bienennest
2. okt 2019
3046 

Teplé nátierky

Keď som bola dieťa, vždy som sa vytešovala, keď nám mama pripravila na raňajky teplú kvasnicovú nátierku s vajíčkom a pažítkou. Ako dospelá som tiež ocenila iné teplé nátierky, ktoré sa výborne hodia na zapekanie. Tak možno chutne využiť staršie pečivo a pripraviť rýchlu teplú večeru alebo raňajky. Medzičasom už mám celú zbierku takýchto teplých nátierok a chcem o ne s vami podeliť. Niektoré z nich sú naše rodinné recepty, pri iných som sa inšpirovala kuchárskymi knihami, preto dole uvádzam aj zdroje.

Droždová teplá nátierka s vajíčkom

1 čerstvé kvasnice, 1 cibuľa, 1PL masla, 2-3 vajíčka, 1čl horčice, soľ, čierne korenie, pažítka

Na masle a troške oleja opiecť na drobno pokrájanú cibuľku až zhnedne. Pridať rozdrvené kvasnice a miešať ich až sa roztopia. Pridať horčicu a spolu premiešať. Potom za miešania pridať vajíčka a miešať až sa celá zmes zahustí. Dochutiť soľou a čierným korením. Servírovať na pečive posypané pažítkou.  

Droždová teplá nátierka s uhorkami

2 čerstvé kvasnice, 50g masla, 2 surové vajíčka, 2 uvarené vajíčka na tvrdo, 2 kyslé uhorky, 1čl horčice, soľ, čierne korenie, petržlenová vňať

Panvicu nahriať a roztopiť v nej maslo. Pridať rozdrvené droždie a opekať za miešania až sa droždie roztopí. Potom pridať vajíčka aj horčicu a za miešania nechať stuhnúť. Zmes odstaviť zo sporáka. Pridať na jemno posekané uvarené vajíčka ako aj uhorku postrúhanú na hrubo. Na záver všetko dochutiť soľou, čierným korením a dobre premiešať. Naniesť na pečivo a ozdobiť posekanou petržlenovou vňaťou.

Pizza- nátierka na zapekanie

1 cibuľa, 1 zelená paprika, 50ml rajčinového pretlaku, 100g tvrdého syra, (3ks šampióny), 50g suchej salámy alebo klobásy, 2 vajíčka, soľ, čierne korenie, 1PL pizza korenie (alebo sušené bylinky – tymián, bazalka, oregano), sušené čili

Cibuľu a papriku pokrájať na drobno a dať do misky. Pridať na drobno pokrájané šampóny (možno vynechať) a suchú salámu. Potom primiešať rajčinový pretlak, vajíčka a ½ nastrúhaného syru. Dochutiť korením a spolu premiešať. Zmes naniesť na krajce chleba. Povrch chlebov posypať zvyšným syrom a pri 200⁰C nechať 15min. zapekať do chrumkava.

Syrová nátierka na zapekanie

250g postrúhaného tvrdého syra, 2-3 vajíčka, 1-2PL strúhanky, pažítka, soľ, čierne korenie, rajčinové plátky

Nastrúhaný syr zmiešať s vajíčkom, strúhankou a koreninami a naniesť na chlieb. Zmes by nemala byť príliš tekutá, zahustiť podľa potreby strúhankou. Nechať zapekať pri 200⁰C ca. 15min. Servírovať ešte horúce tak, že na každý krajec ešte položiť zopár plátkov račiny.

Cottage nátierka s mäsom na zapekanie

200g balenie cottage syra, 80g taveného syra, 20g tvrdého syra, 80g mäsa (zvyšky pečeného alebo vareného mäsa), 2PL tatárskej omáčky, 1PL kečupu, 1 postrúhaná uvarená mrkva, soľ, čierne korenie, pažítka

Mäso pokrájať na drobné kocky. Pridať cottage a tavený syr ako aj tatársku omáčku a kečup. Mrkvu postrúhať na hrubo a nechať krátko povariť v osolenej vode. Zliať z vody a pridať k zmesy. Dochutiť mrkvou, čiernym korením. Zmes naniesť na krajce chleba. Povrch chlebov posypať tvrdým syrom a pri 200⁰C nechať 15min. zapekať do chrumkava. Pred servírovanám posypať pažítkou.

Cottage nátierka s kukuricou na zapekanie

200g balenie cottage syra, 150g tvrdého syra, 2 vajíčka, 3PL kukurice z konzervy, 2PL posekanej salámy alebo šunky, soľ, čierne korenie, sladká červená paprika, pažítka

Cottage syr zmiešať s postrúhaným tvrdým syrom a vajíčkami. Pridať odkvapkanú kukuricu a na drobno posekanú salámu. Dochutiť soľou, čierným korením a červenou poaprikou. Zmes naniesť na krajce chleba. Nechať zapekať pri 200⁰C ca.  15min. chrumkava. Pred servírovanám posypať pažítkou prípadne pokvapkať kečupom.

Vajíčková teplá nátierka

4 vajíčka, 1 cibuľa, 2PL kyslej smotany, soľ, čierne korenie, sušený cesnak, pažítka, reďkovka

Vajíčka zmiešať zo smotanou a vyliať do horúcej panvici. Ešte do tekutých vajíčok pridať pokrájanú cibuľku a miešať až zmes nezhnustne. Dochutiť korením. Servírvať ešte teplú na krajcoch chleba alebo hrianky posypané pažítkou spolu s pár plátkami reďkovky.

Papriková teplá nátierka na zapekanie

400g (zelenej) papriky, 2 vajcia, 3PL postrúhaného syra, olej, soľ, čierne korenie, sušené oregano, petržlenová vňať

Papriku zbaviť jadierok, a pokrájať na tenké pasy. Panvicu zohriať, pridať olej a papriku, pomaly 5-10min. pražiť. Keď je paprika mäkká,  pridať vajíčka a syr ako aj korenie a miešať do zhustnutia. Naniesť na pečivo alebo hrianku a posypať petržlenovu vňaťou. Kdo chce môže ešte posypať tvrdým syrom a nechať krátko v trúbe zapiecť (potom pažítkou posypať až zapečené chlebíky).

Rajčinová teplá nátierka so syrom Niva

400g rajčín bez šupky, 1Pl masla, 1 cibuľa, 50g plesnivého syra (napr. Niva), 50g tvrdého postrúhaného syra, 1 strúčik cesnaku, soľ, čierne korenie a jarná cibuľka

Ošúpané rajčiny pokrájať na drobno. Na masle a trošku oleja speniť cibuľu pokrájanú na drobno. Pridať rajčiny a za miešania opekať až sa vyparí tekutina. Potom pridať rozdrvený plesnivý syr a postrúhaný tvrdý syr a miešať až sa všetko roztopí a spojí. Dochutiť soľou (pozor, treba soliť opatrne, plesnivé syry sú slané), čierným korením a jedným pretlačením strúčikom cesnaku. Naniesť na pečivo alebo hrianku a posypať na drobno pokrájanou jarnou cibuľkou. Kdo chce môže ešte posypať tvrdým syrom a nechať krátko v trúbe zapiecť (potom cibuľkou posypať až zapečené chlebíky).

Kalerábová teplá nátierka na zapekanie

1-2 mladé kaleráby, 2 vajíčka, 2PL masla, 50g tvrdého syra, cibuľa, soľ, čierne korenie, červená paprika (sladká/štipľavá), pažítka

Kaleráby očistiť, postrúhať na hrubo a na panvici nechať na masle a trochu oleja opekať až chytí kaleráb farbu (ca. 5-10min.). Vajíčka zmiešať so soľou, čiernym korením a červenou paprikou a naliať na kaleráby. Miešať až zmes zhustne. Potom teplú nátierku naniesť na chleby, tie poukladať na plech a každý chlieb posypať nastrúhaným tvrdým syrom. Nechať zapekať pri 200⁰C ca.  15min. chrumkava. Pred servírovanám posypať pažítkou.

Karfiólová teplá nátierka na zapekanie

½ karfiólu, 2 vajíčka, 50g salámy alebo šunky, 50g tvrdého syra, soľ, čierne korenie

Karfiól uvariť do polomäkka v osolenej vode. Zliať z vody a posekať na drobno. V panvici opražiť posekaný karfiól krátko. Vajíčko vymiešať so soľou a korením a naliať na karfiól. Miešať až zmes zhustne. Potom nátierku naniesť na chleby, tie poukladať na plech a každý chlieb posypať nastrúhaným tvrdým syrom. Nechať zapekať pri 200⁰C ca.  15min. chrumkava. Pred servírovanám posypať pažítkou.

Teplá cuketová nátierka so syrom Niva

2-3 cukety, 1Pl masla, 1 cibuľa, 50g plesnivého syra (napr. Niva), 50g tvrdého postrúhaného syra, 1 strúčik cesnaku, soľ, čierne korenie a jarná cibuľka

Na masle a trošku oleja speniť cibuľu pokrájanú na drobno. Pridať cukinu buď pokrájanú na kocky alebo postrúhanú na hrubo a za miešania opekať až sa vyparí tekutina a cukina začne mať zlatistú farbu. Potom pridať rozdrvený plesnivý syr a postrúhaný tvrdý syr a miešať až sa všetko roztopí a spojí. Dochutiť soľou (pozor, treba soliť opatrne, plesnivé syry sú slané), čierným korením a jedným pretlačením strúčikom cesnaku. Naniesť na pečivo alebo hrianku a posypať na drobno pokrájanou jarnou cibuľkou. Kdo chce môže ešte posypať tvrdým syrom a nechať krátko v trúbe zapiecť (potom cibuľkou posypať až zapečené chlebíky).

Teplá cuketová nátierka s rajčinou na zapekanie

2-3 cukety, 2 rajčiny bez šupky, 1Pl masla, 1 cibuľa, 2 vajíčka, 50g salámy alebo šunky, 50g tvrdého postrúhaného syra, soľ, čierne a cayanské korenie, rasca a jarná cibuľka

Na masle a trošku oleja speniť cibuľu pokrájanú na drobno. Pridať cukinu pokrájanú na kocky ako aj račiny pokrájané na kocky a za miešania opekať až sa vyparí tekutina a cukina začne mať zlatistú farbu. Potom pridať vajíčka dochutené soľou, čiernym a cayenskym korením ako aj rascou a do tekutého vajíčka vložiť salámu pokrájanú na kocky. Miešať až sa všetko roztopí a spojí. Naniesť na pečivo alebo hrianku a posypať tvrdým syrom a nechať pri 200⁰C ca.  15min. krátko v trúbe zapiecť Na záver posypať cibuľkou zapečené chlebíky.

Teplá cibuľová nátierka

400g cibule, 2PL masla, 50g plesnivého syra (napr. Niva),čierne korenie, plátky rajčiny, pažítka

Cibuľu ošúpať, pokrájať a nechať v panvici s maslom a trochou oleja 15-20min. na najnižšom ohni pomaly opekať do zlatista. Keď dostane hnedastý tón, pridať rozdrobený plesnivý syr a miešať až sa neroztopí. Kedže syr je slaný netreba dosoľovať, stračí prichutiť čiernym korením. Nátierku naniesť na pečivo a na vrch položiť plátky rajčiny. Pred servírovaním posypať pažítkou.

Teplá cesnaková nátierka na zapekanie

4 strúčiky cesnaku, 1PL masla, 150g taveného syra (napr. Bambino), 100g tvrdého syra, Worchesterová omáčka

Cesnak očistiť, pokrájať na drobno alebo pretlačiť cez lis. Do studenej panvici (je dôležité aby nebola predhriatá) vložiť maslo a cesnak a pomaly zohrievať. Cesnak nesmie zhnednúť inak bude horký. Akonáhle začne voniať, tak pridať tavený syr a za miešania zohrievať až sa roztopí. Potom pridať postúhaný tvrdý syr a zmes naniesť na pečivo. Nechať zapekať pri 200⁰C ca. 15min. chrumkava. Pred servírovanám pokvapkať pár kvapkami Worchesterovej omáčky.

Salámová teplá nátierka na zapekanie

100g salámy alebo šunky, 2 vajíčka, 1 malý pór, 50g tvrdého syra, 1čl horčice, čierne korenie, soľ

Salámu postrúhať na hrubo. Panvicu nahriať a na oleji krátko salámu opiecť. Pridať na jemno pokrájaný pór a horčicu a krátko opekať. Na záver pridať vajíčka a miešať až zmes zhustne. Dochutiť soľou a čiernym korením. Potom naniesť nátierku na pečivo a posypať postrúhaným tvrdým syrom. Nechať zapekať pri 200⁰C ca. 15min. chrumkava.

Salámová teplá nátierka s kečupom

150g salámy alebo šunky, 1 veľká cibuľa, 3PL kečupu, 100g taveného syra, 1-2 strúčiky cesnaku, soľ, čierne korenie, citrónová šťava, 50g tvrdého syra, petržlenová vňať alebo pažítka

Na jemno pokrájanú cibuľu opiecť na oleji do zlatista. Pridať salámu postrúhanú na hrubo a spolu opekať. Pridať tiež pretlačený cesnak a kečup. Na záver primiešať tavený syr a miešať až sa zmes neroztopí. Dochutiť soľou, čiernym korením a pár kvapkami citrónu. Dať na pečivo a buď servŕovať alebo ešte posypať tvrdým syrom a nechať pri 200⁰C ca. 15min.zapiecť. Pred servírovaním posypať na drobno pokrájanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

Mäsová nátierka z polievky

350g mäsa z polievky, 80g zeleniny z polievky (mrkva, petržlen, kaleráb), 1 cibuľa, 1PL ostrý kečup, 50g tvrdého syra, soľ, čierne korenie

Mäso z polievky pokrájať na drobno. Takisto zeleninu z polievky. Na oleji krátko opražiť 1 malú cibuľu pokrájanú na drobno, pridať mäso a zeleninu a spolu pražiť. Na záver pridať kečup a dochutiť soľou a čiernym korením. Zmes naniesť na pečivo a posypať tvrdým syrom. Vrch nátierky pokvapkať pár kvapkami oleja a nechať pri 200⁰C ca. 15min. zapekať.

Škvarková teplá nátierka

250g škvarkov, 2 reďkovky, 4 vajíčka, 1 cibuľa, 1PL masti/masla, soľ

Škvarky pokrájať a krátko opiecť na masti. Pridať cibuľu pokrájanú na drobno a opekať. Následne pridať vajíčka a dobre premiešať. Ešte do tekutých vajíčok priložiť reďkovký porkájané na drobno a miešať až sa zmes zrazí. Podľa chuti dosoliť a naniesť na pečivo.

Ak aj vy poznáte chutné teplé nátierky budem rada, keď sa o svôj recept podelíte.

Zdroje:

www.recepis.sk

J.Horecká- Nátierky do vrecka, vyd. Art Area 2005

SNICO receptár, Ženský magazín, vyd. Foxi, 2002

mňam ktorá je to natierka na úvodnej foto,prosím ťa?

Odpovedz
2. okt 2019

pripnem sa

Odpovedz
2. okt 2019

@ruzulka ahoj, to je ta tretia v poradi- pizza natierka na zapekanie

Odpovedz
2. okt 2019

@bienennest dakujeeeem

Odpovedz
3. okt 2019

perfetkné, ďakujem. Tie drožďové nátierky moc nenafukujú?

Odpovedz
3. okt 2019

@chovancova27 este nikdy som s tym problem nemala.. ja ich mam rada a robim najma ked sa lamu vlasy/nechty/robia herpesy..to je vsetko z nedostatku b-vitaminou a drozdie je super zdrojom prave tychto vitaminov

Odpovedz
3. okt 2019

@bienennest super super velmi chvaliiiimm pre mna top, tu drozdovu isto vyskusam, este som ju nikdy nejedla, a ostatne tiez vyzeraju super, vacsinu z nich este nepoznam ! 🙂

Odpovedz
3. okt 2019
Odpovedz
3. okt 2019

@domculik tesim sa, ze som ta inspirovala 🤗

Odpovedz
3. okt 2019

@bienennest prosím ťa kde kúpim tie čerstvé kvasnice, to asi nie je to klasické droždie v kocke či?

Odpovedz
4. okt 2019

@petronela919 normalne drozdie v kocke..ked sa zohreje tak sa roztopi nakasu..na natierku sa snazim pouzivat cerstvo kupene

Odpovedz
4. okt 2019

Ahojte, dovolím si malú pripomienku, určenú hlavne tým, ktoré sa chystajú robiť drožďovú nátierku po prvý krát. Zapnite si digestor na najvyšší výkon, poprípade ešte aj otvorte okno v kuchyni. Drožďová nátierka chutí fantasticky (robievam ju pravidelne zo 4 kociek droždia), ale teda, vôňa počas prípravy je, hmmm, ako to slušne povedať... 😀

Odpovedz
4. okt 2019

@h2 to je sranda lebo mne vonia super 😊...uz aj ta vona mi robi chut...ale to je tak v zivote...kolko ludi tolko chuti 🙃...moj manzel tu vonu tiez nemusi

Odpovedz
4. okt 2019

@bienennest no myslim, ze 99 percent ludom ten kvasnicovy smrad vadit bude😊

Odpovedz
6. okt 2019

@bienennest akoze este raz dik, celu dobu som rozmyslala kedy si konecne kupim cerstve kvasnice bo do pecenia uz pouzivam iba susene, no a dnes som konecne kupila a spravila. 😋😋😋😋😋. Na margo toho smradu, moj maly vybehol z izby ze mnaaaam maminka co tu fajne varis, co to tu tak krasne vonia ? 😂. Tak sme hned aj polku zozrali s hriankami. Mnam ! 🤩😍😘

Odpovedz
11. okt 2019

@domculik tak som rada, ze niesom jedina ktorej ta natierka vonia 😁. Pozdravujem synceka a tesim sa, ze vam chutilo 🤗

Odpovedz
11. okt 2019

@bienennest dakujemeee a vdacne aj my pozdravujemeee ! ;)

Odpovedz
11. okt 2019

Začni písať komentár...

Odošli