skôr pasca prvorodičky, kedy má pocit, že nestíha nič "svoje" a musí byť stále pri dieťati - no postupne ako deti odrastajú, sa naučia naplniť si v rýchlosti a tichosti svoje potreby a pritom stále veľkú časť svojho času a energie venovať deťom. Aj po nástupe do práce zostávajú - priznajme si - naše deti na prvom mieste, no keď sa bude hľadať niekto, kto na teambuilding napečie koláč alebo niekto slabšej povahy, kto konečne uprace riad v kuchynke, s vyššou pravdepodobnosťou to budú mamičky, veď to už robili toľkokrát, že to nepovažujú za nič mimoriadne...

Odklon od perfekcionizmu

Niekedy som sa musela pousmiať, keď na výzvu, aby uchádzač uviedol nejakú svoju negatívnu vlastnosť, často uviedol práve perfekcionizmus. To predsa neznie tak negatívne a zamestnávateľ si pomyslí, že ma pred sebou poctivého pedanta, no nie? Sú profesie, kde je táto vlastnosť dokonca priam žiadaná. Účtovník či zubný lekár... avšak my mamy vieme - lepšie urobiť niečo na 50%, napríklad narýchlo umyť zem mopom alebo na obed navariť cestoviny, ako to neurobiť vôbec. Pre mnohé pracovné úlohy predsa stačí, keď je hotová na tých 90%, hlavne že je to rýchlo a vyzerá to, no nie? A pritom my mamy robíme rutinné činnosti...

...rýchlo, efektívne a poriadne

Veď stále bojujeme s nedostatkom času. Ak si chceme aspoň na 15 minút sadnúť a vypiť chladnúcu kávu, musíme rutinné činnosti vedieť robiť rýchlo a efektívne. A časom sa vypracujeme k ich profesionálnemu zvládnutiu aj so zavretými očami. A určite to zvládneme aj v novej práci 🙂

Týmto článkom nechcem povedať, že ženy, ktoré neboli na materskej, nemajú vyššie uvedené návyky a zručnosti. To určite nie. S deťmi sa však aj človek, ktorý bol predtým iný, mení, rastie a vyvíja určitým smerom. Hoci ani niekoľkoročný pobyt na materskej niektoré "rezistentné" ženy nevychová k vyššie uvedeným vlastnostiam. Samozrejme, že dlhší pobyt doma s deťmi vedie k oslabeniu kvalifikácie v odbore i k zníženiu iných pracovných návykov, ktoré sme predtým mali zautomatizované. Ale má aj množstvo pozitív, ktoré možno nie sú na prvý pohľad viditeľné... O tom bol môj článok. 

  1. A aké bolo vaše hľadanie novej práce po materskej? 🙂

Ja som na opačnej strane - robim pohovory a nemám problém prijat ani mamičku po materskej (ved aj ja sama pracujem popri materskej. Ale niekedy po niektorom pohovore zhodnotím nasledovné:
- preco sa na výchove dietata nepodielaju obaja rodicia (kedze kandidátka chce prichádzat do práce, ked dá dieta do skolky a odchádzat tak, aby este stihla vybrat dieta v skolke (neboli samozivitelky a manzelia nepracovali v zahranici). u nas doma sa striedame - tym padom moze jeden prist skor do prace a jeden odist skor.
- vsetky OCR riesi matka (u nas aj otec, aj babka prisla 450 km, aj niekedy som zaplatila opatrovatelku
Narodenie dietata neznamená, že ostatní v práci budu tahat nadcasy (otvarat aj zatvarat prevádzku...), robit prácu naviac - ked maju odrastené deti alebo este deti nemaju.
to bolo iba take na zamyslenie. a teda platovo si nepytaju menej aj ked chcu robit na cca 7 hodin (nie je to jedna skusenost, ale dost skusenosti)

30. júl 2020

Nečítala som celý článok. Ale osobne si nemyslím, že návrat po MD/RD musí byť problém. Ja som ako manažér prijala mnoho žien po RD, dokonca som tu viac krát v podobných diskusiách spomínala to, že som prijala ženu po 8 ročnej RD so 4 deťmi, z toho najmladšie malo 2 roky a nastupovalo do škôlky. Za rok bola dotyčná manažérkou. A pritom boli aj adeptky bez detí alebo už s veľkými deťmi (t.j. menej "rizikové"). A nemyslím si ani to, že personalista dvihne obočie, keď vidí v životopise MD/RD. Skôr si myslím, že mnohé ženy sa samé diskvalifikujú 2 vecami.
1. znižujú si sebavedomie tým, že si myslia, že nikto ich neprijme
2. očakávajú, že ak sú matky, tak ak bude treba ostať dlhšie v práci či ak sa bude rozhodovať kto nebude mať dovolenku počas vianočných sviatkov, tak očakávajú, že oni sú vo výhode a v práci ostanú tí, čo deti nemajú alebo ich už majú odrastené. A toto je omyl, v práci sú si všetci rovní a keď toto žena pochopí, nemá problém si nájsť prácu a byť úspešná a v práci napredovať, aj keď má rodinu.

30. júl 2020

Dám môj pohľad na vec, hlavne ako reakciu na komentár od@oriesocek :
Ja som zatiaľ na RD ešte 2 roky budem...ale
Nevidím jediný dôvod, prečo by sa o MOJE deti mali starať babky a dedkovia...ad 1, oni už svoje deti vychovali ad2, svokra 70+ myslím, že už to není to pravé orechové na starostlivosť o 3r dieťa, moji rodičia 50+ = stále pracujú takže by museli mať aj oni skrátený úväzok aby mi mohli pomôcť, avšak stojím za bodom 1... Ad3 manžel pracuje od pondelka do piatka mimo domu....
Z toho mi vychádza, že som na starostlivosť sama...
Ja pevne verím, že sa mi podarí potom pracovať na skrátený úväzok aj za nižší plat ako pri plnom (alikvotne) lebo nemám záujem prísť si niekam pre dieťa o 19 večer, okúpať, nakŕmiť a uložiť do postele 🤷‍♀️

30. júl 2020

@oriesocek k tomu, že sa na OČR nepodieľajú obaja rodičia, ale len matka je vačšinou preto, že manžel zarobí napr. trikrát viac ako žena, preto musí byť v práci alebo pracuje na živnosť a nemože si hocikedy zobrať voľno

30. júl 2020

@kika_konec ale veď to čo píšeš, je v poriadku. Chceš sa sama starať o deti a chceš tomu prispôsobiť prácu, ktorú si budeš hľadať. Tak to má byť. Ja som napríklad skôr narážala na ženy, ktoré chcú prácu na full time, časom aj s kariérnym rastom a zvyšujúcim sa platom, ale očakávajú, že si budú môcť prácu prispôsobovať deťom a ostatní im budú vychádzať v ústrety, lebo veď oni sú matky. Lenže ono to takto nefunguje. Fungovať to môže tak, ako píšeš. Mať rozum a priority. A ak sú nimi deti, tak hľadať si prácu tak, aby tie deti ostali prioritou.

30. júl 2020

@ivkazba ono je to vždy o tom , že človek by si mal uvedomiť, že vždy musí byť nejaký kompromis...žiaľ nie každý je natoľko pri zmysloch... najhorší sú ľudia, čo majú pocit, že im patrí svet... Sama som zažila keď si kolegyňa vydupala v starej práci 6h pracovný čas... 8-14.Pre nás všetky ostatné to znamenalo robiť 1x v týždni 7:30-15:30, zvyšok 9:30-17:30.… Akože nič
strašné , ale je to cítiť podvečer ten rozdiel, či dôjdeš domov o 16, alebo 18... A toto nemám rada 🤷‍♀️

30. júl 2020

@kika_konec áno, toto je presne ten problém, vydupávať si resp. očakávať že môžem prísť neskôr do práce, alebo odísť skôr, neuvedomujúc si alebo ignorujúc, že tým pádom tí iní musia ťahať za mňa. A to, že tí iní majú už väčšie deti alebo že nemajú žiadne, nie je argument.

30. júl 2020

@kika_konec presne, co som pisala pochopila
@ivkazba . ak chces prácu, ktoru chces prisposobit detoch (skrátený uvazok, príchod do práce o 8,30, odchod o 15,30 a pod tak sa take daju najst. Ale dlhodobe OCR (aj ja mam chore deti, ale vezmem si pracu domov a robim skor rano, ked mi deti spia a vecer - aby som to nenechala na kolegoch, ze budem 3 tyzdne off). Chapem Ta, ze chces ostat doma - ja som uvádzala priklad, ze mne dieta strazila babka (nestrazi mi ho celý rok, kedze este pracuje a býva tých 450 km - ale bolo to ako riesenie - ktore sa chce/dá najst). MOzes byt doma aj 10 rokov, to je tvoja volba, mozes robit aj na skrátený, aj nerobit - vsetko je tvoja volba. Ale ak niekto predpokladá, že každý v práci sa bude prisposobovat jemu - lebo ma male deti, tak to nie je v poriadku. Aj ja som brala po materskej (ale chvalabohu rozumne - teraz ked bola doma kvoli corone - tak sa pripojila na pC, ked sme potrebovali od nej nieco)

30. júl 2020

@janickacrazy pri prvom som bola samozivitelka a nemala som tu ziadnych pribuzných (pracovat som musela - kedze hypoteka, skola, poplatky, strava a teda dlhodoba OCR nehrozila). nasla som si susedu, ktora robila z domu a nevadilo jej, ze syn si u nej kresli, hrá sa, atd. platila som jej nie až tak vela a velmi mi pomohla. ale hovorim su ludia, co hladaju riesenia a potom takí, co vidia iba problemy. vela muzov si vie zobrat prácu z domu, vymenit smenu (vo vyrobných podnikoch, ist na paragraf, atd....)

30. júl 2020

@oriesocek ja netvrdím, že teraz majú všetci padnúť na zadok zo žien vrátených z RD, to vôbec, ani som nechcela aby to tak vyznelo. Jasné, že ked je dieťa choré príležitostne sa môže o neho postarať aj babka, dedko,...
Ja som tým iba chcela poukázať na tú "druhú" stranu, že väčšinou všetci vedia ako to majú spraviť ostatní...
A napríklad ja by som si prácu domov nosila kľudne, žiaľ povaha mojej práce to nedovoľuje 🙃

30. júl 2020

@kika_konec ano jasne, ani moja mama si nedonesie pacienta po operacii domov 🙂 - nie vsade sa da HO. Ale bohuzial aj u nej to niektoré sestricky zneuzivaju a nechaju starsie tahat vsetko (ze ked uz maju deti odrastene). Ja nehovorim, co maju robit ostatní - ale trosku sebareflexie nezaskodi pri niektorých, ktoré som stretla. zase z mojho pohladu by mali mat viac elanu, kedze neboli par rokov v pracovnom stereotype, mali by priniest novy vietor...

30. júl 2020

Plne súhlasím ženy, veru v tom, že nie je fér si vybavovať výhody len zato že je matka. Je to veľmi tenka hrana medzi tým, čo je ešte skromná prosba o ústretovosť a čo je nespravodlivé voči ostatným kolegom. Robila som (resp. stále "robím") vo firme, kde boli takmer samí chlapi, takže som nezažila také to "vydupávanie" si výhod pre mamičky... Jedna kolegyňa v bývalej práci žiadala však neplatené voľno na rôzne prázdniny, lebo "deti vyrastu a ona chce s nimi tráviť viac času" - dostala ho, chodievala aj často skôr domov a je fakt, že niektorí iní kolegovia keď to videli, boli rozladeni. Hlavne keď sa uplatní dvojitý meter.

30. júl 2020

Inak aj keď môj prvý koment možno vyznel opačne, aj ja súhlasím, že vydupavanie výhod na úkor ostatných je zlé...ako som už neskôr písala, sama som bola znevýhodnena...a reči ako, ty nemáš deti, ty nepotrebuješ dovolenku v lete (?!wtf?!) Ani cez zimné prázdniny 🤷‍♀️
Vlastne najradšej keby som robila furt za všetkých 🙈

30. júl 2020

Myslim, ze chyba este jeden bod a to to, ze zeny po materskej si pracu vacsinou vazia, snazia sa mozno o to viac a su z dlhodobeho hladiska perspektivnejsie. V mojej byvalej praci bez problemov prijimali mamy po materskej a kedze bola moznost prace z domu, nikdy nebol problem s "chorobnostou" deti. Vsetky zeny vzdy robili super, boli snazive. Mimo toho zamestnali chalana, ktory to mal vsetko na haku a radsej ho po 2 tyzdnoch vyrazili. V sucasnej praci tiez nik neriesil ci mam alebo nemam deti - asi aj preto, ze ide o pracu z domu na 100%. Zaroven so mnou zobrali aj dalsiu mamicku s detmi. Takze su aj zamestnavatelia, ktori v detoch ziadnu prekazku nevidia

30. júl 2020

@oriesocek tak je to dosť individuálne u každého, napr. moj muž robí každý den 12tky, čiže od rána od 6 do 18, čiže vymeniť smenu nehrozí a ani prácu domov si zobrať nemože, ja tiež nie, máme 3 deti, z toho sú 2 deti ZTP, takže je to dosť náročné

30. júl 2020

Niečo takéto som mala na mysli, keď som dostala nápad napísať tento článok. Z knihy Batole - svět dětského spánku a usínání pro děti 1-3 roky. Lenka Medvecova Tinkova Vďaka starostlivosti o malé deti rastieme aj my 😊

26. jún 2021
26. jún 2021

Začni písať komentár...

Odošli