bezglutik
25. máj 2012

Celiakia

Informácie o ochorení celakie: 
Celiakia je vrodené ochorenie, ktorým v súčasnosti trpí asi 1 zo 100 ľudí, pričom diagnostikovaných je asi len 5 % z nich. Celiakia je spôsobená neznášanlivosťou tzv. lepku, čo je zmes bielkovín obilných zŕn. Nakoľko liečba tohto ochorenia sa podáva až v naozaj ťažkých štádiách, jedinou účinnou terapiou je doživotné dodržiavanie prísnej bezlepkovej diéty, ktorá spočíva vo vyhýbaní sa konzumácií potravín s obsahom lepku, ako napr. pšenici, jačmeňu, raži a ovosu, ale aj rôznym polotovarom a mnohým druhom alkoholu. Dôležitou súčasťou života každého celiatika je podrobné študovanie zloženia bežne predávaných potravín, prípadne nakupovanie v špecializovaných obchodoch, kde je možné dostať bezlepkové potraviny, ako napr. múku, chlieb, či iné pochutiny. Konzumácia potravín obsahujúcich lepok môže u celiatika vyvolať tráviace problémy v podobe bolestivých kŕčov až hnačiek, preto sa odporúča týmto potravinám vyhýbať. Z dôvodu porušenia sliznice tenkého čreva v dôsledku celiakie dochádza u týchto ľudí k oslabeniu imunity, čo má za následok výskyt ďalších rozličných ochorení, ako aj zvýšený výskyt nádorov.

Vhodné potraviny  sú napríklad ryža, kukurica, sója, ovocie, zemiaky, tvrdé syry, ovocné a zeleninové produkty. 
Nevhodné  sú všetky potraviny obsahujúce pšenicu, jačmeň, raž a ovos. Tieto suroviny sú používané aj pri výrobe mäsových výrobkov (lunch-meat, párky a pod.). Mäkké syry a zmrzlina môžu obsahovať gluténové stabilizátory. Mnohé druhy alkoholu a alkoholových prísad v liekoch môžu byť z obilnín.
Na každom výrobku by malo byť presné zloženie, zoznam prísad, a telefónne číslo (zadarmo) na výrobcu. 

Začni písať komentár...

Odošli