bezglutik
25. máj 2012

Zdravá výživa

Doplnková výživa pri celiakii i zdravá výživa: 

Pohánka a pohánkové výrobky - pohánka lámanka, pohánkové krúpy, šupky, múka, krupica, vločky, cestoviny, pukance, instantná kaša, nápoj, čaj, sušienky. Pohánkové krúpy sú zrná pohánky, lúpané veľmi šetrným spôsobom za studena, aby nedošlo k degradácii nutričných látok. V žalúdku pôsobí zásadito – znižuje kyslosť organizmu. Rutin v semenách i v šupkách je vynikajúcim liekom na cievy v celom organizme. Vracia cievam pružnosť. Spolu s prítomným vitamínom E lieči chorobné zmeny na cievach. Pravidelná konzumácia pohanky (3 x týždenne) vylieči behom mesiaca hemoroidy. Rutin v pohánke výrazne zlepšuje alebo zastaví zhoršovanie stavu kŕčových žil na nohách. Pohánka je vhodná v tehotenstve. Vo všeobecnosti pohánku môžeme použiť všade tam, kde by sme použili ryžu.

Amarant - pseudoobilnia Inkov, z ktorej sa vyrába múka, cestoviny, amarantové perličky. Je prirodzene bezlepková, čím je výbornou výživou pre ľudí so zažívacími problémami, s potravinovou alergiou, pre športovcov. 
Pre veľký obsah kvalitnej bielkoviny, vlákniny a škrobu je ideálnym doplnkom výživy.

Šošovica - polená červená 
Odborníci na výživu odporúčajú konzumovať šošovicu, ak potrebujeme znížiť hladinu cholesterolu v krvi alebo ak chceme predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam. Šošovica je bohatým zdrojom vápnika, železa, selénu, fosforu, zinku, vitamínov B1, B2, B6. Obsahuje 3-krát viac vápnika než obilniny a 7-krát viac železa než špenát. Zo všetkých strukovín je šošovica najbohatšia na bielkoviny (24 – 25 %) a obsahuje najmenej tukov (0,6 %). V kombinácii s ryžou dodáva tela plnohodnotné bielkoviny. Obsahuje vlákninu, ktorá podporuje činnosť čriev a pomáha pri zápche. Je ľahšie stráviteľná než fazuľa, lebo obsahuje podstatne menej trieslovín.

Začni písať komentár...

Odošli